İçeriğe atla

Walter Greiner

Kontrol Edilmiş

Walter Greiner (29 Ekim 1935 - 6 Ekim 2016) Alman teorik fizikçisi. İlgi alanları atom fiziği, ağır iyon fiziği, nükleer fizik, temel parçacık fiziğidir (özellikle kuantum elektrodinamiği ve kuantum kromodinamiği). Teorik fizik alanındaki kitap dizisiyle, özellikle Almanya'da ve aynı zamanda tüm dünyada tanınır.

Biyografi

Greiner 29 Ekim 1935'te Neuenbau, Sonnenberg, Almanya'da doğdu.

Frankfurt Üniversitesi'nde (Goethe Üniversitesi), fizik alanında lisansını tamamlayıp, 1960'ta Plazma reaktörleri üzerine yüksek lisans derecesi aldı. Ardından Freiburg Üniversitesi' nde doktora yaptı. Doktorasını mikro-mezik atomlardaki nükleer kutuplaşma üzerine bir tezle Hans Marschall danışmanlığında bitirdi. 1962-1964 yılları arasında Maryland Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu ve ardından 1964'te Freiburg Üniversitesi Araştırma Görevlisi oldu.[1]

1965 yılında başlayarak, 1995’e kadar Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde Teorik Fizik Enstitüsü’nde profesördü.

Greiner, Florida Eyalet Üniversitesi, Virginia Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Melbourne Üniversitesi, Vanderbilt Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı ve Los Alamos Ulusal Laboratuvarı da dahil olmak üzere birçok üniversite ve laboratuvarda misafir profesör olmuştur.

2003 yılında, Wolf Singer ile birlikte Frankfurt İleri Araştırmalar Enstitüsü'nün (FIAS) kurucu direktörlüğünü yaptı ve temel parçacık fiziğinde dersler ve seminerler verdi. 6 Ekim 2016'da 80 yaşında öldü.[2]

Mezun öğrenciler

Doktora öğrencileri arasında Horst Stöcker ve Johann Rafelski vardır .

Ödüller

Greiner, Max Born Ödülü, Otto Hahn Ödülü ve Alexander von Humboldt Madalyası dahil olmak üzere çok sayıda bilimsel ödül aldı.[3] Öğrencilerinin birçoğu yurt içinde ve yurt dışında iyi konumdaki insanlar veya ünlü bilimsel kurumlardaki çalışanlar oldular.

Kitaplar

Greiner kitapları, teorik fiziğin çoğunu kapsar, ancak daha çok araştırma alanında (kuantum mekaniği ve uygulamaları ile alan teorisi) eserleri vardır. Aşağıda kitapların İngilizce tercümeleri bulunmaktadır. Orijinal Almanca sürümleri için Almanca Vikipedi' ye bakın (orada İngilizce dizisinde yayınlanmayan, hidrodinamik üzerine bir cilt bulunur).

Klasik teorik fizik serisi
Teorik fizik serisi

Kaynakça

  1. ^ "Bogolyubov institute for Theoretical Physics". 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2019. 
  2. ^ "Traueranzeige". 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2019. 
  3. ^ "American Physical Society". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mekanik</span> kuvvetlere veya yer değiştirmelere maruz kalan fiziksel cisimlerle ilgilenen bilim

Mekanik, fiziğin fiziksel nesnelerin hareketleriyle, özellikle kuvvet, madde ve hareket arasındaki ilişkilerle ilgili alanıdır. Nesnelere uygulanan kuvvetler yer değiştirmeler veya bir nesnenin çevresine göre konumunda değişikliklerle sonuçlanır. Fizik'in bu dalının kökenleri Antik Yunanistan'da Aristoteles ve Arşimet'in yazılarında bulunur.. Erken modern dönem sırasında, Galileo, Kepler ve Newton gibi bilim adamları şimdiki klasik mekaniğin temellerini attılar. Klasik mekanik, duran veya ışık hızından çok daha düşük hızlarla hareket eden cisimlerle ilgili klasik fizikin bir dalıdır. Kuantum aleminde olmayan cisimlerin hareketini ve üzerindeki kuvvetleri inceleyen bilim dalı olarak da tanımlanabilir. Alan bugün kuantum teorisi açısından daha az anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Biyofizik</span> Fiziksel bilimlerdeki yöntemleri kullanarak biyolojik sistemlerin incelenmesi

