İçeriğe atla

Waze

Waze
Geliştirici(ler)Google
İlk yayınlanma2006 (18 yıl önce) (2006)
Güncel sürüm4.33 (iOS)

4.33.0.1 (Android) 3.7.4.5 (Windows Phone 8–8.1, Windows 10 Mobile) 2.1.99 (Symbian) 2.0.2.304 (BlackBerry)

2.1.99.114 (Windows Mobile 6.x) / 29 Kasım 2017 (6 yıl önce) (2017-11-29)
Geliştirme durumuAktif
PlatformAndroid, iOS, Windows 10 Mobile
ErişilebilirlikÇokdilli
TürGPS navigasyon yazılımı
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesiwww.waze.com Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Waze, GPS destekli bir GPS navigasyon yazılımıdır. Waze, uygulamasını, indirmek ve kullanmakta özgür olan, topluluk temelli bir GPS navigasyon uygulaması olarak tanımlıyor. Akıllı telefonlarda ve GPS desteği bulunan tabletlerde çalışır, bir hücresel ağ üzerinden yere bağımlı bilgileri indirirken turn-by-turn navigasyon, kullanıcı tarafından gönderilen seyahat saatleri ve güzergâh bilgileri sağlar.[1][2]

Uygulama, ilk önce Ehud Shabtai, Amir Shinar ve Uri Levine tarafından kurulmuş bir İsrail şirketi Waze Mobile tarafından geliştirildi ve popülerleştirildi. Daha sonra iki İsrail girişim sermayesi şirketi Magma ve Vertex ve erken aşamalı bir Amerikan girişim sermayesi şirketi Bluerun Ventures tarafından finanse edildi. Waze Mobile 2013'te Google tarafından satın alındı.

Waze, Dropbox, Flipboard ve diğerlerini geride koyarak 2013 Mobile World Congress'nde En İyi Genel Uygulama ödülünü kazandı.[3]

Gelişim

2006 yılında "FreeMap İsrail", İsrailli programcı Ehud Shabtai tarafından topluluk projesi olarak kurulan ve geliştirilen bir projeydi. Topluluk kullanıcılarının yardımıyla kalabalığın desteğiyle, İsrail haritasının ibranice ücretsiz bir sayısal veri tabanını yaratmayı ve onun ücretsiz içerik, güncelleme ve dağıtımını sağlamayı hedefledi. Shabtai, 2008 yılında Waze adlı bir şirketi kurarak projeyi ticarileştirdi.[4] Şirket adı 2009 yılında Waze Mobile Ltd olarak değiştirildi.

Aralık 2011'de Waze, Ra'anana'da 70, İsrail'de 10 ve Palo Alto'da 10 kişiden oluşan 80 kişiyi istihdam etti. 2010 yılında, şirket ikinci tur fonda 25 milyon dolarlık kaynak sağladı.[5][6] 2011'de konuma dayalı reklamcılıkla para kazanmayı ve Asya'ya genişlemeyi planlayan şirket, ek 30 milyon dolarlık finansman sağlamıştır. 2011'de uygulama, sokak fuarları ve protesto gösterileri gibi yerel etkinlikler de dahil olmak üzere gerçek zamanlı, topluluk tarafından kürlenmiş ilgi çekici noktaları gösterecek şekilde güncellendi.[7]

Ocak 2012 itibarıyla uygulama, dünya çapında 12 milyon kez indirildi.[8] Temmuz 2012'de Waze, 20 milyon kullanıcıya ulaştığını ve bunların yarısını altı ay içinde işe aldığını açıkladı. Yahoo! 'ya göre Haziran 2013 itibarıyla yaklaşık 50 milyon Waze kullanıcısı vardı. Haziran 2012'de Waze, gerçek zamanlı yakıt fiyatları sunmak için bir güncelleme başlattı. Tüm Waze gerçek zamanlı güncellemelerde olduğu gibi, fiyatlar kullanıcılar tarafından gönderilir; ancak bu özellik her ülkede mevcut değildir.

