İçeriğe atla

Wallace Carothers

Wallace Carothers
Doğum27 Nisan 1896
Burlington, Iowa
Ölüm29 Nisan 1937 (41 yaşında)
Philadelphia
MilliyetAmerikalı
Meslekkimya

Wallace Hume Carothers (27 Nisan 1896 – 29 Nisan 1937), Amerikalı kimyager ve mucittir. Naylon'un mucididir.

21 Şubat 1936 tarihinde Helen Sweetman ile evlenmiştir.

Hayatı

27 Nisan 1896 tarihinde Iowa eyaletinin Burlington kasabasında dört büyük kardeşten en büyüğü olarak dünyaya gelmiştir. Bir abisi ve iki kız kardeşi vardı bunlar; John, Isobel and Elizabeth'tir.

Evlilik ve ölüm

21 Şubat 1936'da Carothers, 1934'ten beri görüştüğü Helen Sweetman ile evlendi. Sweetman, kimya alanında lisans derecesine sahipti ve DuPont için patent başvurularının hazırlanması aşamalarında çalışarak yardımcı olmuştu.[1] Hayatı boyunca arkadaşları, Moore'un daha büyük bir kadın olduğunu düşündüklerini belirterek, Sylvia Moore ile önceki ilişkisine kıyasla Helen ile olan evliliğini sık sık yargılamışlardı.[2]

Kısa bir süre sonra, 30 Nisan 1936'da Carothers, önemli bir omur göstergesi olan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk endüstriyel organik kimyager oldu. Yine de, Haziran 1936'da, bilime yaptığı katkıları onaylayan bu onura rağmen, Carothers onu çalışmaktan alıkoyan bunalımından kendisini kurtaramadı. Haziran ayı başlarında, psikiyatrist Dr. Kenneth Appel'in gözetiminde, prestijli bir akıl hastanesi olan Pennsylvania Hastanesi Philadelphia Enstitüsüne istemsiz olarak kabul edildi. Bir ay sonra, arkadaşlarıyla Tirol Alpleri'nde yürüyüş yapmak için enstitüden ayrılması için izin verildi. Bubyürüyüşün sebebi onun için Dr. Roger Adams ve Dr. John Flack ile iki hafta boyunca günlük yürüyüş yapmaktı. Yanındakiler gittikten sonra, karısına bile haber vermeden tek başına yürüyüşe devam etti. 14 Eylül'de aniden Deney İstasyonundaki masasına geri döndü. O andan itibaren, Carothers'ın Deney İstasyonunda herhangi bir iş yapması beklenen bir şey değildi. Sık sık içeri girer ve ziyarette bulunurdu. Appel ile Carothers'e göz kulak olacak kadar güçlü olmadığı konusunda hemfikir olduktan sonra, Whiskey Acres'te yeniden yaşamaya başladı.[3]

8 Ocak 1937'de Carothers'ın kız kardeşi olan Isobel zatürreden öldü. Wallace ve Helen Carothers, cenazesine katılmak için Chicago'ya seyahat etti ve ardından cenazesi için Des Moines'e gitti. Carothers'ın bir arkadaşına Carothers'ın durumunun olası sonucunun intihar olduğunu düşündüğünü söyleyen psikiyatristi Dr. Appel'i ziyaret etmek için yine de Philadelphia'ya gitti.[4]

28 Nisan 1937'de Carothers, çalışmak için Deney İstasyonuna gitti. Ertesi gün saat 17:00 sularında, otel odasında yanında sıkılmış limon ve biraz siyanür tuzu ile ölü olarak bulundu. Not bulunamadı.[5]

[6] sonra 1982'de Alpha Chi Sigma Onur Listesi'ne alındı.

