İçeriğe atla

Walter A. Shewhart

Walter A. Shewhart
Nisan 1920'de Shewhart
Doğum18 Mart 1891(1891-03-18)
New Canton, Illinois, A.B.D.
Ölüm11 Mart 1967 (75 yaşında)
Troy Hills, New Jersey, A.B.D.
EğitimUniversity of Illinois, Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)
Kariyeri
Dalıfizik, mühendislik, istatistik
Çalıştığı kurumlarWestern Electric
EtkiledikleriW. Edwards Deming

Walter Andrew Shewhart (18 Mart 1891 - 11 Mart 1967), bazen istatistiksel kalite kontrolünün babası olarak bilinen ve aynı zamanda Shewhart döngüsü ile ilgili olan Amerikalı fizikçi, mühendis ve istatistikçiydi.

William Nathaniel ve Isabelle "Ibie" Lippencott Hart'ın kızı Edna Elizabeth Hart ile 4 Ağustos 1914'te Illinois, Pike ilçesi'nde evlendi.

Endüstriyel kalite üzerinde çalışması

Bell Telephone şirketi mühendisleri, iletim sistemilerinin güvenilirliğini artırmak için çalışıyorlardı. Bu doğal tekelin devlet düzenleyicilerini yüksek hizmet kalitesiyle etkilemek için Shewhart'ın ilk görevi, şirketin telefon ahizelerindeki karbon vericilerinin ses netliğini iyileştirmekti. Daha sonra istatistiksel yöntemlerini merkezi istasyon anahtarlama sistemlerinin nihai kurulumuna ve ardından fabrika üretimine uyguladı. Shewhart 1918'de Hawthorne Works'teki Western Electric Şirketi Muayene Mühendisliği Bölümüne katıldığında, endüstriyel kalite, bitmiş ürünleri denetlemek ve kusurlu öğeleri kaldırmakla sınırlıydı. Her şey 16 Mayıs 1924'te değişti. Shewhart'ın patronu George D. Edwards şunları hatırlıyordu: "Dr. Shewhart sadece bir sayfa uzunluğunda küçük bir bildiri hazırladı. Bu sayfanın yaklaşık üçte biri basit bugün hepimizin bir şema olarak tanıyacağı kontrol diyagramı‘ydı. Bu diyagram ve ondan önce gelen ve onu izleyen kısa metin, bugün süreç kalite kontrolü olarak bildiğimiz şeye dahil olan tüm temel ilkeleri ve düşünceleri ortaya koyar."[1] Shewhart'ın çalışması, bir üretim sürecindeki değişkenliği azaltmanın önemine ve aslında çeşitliliği artıran ve kaliteyi düşüren uygunsuzluğa tepki olarak sürekli proses-ayarını anlamaya dikkat çekti.

Shewhart, sorunu atanabilir neden ve tesadüfi neden değişimi açısından çerçeveledi ve kontrol çizelgesini ikisi arasında ayrım yapma aracı olarak tanıttı. Shewhart, bir üretim sürecini, yalnızca şans nedenli değişimin olduğu bir istatistiksel kontrol durumuna getirmenin ve onu kontrol altında tutmanın gelecekteki çıktıyı tahmin etmek ve süreci ekonomik olarak yönetmek için gerekli olduğunu vurguladı. Dr. Shewhart, dikkatlice tasarlanmış deneylerle kontrol çizelgesinin ve istatistiksel kontrol durumu kavramının temelini oluşturdu. Dr. Shewhart saf matematiksel istatistiksel teorilerden yararlanırken, fiziksel süreçlerden elde edilen verilerin asla bir "normal dağılım eğrisi" (Gauss dağılımı, aynı zamanda "çan eğrisi" de denir) üretmediğini anladı. İmalat verilerinde gözlemlenen değişimin her zaman doğadaki verilerle (parçacıkların Brown hareketi) aynı şekilde davranmadığını keşfetti. Dr. Shewhart, her süreç değişim gösterirken, bazı süreçlerin süreç için doğal olan kontrollü değişim gösterdiği, diğerlerinin ise süreç nedensel sisteminde her zaman mevcut olmayan kontrolsüz değişim gösterdiği sonucuna varmıştır.[2]

Shewhart, 1925'teki kuruluşundan 1956'da emekli olana kadar Bell Telephone Laboratories'deki düşünceyi ilerletmek için çalıştı ve Bell System Technical Journalda bir dizi makale yayınladı.