Waze, Kasım 2012'den bu yana, uygulamanızdan para kazanma konusunda satıcılara ve reklamverenlere, konuma göre reklam vermek için bir web arayüzü önerdi; burada, telefon belirli bir konumda olduğunda küçük bir simgenin göründüğü yerde kullanıcıya katılmaya teşvik ediyor.[9] Ayrıca, TV haber istasyonlarına mevcut trafik raporlarını ve uyarıları doğrudan Waze uygulamasından yayınlamak için bir web arayüzü sunar; hizmet Haziran 2013'e kadar 25 ABD dolarına haber istasyonu tarafından kullanılmıştı. Ayrıca, Rio de Janeiro'da, 24 Temmuz 2013 tarihinden beri Rio'nun Operasyon Merkezi olan Rio Centro de Operações'de (46), 2012'den bu yana New York ve New Jersey'de de kullanılmaktadır.[10]

Haziran 2013'te Waze, belirli bir ülkede Fransa Bisiklet Turu (Tour de France) önemli olaylar sırasında gelecekteki yol kapanmalarını ve gerçek zamanlı trafik güncellemelerini mümkün kılan bir küresel yerelleştirme projesi başlattı.

Spotify, Mart 2017'de, Waze'le olan ortaklığını ilan etti. Waze'lerin doğrudan Waze uygulamasında Spotify ile müzik çalabileceği ve Android platformunda Spotify uygulaması hakkında Waze'in yönergelerini alabileceği entegre bir deneyim sunacaktı. Altı ay sonra, bu özellik iOS platformunda sunuldu.[11]

Google tarafından satın alınması

Söylentilere göre, Facebook ve diğer şirketler Waze'i satın almakla ilgilendi; ancak bir anlaşmaya varılamadı. Haziran 2013'te Google, Waze'i 1.3 milyar dolar karşılığında satın alarak haritalama işine yenilik ekledi.[12] Daha sonra fiyatın aslında 966 milyon ABD doları olduğu açıklandı. Anlaşmanın bir parçası olarak, Waze'in 100 çalışanının her biri, İsrail'in ileri teknoloji tarihinde çalışanlara yapılan en büyük ödeme olan yaklaşık 1.2 milyon dolar alacaktı.

Haziran 2013'te ABD Federal Ticaret Komisyonu, Google'ın Waze'i satın almasının rekabet hukukunu ihlal edip etmeyeceğini düşünmeye başladı. Waze, mobil haritalama sektöründe Google'ın kendi Google Haritalarına çok az rakip oldu. FTC, Google'ın Waze'i satın almasına itiraz etmeyeceğini kararlaştırdı.[13] Birleşik Krallık Office of Fair Trading Odası ve İsrail Antitröst Kurumu da bunu soruşturdu ve satın almalarına izin verdi.

Google, Waze'i satın almasının ardından, şirketin 2013 yılının ilk yarısında satın almalara 1,3 milyar dolar harcadığını; ancak başlangıçta medya kaynaklarında sunulan 1,1 milyar dolarlık rakam yerine Waze'in satın alımının 966 milyon dolar olduğunu açıklayan Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu'na (SEC) "10-Q" dosyası gönderdi.[14]

Desteklenen ağlar

Waze, harita verilerini, seyahat zamanlarını ve trafik bilgilerini kullanıcılardan toplar ve Waze'e hiçbir bedel ödemeden Waze sunucusuna iletir. Waze kullanıcıları ("Wazers") kazaları, trafik sıkışıklığını, hız ve polis tuzaklarıyla ilgili bilgi verebilir ve çevrimiçi harita düzenleyicisinden yol, yer işaretleri, ev numaraları vb. güncelleyebilirler. Waze, kullanıcıların hızı ve konumu dahil olmak üzere anonim bilgiler gönderir.[15]

Toplanan bilgilere dayanarak, Waze daha sonra yönlendirme ve gerçek zamanlı trafik güncelleştirmeleri sağlayacak bir konumdadır. Waze, bir ülkenin yakıt fiyatlarını etkinleştirdiği takdirde, Waze ayrıca bir kullanıcının yakınında veya rotaları boyunca en ucuz yakıt istasyonunu belirleyebilir.

Waze dünyanın herhangi bir yerinde kullanılabilir; ancak haritaları yaratmaya ve verileri yararlı hale getirmek için verileri güncellemeye yetecek ilk kullanıcıları gerektirir. Halihazırda sadece 13 ülke tam haritaya sahiptir; diğerleri eksik haritalı olarak, kullanıcıların yolları kaydetmesini ve haritaları düzenlemesini gerektiriyor.

Waze adım adım sesli navigasyon, gerçek zamanlı trafik ve yere özgü diğer uyarıları sunar. Waze, kullanıcıları puan sunarak trafik veya yol tehlikelerini bildirmeye teşvik eder.[16] Eklentiler işlevleri genişletir ve bu etkileşimi uygulama ile kişiselleştirir. Örneğin, eklentiler, Foursquare ve Facebook arkadaşlarını Waze'e entegre edebilir veya yüksek suç alanı üzerinden araba kullanırken kullanıcıyı uyarabilir. 2017'de, motosiklet kullanıcıları için bir seçenek yanı sıra, araç parkuru şeritleri kullanmaya uygun kişiler için özel bir rota eklendi.

