İçeriğe atla

Washington Blade

Washington Blade, Washington metropol bölgesinde dağıtılan bir lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) gazetesidir. Blade, Birleşik Devletleri'ndeki en eski ve New York şehri merkezli Gay City News'ın ardından en büyük ikinci okuyucu kitlesine sahip LGBT gazetesidir.[1] The New York Times'ın yazdığına göre Blade, "bir gey okuyucu kitlesi için yazılmış en nüfuzlu yayımlardan biridir".[2]

Gazete özgün olarak Ekim 1969'da topluluğu bir araya getirmek amacı ile bir grup gönüllü tarafından kuruldu. 2001'de Blade, Birleşik Devletleri çapında geylere yönelik gazetelerden ve profesyonel gazetecilerden oluşan Window Media, LLC tarafından satın alındı,[1] böylece hem Washington, D.C.'deki hem de ülke çapındaki okuyucular için önde gelen bir haber kaynağı olmuştur.[3] Gazete haftalık olarak her Cuma günü yayımlanıyordu ve Ekim 2009'da kırkıncı yıldönümünü kutladı.[4]

Kasım 2009'da Window Media'nın kapanacağını ilân etmesinin ardından Blade'in yanı sıra Southern Voice gibi bir sürü akraba yayın kapandı.[1][5] Blade elemanları, kendi işlerini kaybettiklerini öğrendikten sonra yeni bir gey yayını için plan tasarlamayı başlamışlardır, ancak Washington Blade isminin artık kullanılmamasına karar verilmişti.[5][6][7]

27 Nisan 2010'da DC Agenda gazetesinin isminin Washington Blade'e dönüşeceği ilân edilmişti. Agenda sahibi grup Blade'in birçok eski elemanından oluşuyordu; bu elemanlar Agenda'nın hem yayın hem de internet arşivlerinin tümünü satın aldılar. Yeni bağımsız Blade'in ilk sayısı 30 Nisan 2010'da yayımlandı.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Oldest US newspaper for gays and lesbians shutting down" (İngilizce). The Sydney Morning Herald. 17 Kasım 2009. 20 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  2. ^ Pérez-Peña, Richard (16 Kasım 2009). "Washington Blade Newspaper Closes" (İngilizce). The New York Times. 31 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  3. ^ Wolf, Buck (14 Temmuz 2006). "No Privacy for Lance Bass at Gay Bar" (İngilizce). ABC News. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  4. ^ King, Jennifer (27 Ekim 2006). "The Cutting Edge: A History of the Washington Blade, Metropolitan Washington DC's GLBT Newspaper of Record" (PDF) (İngilizce). Rainbow History. 22 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  5. ^ a b Schwartzman, Paul (17 Kasım 2009). "Pioneering gay weekly newspaper Washington Blade abruptly closes" (İngilizce). The Washington Post. 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  6. ^ Wemple, Erik (16 Kasım 2009). "Blade Staff to Launch New Publication" (İngilizce). Washington City Paper. 19 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 
  7. ^ Hess, Amanda (16 Kasım 2009). "The Final Hours of the Washington Blade" (İngilizce). Washington City Paper. 18 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Frank Kameny</span> Amerikalı gay hakları aktivisti (1925-2011)

Dr. Franklin E. "Frank" Kameny, Amerikalı gökbilimci ve LGBT hakları eylemcisi. Amerikan gey hakları hareketinin en önemli kişilerindendir.

March on Washington for Lesbian, Gay and Bi Equal Rights and Liberation, 25 Nisan 1993 tarihinde Washington kentinde yer almış büyük siyasi gösteri idi. Düzenleyicilerin tahmin ettiklerine göre 1 milyon kişi yürüyüşe katıldı, ancak Millî Park Servisi katılımın 300.000 olduğunu tahmin etti.

Zap, 1970'ler boyunca ABD'de kullanıma giren bir tür doğrudan eylemdir. Gey kurtuluş grubu Gay Activists Alliance'ın popüler ettiği zap, hem eşcinseller hem de heteroseksüellerin dikkatlerini LGBT haklarına çevirmek amacı ile bir kamu şahsiyeti utandırmak için tasarlanan gürültülü bir kamu gösteri idi.

