İçeriğe atla

Web sunucusu dizin indeksi

www.wikipedia.org 29 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., çok dilli bir çevrimiçi ansiklopedi olan Wikipedia'nın dizini. Burada web sitesinin ana sayfası birçok farklı dildeki sürümlerine bağlantı sunar.

Bir HTTP istemcisi (genellikle bir web tarayıcısı ), URL kısmına herhangi bir dosya veya dizin girmemesi onun yerine sadece IP Adresi veya İnternet Sitesi adresi girmesi halinde, kişi ana sayfa veya "indeks" olarak bilinen sayfaya yönlendirilir.

Böyle bir sayfa için yaygın bir dosya adı index.html, ancak çoğu modern HTTP sunucusu, sunucunun dizin olarak kullanabileceği yapılandırılabilir dosyalar sunar bu dosyaya ana sayfa olarak kullanılacak sayfanın adresi yazılır. Bir sunucu desteği için yapılandırılmışsa sunucu tarafı komut dosyası, liste genellikle dinamik içerik sağlayan girişleri (indeks sayfası olarak kullanılmak üzere örnek içerecektir index. cgi, index. pl, index. php, index. shtml, index. jsp, default. asp index.html.php veya index.html.aspx ) belirtmek daha uygun olsa da, bu kesin olarak kabul edilmemelidir. Bir örnek, popüler açık kaynak web sunucusu Apache'dir ; burada dosya adları listesi, ana sunucu yapılandırma dosyasındaki veya o dizinin yapılandırma dosyasındaki DirectoryIndex[1] yönergesi tarafından kontrol edilir. Dosya uzantılarını hiç kullanmamak ve içerik gönderme yöntemlerine karşı tarafsız olmak ve sunucuyu içerik anlaşması yoluyla en iyi dosyayı otomatik olarak seçecek şekilde ayarlamak mümkündür.

Sunucu, yapılandırmasında listelenen adlardan herhangi birine sahip bir dosya bulamaz ise bir hata verebilir (genellikle 403 Dizin Listeleme Yasak veya 404 Bulunamadı ) veya dizindeki dosyaları listeleyen kendi dizin sayfasını oluşturabilir. autoindex olarak adlandırılan bu seçenek de yapılandırılabilmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "mod_dir - Apache HTTP Server". httpd.apache.org. 13 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Directory listings" (İngilizce). Apache foundation: HTTPd server project. 22 Mayıs 2019. 7 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">HTTP</span> iletişim protokolü

HTTP bir kaynaktan dağıtılan ve ortak kullanıma açık olan hiperortam bilgi sistemleri için uygulama seviyesinde bir iletişim protokolüdür. HTTP, World Wide Web için veri iletişiminin temelidir; burada köprü metni belgeleri, örneğin bir fare tıklamasıyla veya bir web tarayıcısında ekrana dokunarak kullanıcının kolayca erişebileceği diğer kaynaklara köprüler içerir.

<span class="mw-page-title-main">ASP</span>

Active Server Pages kısaca ASP, Microsoft'un ilk dinamik web sayfaları üretmek için geliştirdiği sunucu taraflı betik motoru. Klasik ASP ya da ASP Klasik olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu (bilişim)</span> bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi

Sunucu, bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir. Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir. İstemci ve sunucu aynı cihaz üzerinde çalışabileceği gibi, istemci ağ üzerinden farklı bir cihazdaki sunucuya da bağlanabilir. Tipik sunucular arasında veritabanı sunucuları, dosya sunucuları, e-posta sunucuları, yazdırma sunucuları, web sunucuları, oyun sunucuları ve uygulama sunucuları sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">PHP</span> bir programlama dili

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP'nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir. Ocak 2013 itibarıyla 244 milyondan fazla web sitesi PHP ile çalışırken 2.1 milyon web sunucusunda PHP kurulumu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

<span class="mw-page-title-main">DHCP</span>

DHCP, ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar. Bu sayede ağ yöneticileri, ağdaki her bir bilgisayarın IP adresi ve diğer ağ bağlantısı ayarlarını elle girerek zaman kaybetmek yerine, DHCP sunucusu üzerinden bu bilgileri otomatik olarak atayarak daha verimli ve güvenilir bir ağ yönetimi yapabilirler. Bu sayede sistem yönetim işlemi de kolaylaşmış olur. Ayrıca UDP, TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün ve DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin kullanımına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">İstemci-sunucu</span>

İstemci-sunucu, istemciyi sunucudan ayıran bir ağ mimarisidir. Her bir istemci yazılımı, sunucuya ya da uygulama sunucusuna isteklerini (request) gönderir.