Sistem

Waze, Android ve iPhone'u desteklerken, Symbian, BlackBerry 10 (BlackBerry Q10 hariç), Windows Phone 8 ve Windows Mobile 5.0 sürümü kullanımdan kaldırılmıştır.[17] Temmuz 2013'te Waze, hem iPhone hem de Android'i desteklemeyi planladıklarını ve yeni platformları desteklemeyi düşündüklerini söyledi. Eski platformlar (Symbian, WM, BlackBerry) tam yerel kullanıcı arayüzünü veya dayandıkları diğer uygulama programlama arayüzlerini desteklemediğinden mevcut sürümlerin çalışmaya devam etmesine rağmen bunları artık destekleyemediklerini iddia ettiler.

Hükümetle etkileşim

Waze trafik analizi, yol planlaması ve acil iş gücü gönderimi için Bağlı Vatandaş Programını (ÇKP) icat etti ve başlattı. 200'den fazla hükûmet, ulaştırma ve belediye departmanı tarafından kullanılan ücretsiz bir veri paylaşım programıdır. Waze hem hükûmet verisine katkıda bulunur, hem de hükûmet verilerini kullanır.

2014 yılında Rio de Janeiro trafik yönetim sistemi için veri toplamaya başladı. Rio, hem Waze navigasyon uygulamasını ve toplu taşıma uygulaması Moovit kullanan sürücülerden gerçek zamanlı veriler toplar Rio ayrıca, bisiklet sporunun hareketlerini izlemek için bisiklet siparişi sahibi Strava'nın sahipleriyle görüşüyordu. Başlangıçta uygulamanın paylaştığı veriler tamamen anonim olmasına rağmen, insanlar, kendileri için fayda sağlıyorsa, akıllı telefonlarıyla izlenmeye razı olursa, daha ayrıntılı tanımlama ayrıntılarının mümkün olduğu kaydedildi.[18]

Waze'in benzersiz özelliklerinden biri, kullanıcıları kitle kaynaklı bilgiye dayalı olarak yönlendirmektir. Waze kullanıcıları kazadan trafik kazalarıyla ilgili birçok olayı polis tuzaklarından haberdar edebiliyorlar. Bu veriler, Waze tarafından diğer kullanıcılara ön durumdan haberdar edilmesi veya kullanıcının bölgeyi tamamen önlemek için yeniden yönlendirmesi için yardımcı olur. Kullanıcı girdisine ek olarak Waze, yol yapımı gibi trafik olayları için devlet kurumlarından gelen bilgilere güvenir. Bunun ardında yatan fikir, veriyi ne kadar çok veriyorsa o kadar doğru olur.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2022. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google Haritalar</span> ayrıntılı yer görüntüleri sağlayan Google Inc.a ait web ürünü

Google Haritalar, Google tarafından hizmete sunulmuş ve ücretsiz çevrimiçi haritalama servisidir. Google Haritalar ayrıca diğer sitelerin de hizmetten yararlanması için API desteği de sunuyor.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Turn-by-turn navigasyon</span>

Turn-by-turn navigasyon seçilen rota için yol tarifi sürekli sözlü ve görsel talimatlar şeklinde kullanıcıya sunulmaktadır, bazı GPS navigasyon cihazlarının bir özelliğidir. Sistem güncel hedefe en iyi rota hakkında kullanıcıyı tutar ve genellikle trafik ve yol koşulları gibi değişen etkenlere göre güncellenir. Turn-by-turn sistemleri tipik sola veya sağa, sokak adını açmak isteyip kullanıcıyı bilgilendirmek üzere bir elektronik sesi kullanmaktadır ve ne kadar mesafe kaldığını söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android Auto</span> Android işletim sisteminin araç sürümü

Android Auto, Google tarafından geliştirilen bir akıllı telefon projeksiyon standardı ve Android işletim sisteminde çalışan mobil cihazların sağladığı gösterge ünitesidir. Android Auto Google I/O 2014'te, 25 Haziran 2014 tarihinde ilan edildi. Android Oto mobil uygulaması 19 Mart 2015 tarihinde yayımlandı. Standart sürücülere, GPS haritalama / navigasyon, müzik çalma, SMS, telefon ve web araması üzerinde kontrol sunar. Ses komutları ile güvenli sürüş sağlamak için ellerle serbest çalışmasının vurgulanmasına rağmen, dokunmatik ekran ve düğme kontrollü gösterge ünitesi görüntülemesi de desteklenecektir. Uyumlu uygulamalar Google Haritalar, Google Play Müzik, Spotify, Songza, Stitcher Radio, iHeartRadio ve TuneIn, MLB at Bat içerir. Mart 2017 yılında arabalar için özel olarak tasarlanmış işletim sistemi, Android Automotive sistemi de sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google TV (servis)</span>

