İçeriğe atla

Walter Strauss

Walter Strauss
Doğum28 Temmuz 1928
Magdeburg, Almanya
Ölüm11 Ocak 2013
Almanya
MeslekOrkestra şefi, Koro şefi, Piyanist

Walter Strauss (d. 28 Temmuz 1928, ö. 11 Ocak 2013), Alman orkestra ve koro şefi.

1964 yılında Türkiye’ye giderek Ankara Operası’nda, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu’nda, İzmir Operası’nda, Devlet Çoksesli Korosu’nda hizmet vermiş bir müzisyendir.

Yaşamı

28 Temmuz 1928’de Almanya’nın Magdeburg şehrinde dünyaya geldi.[1]

On iki yaşındayken müzik eğitimi almak üzere Frankfurt'ta Musisches Gymnasium’a kabul edildi. 7 yıl Prof. Kurt Thomas'tan koro ve şan eğitimi, tanınmış piyanist Wolfgang Brugger'den piyano derslerinin yanı sıra koro yöneticiliği dersleri de aldı. 12 yaşında Magdeburg Kilisesi'nin orgcusu Gerhard Bremsteller'le org çalmaya ve aynı kilisenin korosunda şarkı söylemeye başladı.[2] II. Dünya Savaşı yıllarında okul, Almanya’nın güneyinde Untermarchtal adındaki bir köyün manastırına taşındı. Köy Fransızlar’ın eline geçince, Nazi okulu olduğu gerekçesi ile kapatıldı; öğrencileri dağıtıldı. Walter Staruss bir süre birkaç arkadaşı ile birlikte günlerce aç yürüyerek ulaştıkları çiftliklerde çalıştı.[1]

Uzunca bir süre sonra Rus işgali altındaki Schönebeck’e gizlice geri döndü. Burada, koroda şarkı söylemesi koşuluyla Magdeburg Kilisesi’nin eski orgcusundan org dersleri aldı. Bir zamanlar Berlin Operası Genel Müzik Direktörlüğü de yapmış olan, Magdeburg Operası Genel Müzik Direktörü Erich Böhlke ile tanıştı onunla piyano, kompozisyon, kontrpuan ve orkestra yöneticiliği çalıştı. Bu arada büyük bir acapella erkekler korosu kurdu ve yönetti.

Müzik eğitimini tamamlamak üzere Batı Almanya’daki Detmold Konservatuvarı’na girdi. Bu okulun orkestra yöneticiliği bölümünü aralarda sınıf atlayarak bitirdi.

Batı Almanya’ya kaçan Böhlke’nin çalıştığı Oldenburg Operası’nda maaşsız olarak günde sekiz saatin üzerinde çalışmak koşuluyla korrepetitör olarak işe başladı. Bütün bu çalışma süresinin dışında para kazanabilmek için geceleri eğlence müziği yaptı. Bir gün açlıktan ve uykusuzluktan bayılınca Opera’nın direktörü tarafından kendisine oldukça düşük bir maaş bağlandı.[1]

Bir yıl daha aynı şartlarda çalıştıktan sonra bir gece aniden hastalanan şefin yerine Tiefland Operası’nı yönetme imkânı buldu. 1957’de Hanna Heinzsch ile evlendi. On yıl çalıştığı Oldenburg’dan ayrılarak daha iyi bir pozisyonla Osnabrück Operası’na geçti ve burada birçok operayı yönetme imkânı buldu. Direktör ile görüş ayrılıkları yaşaması nedeniyle oradan da ayrıldı. Ankara Devlet Konservatuvarı’nda çalışan bir eski arkadaşının davetini kabul ederek Ankara’ya gitti.

Türkiye yılları

Aralık 1964’te Ankara Operası’nda göreve başladı. Bir yandan da Ankara Devlet Konservatuvarı’nda korrepetitör ve koro dersi öğretmeni olarak çalışmalarını sürdürdü. Bir süre sonra sahne derslerine ve Necil Kazım Akses ile diksiyon derslerine girmeye başladı. Karısı Hanna ve oğulları Ludwig 1967 yılında Ankara’ya geldi. 1970’te kurulan TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu’nda Müzik Tarihi dersleri verdi ve Radyo’da prodüktörlüğe başladı. 1974 yılında TRT Çoksesli Korosu’nun şefliğine atandı. Bu koroyla başarılı bant kayıtları, konserler, yurt içi ve yurt dışı turneler gerçekleştirdi.

1982 yılında İzmir Operası’nın müzik direktörlüğü görevine başladı. Burada korrepetitörlük, koro şefliği ve opera şefliği görevlerini üzerine alarak yoğun bir çalışma temposuna girdi. Eşi Hanna’yı kaybettikten sonra İzmir’de ikinci evliliğini yaptı.

1989 yılında Devlet Çoksesli Korosu’nun şefi oldu. Bu koroyla da birçok başarılı radyo ve televizyon programı, konserler ve yurt içinde turneler yaptı. 1994 yılının yaz tatilinden sonraki sezon başında ilk gün provaya geldiğinde, kendisini emekli edilmiş buldu.

Son yılları ve ölümü

Strauss, 1994'ten sonar ülkesine dönerek bundan sonraki yaşamını doğup büyüdüğü topraklarda geçirdi. 11 Ocak 2013 tarihinde Almanya’da geçirdikleri bir trafik kazasında eşi ile birlikte hayatını kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Walter Strauss, Devlet Çoksesli Korosu web sitesi, Erişim tarihi:16.10.2014". 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014. 
  2. ^ Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, Arşiv Serisi 136 Çoksesli Müzikler TRT Ankara Radyosu Çok Sesi Korosu (1974-1983) Türküler, Ulus Müzik, 2014

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Nevzat Atlığ</span>

Nevzat Atlığ, Türk tıp doktoru ve koro şefi.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnci Çayırlı</span> Türk ses sanatçısı ve koro şefi

Hatice İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefi.

İstemihan Taviloğlu, Türk besteci ve müzik eğitimcisidir. Bir klarnet konçertosu besteleyen ilk Türk besteci olarak tanınmıştır. Ankara Devlet Konservatuvarında müzikoloji bölümünün kurucu üyesi olan ve bu kurumda 20 yıl solfej ve armoni dersleri vermiş olan Taviloğlu, konservatuvardan yetişen tüm müzisyenlerin öğretmeni olarak bilinir.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cenan Akın</span>

Cenan Akın, besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisi.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, 1970 yılında TRT Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çoksesli koro.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Muzaffer Arkan, Türk müzisyen, eğitimci, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hoinic</span>

Bujor Hoinic, Rumen piyanist, orkestra şefi, opera bestecisi.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Salgar</span>

Faruk Salgar, Klasik Türk müziği ses sanatçısı, koro şefi.