İçeriğe atla

We shall fight on the beaches

1941 yılı Aralık ayında Churchill

We shall fight on the beaches (Türkçe: Sahillerde savaşacağız) İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık Parlamentosunun Avam Kamarasında 4 Haziran 1940 tarihinde Başbakan Winston Churchill tarafından yapılan konuşmanın genel adıdır. Nazi Almanyası zaferiyle sonuçlanan Fransa Muharebesi'nin ardından Churchill tarafından yapılan üç ayrı söylevden ikincisidir. İlk söylev 13 Mayıs günkü Blood, toil, tears and sweat, üçüncü söylev ise 18 Haziran günkü This was their finest hour söylevidir. Churchill bu söylevlerle karmaşık askerî ve diplomatik gündemlere dair yorumlarını kamuoyuyla paylaşmıştır.

Bu konuşmasında Churchill yaşanan bir askeri mağlubiyetin ardından olası bir Alman işgaline karşı İngiliz kamuoyunu uyarmaktadır ancak sonunda kazanılacak zaferden emindir. Ayrıca yine bu konuşmayla işgal altındaki Fransa'nın savaşın dışında kalıyor olmasına İngilizleri hazırlamaktadır. Savaşın bu aşamasında artık İngiltere Nazi Almanyası'na karşı tek başına savaşır durumda kalmıştır ve Britanya Muharebesi başlamak üzeredir. İngiltere, Nazilerin 22 Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'ne saldırmasıyla Almanlara karşı tek başına savaşıyor durumundan kurtulacak, yine 1941 yılı sonunda ABD'nin de savaşa katılımıyla beraber Müttefik Devletlerin bir parçası olacaktır.

Arka planı

Winston Churchill 10 Mayıs 1940 tarihinde başbakanlık görevine geldiğinde[1] İkinci Dünya Savaşı'nın Avrupa'da patlak vermesinin üzerinden sekiz ay geçmişti. İngiltere ve Fransa, Polonya'ya saldırması üzerine Nazi Almanyası'na savaş açsalar da sıcak savaş yaşanmamış, Tuhaf Savaş adı verilen bir bekleme hali hakimdi. Kuzeyde Naziler Weserübung Harekâtı kapsamında Norveç'i işgal girişiminde bulunmuş ve İngiltere'nin de dahil olduğu Müttefik Devletleri mağlup ederek ülkeye hakim olmuştur. Hem askeri başarısızlıklar hem de başarısız olan yatıştırma politikası nedeniyle Başbakan Neville Chamberlain Avam Kamarası'nda güvenoyu alsa da görevi bırakır. Churchill liderliğinde kurulan koalisyon hükûmetine Muhafazakâr Parti, İşçi Partisi, Liberal Parti ve partisiz bakanlar katılır. Tam bu sırada Fransa Muharebesi başlamış, Naziler Belçika topraklarına saldırmıştır.

Başbakan olarak ilk konuşmasını 13 Mayıs günü yapan Churchill Blood, toil, tears and sweat adı verilen söylevde durumun askeri ağırlığından bahsetmiştir. Fransa Muharebesi'ne katılan ve yaklaşık 390 bin askerden oluşan Britanya Sefer Kuvveti[a] muharebenin kaybedilmesiyle beraber ana Fransız Ordusunun gövdesinden yalıtılarak Dunkerque sahilinde mahsur kalır. Dunkerque Tahliyesi sayesinde yaklaşık 340 bin İngiliz ve Fransız askeri ağır silahlarını bırakarak İngiltere'ye dönmeyi başarır. Artık Belçika teslim olmuş, Fransa Ordusu savaşmakta ancak durumu hiç parlak gözükmemektedir.[b]

Söylev

Konuşmasına öncelikle askerî durumu anlatarak başlayan Churchill, İngiltere'nin konumunu ve içinde bulunduğu şartları izah etmiştir. Konuşmasının son bölümünde adalarını sonuna kadar savunacaklarını, İngiltere eğer Nazi işgaline uğrasa bile savaşın devam edeceği ve Yeni Dünya'nın Eski'yi özgürleştireceğini söyleyerek zafere olan sağlam inancını vurgulamıştır.

