İçeriğe atla

Web geliştirici

Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır . Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.

Görevlendirmenin doğası

Web geliştiricileri, büyük şirketler ve hükümetler, küçük ve orta ölçekli şirketler veya tek başına serbest çalışanlar dahil olmak üzere çeşitli organizasyon türlerinde çalışmaktadır. Bazı web geliştiricileri bir kuruluşta sürekli tam zamanlı çalışan olarak çalışırken diğerleri bağımsız danışman olarak veya bir ajans için yüklenici olarak veya evde kişisel kullanım için çalışabilir. Web geliştiricileri genellikle hem sunucu tarafı hem de ön uç mantığını işler. Bu genellikle, kullanıcıların web uygulamalarında veya kullandıklarında gördükleri ve kullandıkları tüm görsel unsurların yanı sıra, gelişen çalışmalarının kullanımını güçlendirmek için gerekli olan tüm web servislerini uygulamayı içerir. Maaşlar, geliştirme işinin türüne, konumuna ve kıdem düzeyine bağlı olarak değişir.

Modern web uygulamaları genellikle üç veya daha fazla katman içerir ve bir geliştiricinin üzerinde çalıştığı ekibin boyutuna bağlı olarak, bu katmanlardan bir veya daha fazlasında uzmanlaşabilir veya daha disiplinler arası bir rol üstlenebilir. Bir web geliştiricisi genellikle ön uç web geliştirme veya arka uç web geliştirici olarak sınıflandırılır. Örneğin, iki kişilik bir ekipte bir geliştirici, istemciye gönderilen HTML, JavaScript, CSS, ReactJs veya AngularJS gibi teknolojilere ve sunucu tarafı çerçevelere (Perl, Python, Ruby, PHP gibi) odaklanabilir. Java, ASP, ASP. NET, Node.js) istemciye içerik ve komut dosyaları teslim etmek için kullanılır. Bu arada, diğer geliştirici sunucu tarafı çerçeveler, web sunucusu ve bir veritabanı sistemi arasındaki etkileşime odaklanabilir. Ayrıca, kuruluşlarının büyüklüğüne bağlı olarak, yukarıda belirtilen geliştiriciler bir içerik yaratıcısı/metin yazarı, pazarlama danışmanı, kullanıcı deneyimi tasarımcısı, web tasarımcısı, web yapımcısı, proje yöneticisi, yazılım mimarı veya veritabanı yöneticisi ile yakın çalışabilir - veya web tasarımı ve proje yönetimi gibi görevlerden kendileri sorumludur.

Eğitim ve lisans gereksinimleri

Web geliştiricisi olmak için resmi bir eğitim veya lisans şartı yoktur. Bununla birlikte, birçok kolej ve ticaret okulu, web geliştirme konusunda kurslar sunmaktadır. Web geliştirmeyi öğreten ve web'de ücretsiz olarak sunulan birçok öğretici ve makale de vardır - örneğin Temel JavaScript

Resmi eğitim gereksinimleri olmamasına rağmen, web geliştirme projeleriyle uğraşmak, web geliştiricileri olarak anılmak isteyenlerin aşağıdaki konularda ileri düzeyde bilgi/beceri sahibi olmasını gerektirir:

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "EmberJS website". EmberJS. 13 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "ReactJS website". ReactJS. 29 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "AngularJS website". AngularJS. 23 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

Webmaster, web sitesi geliştiren kişi anlamında kullanılan bir terimdir. İngilizcedeki master kelimesi bu terimde uzman anlamında kullanılmaktadır. Webmaster'lar, yazılım, grafik, animasyon, sunucu taraflı işlemler vb görevlerde uzman olan kişilerin oluşturduğu ekipte koordinasyon sağlama görevi alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Web sayfası</span> World Wide Web ve web tarayıcıları aracılığıyla doğrudan görüntülenebilen tek belge

Web sayfası, World Wide Web için hazırlanan ve web tarayıcısı kullanılarak görüntülenebilen dokümanlardır. Web sayfaları çoğunlukla HTML formatında kodlanır, CSS, betik, görsel ve diğer yardımcı kaynaklardan yararlanılarak son görünümüne sahip olur ve işlevsellik kazanır. Birden fazla web sayfasının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan web sitesi ile karıştırılmamalıdır. Günlük konuşma dilinde internet sayfası terimi de çoğunlukla web sitesi anlamında kullanılmaktadır.