Kaynakça

  1. ^ Hermes, Enough for One Lifetime p.219
  2. ^ Hermes, Enough for One Lifetime
  3. ^ Hermes, Enough for One Lifetime p.277
  4. ^ Hermes, Enough for One Lifetime p.283, based on the author's interview with this friend in 1990.
  5. ^ Hermes, Enough for One Lifetime p.291, which cites the Wilmington Morning News and the New York Times of April 30, 1937
  6. ^ "Alpha Chi Sigma Fraternity". www.alphachisigma.org. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

15 Haziran, Miladi takvime göre yılın 166. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 199 gün vardır.

1 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 121. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 244 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Reich</span> Macar-Amerikalı ruhçözümcü (1897 – 1957)

Wilhelm Reich, Avusturyalı-Amerikalı psikiyatrist ve psikanalist, psikiyatri tarihinin en radikal isimlerden biri, Faşizmin Kitle Psikolojisi ve Kişilik Çözümlemesi gibi çok bilinen ve dikkate değer kitapların yazarı, Sigmund Freud'un öğrencilerinden biri, Carl Gustav Jung ve Alfred Adler'in tersine Sigmund Freud'un cinsellikle ilgili tezlerini daha ilerilere götürmeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guglielmo Marconi</span> İtalyan mucit ve elektrik mühendisi (1874–1937)

Birinci Marconi Markizi Guglielmo Marconi, İtalyan mucit ve elektrik mühendisidir. Uzun mesafeli radyo iletişimi, Marconi yasası, telsiz telgraf sistemi üzerine yaptığı çalışmalarıyla ünlüdür. Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır. Girişimci, iş insanı ve daha sonra Marconi Şirketi adını alan ve 1897 yılında İngiltere'de kurulan "The Wireless Telegraph&SignalCompany"nin kurucusu olan Marconi, kendinden önce gelen fizikçi ve araştırmacıların çalışmalarını kullanarak ve değişiklikler yaparak radyonun ticari bir başarı kazanmasını sağlamıştır. 1929 yılında İtalya kralı Markoni’ye Markiz unvanıyla asalet bahşetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Ribbentrop</span> Alman politikacı

Joachim von Ribbentrop, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Parapsikoloji</span> Paranormal ve psişik olayların incelenmesi

Parapsikoloji; duyular-dışı algılama, psikokinezi, ölümden sonra yaşam gibi konulara ilişkin paranormal olayların; deneysel yöntem yoluyla, çok disiplinli etüdü. Parapsikologlar tarafından, telepati, durugörü gibi paranormal yetenekleri, psikokinezi fenomenini ve diğer çeşitli psişik fenomenleri konu alan bir araştırma alanı olarak görülür. Ortodoks psikoloji bilimi tarafından, kapsam dışı ya da açıklanamaz kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Armstrong</span> Amerikalı caz müzisyeni (1901 – 1971)

Louis Daniel Armstrong, Amerikalı caz müzisyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Isidor Isaac Rabi</span> Amerikalı fizikçi (1898 – 1988)

Isidor Isaac Rabi, manyetik rezonans görüntülemede (MRI) kullanılan nükleer manyetik rezonansı keşfetmesiyle 1944'te Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı bir fizikçiydi. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nde mikrodalga radarında ve mikrodalga fırınlarda kullanılan boşluk magnetronu üzerinde çalışan ilk bilim insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Luis Alvarez</span> Amerikalı fizikçi

Luis Walter Alvarez Amerikalı deneysel fizikçi, mucit ve 1968 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmış profesördür. Amerikan Fizik Dergisi “Luis Alvarez yirminci yüzyılın en başarılı ve üretici deneysel fizikçilerinden biriydi” yorumunu yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Merrifield</span> Amerikalı biyokimyager (1921 – 2006)

Robert Bruce Merrifield Amerikan biyokimyager ve akademisyen. Önceden belirlenmiş bir sıralamaya göre amino asit zincirleri ya da polipeptit sentezlenmesine yönelik geliştirdiği metot sayesinde 1984 yılında Nobel Kimya ödülünün sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu yazarları listesi</span> Wikimedia liste maddesi

Kayda değer Bilimkurgu yazarları listesi. Listede yer almayan bazı yazarlar için Fantezi yazarları listesine bakınız.

