İçeriğe atla

Waka kanosu

Waka kanosu

Waka kanosu Yeni Zelanda'da Maori yerlilerince geliştirilen kano tarzında deniz ve nehir taşıtı.[1][2][3][4] Genellikle deniz taşımacılığı, balıkçılık ve nehir gezileri için kullanılan küçük, süslenmemiş kanolar ile 40 metre uzunluğa kadar büyük süslü savaş kanolarına kadar değişen boyutlarda üretilmektedir. Yeni Zelanda'da waka tipi kanolara ait en eski arkeolojik buluntu 2014 yılında tespit edilmiştir.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Johns, Dilys A.; Irwin, Geoffrey J.; Sung, Yun K. (14 Ekim 2014). "An early sophisticated East Polynesian voyaging canoe discovered on New Zealand's coast". Proceedings of the National Academy of Sciences (İngilizce). 111 (41). ss. 14728-14733. doi:10.1073/pnas.1408491111. ISSN 0027-8424. PMC 4205625 $2. PMID 25267657. 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2019. 
  2. ^ The plural is also waka. Similar craft are encountered elsewhere in Polynesia, with cognate names such as vaka, wa'a, or va'a
  3. ^ "Waka taua" 29 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Te Ara
  4. ^ Tahana, Yvonne (18 Ocak 2010). "Waka back and better than ever". The New Zealand Herald. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2011. 
  5. ^ Waikato Museum booklet, "Te Winika"
  6. ^ Te Winika is on long-term display at Waikato Museum. See Waikato Museum: Long Term Exhibitions 19 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Dış bağlantılar

  • Barclay-Kerr, Hoturoa (2007). "Waka – canoes". Te Ara – the Encyclopedia of New Zealand. Updated 13 April 2007. 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2007. 
  • G. Grey, (1971). Nga Mahi a Nga Tupuna, fourth edition. First published 1854. Reed.
  • K.R. Howe (Ed.), (2006). Vaka Moana – Voyages of the Ancestors. David Bateman.
  • Edward Robert Tregear (1904). "The Māori Race". Archibald Dudingston Willis:Wanganui. 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Maoriler</span> Yeni Zelandanın yerli Polinezya halkı

Maoriler, Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkıdır. Maorilerin kökeni, Yeni Zelanda'ya kabaca 1320 ile 1350 yılları arasında çeşitli waka (kano) seferleri dalgasıyla gelen doğu Polinezya'dan gelen yerleşimcilere dayanır. Fiji ve Polinezya kökenlilerdir. Özgürlük düşkünlükleri ve savaşçılıkları ile ünlülerdir. Savaşa giderken tenlerini beyaza boyamaları ve de çok aç kaldıklarında insan eti yemeleri onları barbar bir kavim olarak gösterse de şartlar zorlamadıkça vahşi değildirler. Soyu tükenmekte olan kavimlerdendir. Yeni Zelanda nüfusunun %10-11'ini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu</span> Yeni Zelandada bir tepe

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu veya kısaca Taumata, Yeni Zelanda'nın Hawke's Bay bölgesinde, 305 metre yüksekliğinde bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Whanganui Nehri</span>

Whanganui Nehri Yeni Zelanda'nın Kuzey Adasında bulunan nehir. Ülkenin üçüncü büyük nehri olup, bölgenin yerel halkı olan Maoriler tarafından kutsaldır. Mart 2017'de Yeni Zelanda hükûmeti nehre kimlik kartı vererek dünya'da cansız bir objeye yaşayan kişi statüsü veren ilk ülke oldu. Wanganui Antlaşması ile Yeni Zelanda tarihindeki en uzun anlaşmazlıkta sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Waikato</span>

Waikato Bölgesi, Yeni Zelanda'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Kuzey Adası'nın kuzey orta kesiminde yer almaktadır. Yüzölçümü 25,000 km² olan bölgenin nüfusu Haziran 2018 tarihi itibarı ile 521,500'dür. Bölgenin merkezi Hamilton'dır.

<span class="mw-page-title-main">Te Wharehuia Milroy</span> Maori Akademik

James Te Wharehuia Milroy CNZM QSO, Yeni Zelandalı akademisyen ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Hector Busby</span>

"Sir" Hector "Hec" Busby "KNZM" "MBE", Yeni Zelandalı girişimci, mühendis ve gezgin.

