İçeriğe atla

WebRTC Geçit Yolu

WebRTC Geçidi WebRTC ve SIP olarak kurulmuş VoIP teknolojisini bağlar. WebRTC (Web Gerçek Zamanlı İletişim) World Wide Web Konsorsiyumu (W3C)tarafından hazırlanmış API tanımlamadır ve Web Tarayıcı'dan-Web Tarayıcı'ya uygulamalar için sesli arama, video sohbet ve gerek iç veya dış eklentiler olmadan mesajlaşmayı destekler.[1]

Kullanım Senaryosu

Farklı uygulamaları kullanan tarayıcılar etkinleştirmek için birbirler ile iletişime geçmeyi destekler. (örnek; X'i destekleyen uygulamaya giriş yapan bir kullanıcı Y'yi destekleyen uygulamayı kullanan birini aramak istiyor). Bu durumda İki sağlayıcı onları birleştirmek için genel olarak kullanılan VOIP sinyal protokolünü yani SIP'i destekler. Ancak, HTTP ve Websockets üstüne inşa tescilli uygulama protokollerini kullanarak sunucuya kendi tarayıcı tabanlı istemciler sinyallerin her biridir.

Bu bileşeni arasında aracılık WebRTC ve SIP sevk etmek gibi bir WebRTC Geçidi. Yanında bağlayan farklı WebRTC uygulamaları, bir WebRTC geçidi de sağlar iletişim arasında bir WebRTC telefon ve VoIP hatta bir klasik Telefon. Böylece, bir WebRTC geçidi uzanır kapsamında bir WebRTC uygulamaları ve sağlar çok daha geniş erişim ve kullanım senaryoları.[2]

İşlevsellik

WebRTC ile genel süreç kullanıcının Javascript uygulamasını indirmesidir. Bu uygulama diğer kullanıcı ile iletişim kurmak için kullanılır. WebRTC geçit yolu genellikle kullanıcının WebRTC Javascript uygulamasını indirdiği yeri içerir. Kullanıcıdan çağrı alındığında, WebRTC geçit yolu aramanın WebRTC üzerinden erişilebilir olup olmadığını karar vermek zorundadır. Değilse, o zaman arama SIP'e dönüştürmek zorundadır. örneğin; Aramayı SIP'e dönüştürmeki, Geçit yolu farklı katmanlarda haritalamak zorundadır:

Uygun çözümler

WebRTC geçit yolu fonksiyonlarını desteklemek için zaten uygun iletişim çözümleri ve açık kaynak kodları vardır. Medya kullanma sinyal haritalama gibi WebRTC geçit yolu fonksiyonları SBC tarafından desteklenir.

WebRTC Geçit Yolu Açık Kodlar

Kaynakça

  1. ^ "WebRTC 1.0: Real-time Communication Between Browsers". Dev.w3.org. 9 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2012. 
  2. ^ "WebRTC:How and Why?" (PDF). FRAFOS. 12 Ocak 2015. 12 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">SIP</span>

Oturum başlatma Protokolü (SIP), ses, video ve mesajlaşma uygulamalarını içeren gerçek zamanlı oturumları başlatmak, sürdürmek ve sonlandırmak için kullanılan bir sinyal protokolüdür. VoIP gibi IP üzerinden üzerinden ses, görüntü ve anlık mesaj iletişimi yanı sıra LTE (VoLTE) üzerinden cep telefonu araması için multimedya iletişim oturumlarını sinyalize etmek ve kontrol etmek için kullanılır. Günümüz IP Telefonlarının çoğunluğu SIP Protokolü ile çalışmaktadır. Cisco gibi bazı üreticiler SIP kullanmakla beraber bazı telefon modellerinde SCCP tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">IP telefon</span> VoIP ile çalışan bir iletişim teknolojisi

IP Telefon, VoIP Telefon veya İnternet telefonu, VoIP ile çalışan telefonlara verilen genel isimdir. SIP olarak da isimlendirilir. Eski tip analog telefon hatları (PSTN) yerine, internet veya IP teknolojisi ile çalışan ve IP üzerinden ses iletişim (VoIP) kullanan telefonlardır. Bütün işlevlerinden tam olarak faydalanabilmek için genellikle VoIP Telefon Santralleri ile birlikte kullanılır. VoIP Ağ Geçidi kullanarak analog telefon santrallerine de bağlanması mümkündür fakat analog telefon santrallerinin teknolojik yetersizliklerinden dolayı telefonların bütün işlevleri tam olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yönlendirici</span>

