İçeriğe atla

Walter Hohmann

Walter Hohmann
Doğum18 Mart 1880(1880-03-18)
Hardheim, Almanya
Ölüm11 Mart 1945
Essen, Almanya
MilliyetAlman

Walter Hohmann (18 Mart 1880, Hardheim, Almanya – 11 Mart 1945, Essen, Almanya), Alman fizikçi. 1925'te Hohmann transfer yörüngesini bulmuştur. 1920 yılında RWTH Aachen Üniversitesi doktorası olmuştur.

Hayatı

18 Mart 1880 yılında Almanya'nın Hardheim kentinde dünyaya gelmiştir. Babası bir doktor idi.

Bir çocuk iken, Walter Hohmann bir süre Port Elizabeth, Güney Afrika'da ailesiyle birlikte yaşadı.

O 1904 yılında inşaat mühendisliği eğitimi aldığı Münih Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Daha sonra belediye meclis için çalıştı. Burada görevinin sonunda baş mimarı görevinde bulunuyordu. Viyana (Avusturya), Berlin (Almanya), Hannover (Almanya) ve Wroclaw (Polonya) yapısal analiz için bir mühendis olarak 1904 itibaren çalıştı.

1911 ve 1915 yılları arasında Hohmann gezegenlerarası uzay sorunu ilgilenmeye başladı.

1920 yılında RWTH Aachen Üniversitesi doktorası oldu.

11 Mart 1945 yılında savaş sona kısa bir süre kalmış Almanya'nın Essen kentinde hayatını kaybetmiştir. Ölüm nedenine müttefiklerin hava bombardımanı zamanı stres geçirmesi sebep olmuştur. Onun fahri mezar Essen (Almanya) şehrinde "Meisenburgstraße" isimli mezarlıkta bulunmaktadır.

Bugün o uzay yolculuğu öncüsü olarak kabul edilir.

Yörüngenin İsim babası

Hohmann transfer orbiti.
Hohmann transfer orbiti.

Walter Hohmann Hohmann transfer yörüngesinin isim babasıdır.[1] Hohmann transfer yörüngesi 1925'te Walter Hohmann tarafından bulunmuştur. Hohmann transfer orbiti, bir uzay gemisindeki motorların belli bir süre yakılmasıyla aynı düzlem üstünde olan bir orbitten diğerine geçiştir. Hohmann transfer orbiti, bir eliptik orbitin yarısıdır. İlk orbitte, orbit hızına düz yönde (prograde) hesaplanmış bir delta-v hızının motorlar yakılarak orbital hıza eklenmesiyle birlikte orbit değişir ve orbital yükseklik artar. Bu geçiş, finansal açıdan en ucuz orbit arası geçiş yöntemidir. Bu orbit, eğer düzgün hesaplanmazsa, sadece belli bir süre gemiyi yörüngede tutar. Daha uzun uçuşlar için düzeltme yanması yapılması gerekmektedir.

Walter Hohmann Gözlemevi

Walter Hohmann Gözlemevi 1969 yılında astronomi ile ilgilenen vatandaşların küçük bir grubu tarafından kurulmuştur. 1971 yılında Essen Astronomi Birliği bu Gözlemevine Walter Hohmann'nın ismi verilmiştir.[2]

Walter Hohmann Gözlemevi
Walter-Hohmann-Sternwarte Essen, Germany

Eserleri

  • Die Erreichbarkeit der Himmelskörper (Türkçe: Gök Cisimleri ve Yapılabilirlik), 1925, Verlag Oldenbourg in München
  • Fahrtrouten, Fahrtzeiten, Landungsmöglichkeiten, in Willy Ley (Hrsg.): Die Möglichkeiten der Weltraumfahrt, Hachmeister und Thal, Leipzig 1928
  • Die Erreichbarkeit der Himmelskörper, 1994, Verlag Oldenbourg in München, ergänzter Nachdruck der Originalausgabe, ISBN 3-486-23106-5

