İçeriğe atla

Waldeck (devlet)

Waldeck-Pyrmont
Fürstentum Waldeck und Pyrmont
Waldeck-Pyrmont Prensliği
1180-1918
Waldeck-Pyrmont bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Alman İmparatorluğu'nda Waldeck Waldeck'in Vestfalya ve Hessen-Nassau ile sınırlarını gösteren harita
Alman İmparatorluğu'nda Waldeck


Waldeck'in Vestfalya ve Hessen-Nassau ile sınırlarını gösteren harita
BaşkentWaldeck (1655'e kadar)
Arolsen (1655'ten sonra)
Yaygın dil(ler)Almanca
HükûmetPrenslik
Tarihçe 
• Kuruluşu
1180
• Reichsgraf oldu
1349
• Pyrmont'u topraklarına kattı
1625
• İmparatorluk Prensliğine yükseltildi
Ocak 1712
• Prusya tarafından
otonomiyle yönetildi

1868
• Dağılışı
1918
Yüzölçümü
• Toplam
1121 km2
Nüfus
• Sayılan
59135
Öncüller
Ardıllar
Frankonya Dükalığı
Waldeck-Pyrmont Serbest Devleti

Waldeck (daha sonra Waldeck ve Pyrmont), Alman İmparatorluğu ve Alman Konfederasyonu içinde egemen bir prenslik ve Weimar Cumhuriyeti içinde 1929'a kadar varlığını sürdürmüş bir devlet. Toprakları günümüz Hessen ve Aşağı Saksonya bölgelerinde bulunuyordu. 1625 yılında Pyrmont kentini miras yoluyla topraklarına katan devlet Waldeck-Pyrmont adıyla da anılmaya başlanmıştır. 1918 yılında Weimar Cumhuriyeti'ne katıldı ve o güne kadar Waldeck tarafından kullanılan bayrak Weimar Cumhuriyeti bayrağı olarak kullanılmaya başlandı. Bu bayrak günümüzde de Almanya tarafından kullanılmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk bayrağı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal bayrağı

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Almanya Konfederasyonu</span> Main Nehri’nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867de kurdukları birlik

Kuzey Almanya Konfederasyonu, Prusya'nın Avusturya karşısında kazandığı zaferin ardından, Main Nehri'nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867'de kurdukları birliktir. Başkenti Berlin, devlet başkanı Prusya kralı, başbakanı ise Prusya şansölyesiydi. 1871'de Alman İmparatorluğu'na katılan konfederasyonun anayasası imparatorluk anayasasına örnek alındı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya tarihi</span>

Almanya tarihi, Cermenlerin ilk olarak Roma İmparatorluğu döneminde devlet kurmalarıyla başlar. Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu dönemiyle 1806 yılına kadar devam eder. Bu dönemde ulaştığı en geniş sınırlar günümüzdeki Almanya, Avusturya, Slovenya, İsviçre, Çekya, Polonya'nın batısı, Hollanda, doğu Fransa ve kuzey İtalya'yı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Rusya bayrağı, Rusya Federasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Madagaskar bayrağı, 21 Ekim 1958 tarihinde Afrika ülkesi Madagaskar 'ın henüz bağımsızlığını kazanmadan önce Fransa'ya bağlı bir bölge iken kullanılmaya başlanmış, ülkenin 26 Haziran 1960 tarihinde bağımsız olması ile de devletin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İki savaş arası dönem</span> I. ve II. dünya savaşları arasındaki dönem

İki Savaş Arası Dönem ya da Dünya Savaşları Arası Dönem (1918-1939), Batı kültüründe I. Dünya Savaşı'nın sonu ile II. Dünya Savaşı'nın başlangıcı arasındaki zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Saksonya Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan, Napolyon sonrası Almanyasında tarihî konfederasyonlara üye olan bir devlet

Saksonya Krallığı, 1806-1918 yılları arasında var olan, Napolyon sonrası Almanyası'nda tarihî konfederasyonlara üye olan bir devlet. 1871'den itibaren Alman İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. 1918'de Weimar Cumhuriyeti döneminde I. Dünya Savaşı sonrası Kral III. Friedrich Augustus'un tahttan çekilmesiyle serbest şehir statüsüne kavuşmuştur. Başkenti Dresden olan devletin günümüzdeki devamı Almanya'daki Saksonya eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Sovyet Cumhuriyeti</span>

Bavyera Sovyet Cumhuriyeti ya da diğer adıyla Münih Sovyet Cumhuriyeti, 1918-1919 Alman Devrimi'nin bir parçası olarak Bavyera Serbest Devleti içinde kısa ömürlü bir sosyalist devlet kurma girişimidir. 6 Nisan 1919'da yeni bir devlet olan Weimar Cumhuriyeti'nden ayrılmıştır. Başkenti Münih'tir. Münih'te kentin sendikacı ve sosyalistleri bir Yahudi sosyalist olan Kurt Eisner'in başkanlığında "Bavyera Cumhuriyeti"ni ilan ettiler. Varlıklarına 3 Mayıs 1919'da son verildi.

<span class="mw-page-title-main">Braunschweig Dükalığı</span>

Braunschweig, Almanya'da tarihî bir devlet. Başkenti Braunschweig şehridir. İlk olarak Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nda Braunschweig-Wolfenbüttel olarak kurulan devlet, 1815 yılında Viyana Kongresi ile Orta Çağ'dan beri bağlı olduğu Braunschweig-Lüneburg Dükalığı'ndan ayrılarak bağımsız bir dükalık yapılmıştır. Almanya'nın 19. yüzyıl tarihi boyunca, dükalık sırasıyla, Alman Konfederasyonu, Kuzey Alman Konfederasyonu ve 1871'den sonra Alman İmparatorluğu'nun parçasıydı. I. Dünya Savaşı'nın sonrasında kaldırılmış ve toprakları Bağımsız Brunswick Devleti olarak Weimar Cumhuriyeti'ne dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamerun bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kamerun bayrağı, Kamerun devletine ait ve resmî olarak 20 Mayıs 1975 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tanzanya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 30 Haziran 1964 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya arması</span> Ulusal arma

Tanzanya arması, Afrika ülkesi Tanzanya tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Prusya Devleti</span>

Bağımsız Prusya Devleti, 1918'den 1947'ye kadar Almanya'nın kurucu devletlerinden biriydi. Birinci Dünya Savaşı'nda Alman İmparatorluğu'nun yenilgisinden sonra Prusya Krallığı'nın halefi olan bu krallık, Weimar Cumhuriyeti döneminde de imparatorluk döneminde olduğu gibi Almanya'nın egemen devleti olmaya devam etti. Avrupa'daki kayıplar kendi topraklarından gelmişti. Özgür Prusya Devleti'nin başkenti Berlin'di ve Almanya topraklarının % 62'sine ve nüfusunun % 61'ine sahipti. Prusya, geçmişteki otoriter devletten çıkarak 1920 anayasasına göre parlamenter demokrasiye geçti. Weimar döneminde neredeyse tamamen demokrasi yanlısı partiler tarafından yönetildi ve siyasi olarak Cumhuriyet'in kendisinden daha istikrarlı olduğunu kanıtladı. Sadece kısa kesintilerle, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) bir cumhurbaşkanı seçildi. Yine SPD'den olan İçişleri Bakanları, yönetim ve poliste cumhuriyet reformunu zorladı, bunun sonucunda Prusya, Weimar Cumhuriyeti içinde demokrasinin bir kalesi olarak kabul edildi.