İçeriğe atla

Wei Lian

Wei Lian
Doğum4 Şubat 1945(1945-02-04)
Pekin, Çin
Ölüm1 Ocak 2023 (77 yaşında)
Pekin, Çin
MilliyetÇinli
MeslekFilm yönetmeni
Etkin yıllar1975-2014

Wei Lian (Çince: 威廉; 4 Şubat 1945, Pekin – 1 Ocak 2023, Pekin, Çin), Çinli film yönetmeni.

Yaşamı ve kariyeri

Wei, 4 Şubatt 1945'te Pekin, Çin'de doğdu. Pekin Film Akademisi'nde eğitim gördü.[1] 1975'te başladığı yönetmenlik kariyerini 2014 yılına kadar sürdürdü. Yönetmenliği yaptığı; Da Jue Zhan II: Huai Hai Zhan Yi (1991), Da zhuan zhe: Ting jin da bie shan (1996) ve Tai Hang shan shang (2005) ile tanındı.[2]

Ölümü

Wei, 1 Ocak 2023'te doğum yeri Pekin, Çin'de 77 yaşında öldü.[3]

Filmografi

  • Minefield Acacia Tree (1986)
  • Armageddon Part III: The Battle of Pingjin
  • The Great Turning Point - Fighting Southwest Lu (1996)
  • The Great Turning Point - Advancing to Dabie Mountain (1996)
  • The Great March: The Great War against Ninghu and Hangzhou
  • Zhou Enlai's Trip to Bandung (2003)
  • On the Mountain of Tai Hang (2005)

Kaynakça

  1. ^ "中国导演" (Çince). China News. 23 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 
  2. ^ "《大决战》《大转折》导演韦廉因病逝世,享年78岁" (Çince). Sohu. 1 Ocak 2023. 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 
  3. ^ "Wei Lian bio" (Çince). IMDb. 2 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tabgaçlar</span> Çinde yaşamış kökeni tartışmalı toplum

Tabgaçlar, Siyenpilerin bir boyu.

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vey</span> Kuzey Çinde kurulmuş bir Türk devleti

Vey veya başka tarihsel kaynaklara göre
Kuzey Vey
Toba Vey
Yuan Vey olarak da bilinir. Hanedanlık, Siyenpiler'in Toba (Tabgaç) klanı tarafından kuruldu. Kuzey ve Güney hanedanları döneminde 386'dan 535'e kadar Kuzey Çin'i yöneten ilk hanedandır. "Siyasi kargaşa ve yoğun sosyal ve kültürel değişim çağının bir parçası" olarak tanımlanan Kuzey Vey hanedanı, özellikle 439'da Kuzey Çin'i birleştirmesi, kaotik On Altı Krallık dönemini sona erdirmesi ve 485'teki reformlarla kırsal alan üzerindeki emperyal kontrolü güçlendirmesiyle dikkat çekmektedir. Kuzey Vey, kendilerini Çin kültürünün gerçek savunucuları olarak gören Güney hanedanlarının yazarları tarafından "Örgülü Barbarlar" olarak anılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çince Vikipedi</span> Vikipedinin Çince sürümü

Çince Vikipedi (中文維基百科/中文维基百科), Vikipedi'nin Çince sürümüdür. Mayıs 2001'de başlatıldı ve 23 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Çince Vikipedi'nin 1.447.899 maddesi, 3.604.341 kullanıcısı ve 63 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 84.379.162 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 12. büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Zhao Wei</span>

Zhao Wei Çinli dizi, sinema oyuncusu ve pop müzik şarkıcısıdır. Medyada Vicki Zhao adıyla da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Guanco ZÇ</span> Çinde bir futbol kulübü

Guanco Hengda Taobao ZÇ Çin'de kurulan futbol kulübü. Kulüp, Haziran 1954'te Guangzhou, Guangdong'da kurulmuştur. Tarihinde üç kez Congguo Cuçio Şiehui Çaoci Liensai şampiyonu olan takım, ligde en çok şampiyon olmuş takım unvanını elinde bulundurmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de fuhuş</span>