Bu listede, 1994-2004 yılları arasında NBC'de yayımlanmış Friends dizisindeki karakterler yer almaktadır. Dizide altı ana karakter vardır, bunlar: Rachel Green, Monica Geller, Phoebe Buffay, Joey Tribbiani, Chandler Bing ve Ross Geller. 10 sezon süren diziye dönem dönem ünlü oyuncular da konuk oyuncu olarak katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helen Sawyer Hogg</span> Amerikalı gökbilimci (1905 – 1993)

Helen Battles Sawyer Hogg, Kanada Nişanı sahibi küresel kümeler ve değişken yıldızlarla ilgili araştırmalara öncülük eden bir gökbilimciydi. Pek çok üniversitenin kadınlara bilimsel derece vermediği bir dönemde, birkaç astronomik örgütün ilk kadın başkanı ve dikkate değer bir bilim kadınıydı. Bilimsel savunuculuğu ve gazeteciliği Toronto Star ve Kanada Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi'ndeki astronomi sütunlarını içeriyordu. Altmış yıllık kariyeri boyunca "büyük bir bilimci ve nazik insan" olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">James Bryant Conant</span> Amerikalı kimyager (1893 – 1978)

James Bryant Conant, Amerikalı bir kimyager, Harvard Üniversitesi'nin dönüştürücü bir Başkanı ve Batı Almanya'daki ilk ABD Büyükelçisiydi. Conant, 1916'da Harvard'dan Kimya alanında doktora derecesi aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusu'nda, özellikle Lewisite olmak üzere zehirli gazların geliştirilmesi üzerinde çalıştı. 1919'da Harvard'da yardımcı doçent ve 1929'da Sheldon Emery Organik Kimya Profesörü oldu. Doğal ürünlerin, özellikle klorofilin fiziksel yapılarını araştırdı ve kimyasal denge ile kimyasal süreçlerin reaksiyon hızı arasındaki bazen karmaşık ilişkiyi keşfeden ilk kişilerden biriydi. oksihemoglobin biyokimyası üzerine çalıştı ve metemoglobinemi hastalığına dair fikir verdi, klorofilin yapısını açıklamaya yardımcı oldu ve modern asit-baz kimyası teorilerinin altında yatan önemli anlayışlara katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kimyanın zaman çizelgesi</span>

Bu kimya zaman çizelgesi, maddenin bileşiminin ve etkileşimlerinin bilimsel çalışması olarak tanımlanan ve kimya olarak bilinen modern bilim hakkında insanlığın anlayışını önemli ölçüde değiştiren çalışmaları, keşifleri, fikirleri, icatları ve deneyleri listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Casus filmi</span> film türü

Casus filmi türü, casusluk konusunu kurgusal anlamda ya gerçekçi bir şekilde ya da bir fanteziyi temel alarak ele alır. John Buchan, le Carré, Ian Fleming (Bond) ve Len Deighton gibi yazarların eserleri de dahil olmak üzere casus kurgu türündeki birçok roman, film olarak uyarlandı. Alfred Hitchcock ve Carol Reed gibi önde gelen İngiliz yönetmenlerin kayda değer katkılarda bulunmaları ve İngiliz Gizli Servisi'nde geçen birçok film ile bu tür İngiliz sinemasının önemli koludur.

<span class="mw-page-title-main">Lída Baarová</span> Çek aktrist

Lída Baarová iki yıl boyunca Almanya'nın Nazi propaganda bakanı Joseph Goebbels'in metresi olan bir Çek aktristi.

Joseph H. Simons, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde kimya mühendisliği profesörü iken 1930'larda florokarbonları seri üretmenin ilk pratik yollarından birini keşfetmesiyle ünlenen ABD'li bir kimyagerdir. 1950 yılında kendisi ve 3M'in diğer çalışanları elektrokimyasal florlama prosedürü için bir patent aldı.