İçeriğe atla

WebSphere MQ

WebSphere MQ (WMQ) veya daha önceki adı ile MQSeries, IBM Şirketinin 1992 de bünyesine kattığı bir MOM (Message oriented Middleware) yani mesaj bazlı arataban türü bir üründür.

Bu ürün 90 lı yılların sonlarına doğru, şirketlerin uygulamalar arası veri aktarımında (quasi standard) olacak kadar yaygınlaşmıştır.

Data aktarım prensibi "Message Queueing" üzerine kurulur. Uygulamalar WMQ arayüzü MQI ile Queuemanager in yönettiği sıralara (Queues) mesajları yazarlar ve Queuemanager bu mesajı diğer Queuemanagerlere iletir. Diğer uygulama ise bu mesajları okuyarak veri tabanına ekler.

WMQ son yıllarda EAI (Enterprise Application Integration), bir tür genel iletişim tabanı ve SOA (Service Oriented Architektur) sayesinde daha çok kullanılan bir iletişim uygulaması oldu.

Daha detaylı bilgi için linkler:

www-01.ibm.com/software/integration/wmq/

WMQ Queuemanager kullanımındaki API'ler:

   * IBM Message Queue Interface for C, COBOL, PL/I, Java, RPG, and C++
   * Java Message Service
   * Representational State Transfer
   * Perl interface (developed and contributed by Hildo Biersma), available from CPAN.[2]
   * Python (programming language) interface PyMQI (originally developed by Les Smithson), available from PyPI[3]
   * Windows PowerShell[4]
   * XMS for C/C++ and .NET[5]
   * .NET
   * SOAP

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Java</span> açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, adım adım işletilen bir programlama dili

Java, Sun Microsystems mühendislerinden James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye yönelik, platform bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviye, hem yorumlanan hem de derlenen bir dildir.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

Java EE, özellikle büyük çaplı projelerin ihtiyaçları için geliştirilmiş Java teknolojilerinin bütünün oluşturduğu çerçevenin ve standardın ismidir. Java EE servislerini sunan yazılımlara uygulama sunucusu denir. Java EE'yi oluşturan teknolojilerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">.fi</span> Finlandiyanın üst düzey alan adı

.fi, Finlandiya'nın internet ülke üst seviye alan adıdır. 17 Aralık 1986'da delege edilmiştir. Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Ajansı (TRAFICOM) tarafından yönetilir.

ABAP,İngilizce Advanced Business Application Programming kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Alman yazılım şirketi SAP tarafından geliştirilen üst seviye bir nesne tabanlı programlama dilidir. SAP'nin iş uygulamaları geliştirmek için kullanılan NetWeaver platformunun parçası olan Web Uygulama Sunucusu'nu programlamak amacıyla kullanılır. Sözdizimi COBOL'a benzemektedir.

SMPP, telekominikasyonda, Harici Kısa Mesaj Varlıkları (ESME), Yönlendirme varlıkları (RE) ve Mesaj Merkezleri (SMSC) arasında kısa mesaj verisinin transferi için, esnek bir veri iletişim arayüzünün sağlanması amacıyla tasarlanan, özgür, endüstri standardı olan bir protokoldür. Genellikle üçüncü partilerde(haber organizasyonları gibi) toplu mesaj iletimini sağlamak amacıyla kullanılır. Dolayısıyla, UMTS, IS-95 (CDMA), CDMA2000, ANSI-136 (TDMA) ve iDEN gibi GSM olmayan SMS protokollerine destek verir. SMPP, SS7 ağlarının dışında, kısa mesaj değiş tokuşu için yaygın olarak kullanılır.

Windows Communication Foundation farklı makineler üzerindeki uygulamaların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir iç sistemdir. .NET Framework 3.0 uygulama geliştirme platformunun bir bileşeni olarak sunulmuştur. WCF olarak kısaltılan bu teknoloji, ilk olarak Indigo kod adıyla dünyaya duyurulmuştur. WCF; Remoting, Web Servisleri, Dağıtık "Transaction"lar gibi dağıtık programlama yollarını tek bir yapıda birleştirmektedir.