Biyofizik, biyolojik olayları incelemek için fizikte geleneksel olarak kullanılan yaklaşım ve yöntemleri uygulayan disiplinler arası bir bilimdir. Biyofizik, moleküler seviyeden organizma ve popülasyon seviyesine kadar tüm biyolojik organizasyon ölçeklerini kapsar. Biyofiziksel araştırmalar biyokimya, moleküler biyoloji, fizikokimya, fizyoloji, nanoteknoloji, biyomühendislik, hesaplamalı biyoloji, biyomekanik, gelişim biyolojisi ve sistem biyolojisi ile önemli ölçüde örtüşmektedir.

Spin ya da dönü, temel parçacıklar ve dolayısıyla bileşik parçacıklar (hadronlar) ve atom çekirdeklerince taşınan korunan bir niceliktir.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Susskind</span> Amerikalı fizikçi

Leonard Susskind, Stanford Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü ve Stanford Teorik Fizik Enstitüsü yöneticisidir. Araştırmaları sicim teorisi, kuantum kozmolojisi, kuantum statik mekaniği ve kuantum alan teorisini içerir. ABD Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi üyesi, Kanada’nın Perimeter Teorik Fizik Enstitüsünün kısmi üyesi ve Kore Modern Araştırma Enstitüsü’nün seçkin bir profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuantum alan teorisi</span> hareketli parçacık sistemlerinin kuantizasyonuyla ilgilenen parçacık mekaniğiyle benzer olarak, alanların hareketli sistemlerine parçacık mekaniğinin uygulamasıdır

Kuantum Alan Teorisi (METATEORİ); Klasik Birleşik Alan (KAT) Teorilerini, Özel Görekliliği (SRT), Kuantum mekaniği (KM) teorilerini tek bir teorik çerçeve altında toplayan bir üst teoridir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag yorumu</span> fizikçi Niels Bohrun oluşturduğu kuantum mekaniği ile ilgili görüşler ve ilkeler dizisi

Kopenhag yorumu, genel olarak fizikçi Niels Bohr'un oluşturduğu kuantum mekaniği ile ilgili görüşler ve ilkeler dizisi. Makro ve mikro durumların ayrı fiziksel ilkelerle inceleneceğini belirtir. Fizikte gözlemin rolünü öne çıkarmasıyla bir devrim niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Lev Landau</span> Sovyet teorik fizikçi (1908-1968)

Lev Davidovich Landau teorik fizik alanında pek çok katkı ve araştırma yapmış Bakü doğumlu Yahudi asıllı, Sovyet-Azerbaycanlı fizikçidir. Yoğun maddenin kuantum mekaniği hakkında çalışan Landau, süperakışkanlığı öngörmüş ve 1962 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. Evgeny Mikhailowich Lifschitz ile çeşitli dillere çevirilen ve klasikleşen fizik kitapları serisini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Klasik fizik</span> fizik dalı

Klasik fizik tamamlanmış veya uygulanabilir olan fiziğin, eski tarihlerde düşünülmüş modern teorilerle ilgilenir. Şu an kabul edilmiş bir teori modern sayılıyorsa ve o teorinin giriş cümlelerinde başlıca paradigma değişiminden bahsediliyorsa, eski teorilere genellikle “klasik” denilir. Bir klasik teorinin tanımı aslında içeriğine bağlıdır. Klasik fizik kavramı, modern fizik için fazlasıyla karmaşık olan belirli durumlarda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Weisskopf</span> Avusturyalı Amerikalı fizikçi (1908 – 2002)

Victor Frederick "Viki" Weisskopf Avusturya doğumlu Amerikalı teorik fizikçi. Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Wolfgang Pauli ve Niels Bohr ile doktora sonrası çalışmalar yaptı. Dünya Savaşı sırasında Los Alamos Manhattan Projesi Teorik Bölümü Grup Başkanı idi ve daha sonra nükleer silahların yayılmasına karşı kampanya yürüttü.