Metnin son kısmının orijinal hali

We shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be. We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender, and even if, which I do not for a moment believe, this island or a large part of it were subjugated and starving, then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British Fleet, would carry on the struggle, until, in God's good time, the new world, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the old.[c]

Etkileri

Churchill'in konuşmasının genel olarak oradaki dinleyenleri etkilediği belirtilir. Churchill'in sekreteri Jock Colville Avam Kamarası'nın bu muhteşem söylev karşısında derinden etkilendiğini belirtirken, Muhafazakar Parti milletvekili Chips Channon olağanüstü bir söylevin ardından çok sayıda İşçi Partisi milletvekilinin ağladığını söyler. Bir diğer İşçi Partisi milletvekili Josiah Wedgwood ise konuşmanın 1000 top atışı gücünde olduğunu belirtir. Churchill'in diğer konuşmalarının aksine bu konuşması aynı akşam radyoda canlı yayınlanmak için yeniden okunmamıştır. Konuşmanın asıl ses kaydı alınmamıştır. Churchill 1949 yılında bu konuşmayı ses kaydı alınması için yeniden okumuştur.

Supertramp grubu 1977 yılında çıkardıkları Even in the Quietest Moments... albümünün kapanış parçası olan Fool's Ouverture içinde Churchill'in konuşmasından cümleler, Londra'daki Big Ben saat kulesinin saatinin çalma sesiyle beraber verilmiştir.[2]

Notlar

  1. ^ İngilizcesi British Expeditionary Force şeklindedir
  2. ^ Kronolojik olarak Churchill'in söylevinin ardından 14 Haziran günü Paris düşmüş, 18 Haziran'da ateşkes ilan edilmiş ve 22 Haziran 1940'ta Compiègne Ateşkesi imzalanmıştır.
  3. ^ Fransa'da savaşacağız, denizlerde ve okyanuslarda savaşacağız, göklerde artan bir güvenle ve artan güçle savaşacağız, bedeli ne olursa olsun adamızı savunacağız. Sahillerde savaşacağız, iniş alanlarında savaşacağız, tarlalarda ve sokaklarda savaşacağız, tepelerde savaşacağız; asla teslim olmayacağız ve bir an için bile inanmadığım bir durum söz konusu olup da bu ada veya büyük bir kısmı işgal altına alınsa ve aç bırakılsa bile, o zaman denizlerin ötesinde, İngiliz donanması tarafından korunan İmparatorluğumuz savaşmaya devam edecek ve Tanrının izniyle yeni dünya, tüm gücü ve kudretiyle eskinin kurtarılması ve kurtuluşu için öne çıkacaktır.

Kaynakça

  1. ^ History Kanalında 10 Mayıs gününe dair madde 10 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 15 Haziran 2021 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Fools's Overture 02:27 10 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 10 Mayıs 2021 tarihinde erişilmiştir

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Winston Churchill</span> Birleşik Krallık başbakanı (1940–45; 1951–55)

Sir Winston Leonard Spencer Churchill, 1940-1945 ve 1951-1955 dönemi Birleşik Krallık Başbakanı. II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın başında bulunmuştur. Savaşın ardından 5 Mart 1946'da ABD'nin Missouri eyaletinin Fulton kentindeki Westminster Kolejinde verdiği söylevle "Demir Perde" teriminin benimsenmesini sağlamış ve Soğuk Savaş'ın habercisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yatıştırma politikası</span>