Google TV Android işletim sistemi için Google tarafından işletilen bir çevrimiçi Video on demand Filmler ve TV hizmetidir. Google Play hizmetine dahildir. Filmler ve televizyon şovları, Google Play web sitesinde veya Chrome, Android, iOS ve Roku cihazları için kullanılabilen Google TV uygulaması üzerinden görülebilir. Bazı başlıklar yalnızca kiralamak veya satın almak için kullanılabilirken bazıları hem ikisi aracılığıyla kullanılabilir. Alternatif olarak, kullanıcılar çevrimdışı görüntüleme için filmleri ve TV şovlarını indirebilir ve bunları daha sonra mobil uygulamayı kullanarak görüntüleyebilirler. İndirilen dosyalar beş cihazla sınırlıdır ve beş cihaz indirildikten sonra yerel olarak ek bir cihazda senkronize etmek için silinmelidir. Eylül 2020'de Google TV için Android uygulaması, Amerika Birleşik Devletleri'nde Google TV olarak yeniden adlandırıldı ve akış hizmetlerinde içerik toplama eklendi. Haziran 2021'de birkaç TV'de uygulamanın kullanılmayacağı ve kullanıcıların bunun yerine YouTube uygulamasını kullanmaları gerektiği konusunda kullanıcılara bilgi verildi.

Ovi Nokia İnternet servislerinin bir markasıydı. Ovi hizmetleri bir mobil cihazdan, bilgisayardan veya web üzerinden kullanılabilir. Nokia beş temel hizmet alanına odaklandı: Oyunlar, Haritalar, Medya, Mesajlaşma ve Müzik. Nokia'nın Ovi hizmeti ile amacı, operatörleri, Yahoo'nun Flickr fotoğraf sitesi gibi üçüncü taraf hizmetleri ve üçüncü parti geliştiricileri de içerecekti. Ovi Maps Player API'si ile Nokia üçüncü tarafların Nokia'nın Ovi hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan bir platform haline getirmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Apple Haritalar</span> Harita Servisi

Apple Haritalar Apple Inc. tarafından geliştirilen bir web haritalama servisidir. Bu, iOS, macOS ve watchOS'un varsayılan harita sistemidir. Otomobil, yaya ve toplu taşıma navigasyonu için yol tarifi ve tahmini varış saatlerini sağlar. Apple Haritalar ayrıca, kullanıcının binaların ve yapıların modellerinden oluşan 3D bir manzara içinde yoğun nüfuslu şehir merkezlerini keşfetmesini sağlayan benzersiz Flyovers modunu da içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Garage</span>

Microsoft Garage, Microsoft'un proje bölümüdür. Çalışanların şirket içindeki temel görevleriyle ilişkisi olmayan projelerde çalışmasını sağlar. Google'ın "%20 time" girişimi ile kıyaslanabilir. Özgün Microsoft Garage'in fiziksel konumu, Eski Microsoft Kampüsündeki Bill Gates'in eski ofisidir. Microsoft'un tüm bölümlerindeki çalışanlar, görev dışı oldukları zamanlarda Microsoft Garage'a katılmakta özgürdürler. Bölüm bir "donanım atölyesi" ve gerçek bir "çalışan garaj kapısı" içerir. Microsoft Garage, 2014'ten beri tüm dünyaya yayılmış pek çok "Garaj" yeriyle global bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Here (şirket)</span> Hollanda merkezli teknoloji şirketi

HERE, Hollanda merkezli bireylere ve şirketlere haritalama ve konum bilgisi ve ilgili hizmetler sunan bir teknoloji şirketidir. Şirketin hisselerinin çoğunluğu 3 Ekim 2015 tarihi itibarı ile Alman otomotiv şirketlerinin bir konsorsiyumuna aittir ve diğer şirketler de azınlık hisselerine sahiptir. 2007'de Finlandiya merkezli Nokia tarafından satın alınan şirketin kökleri, 1985'te kurulmuş ABD merkezli Navteq'e dayanmaktadır. Şu anda merkezi Amsterdam'da bulunmaktadır.