Betik dili, betik yorumlamak için yazılmış özel çalışma-zamanı sistemlerinin yorumlayabileceği programlama dilleridir. Diğer programlama dilleri ile yazılan kodlar makine koduna çevrilip çıkan program doğrudan çalıştırılırken betik kodları interpreter tarafından doğrudan okunur ve yorumlanarak işlemler yorumlayıcının kendisi tarafından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Geany</span>

Geany, Scintilla ve GTK+ tabanlı bir tümleşik geliştirme ortamı ve hafif bir metin düzenleme yazılımı. Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış bir özgür yazılımdır. Pek çok işletim sisteminde çalışabilen Geany'nin desteklediği diller arasında C, D, Java, JavaScript, PHP, HTML, CSS, Python, Perl, Pascal gibi diller vardır.

AngularJS Google tarafından desteklenen, dünya genelinde yazılımcılar tarafından katkı sağlanan açık kaynak kodlu web uygulama çatısıdır. Javascript ile yazılan Angular, MVC prensiplerine sadık kalınarak tek sayfalık uygulamalar yazmayı mümkün kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

npm

npm javascript betik dili için geliştirilmiş olan ve Node.js'in standart olarak kabul ettiği bir paket yönetim sistemidir. npm komut satırından çalıştırılır ve uygulamalar için bağımlılık yönetimi sağlar. Ayrıca geliştiricilerin merkezi bir npm kaynağından var olan paketleri kurmasına imkân verir. npm tamamen javascript dili kullanılarak Isaac Z. Schuleter tarafından, PHP'nin PEAR ve Perl'in CPAN sistemlerinden esinlenilerek geliştirilmiştir.

Meteor ya da MeteorJS, açık kaynak kodlu, gerçek zamanlı bir JavaScript Web uygulama çatısıdır. Meteor ile uygulamaların prototipleri hızlıca çıkarılabilmekte iken uygulamalar, birden fazla platformda çalıştırılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

Bu liste kayda değer Javascript kütüphanelerinin adlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ionic</span>

Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.

W3Schools, 1998 yılında kurulmuş programlama dillerini öğretmeyi amaçlayan ücretsiz bir eğitim sitesidir. Aynı zamanda bir uygulaması da bulunmaktadır. İsmi World Wide Web'den (W3) türetimiştir fakat W3C ile herhangi bir bağlantısı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft WebMatrix</span>

Microsoft WebMatrix Windows için, web geliştirmeye yönelik, ücretsiz, bulut bağlantılı bir web sitesi oluşturucu ve HTML düzenleyicisidir. WebMatrix, geliştiricilerin ASP.NET, PHP, Node.js ve HTML5 için tam destekle yerleşik şablonları veya popüler açık kaynak uygulamaları kullanarak web siteleri oluşturmalarını sağlar. Microsoft, web geliştiricilere kodlama, özelleştirme ve yayınlama yeteneklerini tek bir yerde sunmak amacıyla WebMatrix'i geliştirdi.

WebStrom çapraz platform bir JavaScript, TypeScript ve web için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Grafiksel hata ayıklamacısı (debugger) ve sürüm kontrol sistemi (VSC) ile entegredir. JetBrains şirketi tarafından geliştirilmektedir. Özel mülk bir yazılımdır. 30 günlük deneme sürümü de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angular (Framework)</span>

Angular, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak ve özgür yazılım bir framework'tür. Google tarafından geliştirilmiş ve desteklenmektedir. İlk olarak 2010 yılında AngularJS adıyla piyasaya sürülen framework, 2016 yılında Angular 2 olarak yeniden tasarlanmış ve bu sürümle birlikte daha modern bir mimariye geçiş yapılmıştır. Angular, özellikle dinamik ve tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için tercih edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Web şablon sistemi</span>

Web yayıncılığı'ndaki web şablon sistemi, web tasarımcılarının ve geliştiricilerin, bir aramanın sonuçları gibi özel web sayfa'larını otomatik oluşturmak için web şablonları ile çalışmasına olanak tanır. Bu, dinamik öğeleri web isteği parametrelerine dayalı olarak tanımlarken statik web sayfası öğelerini yeniden kullanır. Web şablonları statik içeriği destekleyerek temel yapı ve görünüm sağlar. Geliştiriciler içerik yönetim sistemlerinden, Web uygulama iskeletlerinden ve HTML düzenleyicilerinden şablonları kullanabilir.

Next.js, React tabanlı web uygulamaları için sunucu tarafında işleme ve statik web sitesi oluşturma sağlayan, Vercel tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı bir Web geliştirme platformudur.