İçeriğe atla

Walther Funk

Walther Funk (1943)

Walther Funk (tam adı: Walther Emanuel Funk; 18 Ağustos 1890; Trakehnen, Doğu Prusya - 31 Mayıs 1960; Düsseldorf), Alman siyasetçi. Nazi Almanyası döneminde Ekonomi Bakanı ve Reichsbank Başkanı.

Hayatı

Berlin Humboldt Üniversitesi ve Leipzig Üniversitesi'nde hukuk, ekonomi ve felsefe okudu. I. Dünya Savaşı'na piyade olarak katıldı fakat 1916 yılında askerlik hizmeti için uygun bulunmayarak terhis edildi. 1920 yılında Schmidt-Sieben Luise ile evlendi. Savaşın ardından, bir gazeteci olarak çalıştı ve 1924 yılında merkez sağ finans gazetesi Berliner Börsenzeitung dergisinin editörü oldu.

Siyasi kariyeri

Birinci sıra, soldan sağa: Göring, Heß, Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrunner, Rosenberg, Frank, Frick, Streicher, Funk, Schacht, İkinci sıra, soldan sağa: Dönitz, Raeder, Schirach, Sauckel, Jodl, Papen, Seyß-Inquart, Speer, Neurath, Fritzsche, Üçüncü sıra MP'ler.

1931'de NSDAP'a üye olmuş ve Nazilerin iktidara geçtikten sonra Propaganda Bakanlığı (Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda) müsteşarlığına getirilmiştir. Kısmen ekonomik politikalara duyduğu ilgi nedeniyle, Temmuz 1932 yılında Reichstag milletvekili seçildi. Aralık 1932 yılında Ekonomik Politika Komitesi Başkanı yapıldı. Sonra Üçüncü Reich Basın Sorumlusu yapıldı.

Mart 1933'te Halk Aydınlanması ve Propaganda Bakanlığı (Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda) Devlet Sekreteri (Staatssekretär) olarak atandı. 1938 yılında, İktisat (Wirtschaftsbeauftragter) Baş Tam Yetkili unvanını devraldı. Şubat 1938'de Hjalmar Schacht'ın ardından Ekonomi Bakanı, Ocak 1939'da Reichsbank Başkanı olmuştur.

Eylül 1943 yılında Merkezi Planlama Kuruluna atandı. Daha sonra, Martin Bormann'ın Hitler üzerindeki etkisine karşı mücadelede Robert Ley, Speer ve Goebbels'e katıldı.[1] Funk ve Milch, Goering'in 12 Ocak 1944'teki doğum günü partisinde, Funk her yıl olduğu gibi ziyafette doğum günü konuşmasını yaptığında yeniden bir araya geldi.[2]

Funk, Nazi rejiminin neredeyse sonuna kadar görevde kaldı ve siyasi vasiyetinde Hitler tarafından Joseph Goebbels kabinesinde Ekonomiden Sorumlu Reichsminister olarak devam etmesi için seçildi. Ancak Goebbels'in 1 Mayıs 1945'te intihar etmesinden sonra Funk, Lutz Graf Schwerin von Krosigk'in kurduğu kabinede yer almadı.[3] 11 Mayıs'ta Amerikan güçleri tarafından tutuklandı ve yargılanmak üzere Ashcan Kampına gönderildi.

Savaştan sonra

Walther Funk (Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi)

II. Dünya Savaşı'nın sonunda, sağlığının kötü olmasına rağmen Funk, Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi tarafından diğer Nazi liderleri ile yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak 16 Mayıs 1957'de hastalığından dolayı tahliye edilmiştir. Hapishaneden çıkmadan önce Rudolf Hess, Albert Speer ve Baldur von Schirach'a son dakika ziyaretleri yaptı.[4] Diyabetten dolayı Düsseldorf'ta üç yıl sonra ölmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Speer, 1970, p. 263.
  2. ^ Speer, 1970, p. 322.
  3. ^ "After the Battle: The Flensburg Government" (PDF). Battle of Britain International Ltd. 2005. s. 8. 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  4. ^ Bird, Eugene (1974). The Loneliest Man in the World. Londra: Secker & Warburg. s. 121. ISBN 0-436-04290-8. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hjalmar Schacht</span>

Horace Greeley Hjalmar Schacht, Alman Bankacı. Reichsbank'ın genel başkanı ve Nazi Almanyası'nın Ekonomi Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Speer</span> Alman mimar ve politikacı

