İçeriğe atla

Waptia

Waptia
Yaşadığı dönem aralığı: 516-505 myö
Toyonian-Drumiyen 
Fosili
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Klad:Pancrustacea
Takım:Waptiida
Familya:Waptiidae
Cins:Waptia
Walcott, 1912[1]
Tür: W. fieldensis
İkili adlandırma
Waptia fieldensis
Walcott, 1912
Burgess Şeyli'nin bulunduğu yer, Britanya Kolumbiyası, Kanada

Waptia fieldensis, Kanada'nın Orta Kambriyen Burgess Shale Lagerstätte'den soyu tükenmiş bir eklembacaklı türüdür. Waptia, 8 santimetre (3 in) uzunluğa kadar ulaştı ve hem morfoloji hem de alışkanlık açısından modern karideslere benziyordu. Büyük bir çift kabuklu kabuğu ve bir çift kuyruk kanadıyla sonlanan parçalı bir gövdesi vardı. Aktif bir yüzücüydü ve deniz tabanından topladığı organik parçacıklarla besleniyordu. Ayrıca, kuluçka bakımının doğrudan kanıtı olan en eski hayvanlardan biridir.

Bireylerin sayısına bağlı olarak, Waptia fieldensis, toplanan binlerce örnekle Burgess Şeyl Formasyonu'ndan en çok bulunan üçüncü eklembacaklıdır. Amerikalı paleontolog Charles D. Walcott tarafından 1909'da bulunan ilk fosiller arasındaydı. Walcott, onu 1912'de tanımladı ve keşif alanının yakınındaki iki dağın adını verdi, Wapta Dağı ve Field Dağı.

Waptia fieldensis, Waptia cinsi altında sınıflandırılan tek türdür. Modern kabuklulara dikkate değer bir benzerlik taşımasına rağmen, taksonomik afiniteleri belirsizliğini koruyor. Şu anda, Hymenocarina gibi yakın akrabaları ile birlikte bir kök grup kabuklu olarak sınıflandırılıyor.

Açıklama

Bir sanatçının Waptia fieldensis yeniden canlandırması

Waptia fieldensis'in maksimum vücut uzunluğu 8 santimetreydi.[2] Dış iskelet çok inceydi ve fosilleşmeden kolayca bozulabiliyordu. Kafatasını ve göğüs kafesinin çoğunu kaplayan geniş arka kenar boşlukları ile önde dar olan büyük bir çift kabuklu kabuğa sahipti. Kafatasında üç ila beş çift küçük ve kötü korunmuş beslenme uzantıları olan beş kısa somit (vücut segmenti) vardı.[3][4]

Taksonomi

Waptia fieldensis'in yaşam rekonstrüksiyonu

Waptia fieldensis, Waptia cinsi altında kabul edilen tek türdür.[2] Waptiidae familyası (1912'de Walcott tarafından kuruldu), Waptiida takımı (1944'te Leif Størmer tarafından kuruldu) ve (geçici olarak) Crustaceomorpha kladında sınıflandırılır. Waptia fieldensis'in 1940'ta Charles R. Knight tarafından yapılan erken restorasyonları, yanlışlıkla onu ilkel bir karides olarak tasvir etti, ancak modern paleontologlar şimdi onu, bilinmeyen ve belirsiz taksonomik yerleşime sahip Burgess Shale eklembacaklıları arasında görüyorlar.[3][5][6]

Bazı yazarlar, kabuklularla ilişkili olabileceğini öne sürdüler, ancak birçok Kambriyen kabukluları gibi, ağız parçaları korunmadı, bu da onları kabuklu taç grubu içinde güvenilir bir şekilde sınıflandırmayı imkansız hale getirdi. Diğerleri, en azından bir kabuklular kök grubunun veya hatta tüm eklembacaklıların bir üyesi olan kabuklularla yalnızca uzaktan ilişkili olabileceğini öne sürüyorlar.[2] Burgess Shale'in ilk elde edilen türlerinden biri ve en bol üçüncü fosili olmasına rağmen, Waptia fieldensis'in morfolojisi hakkında hala derinlemesine bir çalışma yoktur.[5]

