
Dişbudak yapraklı akçaağaç, akçaağaçgiller (Aceraceae) familyasından anavatanı Kuzey Amerika olan iki evcikli bir akçaağaç türü.

Palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen türlerin ortak adı.

Cycadales. Bu ordo (takım) tek familya ihtiva etmektedir. Bu familya Cycadaceae'dir.

Gövde, bir vasküler bitkinin iki ana yapısal ekseninden biridir, diğeri ise kök'tür. Yaprakları, çiçekleri ve meyveleri destekler, ksilem ve floemde kökler ve sürgünler arasında su ve çözünmüş maddeleri taşır, besin maddelerini depolar ve yeni canlı doku üretir. Gövde normalde düğümlere ve ara düğümlere ayrılır:
- Düğümler bir veya daha fazla yaprağın yanı sıra dallara dönüşebilen (yapraklar, kozalaklı koniler veya çiçeklenmeler olan tomurcukları tutar. Adventif kökler düğümlerden de üretilebilir.
- Düğümler arası, bir düğümü diğerinden ayırır.
Cüce palmiye olarak bilinen Serenoa repens, şu anda Serenoa cinsinde sınıflandırılan tek türdür. 2,1–3,0 m (7–10 ft) civarında maksimum yüksekliğe kadar büyüyen küçük bir palmiyedir. Subtropikal Güneydoğu Amerika ülkelerine özgüdür, Yaygın olduğu bölge Güney Atlantik körfez kıyı ovaları ve kum tepeleridir. Kumlu kıyı bölgelerindeki sık ormanlar ve yoğun çalılıklarda yoğun, çam ormanlarında veya taşlık tropik ormanlarda seyrek biçimdedir.

Eschscholzia californica, Papaveraceae familyasından Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da yetişen çiçekli bir süs bitkisi türüdür. Yaz aylarında çiçek açan bitki, kırmızı, turuncu, sarı ve bazen pembe tonlarında, fincan şeklinde çiçeklere sahiptir. Aynı zamanda yiyecek veya garnitür olarak da kullanılır. 1903'te Kaliforniya'nın resmi "eyalet çiçeği" olmuştur.

Arek cevizi, Arek palmiyesi, Betel cevizi, Betel palmiyesi, Betel ağacı, Pinang palmiyesi veya bilimsel adıyla Areca catechu; tropikal Pasifik, Asya ve Doğu Afrika'nın bazı bölgelerinde yetişen bir palmiye türüdür. Bu palmiyenin Filipinler'den geldiğine inanılmaktadır ancak tüm dünyada yaygın şekilde yetiştirilmektedir ve Güney Çin, Tayvan, Hindistan, Bangladeş, Maldivler, Sri Lanka, Kamboçya, Laos, Tayland, Vietnam, Malezya, Endonezya, Yeni Gine'de, Pasifik Okyanusu'ndaki adaların çoğunda ve ayrıca Batı Hint Adaları'nda natüralize olmuş kabul edilir.

Washingtonia Robusta, ana vatanı Kuzeybatı Meksika'daki Baja California Yarımadası ve Sonora Çölü'nün küçük bir bölümü olan palmiyegiller familyasına ait Archaeplastida türünde tek gövdeli ağaçtır.

Phoenix Canariensis, ana vatanı Kanarya Adaları olan bir hurma çeşididir. Dünya’ya peyzaj bitkisi olarak yayılmıştır.Türkiye'de ise en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nde görülmektedir. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha az yayılım göstermektedir. Türkiye'nin Güney bölgelerinde daha çok, akrabası olan Phoenix dactylifera isimli hurma türü bulunmaktadır.

Syagrus Romanzoffiana, Ana vatanı Güney Amerika, Brezilyadır. Palmiyegiller familyasından popüler bir peyzaj bitkisidir. Ilıman ve tropikal iklimlerde yetişmektedir. boyları maximum 15 metreye kadar çıkmaktadır. -10 dereceye kadar soğukluğa dayanıklıdır ve lifli bir gövde yapısına sahiptir. Yapraklarını dökmez ve yeşil renklidir.

Sabal Palmetto , ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyi ve Meksika’daki Yucatán Yarımadası’dır. Palmetto, Palmiyegiller familyasının bit türüdür.

Sabal Minor, ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğusudur. Palmiyegiller familyasına bağlı Sabal türünden biridir. Bodur bir ağaç türü olan Sabal M.’nin yeşil-mavi renginde yaprakları olur. Gövdesi çoğunlukla toprak altında kalır ve boyu genel olarak 2 metreye kadar uzamaktadır. Olasılık olarak çok nadir olsa da bazen 2 metreyi geçer.

Syagrus Coronata, ana vatanı Brezilya’nın Güney ve Kuzeydoğusu olan, Palmiyegiller familyasından Brezilya’ya özgü ağaç çeşitlerinden bir tanesidir. 150 sene kadar yaşayabilmekte olan ağaç ortalama olarak 10 sene yaşamaktadır. Ortalama 12 metre uzunluğa kadar büyümektedir. Yalnız palmiye olarak da bilinmektedir.

Bismarckia Nobilis, ana vatanı Madagaskar'ın Kuzeyi olan Palmiyegiller familyasına ait monotipik cinsi bir ağaçtır. Doğal yaşam alanları ovalardaki çalılıkların içidir. Mavi-gümüş renginde yelpaze şeklinde yaprakları vardır. Brahea armata ile benzerlikleri yüzünden aynı cins sanılsalar da değillerdir. Aralarındaki en büyük fark Brahea A.'nın daha mavimsi renk olmasıdır.

Brahea Armata, ana vatanı Meksika Baja California olan Palmiyegiller familyasına ait iri gövdeli ortalama 15 metre uzunluğa kadar büyüyen oldukça soğuğa dayanıklı olan ve yaprakları yelpaze şeklinde mavimsi gümüşi bir rengi olan palmiye çeşididir.

Datça hurması, ana vatanı Türkiye'nin güneybatısı ve Yunanistan'ın Girit Adası'dır. Türkiye'nin ve Avrupa'nın tek yerli palmiyesidir. Avrupa’nın ve Türkiye'nin tek palmiye ormanını oluşturmaktadır. Dünyada sadece Türkiye ve Girit Adası'nda bulunmaktadır. Ortalama uzunlukları 17 metreye kadar ulaşmaktadır. Yaprakları 2 veya 3 metre uzunluğunda olmaktadır.

Butia Capitata, ana vatanı Güney Amerika’da bulunan Brezilya, Arjantin ve Uruguay bölgeleridir. Ortalama deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikte yaşayabilirler. Yapraklarının rengi mavimsi-gri tonundadır.

Phoenix dactylifera, ana vatanı Orta Doğu toprakları olan palmiyegiller familyasından dekoratif yapraklı bir phoenix türüdür.

Ravenea Rivularis, ana vatanı Madagaskar olan Palmiyegiller familyasına ait Ravenea türünün cinslerinden biridir.

Trachycarpus fortunei, Asya Kıtası'nda Çin ve Hindistan'a özgü palmiyegiller familyasına bağlı, kıllı gövdeli ve soğuğa dayanıklı bitki türüdür.