İçeriğe atla

Washington, DC'daki Türk Büyükelçiliği Konutu'ndaki olaylar

Washington, DC'daki Türk Büyükelçiliği Konutu'ndaki olaylar
Türk Büyükelçiliği Konutu önünde yaşanan kavga anları
Tarih 16 Mayıs 2017
Yer Türk Büyükelçiliği Konutu,
Washington, DC, ABD
Sebep Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne düzenlediği ziyaret
Yöntem Protestolar
Sonuç Amerika Birleşik Devletleri-Türkiye ilişkileri gerildi
Taraflar
 TürkiyeErdoğan karşıtı göstericiler
Metropolitan Polis Teşkilatı
Kayıplar
11 yaralı
4 gözaltı

Washington, DC'daki Türk Büyükelçiliği Konutu'ndaki olaylar, 16 Mayıs 2017 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne düzenlediği ziyaret sırasında Türk Büyükelçiliği Konutu'nda cumhurbaşkanlığı korumaları ile bir kısmı Kürt siyasi partisinin bayraklarını taşıyan protestocular arasında meydanan gelen olaylardır.[1] Olaylar sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere o gün Washington, DC'daydı ve çatışmaları uzaktan izledi.[2]

Olaylar, korumaların ifade ve toplanma özgürlüğünü garanti eden Birinci Madde'deki haklarını kullanan protestoculara saldırısı olarak geçti.[3][4] Türkiye olaydan ötürü özür dilemeyi reddetti ve protestocuları ziyareti provoke etmekle suçladı.

Protestoculara saldıran 24 kişi, yaklaşık bir ay önce herhangi bir suçla suçlanmadılar.[5] Bununla birlikte, ABD Kongresi'nin ilgili tüm Türk güvenlik görevlileri ABD yasalarına göre suçlanıp yargılanması kararı 6 Haziran'da oybirliğiyle kabul edildi.[6] 14 Haziran'da iki kişi saldırılarla ilgili olarak tutuklanırken, korumalar için tutuklama emri çıkarıldı.[7] Suçlamalar, Mart 2018 tarihinde ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Erdoğan arasındaki üst düzey toplantılardan günler önce düştü.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Türk Büyükelçiliği Konutu Önünde Coplu Yumruklu Kavga". Amerika'nın Sesi. 17 Mayıs 2017. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ "Raw: Video shows Erdogan observing clashes in DC". USA Today. 18 Mayıs 2017. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  3. ^ "Turkey henchmen kick First Amendment". USA Today. 24 Mayıs 2017. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  4. ^ Megan R. Wilson (17 Mayıs 2017). "Turkish Embassy calls violent clash with protesters in DC 'self-defense'". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  5. ^ Malachy Browne; Chris Cirillo; Troy Griggs; Josh Keller; Natalie Reneau (26 Mayıs 2017). "Did the Turkish President's Security Detail Attack Protesters in Washington? What the Video Shows". The New York Times. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  6. ^ "US Congress calls for charges over Turkey embassy brawl". BBC. 7 Haziran 2017. 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  7. ^ "D.C. Police Say 2 Arrests Made in Turkish Embassy Melee Case". NBC News. 14 Haziran 2017. 6 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  8. ^ Cohen, Zachary (22 Mart 2018). "US dropped charges against Turkish bodyguards over DC brawl before Tillerson trip". CNN. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan</span> 12. Türkiye cumhurbaşkanı (2014–görevde)

Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasetçi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanıdır. Daha önce 1994-1998 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediye başkanı ve 2003-2014 yılları arasında Türkiye başbakanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi referandumu sonrası 2014'te ilk defa doğrudan halk oyuyla cumhurbaşkanı olmuştur. 2018'de ikinci defa ve son kez 2023'te üçüncü defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç-Türkiye ilişkileri</span> İsveç ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkiler

İsveç-Türkiye ilişkileri, İsveç ve Türkiye arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. İsveç'in Ankara'da bir Büyükelçiliği ve İstanbul'da bir Başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise başkent Stockholm'de büyükelçiliği yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1985 Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği saldırısı</span> Türk büyükelçiliğine düzenlenen terör saldırısı

1985 Türkiye Ottawa Büyükelçiliği saldırısı, 12 Mart 1985 tarihinde Türkiye'nin Kanada'nın Ottawa şehrindeki büyükelçiliğine yapılan baskın.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Cezayir ilişkileri, Türkiye'nin Cezayir'le 1962 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Türkiye, Cezayir’i 31 Temmuz 1962 tarihinde tanıdı. Büyükelçilik 30 Haziran 1963 tarihinde faaliyetlerine başladı.