1975'te, Çin'in Chengjiang kentindeki Alt Kambriyen'den (515 ila 520 milyon yıl önce) Maotianshan Shale Lagerstätte'den görünüşte çok benzer bir tür tanımlandı. Başlangıçta Mononotella ovata olarak "ostrakod" benzeri Mononotella cinsine yerleştirildi. 1991 yılında, Xian-Guang Hou ve Jan Bergström, daha eksiksiz örneklerin ek keşifleri W. fieldensis'e benzerliğini daha belirgin hale getirdiğinde, onu yeni Chuandianella cinsi altında yeniden sınıflandırdı. W. fieldensis gibi, Chuandianella ovata'nın ortanca bir çıkıntıya, bir çift kuyruk dalına, bir çift antene ve saplı gözlere sahip çift kabuklu bir kabuğu vardı. 2004 yılında, Jun-Yuan Chen onu geçici olarak Waptia cinsine aktardı. Bununla birlikte, W. fieldensis'teki beşin aksine, C. ovata'da sekiz abdominal somit vardı. Uzuvları, W. fieldensis'inkilerin aksine, çift eşliydi ve farklılaşmamıştı.[5] Diğer yazarlar bu farklılıkları onu Waptia'dan kendi cinsine ayırmaya yeterli bulmuşlardır.[2][7]

2002 yılında, ikinci bir benzer tür olan Pauloterminus spinodorsalis, kuzey Grönland'daki Buen Formasyonu'nun Alt Kambriyen Sirius Passet Lagerstätte'sinden kurtarıldı. Ayrıca olası bir waptiid olarak tanımlandı. C. ovata gibi onun da biramöz farklılaşmamış uzantıları vardı, ama aynı zamanda W. fieldensis gibi sadece beş karın somiti vardı. Bununla birlikte, P. spinodorsalis örneklerinin, özellikle kafadaki uzantıların kötü korunması, taksonomik yerleşiminin tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Bu zorluk, P. spinodorsalis'in fosillerinin, gerçek bir hayvana ait değil, tüy tüyü (exuviae) olabileceğine dair kanıtlarla daha da artmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Waptia". paleobiodb.org. 
  2. ^ a b c d "Waptia fieldensis". Royal Ontario Museum. 2011. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  3. ^ a b Charles D. Walcott (1931). "Addenda to descriptions of Burgess shale fossils". Smithsonian Miscellaneous Collections. 85 (3): 1-46. doi:10.1086/623925. 
  4. ^ "Waptia fieldensis, a possible crustacean from the Middle Cambrian Burgess Shale of British Columbia, Canada (The Palaeontological Association 46th Annual Meeting, 15th–18th December 2002)" (PDF), The Palaeontology Newsletter (51), 2002, ss. 74-147, 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 21 Temmuz 2021 
  5. ^ a b c d Rod S. Taylor (2002). "A new bivalved arthropod from the Early Cambrian Sirius Passet fauna, North Greenland". Palaeontology. 45 (Part 1): 97-123. doi:10.1111/1475-4983.00229. 
  6. ^ Gould, Stephen Jay (1989). Wonderful life : the Burgess Shale and the nature of history. First edition. New York. ISBN 0-393-02705-8. OCLC 18983518. 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2021. 
  7. ^ Hu-Qin Liu (2004). "New information on Chuandianella from the Lower Cambrian Chengjiang Fauna, Yunnan, China" [澄江化石库中川滇虫属化石的新信息]. Journal of Northwest University (Natural Science Edition) (Çince). 34 (4): 453-456. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kambriyen</span> Paleozoyik Zamanın ilk dönemi

Kambriyen, yaklaşık 538,8 milyon yıl önce başlayıp 485,4 milyon yıl öncesine kadar devam eden jeolojik dönemi ifade eder. Bu dönem, Farklı hayvan gruplarının karmaşıklaştığı, hayvanların çeşitlendiği bir dönemdir. Adını Galler'in Latince karşılığı olan Cambria'dan alan Kambriyen Dönem, yer kabuğundaki dikkate değer değişimler, deniz seviyelerinin yükselmesi ve iklim değişiklikleri gibi etkilerle şekillendi.

<span class="mw-page-title-main">Trilobitler</span> Nesli tükenmiş canlı

Trilobitler, Trilobita sınıfını oluşturan soyu tükenmiş deniz eklembacaklılarıdır. Trilobitler eklembacaklıların bilinen en eski gruplarından birini oluşturur. Trilobitlerin fosil kayıtlarında ilk kez ortaya çıkışı, Erken Kambriyen döneminin Kat 3 evresinin tabanını tanımlar. Trilobitler, uzun bir düşüşe geçmeden önce alt Paleozoyik süreci boyunca geliştiler; Devoniyen döneminde Proetida dışındaki tüm trilobit takımlarının soyu tükendi. Son trilobitler, yaklaşık 251,9 milyon yıl önce Permiyen'in sonundaki kitlesel yok oluş sırasında yok oldular. Trilobitler, neredeyse 270 milyon yıldır okyanuslarda var olan ve tanımlanmış 22.000'den fazla türle tüm erken çağ hayvanları arasında en başarılı olanlardandı.