Yönlendirici, aynı ağ iletişim kurallarını kullanan iki bilgisayar ağı arasında veri çerçevelerinin iletimini sağlayan ağ donanımıdır. Yönlendirme için OSI yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Genellikle bu iş için özel üretilmiş donanımlar varsa da birden çok arayüzü olan bilgisayarlar da yazılım desteğiyle yöneltici olarak çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon santrali</span>

Telefon santrali, birden fazla telefonun birbirini aramasını sağlayan, ses, görüntü ve mesaj iletişimi için aracılık eden ve genellikle iş ortamlarında kullanılan çok hatlı bir telefon sistemidir. İngilizce Private Branch Exchange kelimelerinin baş harfleri olan PBX'in karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Megaco</span>

Megaco Ortam Geçidi Denetim Protokolü IETF ve (ITU-T) 'nin 16 numaralı çalışma grubu tarafından tarafından tanımlanmış ses çerçeveleme protokolüdür. Bu formatta paketlenmiş ses İnternet veya {ATM}-Asynchronous Transfer Mode omurgaları üzerinden aktarılabilir. Megaco internet protokollu (IP) ağların üzerindeki medya geçitlerinin ve genel dönüşümlü telefon ağlarının (PSTN) kontrolü için medya geçit kontrol protokolü uygulamasına ait bir yapıdır. Genel taban yapısı ve program arabirimi aslen RFC 2805'in içinde tanımlanmıştır ve şu anki özel Megaco tanımı 'ITU-T Recommendation H.248.1'dir. Ayrışık çoklu ortam gateawaylerinde gerçekleştirilen ortamsal (media) görüşmelerin çağrı kontrolünün bölünmesine olanak sağlar ve fiziksel olarak çağrı elementlerinin kontrolünü gerçekleştirir. Yani bu protokol medya geçitleri (MG) ile medya geçitleri kontrolleri (MGC) arasındaki bir arayüzdür.

<span class="mw-page-title-main">Android Gingerbread</span> Android sürümü

Android Gingerbread veya Android 2.3–2.3.7 "Gingerbread" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 7. versiyonu idi. İlk 2.3 versiyonu 6 Aralık 2010 yılında tanıtılmıştır. Linux kernel 2.6.35 bazında sürüm yaratılmıştır. Sürüme "Gingerbread" yani "zencefilli ekmek" veya "zencefilli kek" ismi verilmiştir. Android 2.3 Gingerbread sürümü ile NFC özelliği ilk kez Android platformuna adım attı. Yeni indirme yöneticisi ile artık Android'e dosya indirmek ve yönetmek daha kolay hale geldi. Çok kamera ve çoklu dokunmatik desteği eklenmiştir. XGA (1366×768) ekran çözünürlük desteği ve video arama özelliği eklenmiştir. Ayrıca SIP ve VoIP özellikleri ilk kez bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Seri 40</span>

Seri 40 veya S40 orta katman özellikli Nokia telefonlarında ve bazı Vertu lüks telefonlarda yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arabirimi (UI) yazılımdır. Bu, dünyanın en yaygın kullanılan cep telefonu platformlarından biri oldu ve yüz milyonlarca cihazlarda bulundu. Nokia şirketi 1,5 milyar Seri 40 cihazları sattığını 25 Ocak 2012 tarihinde ilan etmiştir. S40 daha temel Seri 30 ve Seri 30+ platformundan, daha fazla özelliğe sahiptir. Onlar akıllı telefonlar için kullanılmadı, böyle ki, Nokia öncelikle Windows Phone ve 2012 yılına kadar Symbian kullandı. Ancak, 2012 ve 2013 yılında, örneğin 308, 309 ve 311 olarak Asha hattından birkaç Seri 40 telefonlar, aslında çoklu görev veya tam teşekküllü bir HTML tarayıcısı gibi akıllı telefon özelliklerini desteklememesine rağmen, "Akıllı telefonlar" olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Skype for Business Server</span>

