İçeriğe atla

Watts Humphrey

Watts Humphrey
Doğum4 Temmuz 1927 (1927 -07-04)
Battle Creek, Michigan
Ölüm28 Ekim 2010 (83 yaşında)
ÖdüllerNational Medal of Technology
Kariyeri
DalıYazılım mühendisliği
Çalıştığı kurumlarIBM, Software Engineering Institute

Watts S. Humphrey (4 Temmuz 1927 - 28 Ekim 2010), Yazılım mühendisliğinde "yazılım kalitesinin babası" olarak anılan Amerikalı bir yazılım mühendisiydi.[1]

Hayatı

Watts Humphrey (büyükbabası ve babası aynı adı taşıyordu) 4 Temmuz 1927'de Michigan, Battle Creek'te dünyaya geldi. 1944 yılında liseden mezun oldu ve Birleşik Devletler Donanması'nda görev yaptı.[2] Disleksiye rağmen, Chicago Üniversitesi'nden fizik dalında lisans derecesi, Illinois Teknoloji Enstitüsü fizik bölümünden fizik dalında yüksek lisans ve Chicago Üniversitesi İşletme Enstitüsü'nden işletme yüksek lisansı aldı.[1]

1953'te Boston'a gitti ve Sylvania Labs'ta çalıştı. 1959'da IBM'e katıldı.[3] 1960'ların sonunda Humphrey, ilk yazılım lisansını tanıtan IBM yazılım ekibinin başına geçti. Humphrey, IBM'de başkan yardımcısıydı.

1980'lerde Carnegie Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsü'nde (SEI) Humphrey, Yazılım Süreç Programını kurdu ve 1986'dan 1990'ların başına kadar bu programın direktörlüğünü yaptı. Bu program, yazılım mühendisliği sürecini anlamayı ve yönetmeyi hedefliyordu çünkü burası büyük ve küçük kuruluşların ve bireylerin en ciddi zorluklarla karşılaştığı ve bundan sonra önemli iyileştirme için en iyi fırsatın bulunduğu yerdir.

Program, 1989 yılında Humphrey'in Yazılım Sürecini Yönetme[4] ismiyle yayınlanan Yetenek Olgunluk Modelinin geliştirilmesiyle sonuçlandı ve kişisel yazılım süreci ve takım yazılım süreci kavramlarının daha sonraki gelişimine ilham verdi.[1]

Humphrey, 1998 yılında Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi'nden bir yazılım mühendisliği fahri doktorası elde etti. Hindistan, Chennai'deki Watts Humphrey Yazılım Kalite Enstitüsü, 2000 yılında onun adını almıştır.[5] 2003 yılında Humphrey, Ulusal Teknoloji Madalyası ile ödüllendirildi.[6] Humphrey, 2008 yılında SEI ve Hesaplama Makineleri Birliği'nin bir üyesi oldu.[7]

Yayınlar

Humphrey birçok kitabın yazarıdır. Bunlardan bazıları:

  • 2011. Liderlik, Takım Çalışması ve Güven: Rekabetçi Bir Yazılım Yeteneği Oluşturma. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 2010. Yönetim Üzerine Düşünceler: Yazılım Projelerinizi, Takımlarınızı, Patronunuzu ve Kendinizi Nasıl Yönetebilirsiniz ? Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 2006. TSP, Koçluk Geliştirme Takımları. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 2006. TSP, Geliştirme Ekibine Liderlik Ediyor. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 2005. PSP, Yazılım Mühendisleri İçin Kendi Kendini Geliştirme Süreci. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 2001. Yazılımla Kazanma: Bir Yönetici Stratejisi. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 1999. Takım Yazılım Sürecine Giriş. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 1997. Kişisel Yazılım Sürecine Giriş. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 1996. Teknik İnsanları Yönetme - İnovasyon, Takım Çalışması ve Yazılım Süreci. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 1995. Yazılım Mühendisliği Disiplini. Addison-Wesley, Okuma, MA.
  • 1989. Yazılım Sürecini Yönetmek. Addison-Wesley, Okuma, MA.

Kaynakça

  1. ^ a b c "National Medal of Technology Winner Watts Humphrey, 1927 - 2010". Press release. Software Engineering Institute. 28 Ekim 2010. 5 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Watts Humphrey: An Outrageous Commitment, A Lifelong Mission". Software Engineering Institute collections. 3 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Food for Thought" (PDF). Software Quality Consulting, Inc. Aralık 2010. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. []
  4. ^ Hillel Glazer, Jeff Dalton, David Anderson, Michael D. Konrad and Sandra Shrum (Kasım 2008). "CMMI or Agile: Why Not Embrace Both!". CMU/SEI Report Number: CMU/SEI-2008-TN-003. 24 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  5. ^ "Watts S. Humphrey". Speaker biography for SIGAda 2004. 4 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  6. ^ "Founder of SEI Software Process Program honored for contributions to software engineering community". Press release. Software Engineering Institute. 15 Şubat 2005. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2017. 
  7. ^ "ACM Fellows (2008)". ACM (Association for Computing Machinery). 23 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. Watts S. Humphrey, Software Engineering Institute, Carnegie Mellon University; Citation: For contributions to software engineering process discipline. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik</span> tasarımdan ekipman imalatına kadar ilerleyişi sağlayan işlevler kümesi, uygulamalı bilim

Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisliği tanımı ilk olarak 1968 yılında Friedrich L. Bauer tarafından Almanya'da gerçekleştirilen NATO toplantısında gündeme gelmiştir. Ayrıca, matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Margaret Hamilton "yazılım mühendisliği" terimini ortaya atan kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Yazılım mühendisliği tanım olarak "karmaşık yazılım sistemlerinin belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak ve iş bölümü yapılarak, belirli prensipler, yöntemler ve araçlar kullanılarak geliştirilmesidir."

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Biyomühendislik</span> Yararlı ürünler yaratmak için biyoloji ve mühendisliğin uygulanması

Biyomühendislik veya biyoloji mühendisliği, kullanılabilir, somut ve ekonomik olarak uygulanabilir ürünler yaratmak için biyoloji ilkelerinin ve mühendislik araçlarının kullanımıdır. Biyolojik yapıların mühendislik bakış açısıyla birleştirilip sağlık, çevre, gıda ve tarım gibi birçok alanda yaşanan problemlere çözüm arar. Biyomühendislik, kütle ve ısı aktarımı, kimyasal kinetik, biyokatalizörler, biyomekanik, biyoenformatik, ayırma ve saflaştırma süreçleri, biyoreaktör tasarımı, yüzey bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik ve polimer bilimi gibi bir dizi kuramsal ve uygulamalı bilim dalının bilgisini ve uzmanlığını kullanır. Tıbbi cihazlar, teşhis aletleri, biyouyumlu malzemeler ve kataliz tasarımında, yenilenebilir enerji, ekoloji mühendisliği, ziraat mühendisliği, proses mühendisliğinde ve toplumların yaşam standartlarını iyileştiren diğer alanlarda biyomühendislik uygulamaları kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Georgia Teknoloji Enstitüsü</span>

Georgia Teknoloji Enstitüsü, Atlanta, Georgia ABD'de bulunan, daha çok mühendislik ve bilişim bilimleri konusunda adını duyurmuş bir üniversitedir. Günlük konuşmada GaTech, Georgia Tech veya Tech olarak anılmaktadır, kısaltma olarak ise genelde GT kullanılır. U.S. News tarafından yapılan sıralamalarda devlet üniversiteleri arasında ilk onlarda yer alır. Okul aynı zamanda Georgia Üniversite Sisteminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mühendislik yönetimi</span>

Mühendislik Yönetimi, mühendislik ilkelerinin iş dünyasına ve örgütsel pratiklere uygulanmasıyla ilgili çok disiplinli bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Akış şeması</span>

Akış şeması algoritmaları ve işlemleri birbirine oklarla bağlı değişik tiplerdeki kutular içerisinde gösteren yaygın bir şema tipidir. Akış şemaları çeşitli alanlardaki işlem ve uygulamaların yönetilmesi, belgelendirilmesi, tasarlanması ve çözümlenmesinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Seramik mühendisliği</span> Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir.

Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir. Bu, ya ısıl hareketle ya da yüksek saflıktaki kimyasal çözeltilerinden çökelme reaksiyonları kullanılarak düşük sıcaklıklarda sağlanır. Bu tanım, hammaddelerin saflaştırılması, söz konusu kimyasal bileşiklerin üretimi, ürüne dönüştürülmesi, yapı kompozisyon ve özelliklerinin incelenmesi çalışmalarını içerir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

Bir sistem mimarisi veya çoklu sistemlerin mimarisi; sistemin yapısını, davranışını ve biçimselliğini tanımlayan kavramsal modeldir. Bir mimari tanımı; sistemin yapıları ve davranışları hakkında mantıksallığı destekleyecek şekilde organize edilen ilişkiselliğin standart bir açıklaması veya temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Winston W. Royce</span>

Winston Walker Royce, Austin, Teksas'taki Lockheed Yazılım Teknoloji Merkezi'nde yöneticilik yapmış olan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Fowler</span>

Martin Fowler, nesne yönelimli analiz ve tasarım, UML, kalıplar ve ekstrem programlama dahil çevik yazılım geliştirme metodolojilerinde uzmanlaşmış, yazılım geliştirme konusunda İngiliz bir yazılım geliştiricisi, uluslararası konuşmacı ve yazardır.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Jacobson</span>

Ivar Hjalmar Jacobson, UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.