İçeriğe atla

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi

Wageningen Üniversitesi & Araştırma Merkezi
Wageningen Üniversitesi & Araştırma Merkezi
Harita
Kuruluş1876'da tarım okulu olarak. 1918'de devlet üniversitesi olarak kabul gördü.
TürDevlet üniversitesi
Rektörnl:Arthur Mol
Başkanen:Louise Fresco
Öğrenciler12001 (2017-18)
Lisans öğrencileri5659 (2017-18)
Lisansüstü öğrencileri5821 (2017-18)
KonumWageningen, Hollanda
Okul renkleriMavi ve Yeşil
MaskotWUR Kurdu
OrganizasyonlarEuroleague Yaşam Bilimleri, EUA, 4TU
Web sitesiwur.nl/en.htm

Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi (Wageningen UR olarak da bilinir; kısaltma: WUR) Wageningen, Hollanda'da bir devlet üniversitesidir. Pek çok çokuluslu gıda șirketinin merkezi olması nedeniyle böyle isimlendirilmiş olan Hollanda'nın Gıda Vadisi'nde bulunmaktadır.

WUR Wageningen Üniversitesi ve Hollanda Tarım Bakanlığı'nın eski tarımsal araştırma enstitüsünden oluşmaktadır. Wageningen Üniversitesi uzmanları (B.Sc., M.Sc. ve Ph.D.) yaşam bilimleri ve sosyal bilimlerde eğitmekte ve araştırmalarını yaşam bilimleri ve doğal kaynaklar alanındaki bilimsel, sosyal ve ticari sorunlara odaklamaktadır. Üniversitede 100'ün üzerinde ülkeden yaklaşık 12.000 öğrenci bulunmaktadır. Ayrıca Euroleague Yaşam Bilimleri (ELLS) üniversite ağı üyesidir.

Yaşam bilimleri, tarım ve çevre bilimleri alanında, üniversite dünya standartlarında kabul edilmektedir.[1][2][3] Times Higher Education World University Rankings'e göre Hollanda'nın en iyi üniversitesi ve QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nın grafiklerinde 2017 için tarım ve ormancılıkta, dünya çapında 1 numaradır.[4]

Tarihi

1876'da Rijkslandbouwschool (Devlet Tarım Okulu) Wageningen'de kuruldu. Eğitimin yüksek öğrenim seviyesine yükselmesi sebebiyle 1896'da Hoogere Land- en Boschbouwschool (Yüksek Tarım ve Ormancılık Okulu) ve 1904'te Rijks Hoogere Land-, Tuin- en Boschbouwschool (Ulusal Yüksek Tarım, Bahçecilik ve Ormancılık Okulu) olarak ismi değiştirildi.

1918'de okul kanunen akademik hale geldi (Akademik Eğitim Kanunu). İsmi ise Rijks Landbouw Hoogeschool'a (Ulusal Tarım Yüksekokulu) değiştirildi. Resmi kuruluş tarihi 9 Mart 1918'dir.

1986'da Akademik Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenleme ile "hogescholen" (bilimsel teknik üniversiteler ile kıyaslanabilir) adı Üniversite olarak değiştirildi. Yeni isim Landbouwuniversiteit Wageningen (LUW) (Wageningen Tarım Üniversitesi) oldu. 1986'daki yasa değişikliği Hollanda sisteminde hogeschool isminin sadece uygulamalı bilimler üniversitelerinde kullanılması ile sonuçlandı.

Yıllar geçtikçe araştırma ve öğretim genel olarak yaşam bilimlerine dallandı; kariyer fırsatı olarak tarıma olan ilgi azaldı. 1997'de DLO enstitüleri üniversiteyle birleştiğinde, yeni işletme Wageningen UR (Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi) olarak; Üniversite ise Wageningen Üniversitesi olarak değiştirildi. Hollanda yasalarına göre, Üniversite ve enstitüler ayrı tüzel kişilikler olmak zorunda kaldı.

2006 yılında, uygulamalı bilimler üniversitesi Van Hall Larenstein, Wageningen UR'nin bir parçası oldu. Fikir Van Hall'daki uygulamalı öğretim ve araştırma ile Wageningen Üniversitesi'ndeki akademik araştırma arasında daha iyi bir işbirliği oluşturmaktı. Bu aynı zamanda öğrencilerin uygulamalı diplomalarını tamamladıktan sonra akademik bir programa devam etmelerini sağlayacaktı. Ancak, örgüt kültüründeki farklılıklar ve farklı yükseköğretim türleri için prosedürlerin uyuşmazlığı nedeniyle, iki okul arasındaki işbirliği sorunlu oldu. 2012'de Van Hall Larenstein'ın Wageningen UR'den ayrılması ve bir kez daha bağımsız okul olarak devam etmesi kararlaştırıldı. 2015 baharında ayrılık, son Wageningen merkezli Van Hall Larenstein çalışmalarının da Velp'e geri taşınmasıyla tamamlandı.

