İçeriğe atla

Wan Man

Koordinatlar: 5°19′0″K 103°7′0″D / 5.31667°K 103.11667°D / 5.31667; 103.11667

Wan Man, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan küçük bir adadır (pulau). Eyalet topraklarının doğu kıyısında ve Kuala Terengganu şehrinin sınırları içinde bulunan ada, Terengganu Nehri'nin Güney Çin Denizi ile birleştiği yerde bulunur.

Wan Man
Pulau Wan Man
ڤولاو من وان
Harita
Coğrafya
BölgeGüney Çin Denizi
Koordinatlar5°19′0″K 103°7′0″D / 5.31667°K 103.11667°D / 5.31667; 103.11667
Yüzölçümü&0000000000000000.3300000,33 km2
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
  • Malezya
Eyalet Terengganu

Wan Man adası, Şubat 2008'de açılan Malezya'nın İslam Mirası Parkı'nın evidir. Park içinde, adanın kuzeydoğu kıyısında bulunan Kristal Camii'nin yanı sıra Hindistan'ın Tac Mahal'i ve Kudüs'ün Kubbetü's-Sahre'si gibi dünya çapındaki çeşitli simgesel yapıların ölçekli kopyalarından oluşan 21 minyatür yer alıyor.[1][2]

İslam Mirası Parkı'nın inşasından önce, adada kimse yaşamıyordu ancak palmiye ormanları ve sık çalılıkları sebebiyle çeşitli sürüngenlere ev sahipliği yapıyordu.[3] Adanın büyüklüğü 33 hektardır (82 dönüm).[3]

Ayrıca bakınız

Malezya'daki adaların listesi

Kristal Camii

Kaynakça

  1. ^ "Crystal Mosque (Islamic Civilisation Park), Kuala Terengganu". Backpacking Malaysia (İngilizce). 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Visit The Crystal Mosque On Wan Man Island, Malaysia". Zafigo (İngilizce). 7 Ocak 2020. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 
  3. ^ a b "Knowledge park in the making at Pulau Wan Man". The Star (İngilizce). 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Lumpur</span> Malezyanın başkenti

Kuala Lumpur, resmî adıyla Kuala Lumpur Federal Bölgesi, Malezya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir 1857'de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuş olup Putrajaya ile birlikte Selangor eyaleti içinde adacık halinde bağımsız olarak yer alır. 2015 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 1.7 milyon olup metropolitan alanının nüfusu ise 7.2 milyondur ve Güneydoğu Asya'nın en hızlı gelişen metropollerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ipoh</span>

Ipoh, Malezya'nın Perak eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un yaklaşık 200 km kuzeyinde North-South Otoyolu'nun üzerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 643 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 757,892'dir.

<span class="mw-page-title-main">Putrajaya</span> Malezyanın idari başkenti

Putrajaya veya resmî adıyla Putrajaya Federal Toprağı, Malezya'nın idari başkentidir. Putrajaya, resmi başkent olan Kuala Lumpur'un hemen güneyinde yer almaktadır. Ülkenin hükûmet merkezi 1999 yılında tıkanıklık ve kalabalık nedeniyle Kuala Lumpur'dan Putrajaya'ya taşınmıştır. Kuala Lumpur yine Malezya'nın resmi başkentidir ve Kraliyet Sarayı ile Parlamento yer alır. Putrajaya'da ise bazı bakanlıklar ve hükûmet ofisleri bulunur. Putrajaya, Kuala Lumpur şehri ve Labuan Adası gibi federal topraktır.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu</span>

Kuala Terengganu, Malezya'nın Terengganu eyaletinin başkentidir. Şehir başkent Kuala Lumpur'un 440 km kuzeydoğusunda Güney Çin Denizi kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 605 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 406,317'dir.

<span class="mw-page-title-main">Labuan</span>

Labuan veya resmî adıyla Labuan Federal Toprağı, Malezya'da ada ve federal bölgedir. Ada Doğu Malezya'da Sabah eyaletinin açıklarında yer almaktadır. Labuan bölgesinin başkenti Victoria şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Redang Adası</span>

Redang Adası, Batı Malezya'nın kuzey sahilinde Terengganu eyaletinde yer alan bir adadır. Ada, Malay Yarımadası'nın kuzeyinde yer almaktadır. Kristal berraklığındaki suları ve beyaz kumlu plajları ile ünlü olup turistler için şnorkelli yüzme ve dalış fırsatları sunan bir deniz koruma parkı oluşturan dokuz adadan biridir.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kristal Camii</span>

Kristal Camii veya Mas'ajid Qri'stal, Malezya'daki Terengganu eyaletinin içinde bulunan Wan Man adasına inşa edilmiş bir dini yapıdır. Çelik, cam ve kristalden yapılmış büyük bir yapı olan cami, adadaki İslam Mirası Parkı'nda yer almaktadır. 2006 ile 2008 yılları arasında inşa edilen cami, resmi olarak 8 Şubat 2008'de 13. Yang di-Pertuan Agong ve Terengganu Sultanı Mizan Zainal Abidin tarafından açılmıştır. Aynı anda 1.500'den fazla ibadetçiyi ağırlama kapasitesine sahiptir.