Çalışmaları Economic Control of Quality of Manufactured Product (Türkçe: Üretilmiş Ürünlerin Kalitesinin Ekonomik Kontrolü) (1931) adlı kitabında özetlenmiştir.

Shewhart'ın çizelgeleri American Society for Testing and Materials (ASTM) (Amerikan Test ve Malzeme Kurumu) tarafından 1933'te kabul edildi ve II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Savaş Standartları Z1.1-1941, Z1.2-1941 ve Z1.3-1942'de üretimi iyileştirmeyi destekledi.

Sonraki çalışmaları

1930'ların sonlarından itibaren, Shewhart'ın ilgi alanları endüstriyel kaliteden bilim ve Çıkarımsal istatistik alanında daha büyük ilgi alanlarına doğru büyüdü. Başlığı “Kalite Kontrol Açısından İstatistiksel Yöntem” (1939) olan ikinci kitabında şu soruyu sorar: “İstatistiksel uygulama ve genel olarak bilim, endüstriyel kalite kontrol deneyiminden ne öğrenebilir?”

Shewhart'ın istatistiklere yaklaşımı, çağdaşlarının çoğundan kökten farklıydı. Büyük ölçüde pragmatist filozof Clarence Irving Lewis‘in yazılarından alınan güçlü operasyoncu bakış açısına sahipti ve bu onun istatistiksel uygulamasını etkiledi. Özellikle Lewis'in "Zihin ve Dünya Düzeni"ni birçok kez okumuştu. 1932'de İngiltere'de Karl Pearson'un (bir başka kararlı operasyonelci) himayesinde ders vermesine rağmen, fikirleri İngiliz istatistik geleneği içinde çok az ilgi gördü. Sözde onun çalışmasına dayanan İngiliz Standartları aslında ciddi felsefi ve metodolojik konularda onun uygulamasından ayrılır.

Daha geleneksel çalışması, tolerans aralıklarının istatistiksel fikrini formülleştirmesine ve aşağıda listelenen veri sunum kurallarını önermesine yol açtı:

  1. Verilerin bağlamları dışında bir anlamı yoktur.
  2. Veri hem sinyal hem de gürültü içerir. Bilgiyi çıkarabilmek için, sinyalin veri içindeki gürültüden ayrılması gerekir.

Shewhart, Hindistan İstatistik Enstitüsü’nün Prasanta Chandra Mahalanobis‘in himayesinde 1947-1948 yıllarında Hindistan’ı ziyaret etti. Ülkeyi gezdi, konferanslar düzenledi ve Hint sanayiciler arasında istatistiksel kalite kontrolüne ilgi uyandırdı.[3]

1967'de Troy Hills, New Jersey'de öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Western Electric — A Brief History". The Porticus Centre. 27 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2009. 
  2. ^ Neave, Henry R.; British Deming Association (1992). Why SPC?. Knoxville, Tennessee: SPC Press. ISBN 978-0-945320-17-3. 
  3. ^ "A Brief History of the Indian Statistical Institute" 18 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