Geotagging coğrafi etiket tanımlı meta verileri, coğrafi etiketlenmiş fotoğraf veya video, web siteleri, SMS mesajları, QR Kodları veya RSS yayınları gibi çeşitli medyalara ekleme işlemidir ve bir coğrafi meta veriler biçimidir. Bu veriler genellikle enlem ve boylam koordinatlarından oluşur, ancak bunlar ayrıca yükseklik, kerteriz, İrtifâ, mesafe, doğruluk verileri, yer adları ve belki bir Zaman Damgasını da içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Mobil Hizmetleri</span>

Google Mobil Servisleri kullanıcının mobil deneyimini geliştirmek için Google tarafından sağlanan uygulamalar ve hizmetlerdir. Google Mobile Servisleri, Android'den farklıdır; Google'dan tamamen "ayrı bir lisans" almaya devam ediyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Google Play hizmetleri</span>

Google Play hizmetleri Android, Android Wear ve Android TV işletim sistemi için Google'ın patentli bir arka plan hizmeti ve API paketidir. İlk kez 2012'de tanıtıldığında, Google+ API'larıne ve OAuth 2.0'a basit erişim sağladı. Ancak o zamandan beri geniş bir yelpazede Google Mobil Servislerini kapsayacak şekilde genişletildi ve uygulamalar, ortak araçlar vasıtasıyla hizmetlerle kolayca iletişim kurmaya başladı. Ocak 2014 itibarıyla, Android cihazlarda bir milyardan fazla kez kurulmuştur. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Hizmetleri 3 Ağustos 2020'de Google Play Store'da 10 milyar kullanıcı sayısına ulaşan ilk uygulama olmuştur.

Microsoft mobil hizmetler, özellikle mobil cihazlar için oluşturulmuş bir dizi özel mobil hizmettir, bunlar genellikle Windows Phone, Android, iOS, BlackBerry, Nokia platformları, BREW ve Java ME için mobil uygulamalar ve mobil tarayıcı aracılığıyla sunulur. Microsoft'un mobil hizmetleri genellikle bir Microsoft hesabı ile bağlantılıdır, genellikle Microsoft'un kendi mobil işletim sistemlerine önceden yüklenmiş olarak gelir ve diğer platformlar için çeşitli yollarla sunulur. Microsoft, 1996 yılında Windows CE lansmanı ile mobil bilgisayar platformları için geliştirmeye başladı ve daha sonra Nisan 2000'de Microsoft'un Pocket Office paketini PDA El bilgisayarlarına ekledi. Aralık 2014'ten Haziran 2015'e kadar Microsoft, bir dizi kurumsal satın alma işlemi gerçekleştirdi Google Play ve App Store'da Acompli, Sunrise Takvimi, Datazen, Wunderlist, Echo Notification Lockscreen ve MileIQ aldı.

<span class="mw-page-title-main">HERE WeGo</span>

HERE WeGo (eskiden HERE Maps), Android ve iOS için bir harita ve navigasyon uygulaması ve Here şirketi (HERE Global BV) tarafından bir masaüstü web haritalama servisidir. Orijinal olarak Nokia tarafından geliştirilen uygulama, ilk olarak Windows Phone ve World Wide Web için 2013 yılında piyasaya sürüldü. Nokia Maps’in yenilenen bir sürümü olarak HERE Maps, 10 Mart 2014'te iOS App Store'da, 11 Mart 2015'te Google Play Store'da yayınlandı ve isim Temmuz 2016'da HERE WeGo olarak değiştirildi. Haritalar iki ila üç aylık aralıklarla güncellenir.

Navteq bir Amerikan Chicago merkezli coğrafi bilgi sistemi (GIS) verisi sağlayıcısı ve temel elektronik gezinebilir haritaların ana sağlayıcısıydı. Şirket, 2007/2008 yılında Nokia tarafından satın alındı ve 2011 yılında Here şirketinin iş biriminin bir parçasını oluşturmak için Nokia'ya katıldı.

Moovit, İsrail merkezli bir seyahat ve yolculuk planlama uygulamasıdır. 2020'den beri Mobileye yan kuruluşu aracılığıyla Intel'e aittir. Şirket, kullanıcılara rota planlamasının yanı sıra toplu taşıma şirketlerine, şehirlere ve toplu taşıma acentelerine veri sağlamak için hem kitle kaynaklı hem de resmi toplu taşıma verilerini kullanıyor. Moovit, kitle kaynaklı verileri entegre ettiğinden, resmi olarak hiçbir verinin bulunmadığı alanlar için toplu taşıma bilgileri sağlayabilir.