Yatıştırma politikası uluslararası diplomaside savaşın önlenmesi için saldırgan bir devlete siyasal, maddi veya coğrafi ödünler verilmesini tarif eder. Terim çoğunlukla II. Dünya Savaşı'na giden 1935-1939 döneminde Nazi Almanyası ve Faşist İtalya karşısında bu siyaseti güden Birleşik Krallık hükûmetleri için kullanılır. Başbakanlar Ramsay MacDonald (1929-1935), Stanley Baldwin (1935-1937) ve son olarak Neville Chamberlain (1937-1940) bu siyasetle anılır. İngiltere'nin baskısı altında Fransa da Nazizm ve Faşizmi yatıştırma siyaseti gütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Gaulle</span> 18. Fransa cumhurbaşkanı

Charles André Joseph Marie de Gaulle, Fransız asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Somme Muharebesi</span>

Somme Muharebesi ya da Somme Meydan Muharebesi, 1916 yılındaki Fransa'da gerçekleşen 1 milyondan fazla zayiat ile I. Dünya Savaşı'nın en büyük çarpışmalarından biri. İngilizler tarafından ilk defa tankın kullanıldığı savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Potsdam Konferansı</span>

Potsdam Konferansı, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın teslimiyetinden sonra 17 Temmuz 1945 - 2 Ağustos 1945 tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'in 26 kilometre güneybatısında bulunan Cecilienhof Sarayı'nda düzenlenen ve Churchill, Truman ve Stalin olmak üzere "Big Three" 'nin katıldığı konferans.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Muharebesi</span>

Dunkirk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler ve Almanya arasında Dunkerque, Fransa'da gerçekleşmiştir. Batı Cephesi'nde Fransa Savaşı'nın bir parçası olarak Britanya Sefer Kuvveti ve müttefik kuvvetlerinin 26 Mayıs'tan 4 Haziran 1940'a kadarki Avrupa'dan tahliyesini sağlamak amaçlı yapılan savunma savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Tahliyesi</span> 2. Dünya Savaşında İngiliz ordusunun Dunkirkten tahliyesi

Dunkerque Tahliyesi, diğer adıyla Dinamo Harekâtı, Britanya Ordusunun Fransa'nın Dunkerque (İngilizce: Dunkirk) kıyılarında 400 bin askerle kuşatılması üzerine Kraliyet Donanması ve Dunkerque filosu sayesinde 338.226 askerin tahliye edilmesidir. Tahliye sırasında 68.111 asker geride kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Reynaud</span> Fransız avukat ve siyasetçi (1878 – 1966)

Paul Reynaud (Fransızca: [pɔl ʁɛjno];, Fransız siyasetçi ve eski başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

Winston Churchill, Birleşik Krallık'ın Nazi Almanyası'na savaş ilan ettiği 3 Eylül 1939'da Amiralliğin Birinci Lordu olarak atandı. 10 Mayıs 1940'ta Neville Chamberlain'in yerini aldı ve 26 Temmuz 1945'e kadar görevde kaldı. 1930'larda görev dışında kalan Churchill, Nazi Almanyası'nda artan militarizm tehdidine karşı Britanya'nın yeniden silahlanması çağrısında başı çekmişti. Başbakan olarak, Mihver güçlerine karşı Müttefiklerin savaş çabalarına İngilizlerin katılımını denetledi. Churchill, faşizmin yayılmasına karşı Avrupa'nın liberal demokrasisini savunmada önemli bir rol oynayan muzaffer bir savaş zamanı lideri olarak görülüyor, ancak 1945'te Dresden'in bombalanması gibi bazı savaş olayları tartışma yarattı. İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yarısında Müttefik liderlerin en önemlisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Sefer Kuvveti</span>

Britanya Sefer Kuvveti İkinci Dünya Savaşı'nın başında Nazi Almanyası'nın Polonya'ya saldırması üzerinde Almanya'ya savaş ilan eden İngiltere tarafından Fransa topraklarına gönderilen askerî birliklere verilen isimdir. Sefer Kuvveti 2 Eylül 1939 tarihinde kurulmuş, 31 Mayıs 1940 tarihinde lağvedilmiştir. Komutanlığına General John Vereker'in getirildiği birliğin mevcudu 390 bin seviyelerindeydi.