Tam Zamanında, üretimi ve verimliliği artırmak için geliştirilen envanter stratejisidir. Yapılan tüm üretim işlemleri ve buna bağlı alt maliyetleri en aza indirmek amacıyla zaman kriterlerini de göz önünde tutan üretim türü Japon Kanban sisteminin türevlerindendir. JIT, Toyota Motor Company'nin Başkan Yardımcısı Taiichi Ohno (1982) tarafından geliştirilmiştir ve 1970'lerin sonlarında Japonya'daki diğer şirketlere yayılmıştır. 1980'lerin başında, JIT, Batı ve Asya ülkelerinde çok popüler bir üretim yeniliği haline gelmiştir. Üretim sürecindeki tüm israfı ortadan kaldırma ve üretim sürecini iyileştirerek diğerlerine üstünlük sağlama fikrine dayanan sürekli üretim iyileştirme yaklaşımıdır. Üretim esnasında bir sonraki işlemin üretimini de göz önünde tutarak iş sırasını belirlemektedir. Depolama işleminde sipariş verme seviyesine gelindiğini ve bu noktadan sonra siparişin karşılanması gerektiğini bildiren bu strateji sayesinde en verimli depo hacmi ve üretim devamlılığı sağlanmaktadır. Kısaca just in time (JIT) ihtiyaç kadar talebi, mükemmel kalite ile kalansız olarak bir an önce üretmek ve istendiği zamanda doğru yere nakletmektir. Envanterin oldukça önemli bir odak noktası haline gelmesinin, sermaye israfına yönelik bariz potansiyel dışında başka bir iyi nedeni daha vardır. Yalın üretim yöntemlerinin geliştiği dönemde şirketler çeşitli boyutlarda daha rekabetçi hale gelmiştir ve bu kritik boyutlardan biri de teslimat hızıdır. Little yasası olarak bilinen bir ilişki, envanter ve zamanı şu şekilde ilişkilendirir:

<span class="mw-page-title-main">Altı sigma</span> süreç geliştirmek için yöntem stratejisi

Altı Sigma, operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisi.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

Armand Vallin Feigenbaum, Amerikalı kalite kontrol uzmanı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">William Edwards Deming</span> Amerikalı profesör ve yazar (1903 – 1993)

William Edwards Deming Amerikalı mühendis, istatistikçi, profesör, yazar, öğretim görevlisi ve yönetim danışmanıydı. Başlangıçta elektrik mühendisi olarak eğitim gördü ve daha sonra matematiksel fizik konusunda uzmanlaştı, ABD Sayım Departmanı ve Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından halen kullanılan örnekleme tekniklerinin geliştirilmesine yardımcı oldu.

Yedi kalite aracı, toplam kalite yönetiminde sorun çözme tekniğine temel oluşturan yedi temel araç. Kalite yönetim araçları kişilere ve gruplara, kalite kontrol süreçlerini uygulamak, uygulanan bu süreçleri görüntülemek ve herhangi bir süreçten kaynaklanan bir problemi çözmek için destek sağlar. Yedi kalite aracı, iş problemleri analizlerine ve çözümlerine yapısal yaklaşım dolayısıyla da analizler ve çözümlerde gelişmeyi sağlar. Bu araçlar imalat süreçlerinde olduğu gibi hizmet odaklı süreçlerde de uygulanabilir. Yedi kalite aracı, takım veya gruplar tarafından uygulandığında en fazla getiri elde edilir. Böylece en kullanışlı, yani yönetim için tasarlanmış bilgiler ortaya çıkar. Bu araçlar, ürün geliştirmeden, pazarlamaya ve müşteri ilişkilerine kadar bütün üretim süreçlerinde süreç geliştirme ve müşteri memnuniyetini artırmak için uygulanabilir. Bir işletmenin ya da bir sürecin performansını geliştirmek amacıyla atılacak adımların, verilecek kararların verilere dayanması gerekir. 'Gerçeklere Dayalı Yönetim' ve 'Sürekli Gelişme' ancak; doğru, anlaşılabilir ve güvenilir veriler ile gerçekleştirilebilir.

Serpilme diyagramı, bir tür kalite diyagramı.
Serpilme diyagramı, iki farklı değişkenin arasındaki ilişkiyi belirlemek için kullanılır. Aralarındaki ilişkinin sebebi görülemese de, ilgili iki değişkenin arasında direkt olarak bir ilişki bulunup bulunmadığı ve bu ilişkinin ne derece güçlü olduğu görülebilir. Aralarında ilişki bulunan iki değişkenin değerleri diyagramda bir çizgi boyunca uzanacaktır. Karşılık gelen değerler bu çizgiye yaklaştıkça aralarındaki ilişkinin güçlendiği anlaşılır.
Serpilme diyagramı aynı zamanda 7 temel kalite kontrol aracından birisidir.

