Wakker Ödülü
Wakker Ödülü (Almanca:Wakkerpreis, Fransızca:Prix Wakker, İtalyanca:Premio Wakker) İsviçre Miras Topluluğu'nun İsviçre'deki bir belediyeye mimarı mirası geliştirme ve koruma adına yıllık olarak verdiği bir ödüldür.
Wakker Ödülü (Almanca:Wakkerpreis, Fransızca:Prix Wakker, İtalyanca:Premio Wakker) İsviçre Miras Topluluğu'nun İsviçre'deki bir belediyeye mimarı mirası geliştirme ve koruma adına yıllık olarak verdiği bir ödüldür.
İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.
UNESCO Dünya Mirası Listesi, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır.
2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
RhB, İsviçre'deki tüm özel demir yolu operatörlerinin en büyük ağına sahip olan bir İsviçre ulaşım şirketidir.
Umuda Yolculuk, 1990 yılında Xavier Koller yönetiminde çekilmiş sinema filmidir. Film, Türkiye'de yaşayan Maraşlı bir Alevi ailesinin yasadışı yollarla sadece kartpostallarda gördükleri İsviçre'ye girmeye çalışmasını konu edinmektedir. İngiltere, İsviçre ve Türkiye ortak prodüksiyonu olan film, 1990 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazandı. Ödül, ülke olarak İsviçre'ye verildi. Filmin senaryosunu Feride Çiçekoğlu yazdı. Başrollerini ise Nur Sürer, Necmettin Çobanoğlu, Emin Sivas, Yaman Okay ve Mathias Gnädinger paylaşmışlardır.
Charles Albert Gobat, İsviçreli yazar, eğitim yöneticisi ve 1902 yılında Élie Ducommun ile birlikte Nobel Barış Ödülü alan siyasetçi. Ödülü alma sebebi Ducommun ile birlikte Uluslararası Barış Bürosu'na liderlik etmesinden dolayıdır.
Alfred Werner, Zürih Üniversitesi'nde profesör olan İsviçreli kimyager. 1913 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Werner, modern koordinasyon kimyasının temellerini atmıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk inorganik kimya uzmanıdır ve 1973 yılına kadar Nobel Kimya Ödülü kazananlar arasındaki tek inorganik kimyager olmayı sürdürmüştür.
Joan Allen, Amerikalı oyuncu. Sahne ve ekrandaki çalışmalarıyla tanınan Allen, bir Tony Ödülü'nün yanı sıra üç Akademi Ödülü, bir BAFTA Ödülü, üç Primetime Emmy Ödülü ve üç Altın Küre Ödülü'ne aday gösterilmiştir.
Peter Zumthor İsviçreli mimar. 2009 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazanmıştır.
Heinrich Rohrer, Gerd Binnig ile taramalı tünelleme mikroskobunu tasarlayıp 1986 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşan İsviçreli bilim insanı.
Lavoslav Ružička ya da doğum adıyla Lavoslav (Leopold) Ružička, Hırvat bilim insanı. İsviçre'de polietilen ve yüksek terpenler konusundaki çalışmaları nedeniyle 1939'da Nobel Kimya Ödülü almıştır.
Uster İsviçre’nin Zürih kantonunda yer alan bir şehirdir. Aynı zamanda Uster bölgesinde de idari merkezidir.
Wil İsviçre'de St. Gallen kantonunda Wahlkreis 'in başkentidir. St. Gallen kantonunun üçüncü büyük şehridir. Wil, 1984 yılında, mimari mirasın geliştirilmesi ve korunması için Wakker Ödülü'ne layık görüldü.
Nayah, gerçek ismi Sylvie Mestre olan Fransız şarkıcı. Nayah, 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı temsil etmiş, yarışmada on dokuzuncu olmuştur.
Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.
Bernina demiryolu, Rhaetian Demiryolu'nun (RhB) bir parçasını oluşturan tek parça 1000 mm hat açıklığıana sahip demiryolu hattıdır. İsviçre'nin Graubünden Kantonu'ndaki Saint-Moritz kaplıca beldesini Bernina Geçidi üzerinden İtalya'nın Sondrio ilinde bulunan Tirano kasabasına bağlar. Deniz seviyesinden 2.253 metreye (7,392 ft) ulaşan yüksekliği ile Avrupa'daki en yüksek demiryolu geçişi ve İsviçre'nin en yüksek üçüncü demiryoludur. Ayrıca, %7'ye varan eğimi ile dünyadaki en dik demiryolu hattıdır.
Glarus thust doğu İsviçre Alplerinde yer alan büyük bir bindirme fayıdır. 2008 yılında Sardona Tektonik Bölgesi adı altında bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Monte San Giorgio, Lugano Önalplerinde, İsviçre'deki Lugano Gölü'ne bakan ormanlık bir dağdır. Ticino Kantonu'nun güney kesiminde, Brusino Arsizio, Riva San Vitale ve Meride belediyeleri arasında yer alır. Monte San Giorgio, 2003'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi, çünkü "Trias Devri deniz yaşamının bilinen en iyi kayıtlarından biridir ve bölgedeki önemli yaşam izlerininde kaydını tutmuştur." Poncione D'Arzo'nun batısındaki İtalyan bölgesi, 2010 yılında Dünya Miras Alanının bir uzantısı olarak eklendi.
Ivrea İtalya'nın Piyemonte bölgesine bağlı Torino ilinde bulunan bir komündür. Komünün nüfusu 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla 23,749'dur. 2018 yılında "Ivrea, 20. Yüzyılın Endüstri Şehri" adı altında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Graubünden Kantonu İsviçre'nin en büyük ve en doğudaki kantonudur. Fransızca ismi Grisons, İtalyanca ismi Grigioni, Romanşça ismi ise Grischun'dur. İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn ile uluslararası sınırları vardır.