Çin'de fuhuş, hem boyutlarında hem de yasal düzenlemelerinde önemli değişiklikler geçirmiş bir fenomendir. 1949'da Çin Komünist Partisi'nin iktidara gelmesinden kısa süre sonra hükûmet, fuhuşun tamamen ortadan kaldırılması amacıyla, 1960'ların başında ulaşılması hedeflenen bir dizi reform başlattı. 1980'lerin başında sosyal kontrollerin kaldırılmasının ardından, Çin'de fuhuş sadece kentsel alanlarda daha fazla görünür hale gelmekle kalmadı; aynı zamanda kırsal alanlara da yayılmaya başladı. Çin hükûmetinin gayretlerine rağmen fuhuş, çok sayıda insan kapsayan ve paranın sürekli el değiştiği bir endüstri haline geldi. Aynı zamanda organize suç, hükûmet yolsuzluğu ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi çeşitli sorunlarla ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Üç Yıllık Büyük Çin Kıtlığı, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde 1959 ile 1961 arası, yaygın kıtlıkla karakterize edilen bir dönem. Çin Komünist Partisi tarafından Üç Yıllık Doğal Afet ya da Üç Yıllık Sıkıntı olarak anılır. Kuraklık, kötü hava ve Çin Komünist Partisi politikaları kıtlığın oluşmasında etkili oldu, ancak Büyük İleri Atılım nedeniyle bu katkıların göreceli ağırlıkları tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çin Kanalı</span>

Büyük Çin Kanalı, Çin'in doğusunda bulunan bir kanaldır. Büyük Çin Kanalı dünyanın en uzun kanalı olup ünlü bir turistik yerdir. Kanal Pekin'den başlayarak Tientsin,Hebei, Shandong, Jiangsu ve Zhejiang eyaletlerini geçerek Hangzhou şehrine kadar uzanmaktadır ve Sarı Nehir ile Yangtze Nehri bağlantısını gerçekleştirmektedir. Kanalın en eski kısımları MÖ 5. yüzyıla kadar uzanır, ancak çeşitli bölümleri Sui Hanedanı zamanında tamamlanmıştır. 2014 yılında Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Huangshan</span> Çinin sıradağları

Huangshan, Çin'in Anhui eyaletinde bulunan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Özbekistan ilişkileri</span>

Çin-Özbekistan ilişkileri Çin ile Özbekistan arasındaki ikili ilişkidir. Her iki ülke de Şanghay İşbirliği Örgütü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıkolca</span>

Sarıkolca ya da Sarikoli, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerden biridir. Çin'de "Tacik dili" olarak bilinse de aslında Tacikistan'da konuşulan ve Batı İran dili olan Tacikçeden farklı bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Wen Junhui</span>

Wen Junhui, profesyonel olarak sahne adı Jun (준) ile tanınan, Güney Kore merkezli Çinli bir şarkıcı, aktör ve söz yazarı. Güney Koreli müzik grubu Seventeen'in ve Pledis Entertainment altında "Performans Ünitesi" olarak bilinen alt biriminin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vahanca</span>

Vahanca ya da Vahi, Doğu İran dillerinin Pamir alt grubuna ait bir dildir. Esas olarak Afganistan, Çin, Pakistan ve Tacikistan sınırlarının bir araya geldiği Vahan Koridoru civarlarında yaşayan Vahanlılar tarafından konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Geç Ming Hanedanı veba salgını</span>

Geç Dönem Ming Hanedanlığı'ndaki Büyük Veba, Çin'deki Ming Hanedanlığı'nın son dönemi olan 1633 ve 1644 yılları arasında yaşanan büyük bir veba salgınıdır. Salgın 1633'te Şansi Eyaletinde başladı ve 1641'de Pekin'e ulaştı. Veba 1643'te 200.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu ve 1644'te Ming Hanedanlığı'nın çöküşüne katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Tsang</span>

Kenneth Tsang Kong, Hong Konglu tanınmış aktör.

<span class="mw-page-title-main">Liu Shan</span>

Liu Shan, Çin'de Shu Han'ın ikinci ve son imparatorudur. Saltanatı MS 223'ten MS 271 yılına kadar sürmüştür.

Fan Weitang, Çinli mühendis ve siyasetçi. 1993-1995 yılları arasında Çin Kömür Endüstrisi bakan yardımcısı ve Çin Mühendislik Akademisi'nde akademisyen olarak görev yaptı.