Pareto diyagramı, bir tür kalite diyagramıdır.

Kontrol diyagramı, bir kalite izleme diyagramıdır. Doğada, toplumda ve insan etkisi ile meydana gelen tüm olaylarda değişkenlik bilinen bir olgudur. Bu nedenle üretim sürecinde çeşitli nedenlerin etkisi sonucu değişkenliğin ortaya çıkması, doğal ve kaçınılmaz kabul edilmektedir. Aslında kalite kontrol faaliyetlerinin temel amacı, üretim sürecinin ekonomik olması koşulu ile kontrol altında tutulmasıdır. Buradaki ekonomiklik ile ifade edilmek istenen husus, kontrolün gerçekleştirilmesi için harcanan çabalarla elde edilen yararlar arasında bir dengenin sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kalite maliyetleri</span>

Kalite maliyeti, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet. Kalite maliyetleri ile ilgili literatürde temel teşkil eden önemli çalışmalar, 1976'da Kaoru Ishikawa, 1979'da Philip B. Crosby, 1986'da William Edwards Deming, 1988'de Joseph Juran ve 1991'de Armand Vallin Feigenbaum tarafından gerçekleştirilmiştir. Kalite maliyeti kavramı, üretilen ürünlerin, müşteri beklentilerini karşılamamasını takiben hem ürün geliştirme hem de süreç iyileştirme çalışmalarının sonucu olarak doğmuştur. Kalite maliyetlerinin ölçülüp hesaplanması Toplam Kalite Yönetimi programının önemli ve gerekli aşamalarından biridir.

Kalite, insanlık tarihi boyunca hakkında ciddi olarak düşünülmüş, farklı fikirler ortaya konulmuş ve tarihin gelecek seyri boyunca da yoğun ilgisine devam edecek olan bir kavramdır.

Sıfır Hata kavramı, “işi ilk defada doğru yap” yaklaşımı olarak da ele alınmaktadır. Bu amacın başarılması bireylerin yaklaşımı veya isteği ile orantılıdır. Bu isteğe verilecek cevap her zaman üç maddenin farkında olmaktır. Bunlar;

Kalite fonksiyon(işlev) yayılımı (KFY) müşteri ihtiyaçlarını bir ürün veya hizmet için mühendislik özelliklerine dönüştürmeye yardımcı olan bir yöntemdir. İhtiyaçların operasyonel tanımlamaları oluşturulmasına yardımcı olur ve ilk ifade edildiğinde belirsiz olabilir. Ürün veya hizmet için aynı zamanda geliştirme hedefleri belirlerken, her bir ürün veya hizmet karakteristiğini önceliklendirir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph M. Juran</span> Romanya doğumlu Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanı

Joseph Moses Juran, Amerikalı mühendis ve yönetim danışmanıydı. Kalite ve kalite yönetimi üzerine birkaç kitap yazmış ve bu konular için gezen bir vaizdi. Akademi Ödülünü kazanan Nathan Juran'ın erkek kardeşidir.

Tasarım yoluyla kalite (QbD), ilk olarak kalite uzmanı Joseph M. Juran tarafından özellikle Juran on Quality by Design tarafından yayınlarda ana hatları verilen bir kavramdır. Kalite ve yenilik için tasarım, Juran'ın yeni ürünler, hizmetler ve süreçlerde atılımlar elde etmek için neyin gerekli olduğunu açıkladığı Juran Üçlemesinin üç evrensel sürecinden biridir. Juran kalitenin planlanabileceğine ve kalite krizlerinin ve sorunların çoğunun kalitenin planlanma şekliyle ilgili olduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">İleri ürün kalite planlaması</span>

İleri ürün kalite planlaması (APQP), sanayi'de, özellikle otomotiv sanayinde, ürün geliştirmek için kullanılan yöntemler ve tekniklerin çerçevesidir. DFSS'nin amacı değişimi azaltmak olduğu için Design For Six Sigma 'dan farklıdır. Çoğu zaman İngilizce ‘Advanced product quality planning’ cümlesindeki kelimelerin baş harflerinin birleşimi olan APQP kısaltmasıyla ifade edilir.