Berthold Konrad Hermann Albert Speer, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı boyunca Silahlanma Bakanı. Modern görüşlere sahip başarılı bir mimar, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne ilk katılanlardan, Hitler'in yakın dostu. Bazı tarihçiler onu "Nazi rejiminin en güçlü ve vicdansız liderlerinden" diye tanımladı. Savaştan sonra, Nazi yönetiminin bizzat içinde yer almış biri olarak kaleme aldığı iki otobiyografik eseri Üçüncü Reich'ın işleyişini açığa çıkaran önemli eserler olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945 tarihinden, kendisinin intihar ettiği 1 Mayıs 1945 tarihine kadar Almanya Şansölyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Carl von Ossietzky</span> 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman yayıncı, yazar ve pasifist

Carl von Ossietzky, Alman yayıncı, yazar ve pasifist. 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Magda Goebbels</span>

Johanna Maria Magdalena Goebbels, Nazi Almanyası'nda Propaganda Bakanı olarak görev yapan Joseph Goebbels'in eşi. Magda Goebbels Adolf Hitler'e olan hayranlığıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Arno Breker</span>

Arno Breker, Alman heykeltıraş. Özellikle Nazi Almanyası döneminde yaptığı ve iktidar tarafından "dejenere sanat"ın antitezi olarak desteklenen heykellerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fritzsche</span>

Hans Fritzsche, Alman gazeteci. Nazi Almanyası döneminde Propaganda Bakanlığı üst düzey görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Hanke</span> Alman politikacı

Karl August Hanke, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi üyesi Alman siyasetçi ve SS subayı.

<span class="mw-page-title-main">Goebbels çocukları</span>

Goebbels çocukları, Nazi Almanyası'nın propaganda bakanı olan Joseph Goebbels ve Magda Goebbels'in isimleri Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig, Heidrun olmak üzere altı çocuğudur. Çocukların isimlerinin "H" harfi ile başlamasının nedeni ise karı kocanın Hitler'e karşı olan yoğun sevgisi nedeniyledir.

<span class="mw-page-title-main">Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı</span>

Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı, Nazi Almanyası'nda nasyonal sosyalist ideolojiye göre hareket eden bakanlıktı. Kurulduğu günden kapandığı güne kadar bakanlığını Joseph Goebbels yapmıştır. O zamanki Alman halkı bu bakanlığı sadece "Halkı Aydınlatma Bakanlığı" olarak biliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Josef Ochs, bir Alman Polis memuru ve SS-Obersturmführer idi. Sinti ve Roman insanların sınır dışı edilmesi olayına karıştı. Adolf Hitler'in son günlerinde Berlin'deki Führerbunker'de bulundu. Ochs, 1 Mayıs 1945'te bunker kompleksinden ayrıldı. Savaş sonrası dönemde 1951-1965 yılları arasında Federal Ceza Polis Bürosunda (BKA) destek grubu başkanlığında görev yaptı. Aynı zamanda haber toplama başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

MEFO, Nazi Almanyası hükûmeti tarafından, II. Dünya Savaşı'ndan önceki yıllarda Alman silahlanma çabalarını finanse etmek için kurulmuş bir kukla şirket.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın bakanları listesi</span>

Hitler'in kabinesi, 30 Ocak 1933'te Almanya'da güç kazandı. 23 Mart 1933'e Güçlendirme Yasasının kabul edilmesinden bu yana, Şansölye Adolf Hitler diktatörlük yetkilerine sahipti. Başlangıçta, kabinenin yalnızca dört NSDAP üyesi vardı; yıllar geçtikçe bu giderek daha da arttı.

<span class="mw-page-title-main">Hans Schweitzer</span>

Hans Schweitzer, bilinen adıyla Mjölnir veya Mjoelnir, Adolf Hitler yönetimindeki Nazi Partisi (NSDAP) için birçok afiş üreten bir sanatçıydı. Cermen mitolojisinde Mjölnir, Thor'un çekicinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">20 Şubat 1933 Gizli Toplantısı</span>

20 Şubat 1933 Gizli Toplantısı, Adolf Hitler ve 20-25 sanayici tarafından Reichstag Başkanı Hermann Göring'in Berlin'deki resmi konutunda düzenlenen gizli bir toplantıydı. Amacı, Nazi Partisi'nin seçim kampanyası için para toplamaktı.