28 Haziran 1969 tarihinde yer alan Stonewall ayaklanmalarının çağdaş gey kurtuluş hareketinin başlangıç noktası olarak sayılmalarına rağmen bu tarihten önce bir sürü gösteri ve eylem yer almıştır. Genelde homophile örgütleri tarafından düzenlenmiş fakat bazen de hazırlıksız bir şekilde yer almış bu eylemler iş almada ve kamu konaklamada gey karşıtı ayrımcılık, ABD Silahlı Kuvvetleri'nden eşcinsellerin hariç tutulmaları, polis şiddeti ve devrimci Küba'da eşcinsellere yapılan muameleler gibi konular ile ilgileniyordular. Bu erken eylemler, LGBT topluluğunu Stonewall için hazırlamaları ve ayaklanmalarının simgesel gücüne katmaları için itibar edilmişlerdir.

LGBT kültürü, lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBT) kişilerin paylaştıkları ortak kültür. "Gey kültürü" terimi buna eşanlamlı olmadığı hâlde yine bu kavramı tanımlamak için kullanılır, ancak belirgin olarak eşcinsel erkeklerin kültürüne de atfedilebilir. LGBT kültürü yere ve katılımcının kimliğine göre değişir.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gey pulp edebiyatı</span>

Gey pulp edebiyatı, erkek eşcinselliğine ya da daha belirgin olarak gey sekse referanslar içeren, saman kâğıt hamurundan yapılmış ve çoğunlukla kurgusal olan kâğıt kapaklı yayınlara verilen isim. Lezbiyen pulp edebiyatı, kadınlar ile ilgili benzeri eserlerden oluşur. Bir gey pulp edebiyatı antolojisinin editörü Michael Bronski, kitabın giriş kısmında yazdığına göre: "Gey pulp tam bir terim değildir ve çok farklı kökenlere ve pazarlara sahip olmuş çeşitli kitapları gevşek bir şekilde kastetmek için kullanılır." Terim sıkça 1970'ten önce üretilen "klasik" gey pulp romanlarını kastetmek için kullanılır, fakat o tarihten beri üretilen kâğıt kapaklı gey erotik ya da pornografik romanları ya da küçük format dergileri de kastetmek için kullanılabilir.

Bu liste siyasi değişim, hukuki eylem ve yayın organlarını kullanarak gey hakları için çalışan önemli LGBT hakları aktivistlerinin listesidir. Ülkelerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre LGBT hakları</span> Ülkelerin kendi topraklarındaki LGBT düşüncesine tesir eden yasaları

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT)'yi etkileyen yasalar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar gösterir. Kimi ülkeler eşcinsel evlilik, medeni birliktelik gibi hakları tanırken kimi ülkeler de ölüm cezası başta olmak üzere çeşitli cezalar uygulamaktadır. LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.

<span class="mw-page-title-main">Gey bar</span>

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Gey ikonu</span>

Gey ikonu veya "Gay ikonu" ; lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarından birçok kişinin bir ikon olarak benimsediği bir halk şahsiyeti olarak tanımlanır. Bir gey ikonun olası özelliklerinin arasında alımlılık, ihtişam, sıkıntılı durumları güçlü bir şekilde karşılayabilirlik ve androjin bir görünüş. Böyle ikonlar herhangi bir cinsel yönelime sahip veya herhangi bir cinsiyet olabilir; cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği ile açılmış veya açılmamış da olabilirler. Çoğu gey ikonun LGBT sosyal hareketlerine destek vermelerine rağmen bazıları hissedilen bir "LGBT gündemi"ne karşı çıkarak karşıtlıklarını dile getirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">LGBT ebeveynliği</span>

LGBT ebeveynlik, bir veya birden fazla çocuğu ebeveyn veya koruyucu aile olarak yetiştiren lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender kişileri ifade eder. Buna şunlar dahildir: Eşcinsel çiftler tarafından yetiştirilen çocuklar, bekar LGBT ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar ve en az bir eşin LGBT'li olduğu karşı cinsten bir çift tarafından yetiştirilen çocuklar.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'da LGBT hakları</span>

Lübnan'da LGBT bireyler, LGBT olmayan bireylerin uğramadığı yasal ve sosyal zorluklarla yüz yüze gelmektedir. Buna rağmen, Arap Dünyası'nın diğer ülkelerine göre çok daha fazla özgürlüklere sahiptirler. Çeşitli mahkemeler, Lübnan Ceza Kanunu'nda "doğanın yasalarına aykırı" cinsel ilişkileri yasaklayan 534. maddenin LGBT bireyleri tutuklamak için kullanılmaması gerektiği sonucuna varmış; bu nedenle eşcinsellik de facto olarak yasaldır.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.