Kaynakça

  1. ^ "ČSN 310001 Kosmonautika". 17 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2011. 
  2. ^ "Webseite der Sternwarte". 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yörünge</span> bir gökcisminin bir diğerinin kütleçekimi etkisi altında izlediği yola yörünge adı verilir

Gök mekaniğinde yörünge veya yörünge hareketi, bir gezegenin yıldız etrafındaki veya bir doğal uydunun gezegen etrafındaki veya bir gezegen, doğal uydu, asteroit veya lagrange noktası gibi uzaydaki bir nesne veya konum etrafındaki yapay uydunun izlediği kavisli bir yoldur. Yörünge, düzenli olarak tekrar eden bir yolu tanımlamakla birlikte, tekrar etmeyen bir yolu da ifade edebilir. Gezegenler ve uydular Kepler'in gezegensel hareket yasalarında tanımlandığı gibi, kütle merkezi elips biçiminde izledikleri yolun odak noktasında olacak şekilde yaklaşık olarak eliptik yörüngeleri takip ederler.

<span class="mw-page-title-main">Walter Benjamin</span> Alman filozof ve edebiyat eleştirmeni (1892-1940)

Walter Benedix Schönflies Benjamin,, Alman filozof, edebiyat eleştirmeni, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Zaimoğlu</span> Türk kökenli Alman yazar

Feridun Zaimoğlu Türk kökenli Alman yazar. Roman, hikâye, deneme, tiyatro oyunu, düz yazı gibi pek çok türde yazmanın yanı sıra 1995 yılından bu yana çağdaş Alman dilinin önemli şairlerinden biri haline gelmiştir. Görsel sanatlarla da ilgilidir. Ana teması Almanya'daki Türk göçmenlerinin ikinci ve üçüncü kuşağının sorunlarıdır. İlk kitabı Kafa Örtüsü 1995'te yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gerd Müller</span> Alman futbolcu

Gerhard "Gerd" Müller,, Alman eski futbolcudur. Batı Almanya millî takımı formasını 62 kere giymiş ve 68 gol kaydetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yörüngeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yörünge çeşitleri aşağıda listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Bank</span>

Deutsche Bank AG, Almanya'nın ciro ve işçi sayısı açısından en büyük bankasıdır. Merkezi Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunur. Londra, New York, Singapur, Hong Kong ve Sidney şehirlerindeki ana yönetim merkezleriyle dünyanın en büyük bankaları arasında yer alır. Banka 20. yüzyılda 1914-1929-1957 yılları arasında aralarında İngiltere bankalarının da bulunduğu çeşitli küçük bankaların birleşmesi sonucu oluşmuştur. Bankalar grubuna en son 1989 yılında Amerikalı bankaları da katılınca banka büyümüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hohmann transfer yörüngesi</span>

Hohmann transfer yörüngesi, bir uzay gemisindeki motorların belli bir süre yakılmasıyla aynı düzlem üstünde olan bir orbitten diğerine geçişdir. 1925'te Alman fizikçi, Walter Hohmann tarafından bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yörüngesel uzay uçuşu</span>

Yörüngesel uzay uçuşu, bir uzay aracı içinde aracı kalkış noktasından başlayarak yerçekimine karşı hareket ederek çizilen eğmeçli bir gidiş yönünde dış uzayda gezegen çevresi üzerinde eliptik bir yörüngeye yerleştirmek için yapılan uçuştur.

<span class="mw-page-title-main">Walter Hohmann Gözlemevi</span>

Walter Hohmann Gözlemevi, Almanya'nın Essen şehri Schuir bölgesinde bulunan halka açık bir gözlemevidir. 1969 yılında astronomi ile ilgilenen vatandaşlardan oluşan küçük bir grup tarafından kurulmuştur. 1971 yılında Essen Astronomi Birliği bu gözlemevine Walter Hohmann'nın ismini verdi. Kar amacı gütmeyen ve asteroit araştırmalarıyla da ilgilenen bir dernek tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alçak Dünya yörüngesi</span>