Carl M. Bender, Amerikalı fizikçi. St Louis'deki Washington Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Dalga işlevinin çöküşü, kuantum dilinde, gözlemcinin de katılımcı olması durumu.

<span class="mw-page-title-main">Walter Heitler</span> Alman fizikçi

Walter Heinrich Heitler kuantum elektrodinamiği ve kuantum alan kuramı konularına katkıda bulunmuş Alman fizikçidir. Değerlik bağlanma teorisi ile, kimyayı kuantum mekaniğinin içine sokmuştur.

Parçacık fiziğinde, kuantum alan teorisinin tarihi, 1920’lerin sonlarında elektromanyetik alanın kuantizesiyle çalışan Paul Dirac tarafından oluşturulması ile başlar. Teorideki başlıca gelişmeler 1950’lerde gerçekleşti ve bu gelişmeler kuantum elektrodinamiğinin (KED) başlangıcına neden oldu. KED çok başarılıydı ve “doğaldı”, çünkü aynı temel kavramları doğanın diğer kuvvetlerinde kullanılabilmek için yapılan denemeleri içeriyordu. Bu denemeler, parçacık fiziğinin modern standart modelini üreten güçlü ve zayıf nükleer kuvvetleri ayar kuramının uygulamasında başarılı olmuştu.

Modern kuantum mekaniği parçacık fizikçi Jun Jon Sakurai'ın 1985 yılında basılan, kuantum mekaniğine giriş niteliğindeki fizik ders kitabıdır. Kitabın içeriği ikinci basımında Jim Napolitano tarafından genişletilmiş ve çevirisi Gülsen Önengüt tarafından yapılmıştır.

Spin-istatistik teoremi, kuantum mekaniğinde bir parçacığın özgün spininin uygun bir parçacık istatistiği ile ilişkilendirilmesini ifade eden teoremdir. İndirgenmiş Planck sabiti birimlerinde (ħ), tüm parçacıklar, tam sayı ya da yarım tam sayı bir değerde spine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dirac denizi</span>

Dirac denizi, negatif enerjiye sahip parçacıkların yer aldığı sonsuz bir denizi ifade eden teorik bir vakum modelidir. 1930 yılında Paul Dirac tarafından, göreli elektronlar için oluşturulan Dirac denkleminin öngördüğü düzensiz negatif enerjili kuantum durumlarını açıklamak için ortaya atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gérard Mourou</span> Fransız fizikçi (d. 1944)

Gérard Albert Mourou, Fransız fizikçi ve akademistendir. Elektrik mühendisliği ve lazerler üzerine çalışmalarda bulunmaktadır. 2018 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuantum termodinamiği</span>

Kuantum termodinamiği, iki bağımsız fiziksel teori olan termodinamik ve kuantum mekaniği arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu iki bağımsız teori, ışık ve maddenin fiziksel olaylarını ele alır. 1905'te Albert Einstein, formülünü elde ederek, termodinamik ve elektromanyetizma arasındaki tutarlılık gereksinimi dolayısıyla ışığın kuantumlanıyor olması gerektiği sonucuna vardı. Einstein'ın bu durumu ortaya koyduğu makale, kuantum teorisinin şafağıdır. Kuantum teorisi, Einstein'ın makalesinin yayımlanmasını takip eden birkaç on yıl içerisinde bağımsız bir dizi kuralla kabul gören bir teori hâline geldi. Kuantum termodinamiği, kuantum mekaniğinden termodinamik yasaların ortaya çıkışını ele almaktadır. Termodinamik dengede bulunmayan dinamik süreçleri ele alışında, istatistiksel kuantum mekaniğinden farklılık gösterir. Buna ek olarak, kuantum termodinamiği teorisinin tek başına bir kuantum sistemine uygulanabilir olması için bir arayış vardır.

Jeffrey Goldstone İngiliz teorik fizikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Teorik Fizik Merkezi'nde fizik bölümünde fahri öğretim üyesidir.