İçeriğe atla

Wah-wah pedal

JEN tarafından üretilen Thomas Organ Cry Baby (1970)
Elektro gitarda Wah-wah pedalı (Dunlop Crybaby 535q) ve distorsiyon.

Bir wah-wah pedalı veya basitçe wah pedalı, "wah-wah" onomatopoeik adını söyleyen insan sesini taklit ederek, ayırt edici bir ses yaratmak için gitar sinyalinin tonunu ve frekanslarını değiştiren bir tür elektro gitar efekt pedalıdır. Pedal, "wah etkisi" olarak da bilinen bir spektral kayma olan sesi yaratmak için bir frekans filtresinin tepe tepkisini frekansta yukarı ve aşağı süpürür. Wah-wah efekti, 1920'lerde trompet veya trombonla ortaya çıktı. Oyuncular, bir sessizi enstrümanın ziline girip çıkararak anlamlı bir ağlama tonu üretebileceklerini fark ederler. Bu daha sonra wah-wah pedalı icat edildiğinde elektro gitar için elektronik devrelerle simüle edildi. Bir potansiyometreye bağlı sallanan bir pedal üzerinde oyuncunun ayağının hareketi ile kontrol edilir. Wah-wah efektleri, bir enstrümanın tınısını değiştirmek için sabit bir filtre olarak kullanılabilir (“eğik-wah”[1] olarak bilinir ); bir gitarist solo çalarken kullanılabilirler; veya klasik olarak, ritim gitar çalmak için "wacka-wacka" funk tarzı bir ritim yaratmak için kullanılabilirler.[2]

Zarf filtresi veya zarf takipçisi genellikle otomatik wah olarak adlandırılır.

Kaynakça

  1. ^ Lynham, Alex (16 Nisan 2021). "The 4 unsung hero effects pedals and 3 great ways you can use them". Music Radar. Future Publishing Limited Quay House. 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. Turning on a wah pedal and ‘parking’ it at a position in its sweep is known as ‘cocking’ the wah. 
  2. ^ Du Noyer, Paul (2003). The Illustrated Encyclopedia of Music. 1st. Fulham, London: Flame Tree Publishing. s. 375. ISBN 1-904041-96-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Joe Satriani</span> Amerikalı müzisyen

Joe "Satch" Satriani, Amerikalı enstrümantal rock gitaristi ve dünyanın en büyük elektrogitar virtüözlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bas gitar</span> enstrüman

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zakk Wylde</span> Amerikalı müzisyen

Jeffery Phillip Wiedlandt ya da Zakk Wylde, 14 Ocak 1967 New Jersey doğumlu Amerikalı ünlü müzisyen. Ozzy Osbourne'un eski gitaristi ve Black Label Society grubunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Synthesizer</span>

Synthesizer farklı türde bir müzik yaratmak ve elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir müzik aletidir. Üretilen sinyaller bir enstrüman amfisi, hoparlör ya da kulaklık aracılığıyla sese dönüştürülüp duyulur hale gelir. Synthesizer ile var olan çalgı ve doğadaki sesleri yeniden üretmek mümkün olduğu gibi, tamamen özgün yeni sesler yaratmak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Bateri</span> davul ve zillerden oluşan bir müzik enstürmanı

Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<i>New American Gospel</i>

New American Gospel, Amerikan groove metal grubu Lamb of God'ın 2000 yılında Prosthetic Records ile yayınladığı ikinci albümü. New American Gospel aynı zamanda gitarda Willie Adler olduğu ve "Lamb of God" adı altında çıkartılan ilk albümdür.

<span class="mw-page-title-main">Deneysel rock</span>

Deneysel rock ya da avangart rock, rock'ın tipik elemanları üzerinde deneyselliğe gidilen bir müzik türüdür. Deneysel rock, aynı zamanda genel kompozisyon ve performans tekniklerinin sınırlarını zorlayan bir özelliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kraftwerk</span>

Kendi türünde öncü sayılan Kraftwerk projesi, 1970 yılında Ralf Hütter ve Florian Schneider tarafından Almanya'nın Düsseldorf şehrinde kuruldu ve Schneider'ın 2008 yılında gruptan ayrılmasına kadar bu ikili tarafından yönetildi. Klasik Kraftwerk sesi, harekete geçirici, tekrar eden ritimlerle akılda kalıcı melodilerin genellikle Batı Klasik müziği tarzında uyumuyla elektronik çalgıların katı ve minimalist kullanımını içerir. Şarkılarının genellikle basit sözleri bazen vocoder yardımıyla söylendiği gibi bazen de bilgisayar tarafından oluşturulmuştur. Kraftwerk, elektronik müziği ünlü eden ilk gruplardan bir tanesidir ve bu türün öncüleri sayılırlar. 1970'lerde ve 80'lerin başında Kraftwerk'in kendine özgü sesi devrim niteliğindeydi ve modern müziğin pek çok türünde etkileri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Folk rock</span>