Prekambriyen, yerküre tarihinin mevcut Fanerozoyik Üst Zaman'dan önce gelen en eski bölümüdür. Prekambriyen, Fanerozoyik Üst Zaman'ın ilk dönemi olan Kambriyen'den önce geldiği için bu şekilde adlandırılmıştır. Kambriyen adlandırması ise bu çağa ait kayaçların ilk incelendiği yer olan Galler'in Latince ismi Cambria'dan gelmektedir. Prekambriyen, yerkürenin jeolojik zamanının %88'ini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Burgess Şeyli</span> Kabriyene tarihlenen fosil alanı

Britanya Kolumbiyası, Kanada Kayalık Dağları'nda bulunan Burgess Şeyl Oluşumu, dünyanın en ünlü fosil alanlarından biri olup türünün en iyi örneğidir. Bu fosil alanı, fosillerin özellikle yumuşak parçalarının olağanüstü derecede korunmuş olması ile ünlüdür. 505 milyon yıl2 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. öncesi Orta Kambriyen devrine ait olan ve eski yumuşak parça izleri içeren eski fosil yataklarından biri olup bu fosiller, tüm fosil kayıtlarının en zenginlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Maotianshan Şeylleri</span>

Maotianshan Şeylleri, barındırdığı Konservat Lagerstätten ile meşhur, fosilleşmiş organizmaların veya izlerinin özel olarak korunduğu Chiungchussu formasyonunda bir dizi Alt Kambriyen fosil sahasıdır. Maotianshan Şeylleri, Burgess Şeyli fosilleri ile karşılaştırıldığında, nadir bir şekilde korunmuş, mineralize olmamış yumuşak dokunun dikkate değer ölçüde korunmasını sergileyen dünya çapında kırk Kambriyen fosil sahasından biridir. Çin'in Yunnan eyaletinin, Chengjiang ilçesinde yer alır ve adlarını Maotianshan Tepesi'nden alır.

Böceklerin evrimiyle ilgili en son anlayış, "Moleküler biyoloji, böcek morfolojisi, paleontoloji, böcek taksonomisi, evrim, embriyoloji, biyoinformatik ve bilimsel hesaplama" adlı bilim dallarının çalışmalarına dayanmaktadır. Böcek sınıfının yaklaşık 480 milyon yıl önce Ordoviçyan'da, aynı zamanda karasal bitkilerin ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Böcekler bir grup kabuklu hayvandan evrimleşmiş olabilir. İlk böcekler toprağa bağlıydı; ancak yaklaşık 400 milyon yıl önce Devoniyen dönemindeki ilk hayvanlar, bir soy böcek uçuşu geliştirdi. En eski böcek fosilinin 400 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Rhyniognatha hirsti olduğu öne sürülmüştür ancak fosilin böcek kimliğine itiraz edilmiştir. Küresel iklim koşulları, Dünya tarihi boyunca ve böceklerin çeşitliliği ile birlikte birkaç kez değişti. Pterygotes Karbonifer'de büyük bir radyasyona maruz kalırken, Endopterygota Permiyen'de başka bir büyük radyasyona maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı süngerler</span>

Bayağı süngerler (Demospongiae), Porifera şubesindeki en çeşitli sınıftır. Dünya çapında yaklaşık 8.800 tür içeren tüm sünger türlerinin yaklaşık %76,2'sini oluştururlar. Kalsiyum karbonattan oluşan sert, genellikle masif bir iskeleti örten yumuşak gövdeli süngerlerdir. Yapıları olarak ağırlıklı olarak lökonoiddirler. Bayağı süngerlerin iskeletleri, protein spongin, mineral silika veya her ikisinin liflerinden oluşan dikenlerden oluşur. Silika spiküllerinin mevcut olduğu yerler cam süngerlerdekinden farklı bir şekle sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Vetulicolia</span> tarih öncesi hayvan şubesi

Vetulicolia, soyu tükenmiş Kambriyen hayvanlarını kapsayan bir taksonomik gruptur. Vetulikoliyen gövdesi iki bölümden oluşur: ön tarafta konumlandırılmış bir ağız ile uçlu ve her bir yan tarafta solungaç olarak yorumlanan beş yuvarlak ila oval şekilli özellik ile kaplı hacimli bir ön gövde; ve ilkel olarak yedi segment içeren ve kuyruk işlevi gören bir arka bölüm. Tüm vetulikoliyenler, bacakları, duyargaları ve hatta gözleri olmayan, herhangi bir türden korunmuş uzantılardan yoksundur. Ön ve arka kısımların birleştiği alan daraltılır.

