İçeriğe atla

Weblate

Weblate
Geliştirici(ler)Michal Čihař
İlk yayınlanmaMart 2012
Güncel sürüm4.8/ 21 Ağustos 2021
Programlama diliPython
İşletim sistemiÇapraz platform
Erişilebilirlik38 dil
TürBilgisayar destekli çeviri
LisansGNU GPLv3+
Resmî sitesiweblate.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Weblate, sıkı sürüm kontrol entegrasyonuna sahip, özgür bir web tabanlı çeviri aracıdır. İki kullanıcı arabirimi, çevirilerin bileşenler arasında yayılması, kalite kontrolleri ve kaynak dosyalara otomatik bağlantı sağlar.

Belirtilen hedefler

Weblate, çok çeşitli dosya biçimleri için sıkı Git entegrasyonuyla web tabanlı çeviriyi kolaylaştırmayı ve çevirmenlerin Git iş akışı bilgisi olmadan katkıda bulunmalarına yardımcı olmayı amaçlar.

Çeviriler, kaynak kodla aynı havuzda barındırıldıkları için gelişimi yakından takip eder. Ağır çatışma çözümü için bir plan yoktur, çünkü bunların öncelikle Git tarafında ele alınması gerektiği tartışılmaktadır.[1]

Projenin adı web ve translate kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.

Kayda değer kullanıcılar

Weblate kullanan bazı projeler şunlardır:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Supported file formats in Weblate". 14 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  2. ^ "Translating FreePBX with Weblate". 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  3. ^ "OsmAnd - Offline Mobile Maps and Navigation". 31 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2019. 
  4. ^ "Translating phpMyAdmin". 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  5. ^ "Weblate replaces Pootle for managing translations". 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  6. ^ "OpenPetra Documentation for Translators". 29 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  7. ^ "How to Participate in the Foris Interface Translation". 3 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  8. ^ "Web based translation system". 5 Haziran 2013. 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  12. ^ "Translate PKP Software". 19 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  13. ^ "Translate H5P". 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2022. 
  14. ^ "News | Switching Translations to Weblate". kodi.tv (İngilizce). 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Çeviri ya da tercüme, bir dildeki bir metnin başka bir dile aktarılması işlemini ve bu süreç sonucunda elde edilen ürünü anlatmak amacıyla kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">OpenStreetMap</span> serbestçe düzenlenebilir dünya coğrafi veritabanı

OpenStreetMap, özgür yazılım şartları altında oluşturulan özgür ve açık kaynaklı bir dünya çapında harita oluşturma projesidir. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan toplanan bilgiler ile oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Google Çeviri</span> Çeviri aracı

Google Çeviri, İnternet sayfalarını, metinleri veya yüklemiş olduğunuz belgeleri ücretsiz çeviren bir araçtır. Google tarafından sağlanır. İlk olarak 28 Nisan 2006 tarihinde, Arapça ile İngilizce arası çeviri yaparak hizmete girmiştir. Bir web arayüzü, Android ve iOS için mobil uygulamalar, geliştiricilere tarayıcı eklentisi ve yazılım uygulamaları oluşturmada yardımcı olan bir API sunar. Google Translate, çeşitli seviyelerde 100'den fazla dili destekliyor ve Mayıs 2013 itibarıyla günlük 200 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor.

phpMyAdmin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

Bilgisayar destekli çeviri çeviri sırasında çevirmenleri destekleyen bilgisayar yazılımlarıyla yapılan bir tür çeviridir. BDÇ, çeviri işleminin herhangi bir insan yardımı olmaksızın ya da çeviri öncesinde ya da sonrasında çok az bir insan desteğiyle gerçekleşen makineli çeviri, makine çevirisi ya da bilgisayarlı çeviri ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Çeviri</span> çeviri aracı

Yandex.Çeviri, Yandex tarafından sağlanan amacı metin ve web sayfaları diğer dillere çevirmek olan bir web hizmetidir.

translatewiki.net MediaWiki yerelleştirme projesi

translatewiki.net, web yazılımı şeklinde bir çeviri platformudur. Çeviri eklentisi, MediaWiki yazılımı kullanılarak oluşturulmuştur. MediaWiki'deki bütün metinleri ve içerikleri çevirmekte kullanılmaktadır. Temmuz 2006 tarihinde başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">OsmAnd</span>

OsmAnd ücretsiz ve ücretli açık kaynak olan bir uygulamadır, çevrimdışı ve çevrimiçi haritalar için küresel mobil harita görüntüleme ve navigasyon uygulaması Android ve iOS platformlarında bulunmaktadır. Birincil görüntüler için (OSM) OpenStreetMap harita veritabanını kullanır. Bu projenin geliştirilmesi GitHub üzerinden yapılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Makine çevirisi</span>