Yeni Zelanda İşçi Partisi, Yeni Zelanda'da merkez sol bir siyasi partidir. Parti, uluslararası İlerici İttifak üyesidir. 1916 yılınca çeşitli sosyalist parti ve sendikaların birleşmesiyle kurulmuştur. Yeni Zelanda'nın en eski siyasi partisi olma özelliğini taşır. Bunun yanında, en büyük rakibi Yeni Zelanda Ulusal Partisi'dir.

Peter Bruce Smith –, Māori kökenli Yeni Zelandalı aktör.

<span class="mw-page-title-main">Rarotonga</span>

Rarotonga, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi olan Cook Adaları'na bağlı ada. Cook Adaları'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Ada volkanik bir ada olup, 67,39 km2 yüzölçümüne sahiptir. Ada ülkesinin 17.434 olan toplam nüfusunun 13.007'si bu adada yaşamakta olup, ada ülke nüfusunun neredeyse %75'ine ev sahipliği yapmaktadır. Cook Adaları'nın Parlamento binaları ve uluslararası havaalanı Rarotonga'dadır. Ülkenin başkenti Avarua, ada üzerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maanu Paul</span>

Cletus Maanu Paul "ONZM", "JP", Yeni Zelandalı Māori kökenli siyasetçi, eğitimci, aktivist ve botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Waikato Nehri</span>

Waikato Nehri, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda bulunan bir nehirdir. Nehir, Taupō Gölü'nden başlayarak Waikato'da Tasman Denizi'ne dökülmektedir. 425 km uzunluğu ile Yeni Zelanda'nın en uzun nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi, Yeni Zelanda'da bulunan millî parkları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

Yeni Zelanda tarihi, farklı bir Maori kültürü geliştiren Polinezyalılar tarafından keşfedilip yerleştikten sonra, ana yerleşim döneminin başladığı 1320 ile 1350 arasına kadar uzanmaktadır. Diğer Pasifik kültürleri gibi, Maori toplumu da akrabalık bağlarına ve toprakla bağlantıya odaklanmıştı, ancak onlardan farklı olarak, sıcak, tropikal bir ortam yerine serin, ılıman bir ortama uyarlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda mutfağı</span>

Yeni Zelanda mutfağı, Yeni Zelanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Yeni Zelanda mutfağı, büyük ölçüde yerel malzemeler ve mevsimsel değişiklikler tarafından yönlendirilir. Öncelikle tarım ekonomisine sahip bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, karadan ve denizden ürün vermektedir. Avustralya mutfağına benzer şekilde, Yeni Zelanda mutfağı, ülke daha kozmopolit hale geldikçe, Akdeniz ve Pasifik Kıyıları etkileriyle, Birleşik Krallık kökenli çeşitli bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hauraki Körfezi</span>

Hauraki Körfezi, Yeni Zelanda'nın kuzeyinde bulunan bir körfezdir. Körfez, 4000 km²'lik bir alana sahiptir ve saat yönünün tersine Auckland, Hauraki Ovaları, Coromandel Yarımadası ve Great Barrier Adası arasında uzanmaktadır. Körfezin çoğunluğu, Hauraki Körfezi Deniz Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda arması</span> Ulusal arma

Yeni Zelanda arması, Yeni Zelanda'nın ulusal resmî armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ui-te-Rangiora</span>

Ui-te-Rangiora veya Hui Te Rangiora, Güney Okyanusu'na yelken açan ve Antarktika'yı keşfettiği iddia edilen, Rarotongalı efsanevi bir Polinezyalı denizcidir.

Milford Sound, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın güney batısında, Fiordland Ulusal Parkı, Piopiotahi Deniz Rezervi ve Te Wahipounamu Dünya Mirası alanı içerisinde yer alan bir fiyorttur. Uluslararası bir ankette dünyanın en iyi seyahat destinasyonu olarak değerlendirilmiş ve Yeni Zelanda'nın en ünlü turistik destinasyonu olarak kabul edilmiştir. Rudyard Kipling bunu Dünyanın sekizinci Harikası olarak adlandırdı. Fiyorda en çok tur otobüsüyle karayolu üzerinden ulaşılır ve yol Milford Sound olarak da adlandırılan küçük bir köyde sona erer.