İçeriğe atla

Walther Hewel

Walther Hewel, Ekim 1940

Walther Hewel (d. 2 Ocak 1904, Köln - ö. 2 Mayıs 1945, Berlin), Alman diplomat ve II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Partisi'nin ilk ve aktif bir üyesi ve Alman diktatör Adolf Hitler'in birkaç özel arkadaşından biriydi.

Münih Teknik Üniversitesi'nden 1923'te mezun oldu ve başarısızlıkla sonuçlanan Birahane Darbesine katıldı. Vatana ihanet suçundan Hitler'in müteakip mahkûmiyetinden sonra onunla Landsberg Hapishanesinde kaldı ve birkaç ay boyunca Hitler'e yardımcı olarak görev yaptı. Darbeden sonra kahve satıcısı olarak birkaç yıl çalıştı.

1930'lar boyunca İspanya'da Almanya'nın diplomatik hizmetine atandı ve ülkesine geri döndü. 1938 yılında Adolf Hitler tarafından Almanya'ya geri çağrıldı. Bu zaman esnasında Hitler'le arkadaşlığına devam etti. Bir diplomat olarak içeride Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaptı ve 15 Mart 1939 tarihinde Hitler'in Çekoslovakya Cumhurbaşkanı Emil Hácha ile yaptığı konferansa katıldı.

Savaşın son günlerinde general Wilhelm Mohnke'ye bağlı bir grupla Führerbunker'den kaçtı. Traudl Junge'nin anılarında kendisinin zihninin çok karışık olduğu söylenir. Hitler intihar etmeden önce arkadaşı Hewel'e eğer Kızıl Ordu tarafından yakalanır, onlara esir düşer ya da onlar tarafından işkence görürse intihar etmesi için bir siyanür kapsülü ve bir tabanca verdiği söylenir. Dr. Ernst-Günther Schenck'in gayretlerine rağmen siyanür kapsülünü ısırdı ve kendisini başından tabancayla vurarak intihar etti.[1]

Kaynakça

  1. ^ O'Donnell 1978, s. 323.

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Magda Goebbels</span>

Johanna Maria Magdalena Goebbels, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in eşi. Magda Goebbels Adolf Hitler'e olan hayranlığıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Traudl Junge</span> Adolf Hitlerin özel sekreteri

Traudl Junge, Aralık 1942'den Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in son özel sekreteri olarak çalışan Alman bir editördü. Hitler'in vasiyetini yazdıktan sonra, ölümüne kadar Berlin'deki Führerbunker'de kaldı. Haziran 1945'te tutuklanmasının ve hapse atılmasının ardından, hem Sovyet hem de ABD ordusu tarafından sorguya çekildi. Daha sonra, savaş sonrası Batı Almanya'da sekreter olarak çalıştı. Yaşlılığında, savaş sırasındaki Nazi zulmünden habersiz olduğunu iddia ederek, anılarını yayınlamaya karar verdi, ancak bunlarla ilgili raporları araştırmak için fırsatları kaçırmakla suçlandı. Son Saate Kadar adlı kitabına dayanan öyküsü, özellikle Hitler'in son on gününü ve Albert Speer'in ve kendisinin şahit olduğu gerçek olayları konu alan 2004 Alman filmi Der Untergang gibi çeşitli dramatize yapımlarının bir bölümünü oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ritter von Greim</span> Nazi Almanyası Luftwaffe Başkomutanı (1945)

Robert Ritter von Greim, Alman asker. II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Günther von Kluge</span>

Hans Günther von Kluge, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Hanfstaengl</span>

Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler için çalışan yabancı basın sekreteri. Daha sonra Franklin D. Roosevelt için çalıştı ve bir kez yazar Djuna Barnes ile meşgul oldu.

<span class="mw-page-title-main">Blondi</span>

Blondi, Adolf Hitler'in dişi Alman çoban köpeği. Martin Bormann tarafından 1941'de bir hediye olarak Hitler'e verildi. Blondi, 16 Ocak 1945'ten itibaren yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de Hitler'le beraber kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Artur Axmann</span>

Artur Axmann, Nazi Almanyası'nda 1940-1945 yılları arasında Hitler Gençliği (Hitlerjugend) lideri.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Stumpfegger</span>

Ludwig Stumpfegger, II. Dünya Savaşı'nda bir Alman SS doktoru ve 1944'ten itibaren Adolf Hitler'in kişisel cerrahıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Hassell</span>

Ulrich von Hassell, Alman diplomat. Adolf Hitler'e karşı Alman direnişinin bir üyesiydi. Hassell başarısız olan 20 Temmuz suikast girişiminin ardından idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

Else Krüger, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın 1942 sonundan itibaren sekreteriydi. Hamburg-Altona'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Werner Naumann</span>

Werner Naumann, Üçüncü Reich sırasında Joseph Goebbels'in başkanlığını yürüttüğü Kamu Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nda Devlet Sekreteri idi. Goebbels Reichskanzler'e (başbakan) terfi ettikten sonra, Adolf Hitler tarafından Propaganda Bakanlığı'nın başına getirilmiştir. Naumann Nisan 1945'ün sonlarında Berlin'de Führerbunker'de bulundu.

Franz Schädle 5 Ocak 1945 tarihinden 2 Mayıs 1945'te 38 yaşına kadar Adolf Hitler'in özel koruma ekibi olan Führerbegleitkommando'nun (FBK) son komutanıydı.

Johannes Hentschel Alman führer Adolf Hitler'in eski Başbakanlık dairelerinde ana elektromekanik şefi görevini üstlendi. 1945'te Hitler'in Führerbunker'inde aynı kapasitede görev yapıyordu. 2 Mayıs 1945'te Sovyet Kızıl Ordu askerlerine teslim oldu.

Helmut Kunz, Adolf Hitler'in intihar etmesinden sonra Joseph Goebbels'in altı çocuğuna öldürülmeden önce anestezi uygulanması için emir vermiş bir SS diş hekimi idi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

Fritz Tornow Alman Ordusunda Adolf Hitler'in özel köpek bakıcısı olarak hizmet veren bir Feldwebel'di. Sovyet Kızıl Ordu birlikleri tarafından ele geçirildiğinde Führerbunker'de kalan son kişilerden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">1945 Nazi Almanyası'nda toplu intiharlar</span>

Üçüncü Reich'ın ve Avrupa'daki savaşın son haftalarında, Almanya'daki birçok sivil, hükûmet yetkilisi ve askerî personel intihar etti. Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Philipp Bouhler ve Martin Bormann gibi üst düzey Nazi yetkililerine ek olarak, diğerleri Almanya'nın yenilgisini kabul etmek yerine Selbstmord'u seçti. İntihara motive edici faktörler arasında Müttefiklerin ve özellikle Kızıl Ordu'nun misilleme ve zulüm etme korkusu, intihardan vazgeçmek yerine, intiharı tercih edilen şekilde yücelten Nazi propagandası ve Adolf Hitler'in intiharından sonra umutsuzluk ortamı bulunmaktaydı. Örneğin, Mayıs 1945'te, Kızıl Ordu'nun Alman kasabası Demmin'e girmesinden önce ve sonrasında 1.000'e yakın kişi, Kızıl Ordu askerleri tarafından işlenen bir tecavüz, yağma ve infaz dalgasıyla sonuçlanan kendini öldürdü. Yalnızca Berlin'de 1945'te 7.000'den fazla intihar olayı bildirildi.