Genellikle basitçe "BizTalk" olarak anılan, Microsoft BizTalk Server, bir Kurumsal Servis Veriyoludur. Bir işletmede kullanılan farklı yazılım sistemleri ile iletişim kurmak için uygun "adaptörler"in kullanımı sayesinde, şirketlerin iş süreçlerini otomatikleştirmek için olanak sağlar. Kurumsal Uygulama Entegrasyonu, İş Süreçleri Otomasyonu, Business-to-Business İletişim, Mesaj Borsacı ve İş Aktivitesi İzleme; Microsoft tarafından sunulan, bu fonksiyonları sağlar. Yakın zamanda BizTalk Server, sadece Uygulama Entegrasyon Sunucusu olarak değil, Uygulama Sunucusu olarak da yeniden konumlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SMS</span>

SMS, cep telefonu aracılığı ile yazılan mesajın bir cep telefonundan diğer bir cep telefonuna gönderilmesi, mesajlaşma hizmetidir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

Ağ istihbaratı (Aİ) kavramı ve derin paket kontrolü (DPI), paket yakalama ve iş zekası (BI) teknikleri üzerine inşa edilmiş bir teknolojidir. Gerçek zamanlı olarak inceleyen, protokolleri kullanılan tanımlama ve veri ilişkileri ve iletişim kalıplarının hızlı çözümlenmesi için paket içeriği ve meta ayıklanması yoluyla iletişim ağları çapraz IP veri paketlerini gerektirir. Ayrıca, bazen ağ hızlandırma veya korsanlık olarak anılacaktır.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

iMessage

iMessage Apple tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma servisidir. Bu, iOS 5 ve sonrasında ve OS X Mountain Lion ve sonrasında Apple Mesajlar uygulamasında desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">HMAC</span>

Kriptografide, HMAC, kriptografik özet fonksiyonu ve gizli bir kriptografik anahtar içeren bir mesaj doğrulama kodu türüdür. Diğer MAC türleri gibi, HMAC de hem veri bütünlüğünü kontrol etmek hem de mesaj içeriğini onaylamakta kullanılabilir. HMAC in hesaplanmasında herhangi bir kriptografik özet fonksiyonu kullanılabilir. Örneğin, HMAC in hesaplanmasında MD5 veya SHA-1 özet fonksiyonu kullanılması durumunda, ilgili MAC algoritması da buna uygun olarak HMAC-MD5 veya HMAC-SHA1 olarak isimlendirilebilir. HMAC'in kriptografik saldırılara karşı dayanıklılığı, kullanılan özet fonksiyonunun dayanıklılığına, elde edilen özetin boyutuna, kullanılan kriptografik anahtarın boyutuna ve kalitesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">ZTE</span>

ZTE, Çin merkezli bir elektronik üretim firması olup, Çin'de telekomünikasyon ekipmanı ve cep telefonlarının ikinci büyük üreticisidir. 1985 yılında kuruldu. Merkezi Shenzhen şehrindedir.

Mesajlar, Google tarafından Android mobil işletim sistemi için geliştirilmiş bir SMS ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Bir web arayüzü de mevcuttur. 12 Kasım 2014'te kullanıma sunuldu ve 2018'den beri Zengin İletişim Hizmetleri (RCS) mesajlarını destekliyor.

Microsoft Windows uygulama programlamasında, OLE Otomasyonu, Microsoft tarafından oluşturulan süreçler arası bir iletişim mekanizmasıdır. Başlangıçta Visual Basic olan komut dosyası dilleri tarafından kullanılması amaçlanan Bileşen Nesne Modeli'nin (COM) bir alt kümesine dayanmaktadır, ancak şimdi Windows'ta birkaç dil tarafından kullanılmaktadır. IDispatch arabirimini uygulamak için tüm otomasyon nesneleri gereklidir. Otomasyon denetleyicileri adı verilen uygulamaların, diğer uygulamalar tarafından dışa aktarılan paylaşılan otomasyon nesnelerine erişebildiği ve bunları değiştirebildiği bir altyapı sağlamaktadır. Uygulamaların birbirini kontrol etmesi için daha eski bir mekanizma olan Dinamik Veri Değişimi'nin (DDE) yerini almaktadır. DDE'de olduğu gibi, OLE Otomasyonunda otomasyon denetleyicisi "istemci"dir ve otomasyon nesnelerini dışa aktaran uygulama "sunucu"dur.