<span class="mw-page-title-main">Barındırma hizmeti</span> Web Sitelerin dosya barındırma sistemi

Barındırma (hosting), bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya belgelerin internet kullanıcılarının erişimine sunulabilmesi amacıyla bir sunucuda saklanmasıdır. Barındırma hizmeti, web sitesinin içeriğinin yüklenip saklandığı sunucunun veri depolama işlevini üstlenir.

URL, İnternet'te bir kaynağa rastgelen, standart bir formata uygun bir karakter tertibidir.

<span class="mw-page-title-main">Apache HTTP Sunucusu</span>

Apache, açık kaynak kodlu ve özgür bir Web sunucu programıdır. Apache Yazılım Vakfı tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sunucu dosyası</span>

Sunucu dosyası, bir bilgisayar ağında kayıtlı düğüm konumlarını içeren dosyadır. Bu dosya, sunucu adlarını IP adreslerine eşler. Sunucu dosyası değişik ağ boyutları için alan adı sistemine yardımcı bir etmen olarak görülmektedir. DNS'in aksine, sunucu dosyası yerel bilgisayar yöneticisinin denetimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Anasayfa (bilişim)</span> bir web sitesinin anasayfası

Anasayfa, giriş sayfası ya da ön sayfa, İnternet sitelerinin kök adresinin tarayıcılara girilmesiyle otomatik olarak yüklenen URL'nin genel adıdır.

Dünya Çapında Ağ bağlamında Apache JServ Protokolü, ikicil bir protokol olup Web sunucusundan gelen geri bağlantılı talepleri bir alıp arkasında bulunan uygulama sunucusua iletebilir. Ayrıca bazı denetlemeleri de yaparak Web sunucusunun uygulama sunucusunu pinglemesine de sağlamaktadır. Web uyarlamacıları tipik olarak AJP'yi bir yük dengleme konuşlandırmasında bir veya birkaç ön uç Web sunucusundan bir veya birkaç uygulama sunucusuna talepleri iletmek için kullanmaktadırlar. Oturumlar asıl uygulama sunucularına her uygulama sunucusu oluşumuna bir ad verildiği özel bir yönlendirme mekanizmasıyla yönlendirilirler. Bu bağlantıların her birine dolaştır denir.

Sunucu Adı Göstergesi (SNI) bir TLS protokolü uzantısı. Güvenli SSL bağlantısı oluşturulurken el sıkışma (handshake) sürecinin başlagıcında, istek içerisinde geçen sunucu adının (hostname) dijital sertifikasını doğrular. SNI teknolojisi aynı IP adresi ve TCP portu üzerinden birden fazla güvenli web sitesi için doğrulama işlemini gerçekleştirdiğinden, daha önceden SSL kullanmak için gerekli olan sabit IP zorunluluğunu ortadan kaldırır.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Dizin Oluşturma Hizmeti</span>

İndeksleme Hizmeti PC'lerde ve şirket bilgisayar ağlarındaki arama performansını artırmak için bir bilgisayardaki dosyaların çoğunun bir dizinini tutan bir Windows hizmetidir. Kullanıcı müdahalesi olmadan indeksleri güncelledi. Windows 7'de, yerini daha yeni bir Windows Arama dizinleyicisi almıştır. Dizine ekleme yeteneklerini daha fazla dosya biçimine ve protokollerine genişleten IFilter eklentileri eski Endeksleme Hizmeti ile daha yeni Windows Arama dizinleyicisi arasında uyumludur.

HTTP/2 Server Push, HTTP/2 uyumlu bir sunucunun kaynakları, istemci talep etmeden önce HTTP/2 uyumlu bir istemciye göndermesine izin verir. Çoğunlukla, kaynakları önceden yüklemede yardımcı olabilecek bir performans tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Web şablon sistemi</span>

Web yayıncılığı'ndaki web şablon sistemi, web tasarımcılarının ve geliştiricilerin, bir aramanın sonuçları gibi özel web sayfa'larını otomatik oluşturmak için web şablonları ile çalışmasına olanak tanır. Bu, dinamik öğeleri web isteği parametrelerine dayalı olarak tanımlarken statik web sayfası öğelerini yeniden kullanır. Web şablonları statik içeriği destekleyerek temel yapı ve görünüm sağlar. Geliştiriciler içerik yönetim sistemlerinden, Web uygulama iskeletlerinden ve HTML düzenleyicilerinden şablonları kullanabilir.