İçeriğe atla

Walter Kaegi

Walter Kaegi (1937, New Albany, Indiana - 24 Şubat 2022), Chicago Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapmış Bizans tarihçisi. Oryantal Enstitü'nün oy hakkı sahibi üyesidir. Doktarısını 1965 yılında Harvard Üniversitesi'nden alan Kaegi, IV. Yüzyıl ila XI. Yüzyıl arası dönem hakkındaki araştırmalarıyla tanınmaktadır.

Araştırmaları

Profesör Kaegi, İslam'ın yayılışı, askeri tarih ve askeriyenin din ve düşünce üzerine etkisi konularında uzmanlaşmıştır. Geç Roma dönemini, Avrupa ve Akdeniz konteksi içerisinde incelemesiyle de ayrıca öne çıkmaktadır. Byzantinische Forschungen dergisinin editörü ve Bizans Araştırmaları Konferansı'nın kurucuları arasındadır.

Kitapları

70'ler-80'ler

  • Byzantium ve Roma'nın Gerileyişi orj: Byzantium and the Decline of Rome. Princeton: Princeton University Press, 1968; reprinted, 1970.
  • Bizans Ordusu'nda Rahatsızlık 471-843: Bir Yorum orj: Byzantine Military Unrest 471-843: An Interpretation. Amsterdam & Las Palmas: A.M. Hakkert, 1981.
  • Bizans'ta Ordu, Toplum ve Din orj: Army, Society and Religion in Byzantium. London: Variorum Revised Editions & Reprints, 1982.
  • Bizans Askeri Stratejisi üzerine Bazı Düşünceler orj: Some Thoughts on Byzantine Military Strategy. Hellenic Studies Lecture for Ball State University. Brookline, MA.: Hellenic College Press, 1983.
  • Bizans ve Sahara Ötesi Altın Ticareti: Bir İkaz Notu orj: Byzantium and the Trans-Saharan Gold Trade: A Cautionary Note. Graeco-Arabica, vol. 3 (1984), 95-100.

90'lar

  • Askeri Tarihçi Prokopius orj: Procopius the Military Historian. Byzantinische Forschungen 15 (1990) 53-85.
  • Bizans ve Erken İslam Fetihleri orj: Byzantium and the Early Islamic Conquests. Cambridge, Eng.: Cambridge University Press, 1992. Paperback, 1995.
  • Bizans'ta Lojistik: Problemsler ve Bakış Açıları orj: Byzantine Logistics: Problems and Perspectives. In collective volume, ed. by John A. Lynn, entitled The Feeding of Mars (Boulder:Westview Press, 1993) 39-55.
  • Bizans ordusunun İtalya'daki Askeri Harekât Kabiliyeti orj: The Capability of the Byzantine Army for Military Operations in Italy. In: Teodorico e i Goti, ed. by Antonio Carile (Ravenna: Longo Editore,1995) 79-99.
  • İslam Fetih Öncesi Mısır orj: 'Egypt on the Eve of the Muslim Conquest'.' Cambridge History of Egypt, ed. C. Petry (Cambridge: Cambridge University Press, 1998) pp 34–61.

2000'ler

  • Bizans Afrika'sında Toplum ve Kurumlar orj: Society and Institutions in Byzantine Africa. In: Ai confini dell'impero. Storia, arte e archeologia della Sardegna bizantina. (Cagliari, Sardinia, Italy: M & T Sardegna, 2002) pp. 15–28.
  • Bizans İmparatoru Herakleios orj: Heraclius Emperor of Byzantium. Cambridge University Press (2003).

2010'lar

Prof. Kaegi, Bizans Kuzey Afrikasının Müslümanlarca fethinin yeterince anlaşılamayan yönleri hakkında yeni bir kitap yazmıştır. Ayrıca, Cambridge Bizans İmparatorluğu tarihine bir makalesiyle katkıda bulunmuştur. Bizans stratejisinin Erken Modern Avrupa stratejisinin doğuşundaki etkisini araştırmıştır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakleios</span> 610–641 yılları arasındaki Bizans imparatoru

Herakleios veya Heraklius, Bizans İmparatorluğu'nun 610–641 yılları arasındaki imparatorudur. İslam'ın Muhammed tarafından kuruluşu ve yayılışı sırasında Bizans tahtında yer alan imparatordur.