<span class="mw-page-title-main">Mısır-Türkiye ilişkileri</span> Mısır ve Türkiye arasındaki ikili ilişkiler

Türkiye-Mısır ilişkileri, Mısır ile Türkiye arasında 1925'te kurulan diplomatik ve ticari ilişkilerdir. Günümüzde her iki ülkenin başkentlerinde büyükelçilikler ve büyük şehirlerinde konsoloslukları bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye ve Mısır Akdeniz için Birlik'e tam üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği</span> Washington, D.C.de büyükelçilik binası

Türkiye'nin Washington, DC Büyükelçiliği, Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diplomatik temsilciliğidir.

7 Mayıs 1999'da NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması sırasında beş ABD JDAM güdümlü bombası Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin başkenti Belgrad'ın Novi Beograd belediyesinde bulunan Çin büyükelçiliğinin vurulması olayıdır. Üç Çinli habercinin öldüğü olay Çin kamuoyunda bir öfke yaratmıştır. ABD olaydan sonra hedefin yakınlardaki Yugoslav Federal Arz ve Tedarik Müdürlüğü olduğunu açıklamış, Başkan Bill Clinton olayın yanlışlıkla olduğunu belirterek olaydan dolayı özür dilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haiti'nin vize politikası</span>

Haiti hükûmeti, çoğu ülkenin vatandaşlarının 3 ay boyunca vizesiz kalmasına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2013 Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçiliği saldırısı</span>

1 Şubat 2013'te Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğine, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu Ecevit Şanlı tarafından bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. Patlama sonucunda saldırganla birlikte bir güvenlik görevlisi öldü, 1 sivil gazeteci ve 2 güvenlik görevlisi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">John Bass</span>

John R. Bass Amerikalı diplomat. 2014-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye Büyükelçisi olarak görev aldı. Bundan önce 2009-2012 yılları arasında ABD'nin Gürcistan büyükelçiliği görevinde bulundu.

<i>Payitaht Abdülhamid</i> Türk televizyon dizisi (2017–2021)

Payitaht Abdülhamid, yapımını Es Film'in üstlendiği, yönetmenliğini Serdar Akar'ın, senaristliğini Uğur Uzunok, Ayça Mutlugil ve Hamza Akyıldız'ın yaptığı tarihî kurgu, aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 24 Şubat 2017 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlamıştır. Dizi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in saltanatının son 13 yılında (1896-1909) geçmektedir. 5 sezondan oluşan dizi, 4 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 154. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.

Türkiye'nin Suriye ve Irak'a Nisan 2017'deki hava saldırıları, 25 Nisan 2017 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki Halk Koruma Birlikleri (YPG) ve Kadın Koruma Birlikleri'nin (YPJ) medya merkezlerine ve karargahları ile Irak'ın kuzeybatısındaki Sincar Dağları'ndaki Sincar Direniş Birlikleri'nin (YBS) pozisyonlarına karşı düzenlenen hava saldırılarıdır. Saldırılar sonucu Irak'ta 5 Peşmerge'nin yanı sıra Suriye'deki 20 YPG ve YPJ militanı öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

<span class="mw-page-title-main">2021 Amerika Birleşik Devletleri Kongre Binası baskını</span>

6 Ocak 2021'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri, 2020 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin sonuçlarını protesto etmek ve Trump'ın Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre'nin başkan seçilen Joe Biden'in zaferini reddetme talebini desteklemek için Washington, DC'de toplandı.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti-Türkiye ilişkileri</span>

Cibuti-Türkiye ilişkileri, Cibuti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke arasındaki ilk resmî diplomatik ilişkiler Cibuti'nin 1977'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlamıştır. Türkiye 2013'ten beri Cibuti'de; Cibuti ise 2012'den beri Ankara'da büyükelçilik bulundurmaktadır.

2019-20 ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırı 31 Aralık 2019 tarihinde Irak'ın Bağdat kentinde meydana geldi. Kata'ib Hizbullah milisleri ve onların Halk Seferberlik Güçleri (PMF) destekçileri ve sempatizanları 29 Aralık 2019'da Kata'ib Hizbullah'ın Irak ve Suriye'deki silah depolarını ve komuta kontrol tesislerini hedef alan ABD hava saldırılarına yanıt olarak Yeşil Bölge'deki ABD Büyükelçiliğine saldırmıştır.