<span class="mw-page-title-main">Megacheira</span>

Megacheira', omurgalı "büyük uzantılara" sahip olmaları ile tanımlanan soyu tükenmiş bir yırtıcı eklembacaklı sınıfıdır. Taksonomik konumları tartışmalıdır, çalışmalar onları kök grubu euarthropodlar ya da kök grubu chelicerates olarak kabul etmektedir. Büyük uzantıların diğer eklembacaklıların sefalik uzantılarıyla homoloji ilişkisi de tartışmalıdır. Grubun tartışmasız üyeleri, alt Kambriyen döneminden orta Kambriyene kadar dünya genelinde deniz ortamlarında mevcuttu.

<i>Leanchoilia</i>

Leanchoilia, Kanada'daki Burgess Shale'in Kambriyen yataklarından ve Çin'in Chengjiang biyotasından bilinen bir megacheiran eklembacaklısıdır. Yaklaşık 5 santimetre (2,0 in) uzun ve ön kol benzeri uzantılara monte edilmiş uzun, kamçı benzeri duyargaları vardı. İç organları bazen substrat içinde üç boyutlu olarak korunur.

<i>Anomalocaris</i> bazal eklembacaklı cinsi

Anomalocaris, 520 ila 500 milyon yıl önce, Kambriyen Patlaması sırasında yaşamış bazal bir radiodont eklem bacaklı cinsi. Fosilleri Kanada'daki Burgess Shale'den ve Çin, Grönland, Avustralya ve Utah'daki jeolojik oluşumlarda bulundu.

<i>Opabinia</i>

Opabinia regalis, Kanada, Britanya Kolumbiyası'ndaki Orta Kambriyen Burgess Shale Lagerstätte'de bulunan soyu tükenmiş bir kök grup eklembacaklısıdır. Paleozoik Çağın Kambriyen Dönemi'nde 505 milyon yıl öncesinden 487 milyon yıl öncesine kadar yaşadı. 2-3 inç uzunluğunda ölçüldü ve bir etobur olduğu tahmin ediliyor. Yirmiden az iyi örnek tanımlanmıştır; 3 Opabinia örneği, topluluğun %0,1'inden daha azını oluşturdukları Greater Phyllopod yatağından bilinmektedir. Opabinia, ortalama 5,7 cm uzunluğunda yumuşak gövdeli bir hayvandı ve parçalı gövdesi yanlarda loblara ve yelpaze şeklinde bir kuyruğa sahipti. Baş, olağandışı özellikler gösterir: beş göz, başın altında ve arkaya bakan bir ağız ve muhtemelen yiyecekleri ağza ileten bir hortum. Opabinia muhtemelen deniz tabanında yaşıyordu, küçük, yumuşak yiyecekler aramak için hortumu kullanıyordu.

Myllokunmingia, bir bazal kordalı cinsidir. Çin'in Alt Kambriyen Maotianshan Şeylleri'nden bilinir ve çenesiz balık olarak sınıflandırılmıştır, ancak omurgalı olduğu kesin kanıtlı değildir. 28 mm uzunluğunda ve 6 mm yüksekliğindedir.

<i>Haikouichthys</i> Kambriyen dönemde yaşamış bazal kordalı

Haikouichthys, 535 milyon yıl önce, Kambriyen patlaması sırasında yaşamış ve soyu tükenmiş bir kraniat cinsidir. Haikouichthys, paleontologların onu gerçek bir kafataslı olarak tanımlamasına ve hatta popüler olarak en eski balıklardan biri olarak nitelendirilmesine yol açan tanımlanmış bir kafatasına ve diğer özelliklere sahipti. Kladistik analizler, hayvanın muhtemelen bir bazal kordat veya bir bazal kraniat olduğunu gösteriyor ancak her iki kök grubuna bile tartışmasız şekilde dahil edilebilecek kadar yeterli özelliklere sahip değildir. Cins, 1999 yılında resmen tanımlanmıştır.

Yunnanozoon lividum, Çin'in Yünnan eyaletininin Chengjiang biyotasından, alt Kambriyen'de yaşamış bir soyu tükenmiş bir yarı sırtipli (Hemichordata) veya kordalı (Chordata) türüdür. 2022'de yapılan bir çözümleme, Yunnanozoon'un bir erken omurgalı olduğunu önerdi.