MT kısaltmasıyla da anılan makine çevirisi, metin veya konuşmayı bir dilden diğerine çevirmek için yazılım kullanımını araştıran bilgisayarlı dilbilimin bir alt alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Tercüman</span> çok dilli bir makine çeviri bulut hizmeti

Microsoft Tercüman, Microsoft tarafından sağlanan çok dilli bir makine çeviri bulut hizmetidir. Microsoft Translator API-si, birden fazla tüketici, geliştirici ve kurumsal ürüne entegre edilmiştir; Bing, Microsoft Office, SharePoint, Skype for Business, Yammer, Skype Translator, Visual Studio, Internet Explorer, Windows Phone, iPhone ve Apple Watch ve Android telefonu ve Android Wear için Microsoft Tercüman uygulamaları.

<span class="mw-page-title-main">Google Nöral Makine Çevirisi</span> Google tarafından Google Çevirinin akıcılığını ve duyarlılığını artırmak için geliştirilen sistem

Google Nöral Makine Çevirisi (GNMT), Google tarafından geliştirilen ve Google Çeviri’nin akıcılığını ve doğruluğunu artırmak için yapay bir sinir ağı kullanan, Kasım 2016’da tanıtılan bir yapay sinir ağları (NMT) sistemidir.

Bilgi işlemde gettext, Unix benzeri bilgisayar işletim sistemlerinde çok dilli programlar yazmak için yaygın olarak kullanılan bir uluslararasılaştırma ve yerelleştirme sistemidir. Gettext'in temel faydalarından biri, programlamayı çevirmekten ayırmasıdır. Gettext'in en sık kullanılan uygulaması, 1995 yılında GNU Projesi tarafından yayınlanan GNU gettext'idir .Çalışma zamanı kitaplığı libintl'dir. Gettext, çok sayıda isim türü için farklı dizeler kullanma seçeneği sunar, ancak dilbilgisel cinsiyet için desteği yoktur.

Çeviri, Apple tarafından iOS cihazları için geliştirilmiş bir iOS çeviri uygulamasıdır. 22 Haziran 2020'de tanıtılan metin cümleleri veya konuşmaları çevirmek için bir hizmet olarak işlev görürdu ve İngilizce, Mandarin Çincesi, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Arapça, Portekizce ve Rusça dillerini destekler. Tüm çeviriler cihazın nöral motoru aracılığıyla işlenir ve bu nedenle çevrimdışı kullanılabilir. Uygulamanın resmi kamuya açıklanması Eylül sonu veya Ekim başı için planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Lokalize</span>

Lokalize, KDE projesi kapsamında esas olarak yazılım yerelleştirme amacıyla geliştirilen ve genel amaçlı Bilgisayar Destekli Çeviri (CAT) uygulaması olarak da kullanılabilen bir özgür yazılımdır. Üretkenlik ve etkinliğe odaklanarak çevirmenin yalnızca metinleri kendi diline çevirmeye dikkatini vermesini sağlar. OpenDocument dosyalarını (*.odt) çevirmek, metni .XLIFF dosyalarına çıkarmak ve geri dönüştürmek için dahili Translate-Toolkit kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DeepL Çeviri</span> çevrimiçi çeviri aracı

DeepL Çeviri, Ağustos 2017'de başlatılan, Köln merkezli DeepL SE'ye ait bir makine çevirisi hizmetidir. Çeviri sistemi ilk olarak Linguee bünyesinde geliştirildi ve DeepL adıyla kullanıma sunuldu. Başlangıçta yedi Avrupa dili arasında çeviriler sundu ve kademeli olarak 650 dil çifti ile 31 dili destekleyecek şekilde genişletildi.

Translate Toolkit, bir yerelleştirme ve çeviri araç setidir. Yerelleştirme dosya biçimleri ve yerelleştirme gerektirebilecek dosyalarla çalışmak için bir dizi araç sağlar. Araç seti ayrıca, üzerinde diğer yerelleştirme araçlarının geliştirilebileceği bir API sağlar.

Çeviri belleği (ÇB) veya Çeviri hafızası (ÇB), insan çevirmenlere yardımcı olmak için daha önce çevrilmiş cümleler, paragraflar veya cümle benzeri birimler olabilen "segmentleri" depolayan bir veritabanıdır. Çeviri belleği, kaynak metni ve karşılık gelen çevirisini “çeviri birimleri” adı verilen dil çiftlerinde saklar. Bireysel kelimeler terminoloji temelleri tarafından ele alınır ve ÇB'nin alanı içinde değildir.

Nöral makine çevirisi (NMT), bir sözcük dizilim olasılığını tahmin etmek için yapay bir sinir ağı kullanan ve genellikle cümlenin tümünü tek bir entegre modelde modelleyen bir makine çevirisi yaklaşımıdır.