Mute Muharebesi Eylül 629'da, Muhammed'in kuvvetleri ile Bizans İmparatorluğu ordusu ve onların Gassanî vasalları arasında gerçekleşmiştir. Ürdün Nehri'nin doğusundaki Palaestina Salutaris'in Mute köyünde ve günümüz Kerek'inde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (674-678)</span>

Konstantinopolis'in Birinci Arap Kuşatması 674 ila 678 yılları arasındaki Bizans-Arap Savaşları'nın büyük bir çatışması olup, Konstantinopolis'in savunmasının sınandığı sayısız kuşatmalardan biriydi. Savaş, Bizans İmparatorluğu ile Emeviler arasında cereyan etti. Muaviye, Emevi hükümdarı olarak ortaya çıkmıştı ve Şam'ı başkent yaparak; stratejik hedef olarak Bizans İmparatorluğu'nun ortadan kaldırılmasını açıkça ilan etmişti. Bu nedenle 668'de Muaviye, oğlu Yezid komutasında bir Arap ordusunu Bizans İmparatorluğu'na sefere göndermişti. Yezid ve ordusu, bütün Anadolu'yu katederek Kalkedon'a (Kadıköy) kadar ilerlemişti. Anadolu'da önemli bir Bizans kalesi olan Amorium şehri, bu sefer sonunda Araplar'ın eline geçmişti. Fakat Kalkedon'da, Konstantinopolis'in karadan ele geçirmenin imkansız olduğu anlaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (717-718)</span> Emevi Araplarının Bizans başkentine karşı gerçekleştirdiği başarısız işgal girişimi (717-718)

Konstantinopolis'in İkinci Arap Kuşatması (717-718), Arapların Bizans İmparatorluğu'nun başşehri olan Konstantinopolis'u almak için karadan ve denizden girişimde bulundukları bir kuşatmaydı. Arap kara kuvvetleri Mesleme bin Abdülmelik tarafından yönetiliyordu, Konstantinopolis'in dayanıklı ve görünen surları ve Bulgar atakları karşısında yenildiler. Deniz filoları Rum Ateşi tarafından tahrip edildi ve arta kalanları daha sonra yurtlarına geri dönüşlerinde fırtınada battı. Kuşatma sık sık geniş çaplı çalışılmış bir savaş olan Puvatya Muharebesi ile kıyaslansa da o savaş Müslümanların doğudan Avrupa içinde genişlemelerini yaklaşık 700 yıl durdurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

Afyon (Akroinon) Savaşı, Akroinon'da Anadolu platosunun batı ucunda, 740 yılında Emevi Arap ordusu ve Bizans İmparatorluğu güçleri arasında yapıldı. Arapların başında Abdullah El-Battal ve El-Malik Bin Su'aib, Bizansların başında İmparator III. Leon ve onun oğlu, gelecekteki V. Konstantinos vardı. Savaş Bizansların kesin galibiyeti ile sonuçlandı ve Arapların Anadolu'daki ilerleyişi durmuş oldu.

<span class="mw-page-title-main">Armeniakon</span>

Armeniakon Theması, daha doğrusu Armeniakların Theması kuzeydoğu Küçük Asya'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hellas (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Hellas Theması Güney Yunanistan'da kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. 7. yüzyılda kurulmuş ve geç 11. ya da 12. yüzyıla kadar yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tagma</span>

Tagma tabur ya da alay büyüklüğünde askerî birlik.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Bizans askerî talimatları</span>

Bu makale, "Askerlik sanatı üzerine" Bizans İmparatorluğu'nda üretilmiş çok miktarda makalelerin en önemlilerini listeler ve kısaca haklarında bilgi verir.

Michael Angold, Bizans tarihi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vestiaritai</span>

Vestiaritai Bizans İmparatorluğu'nda imparatorluk muhafız birlikleri ve malî memurlar, 11 ile 15. yüzyıllar arasında kayıtlarda görülürler.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos (VII. Mihail'in oğlu)</span> Bizans İmparatoru

Konstantinos Dukas ya da Ducas, yak. 1074 ile 1078 ve 1081 ile 1087 yılları arasında Bizans ortak imparatoru. Bizans imparatoru VII. Mihail ile Gürcü karısı Maria Bagrationi'nin oğludur.

Sebastopolis Muharebesi, 692 yılında Sebastopolis'ta Halife Abdülmelik yönetiminde Emevîler ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Bu muharebe, iki güç arasında 680 yılından beri mevcut olan barışı sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dazimon Muharebesi</span>

Dazimon Muharebesi, 22 Temmuz 838 tarihinde Dazimon yakınlarında Bizans İmparatorluğu ile Abbâsîler arasında gerçekleşen çarpışma. Theofilos'in kumandanlığındaki 25 bin ila 40 bin kişi arasında olduğu düşünülen Bizans ordusu ile Afşin kumandasındaki 20 bin-30 bin kişilik Abbâsî ordusu Dazimon'da çarpışmış, zafer kazanan Abbâsîler Amorium'a yürüyerek şehri yağmalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bandon (Bizans idari birimi)</span> Bizans İmparatorluğunde askeri ve idarî birim

Bandon Bizans'ta idari bölge birliği ve ana askeri birimdi. Bandon, Latincedeki bandus ve bandum ("sancak") kelimelerine benzerdir ve Cermen kökenlidir. Gotçadaki bandwō kelimesinden türemiştir.

Orta Çağ Yunancası, ayrıca Bizans Yunancası olarak da bilinir. Geleneksel olarak 1453'te İstanbul'un Fethi ile tarihlenen, 5-6. yüzyıllarda Klasik Antik Çağ'ın sonu ile Orta Çağ'ın sonu arasındaki Yunan dilinin bir aşamasıdır.