<i>Fuxianhuiida</i> Kabriyen dönem eklembacaklı grubu

Fuxianhuiida, Çin'in Kambriyen döneminden soyu tükenmiş bir eklembacaklı takımıdır. Şu anda bilinen tüm türler, Chenjiang biyotası da dahil olmak üzere Yunnan Eyaletindeki Kambriyen Seri 2 yaşlı tortulardan gelmektedir. Genellikle Euarthropoda'nın tabanına yakın oldukları düşünülür, ancak aynı zamanda erken mandibulatlar olarak da kabul edilirler. 15 cm'ye kadar bir boyuta ulaşırlar ve bentik yırtıcılar ve çöpçüler olarak yorumlanırlar. Fuxianhuiid dış iskeleti mineralleştirilmemiştir ve tergitlerin sayısı 15 ila 40 arasında değişmektedir. Sefalon bir baş kalkanı ile kaplıdır ve ön sklerit, antenler, kelebek şeklinde bir hipozom ve arkaya bakan bir ağız ile birbirine bağlanan saplı gözler içerir. Fuxianhuiidler, gıda işleme için kullanılan tırtıklı kenarlara sahip özel anten sonrası uzantılara sahiptir. Chengjiangocardidae üyelerinde gnatobazların varlığı, onların durofaji yapabildiklerini düşündürmektedir. Çoğu fuxianhuiid'de, toraks tergitleri arkaya doğru daralır ve ya bir yüzücü kürekle ya da kuyruk omurgası ile eşleştirilmiş kelebeklerde sonlanır. Fuxianhuiidae üyelerinde göğüs, ön geniş opistotoraks ve arka dar uzuvsuz kuyruk benzeri karın olmak üzere iki bölüme ayrılır. Pek çok örnek, korunmuş bağırsaklar ve nöral doku da dahil olmak üzere olağanüstü yumuşak doku koruması ile bilinir; bu, bazal filogenetik konumları göz önüne alındığında, onları bir bütün olarak arthropoda'nın evrimini anlamada önemli kılar.

Malakostraka, denizde, tatlısuda ve karada yaşayan kabukluları barındıran geniş bir eklembacaklı kabuklular altsınıfıdır; 16 takıma bölünmüş 40,000 civarı tür barındıran, kabuklulara ait altı sınıfın en büyüğüdür. Grup üyeleri, vücut formları bakımından büyük çeşitlilik gösterir ve yengeç, ıstakoz, kerevit, karides, kril, büyük karides, tahta biti, amphipoda, mantis karidesi gibi bilinen canlılar yanı sıra daha az aşina olunan canlılar da barındırmaktadır. Grup, segmentasyona uğramış, baş, göğüs ve karın bölümlerine ayrılmış ortak bir vücut yapısı takip eden üyeler ihtiva eder; genelde 20 vücut segmentine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Kambriyen-Ordovisiyen yok oluşu</span>

Kambriyen-Ordovisiyen yok oluşu yaklaşık 488 milyon yıl önce (myö) meydana geldi. Bu erken Fanerozoyik Üst Zaman yok oluşu, birçok brakiyopod ve konodontu ortadan kaldırdı ve trilobit türlerinin sayısını ciddi şekilde azalttı. Kambriyen yok oluşunda en fazla canlının neslinin tükendiği dönem Caerfai Dönemi'dir.

<i>Spriggina</i>

Spriggina, günümüzde yaşayan hayvanlarla ilişkisi belirsiz olan ilkel bir bilateral hayvan cinsidir. Spriggina'nın fosilleri, şu anda Güney Avustralya'ya denk gelen bölgede, Geç Ediyakaran Dönemi'ne tarihlenir. Spriggina floundersi, Güney Avustralya'nın resmi fosil amblemidir. Bu fosil şu ana kadar Dünya'da başka hiçbir yerde görülmemiştir. Bu canlı yaklaşık 3-5 santimetre (1,2-2,0 in) uzunluğunda olup bir muhtemelen bir yırtıcıydı. Alt kısmı iki sıra sert ve birbirine kenetlenmiş levhayla kaplıyken, bir sıra levha da üstünü kaplıyordu. Öndeki birkaç segment ise bir "kafa" oluşturacak şekilde kaynaşmıştır.

Hallucigenia, Kanada ve Çin'deki Burgess Shale tipi yataklardaki eklemli fosillerden ve dünya çapında izole edilmiş dikenlerden bilinen solucanlara benzeyen bir Kambriyen hayvanı cinsidir. Jenerik ad, türün alışılmadık görünümünü ve eksantrik çalışma geçmişini yansıtır; Hallucigenia sparsa baş aşağı ve arka arkaya esrarengiz bir hayvan olarak yeniden inşa edildi. Hallucigenia daha sonra kadife solucanlar, su ayıları ve eklembacaklıların ortaya çıktığı bir Paleozoyik panarthropod sınıfı olan bir lobopodian olarak kabul edildi.