Folk rock, halk müziği ve rock müziği birleştiren bir müzik türüdür. Genel olarak folk rock terimi 1960'ların ortasında Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan bir türü tanımlamak için ortaya atılmıştır. Türün öncülüğünü Los Angeleslı müzik grubu The Byrds yapmıştır. Grup, geleneksel halk müziği ile Dylanvari şarkıları rock enstrümanları ile çalmış, bu noktada ise The Beatles ve diğer İngiliz gruplarından büyük ölçüde etkilenmiştir. "Folk rock" terimi ise ilk kez ABD basını tarafından The Byrds'ün müziğini tanımlamak için 1965 Haziran'ında ortaya atılmıştır. The Byrds'ün "Mr. Tambourine Man" cover'ı ve bu cover'ın ticari başarısı ise folk rock'ın 1960'ların ortasında büyük bir başarıya ulaşmasını sağlamıştır. Dylan'ın kendisi de türe büyük bir ilham kaynağı olmuştu; özellikle elektro gitarla kaydın da yapıldığı Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited ve Blonde on Blonde albümleri türün gelişiminde önemli bir role sahipti. Dylan'ın 25 Temmuz 1965 tarihinde Newport Folk Festival'inde elektronik altyapılı bir müzik grubuyla konser verişi ise aynı zamanda folk rock için önemli bir atılımdı.

<span class="mw-page-title-main">Örnekleyici</span>

Örnekleyici veya sampler, elektronik ve dijital bir müzik aletidir. Sentezleyiciye benzemektedir ancak filtreler ve osilatörler ile yeni sesler üretmek yerine, kaydedilmiş şarkılardan alıntılar veya diğer sesler gibi gerçek enstrüman seslerinin ses kayıtlarını kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Efekt pedalı</span>

Efekt pedalı, bir müzik aletinin veya diğer ses kaynağının seslerini değiştiren elektronik veya dijital bir cihazdır. Genel olarak rock müzik ve electric blues'da kullanılan Distortion/overdrive pedalı, volume, noise gate ve compressor gibi dinamik pedallar, wah-wah pedalı ve Graphic equalizer gibi frekans aralılarını değiştiren filtreler, chorus, flangers ve phasers gibi modülasyon efektleri, reverb ve delay gibi yankı yaratan zamanlı efektler yaygın olan efektlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Distorsiyon (müzik)</span>

Distorsiyon, bir müzik aletinin doğal sesinin değiştirilme, çarpıtılma işlemidir. Yaygın olarak gitar ve elektrogitar için kullanılır. Diğer müzik aletleri ve insan sesi için de çeşitli distorsiyon gereçleri kullanılabilmektedir. Distorsiyonlu gitar sesi rock, heavy metal, blues, pop gibi birçok müzik türünde vazgeçilmez bir unsurdur.

"Groupie Love", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Lana Del Rey'in Amerikalı rapçi ASAP Rocky ile düet yaptığı, beşinci stüdyo albümü Lust for Life'da yer alan bir şarkısı. Şarkı, 12 Temmuz 2017'de ASAP Rocky ve Playboi Carti'nin yer aldığı "Summer Bummer" ile birlikte albümün ön siparişe açılması ile birlikte tanıtım single'larıı olarak dijital ortamda indirilmeye sunuldu. Şarkı daha sonra 28 Temmuz 2017'de albümün dördüncü single'ı olarak İtalyan radyosuna gönderildi. Şarkı Del Rey, Rick Nowels ve Rakim Mayers ile yazılırken prodüksiyonunu Del Rey, Emile Haynie, Rick Nowels, Kieron Menzies, Hector Delgado ve Dean Reid üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Müzik grubu</span> müzik yapmak için toplanan grup

Müzik grubu, rock müzik, pop müzik veya ilgili bir müzik türü icra eden küçük bir müzik topluluğudur. Dört parçalı bir grup, rock ve pop müzikte en yaygın konfigürasyondur. İlk yıllarda, konfigürasyon tipik olarak iki gitarist, bir basçı ve bir davulcuydu. Bir diğer yaygın oluşum, enstrüman çalmayan bir vokalist, elektro gitarist, bas gitarist ve davulcudur. Enstrümantal olarak, bu gruplar üçlü olarak kabul edilebilir. Bazen elektro gitar, elektrik bas ve davullara ek olarak bir klavyeci de çalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ableton Live</span>

Ableton Live; Live olarak da veya bazen halk dilinde Ableton olarak da bilinmesiyle birlikte, Alman Ableton şirketi tarafından macOS ve Windows için geliştirilen bir dijital ses iş istasyonudur.