Skype for Business Server gerçek zamanlı iletişim sunucusu yazılımıdır. Üçüncü şahıs ağ geçidi veya SIP ana hat üzerinden kurumsal anlık mesajlaşma, VoIP, geçici ve yapılandırılmış konferanslar ve PSTN bağlantısı için altyapı sağlar. Bu özellikler insanlar arasında, kuruluşlar arasında, kamuya açık internet veya standart telefonlarda harici kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Skype for Business Server 31 Temmuz 2021 tarihinde Skype for Business ile birlikte kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6500 slide</span> Nokia tarafından Eylül 2007 yılında piyasaya sunulan cep telefonu

Nokia 6500 slide Nokia tarafından Eylül 2007 yılında piyasaya sunulan ve Nokia 6000 serisi'ne ait cep telefonu idi. Kasa fırçalanmış paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Nokia 6500 classic'in kızaklı versiyonudur. Seri 40 sisteminde çalıştı. Nokia 6270 ve Nokia 6280 modelinin devamı, Nokia 6600 slide modelinin öncülüdür. Cihazın boyutları 96.5x46.5x16.4 mm ve 125 gram ağırlığındadır.

PlayStation Portable sistem yazılımı, PlayStation Portable için resmi bir ürün yazılımıdır. PocketStation'un ardılı, PlayStation Vita sistem yazılımının öncülü oldu. LiveArea'yı grafik kabuğu olarak kullanır. PlayStation 3 konsoluna benzer şekilde XrossMediaBar'ı (XMB) kullanıcı arayüzü olarak kullanır. Güncellemeler, PlayStation Portable homebrew uygulamalarının ve eklentilerinin sistemde yürütülmesini önlemek için yeni güvenlik fonksiyonlarının yanı sıra güvenlik yamalarını da ekler. Güncellemeler dört şekilde elde edilebilir:

WebRTC, web tarayıcılarına ve mobil uygulamalara basit uygulama geliştirme arayüzü (API'ler) aracılığıyla gerçek zamanlı iletişim (RTC) sağlayan ücretsiz, açık kaynaklı bir projedir. Direkt olarak eşler arası iletişime izin vermesi ile, eklenti yükleme veya uygulama indirme ihtiyacını ortadan kaldırarak, ses ve video iletişiminin web sayfalarında kolaylıkla kullanılmasını sağlar. Apple, Google, Microsoft, Mozilla ve Opera tarafından desteklenen WebRTC, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) ve İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) aracılığıyla standartlaştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet faks</span>

İnternet faksı veya çevrimiçi faks, standart telefon bağlantısı ve faks makinesi kullanmak yerine, faks göndermek için internet ve internet protokollerinin kullanılmasıdır. İnternet faksının, e-posta gibi internet üzerindeki diğer iletişim araçlarına kıyasla ayırt edici bir özelliği, geleneksel telefon tabanlı faks makineleriyle faks mesajı alışverişi yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP gateway</span>

VoIP Gateway ya da VoIP Ağ Geçidi, VoIP ile çalışan sistemlerin analog ve GSM tabanlı sistemler ile iletişim kurmasını sağlayan port dönüştürücü cihazlardır. Genel olarak IP Ağları ile PSTN

Nokia 3600 slide, Nokia tarafından Ağustos 2008'de piyasaya sürülen bir cep telefonudur. Telefon, Seri 40 3. Versiyon platformunu çalıştırır. Bu, Nokia 6600 slide'ın "düşük son versiyonu" olarak sınıflandırılır, en büyük farkı 3G desteğinin olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Matrix (protokol)</span>

Matrix gerçek zamanlı iletişim için açık bir standart ve iletişim protokolüdür. Standart SMTP e-postasının şu anda depola ve ilet e-posta hizmeti için yaptığı şekilde, farklı hizmet sağlayıcılar arasında gerçek zamanlı iletişimin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamayı amaçlar ve tek bir iletişim hizmet sağlayıcısında hesapları olan kullanıcıların kullanıcılarla çevrimiçi sohbet, IP üzerinden ses ve görüntülü telefon yoluyla farklı bir servis sağlayıcının iletişim kurmasına izin verir. Bu nedenle, XMPP gibi protokollere benzer bir amaca hizmet eder, ancak mevcut herhangi bir iletişim protokolünü temel almaz.

Skinny Client Control Protocol (SCCP), orijinal olarak Selsius Systems tarafından geliştirilen ve Cisco Systems tarafından 1998'de satın alınan tescilli bir ağ terminali kontrol protokolüdür.