<span class="mw-page-title-main">John Vereker</span>

John Vereker, Britanya Ordusunda Mareşal ve Gort vikontu asilzade.

<span class="mw-page-title-main">George S. Patton tarafından 3. Ordu birliklerine verilen söylev</span>

1944 yılında Müttefik Devletler tarafından gerçekleştirilecek olan Normandiya Çıkarması öncesinde ABD'li General George S. Patton 3. Ordu birliklerine hitap etmiştir. Bu söylevde Patton görece savaş deneyimi az olan 3. Ordu askerlerini yaklaşan savaş koşullarına karşı motive etme amacını gütmüştür. Patton askerlerden görevlerini korkularına rağmen yerine getirmelerini ve sürekli olarak düşmanı zorlayacak saldırganlıkta olmalarını istemiştir. Ağır küfürler içeren konuşması bazı subaylar tarafından eleştirilse de genel olarak askerlere etkisi olumlu olmuştur. Bazı tarihçiler tarafından tarihteki en başarılı motivasyon konuşmalarından birisi olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hitler'in Stalingrad Söylevi</span>

Adolf Hitler, II. Dünya Savaşı sırasında sürmekte olan Stalingrad Muharebesi'nde Almanya'nın aleyhine gelişmekte olan duruma dair 8 Kasım 1942 tarihinde Nazi Partisi üst düzey yöneticilerine hitap etmiştir. Almanca Stalingrad-Rede Hitlers olarak bilinen söylev, Münih Stiglmaierplatz Meydanındaki Löwenbräukeller binasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Churchill Hükûmeti</span> Birleşik Krallık hükûmeti

Geçici Churchill Hükûmeti, İkinci Dünya Savaşı'nın ikinci aşamalarında, 23 Mayıs'tan 26 Temmuz 1945'e kadar kısa vadeli bir Birleşik Krallık (BK) hükûmetiydi. Başbakan, Muhafazakar Parti lideri Winston Churchill'di. Bu hükûmet, 10 Mayıs 1940'ta ilk kez başbakan olarak atanmasından sonra oluşturduğu ulusal koalisyonun yerini aldı. Koalisyon Muhafazakar, İşçi ve Liberal partilerin önde gelen üyelerinden oluşuyordu ve Nazi Almanyası'nın yenilgisinden kısa bir süre sonra sona erdi, çünkü koalisyon tarafları Japonya'nın yenilgisine kadar devam edip etmeme konusunda anlaşamadılar.

Dunkerque filosu, II. Dünya Savaşı'daki Fransa Muharebesi sırasında Dunkerque sahilinde mahsur kalan yaklaşık 350 bin İngiliz, Fransız ve Müttefik askerin kurtarılması için düzenlenen Dunkerque Tahliyesinde kullanılan irili ufaklı 850 adet gemiden oluşuyordu. İngiltere'deki Ramsgate Limanından kalkan gemiler 26 Mayıs - 4 Haziran 1940 arasında yaptıkları seferlerle önemli bir askerî gücün kurtarılmasında rol oynamışlardır.

Fransa'daki Polonya Ordusu, Polonya Seferi sonrasında Nazi Almanyası işgali altında kalan ülkelerinden kaçan mültecilerden ve Polonya Ordusu'nun kılıç artıklarından oluşturulmaya başlanmıştır. Fransa Muharebesi öncesinde mevcudiyeti 85 bin civarına yükselen askerî birlik, yaşanan mağlubiyetin ardından dağılmıştır. Dunkerque Tahliyesi kapsamında İngiltere'ye tahliye edilen yaklaşık 20 bin asker, savaşın ilerleyen döneminde Müttefik Devletler ordularıyla eşgüdümlü şekilde Batı Cephesinde görev yapmıştır.

Bu, 20. yüzyılın ikinci küresel savaşı olan II. Dünya Savaşı'nın ilk tam yılı olan 1940'ta meydana gelen olayların bir zaman çizelgesidir.