Alçak Dünya Yörüngesi (ADY), Dünya'nın etrafında 160 km yüksekliğinden 2000 km (1200 mi) yüksekliğine kadar olan aralığa denk gelen bir yörüngedir. 160 km yüksekliğin altındaki nesneler çok hızlı bir şekilde yörüngesel çöküşe ve irtifa kaybına maruz kalırlar. Alçak Dünya yörüngesinde dengeli bir konum elde edebilmek için gerekli olan hız 7.8 km/s değerindedir ancak yörüngenin yüksekliğinin artmasıyla dengeli konum için gerekli bu hızın miktarı azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Rühmann</span>

Heinz Wilhelm Rühmann Alman Sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Johann Franz Encke</span> Alman astronom

Johann Franz Encke kuyruklu yıldız araştırmalarıyla ünlü Alman astronom. Kuyruklu yıldız ve asteroid periyotları ve yörüngeleri hakkında çalıştı. Dünya-Güneş arası mesafeyi ölçtü, Satürn'ü gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Kütle çekimsel sapan</span>

Yörüngesel mekanikte ve uzay mühendisliğinde, kütleçekimsel sapan veya çekim etkili manevra, yakıt, zaman ve gider açısından tasarruf yapmak için uzay araçlarının hız ve yönünün bir gezegenin veya başka bir astronomik aracın çekim etkisiyle değiştirilmesidir. Çekim etkisi, uzay araçlarının ivmelendirilmesi, hızlarının artırılıp veya azaltılması ve yönlerinin değiştirilmesi için kullanılabilir. Bu etki, kütleçekimi uygulayan gök cisminin uzay aracını çekmesiyle sağlanır. Bu teknik, ilk olarak 1961'de üç cisim problemi üzerinde çalışan Michael Minovitch tarafından önerildi. Gezegenler arası araştırma yapan Mariner 10 dan itibaren bu teknik kullanılmıştır.

Renata Anna Thiele Alman yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ay doğrultusuna giriş</span>

Ay-Doğrultusuna giriş, bir uzay aracının Ay'a varmasına sebep olacak doğrultuya yerleştiren bir çeşit itkili manevradır.

<span class="mw-page-title-main">Yörünge mekaniği</span>

Yörünge mekaniği veya astrodinamik, roketler ve diğer uzay araçlarının hareketini ilgilendiren pratik problemlere, balistik ve gök mekaniğinin uygulamasıdır. Bu nesnelerin hareketi genellikle Newton'un hareket kanunları ve Newton'un evrensel çekim yasası ile hesaplanır. Bu, uzay görevi tasarımı ve denetimi altında olan bir çekirdek disiplindir. Gök mekaniği; daha genel olarak yıldız sistemleri, gezegenler, uydular ve kuyruklu yıldızlar gibi kütle çekimi etkisinde bulunan yörünge sistemleri için geçerlidir. Yörünge mekaniği; uzay araçlarının yörüngelerine ait yörünge manevraları, yörünge düzlemi değişiklikleri ve gezegenler arası transferler gibi kavramlara odaklanır ve itici manevralar sonuçlarını tahmin etmek için görev planlamacıları tarafından kullanılır. Genel görelilik teorisi, yörüngeleri hesaplamak için Newton yasalarından daha kesin bir teoridir ve doğru hesaplar yapmak ya da yüksek yerçekimini ihtiva eden durumlar söz konusu olduğunda bazen gereklidir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottfried Galle</span> Astronom

Johann Gottfried Galle, Alman astronom. Radis, Almanya'da doğan Galle, Berlin Gözlemevi'nde 23 Eylül 1846'da öğrencisi Heinrich Louis d'Arrest'in yardımıyla Neptün'ü bilerek gözlemleyen ilk kişi oldu. Urbain Le Verrier, Neptün'ün varlığını ve konumunu ilk öngören kişiydi, koordinatları Galle'ye göndererek doğrulamasını istedi. Galle, Le Verrier'in mektubunu aldığı akşam yaptığı gözlemde mektuptaki koordinatların 1° yakınında gezegeni gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Ada İncili</span> Karolenj dönemi minyatürlü el yazması

Ada İncili, Almanya'da Trier şehir kütüphanesinde korunan karolenj dönemine ait minyatürlü bir el yazmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.