İslam Mirası Parkı, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Kuala Terengganu kentinde bulunan ünlü bir turizm merkezidir. Park şehir suları içinde bulunan Wan Man adasının üstünde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Terengganu Nehri</span> nehir

Terengganu Nehri Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan bir nehirdir. Kenyir Gölü'nden başlayıp eyaletin başkenti Kuala Terengganu'nun içinden geçerek Güney Çin Denizi'ne akar. Üzerinde Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü, Pulau Sekati Köprüsü ve Kuala Terengganu'da bulunan Kuala Terengganu Asma Köprüsü gibi birçok köprü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenyir Gölü</span>

Kenyir Gölü ya da Tasik Kenyir, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Hulu Terengganu bölgesinde bulunan yapay göl. 1985 yılında Kenyir Nehri'ne kurulan baraj ile oluşturulmuştur. Göl ve baraj, Sultan Mahmud Elektrik Santrali'ne su sağlamak için inşa edilmiştir. 260.000 hektarlık bir alana sahip olmasıyla Güney Doğu Asya'daki en büyük insan yapımı göl olma unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mahmud Köprüsü</span>

Sultan Mahmud Köprüsü veya Jambatan Sultan Mahmud, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. 1988 yılında inşa edilen köprü, Terengganu Sultanı merhum Mahmud Al-Muktafi Billah Şah tarafından 11 Mart 1990'da resmen açılmıştır. Köprü için istenen geçiş ücreti, seçim vaadi olmasının ardından 1999 yılında o zamanlar eyaleti yöneten PAS hükûmeti tarafından kaldırıldı.

Pulau Sekati Köprüsü ya da Jambatan Pulau Sekati, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Köprü, Kuala Terengganu ve Pulau Sekati'yi birbirine bağlar. Sultan Mahmud Köprüsü'nden sonra Terengganu'daki en uzun köprüdür. 2017 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu Asma Köprüsü</span>

Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.

2019 Kuala Koh kızamık salgını, Malezya'nın Kelantan eyaletindeki Kuala Koh Köyü'ndeki Batek halkının Orang Asli alt grubu arasında Mayıs-Temmuz ayları arasında meydana gelen bir kızamık salgınıydı. Birkaç köylünün ani ölümünün ardından hastalık, Haziran ortasında Malezya Sağlık Bakanlığı tarafından kızamık olarak tanımlanana kadar yaklaşık bir ay boyunca köylüler ve halk arasında bir bilinmezliğe dönüştü.

Sultan Mahmud Elektrik Santrali ya da Kenyir Barajı, Malezya'nın Terengganu eyaletinde bulunan Kenyir Gölü'nü oluşturan hidroelektrik santrali. Kuala Terengganu'nun 50 kilometre güneybatısındaki Kenyir Nehri üzerinde yer almaktadır. Çok amaçlı kullanım için inşa edilen proje, hem bölgedeki selleri önlemek hem de hidroelektrik güç üretmek için kullanılır.

Bu madde, Malezya'daki adaların listesidir. Malezya Etüd ve Haritalama Departmanına göre, ülkede 20.000'den fazla ada bulunmaktadır. Sabah eyaleti, suları içinde 394 ada ile en fazla adaya sahip olan Malezya eyaletidir. Bunun dışında Malezya ayrıca kayaları, sığlıkları ve sırtları içeren 510 adet kara parçacığına sahiptir. 2015 yılında Malezya'nın hala 535'ten fazla isimsiz adaya sahip olduğu bildirildi ve bu durum hükûmetin komşu ülkelerin bu adaları ele geçirmesini önlemek için hızlı önlem alması ihtiyacını doğurdu. Malezya Arazi ve Araştırma Dairesi müdüründen yapılan açıklamaya göre, Sabah eyaletindeki adaların büyük bir kısmına bir isim verilmiş durumda.

<span class="mw-page-title-main">Jamek Mescidi</span>

Jamek Mescidi, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 1909'da inşa edilen büyük cami.