2009 yılında Üniversitenin iletişiminde İngilizce adını tutarlı bir şekilde kullanmasına karar verildi. Ayrıca, üniversite araştırması, üniversite adı altında sunulabilir hale geldi: Wageningen University (WU) (işletme adı olan Wageningen UR adının kullanılmasına alternatif olarak).[5][6] 6 Eylül 2016'da Wageningen Üniversitesi ve araştırma enstitüleri ortak marka olarak devam etmeye karar verdi: Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi (WUR). 9 Mart 2018'de Wageningen Üniversitesi 100. yılını kutladı. Yıl boyunca kampüs çevresinde ve Wageningen şehrinde birçok etkinlik ve festival gerçekleşti.

Akademik Profil

Wageningen Üniversitesi - Lümen Binası Serası

Wageningen Üniversitesi Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) etiketini kullanmasına izin verilmiş ilk Hollanda üniversite veya okuluydu. Bu etiket Avrupa Komisyonu tarafından verilmekte ve çalışma programının kalitesini garanti etmektedir. Önemli bir husus, üniversitenin Avrupa Kredi Transfer Sistemi'ni uygulaması; Avrupa'daki öğrencilerin hareketliliğini teşvik etmesi ve çalışma gecikmesini önlemesidir. Etiket, üniversitenin uluslararası karakterinin bir göstergesidir. 2005'teki 56 Avrupa başvurusundan sadece üçüne AKTS etiketi verildi.

Kaynakça

  1. ^ "Konu Sıralaması 2015-2016: yaşam bilimleri en iyi 100". 9 Ekim 2015. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2019. 
  2. ^ "QS Konularına Göre Dünya Üniversite Sıralamaları 2015 - Çevre Bilimleri". 22 Nisan 2015. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2019. 
  3. ^ Viviano, Frank (Eylül 2017). "Bu küçük ülke dünyayı besliyor". National Geographic. 1 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2017. 
  4. ^ "QS Konularına Göre Dünya Üniversite Sıralamaları 2016 - Tarım & Ormancılık". 17 Mart 2016. 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2019. 
  5. ^ "Wageningen Universiteit (WU)". Studie.nl. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 
  6. ^ "Wageningen UR'nin tarihi". Wageningenur.nl. 31 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">RWTH Aachen</span> Almanya, Kuzey Ren-Vestfalyada kurulu devlet üniversitesi

RWTH Aachen veya uzun adıyla Rheinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen, Almanya'da bir teknik üniversitedir. 42.000'den fazla sayıda ögrencisiyle Almanya'nın en büyük teknik üniversitesidir.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi</span> Erzincanda kurulu devlet üniversitesi

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, 1976 tarihinde Atatürk Üniversitesi'ne bağlı kurulmuş, 1 Mart 2006 tarihinde 5467 sayılı kanun ile Erzincan'da üniversite halini almıştır. Üniversite, 12 fakülte, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 12 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite uluslararası alana da açılmış ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Karadeniz Üniversiteler Birliği, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Magna Charta ve Erasmus gibi programlara üye olmuştur. Ulaştırma Bakanlığı ve Çelebi Holding işbirliğiyle Ali Cavit Çelebioğlu Sivil Havacılık Yüksekokulu 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde eğitime başlamış yüksekokulunun bulunduğu Yalnızbağ Yerleşkesinde, Fokker F27 tipi bir uçak bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'de sadece 2 üniversitede bulunan Raylı Sistemler Programlarından biri de bu üniversitede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hannover Üniversitesi</span>

Gottfried Wilhelm Leibniz Hannover Üniversitesi, Almanya'nın Hannover şehrinde bulunan resmi ismi Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover veya kısaca LUH olan yükseköğretim kurumudur. Özellikle temel bilimler ve mühendislik alanında Almanya ve Avrupa'da adı geçen köklü üniversitelerden biri olan Hannover Üniversitesi bilhassa makine mühendisliği ve mimarlik bölümlerinde Almanya´nin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Üniversite 1831 yılında kurulmuş olup 9 fakülteden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi</span> Almanyanın Münih şehrinde bulunan devlet üniversitesi

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi, Almanya'nın Münih kentinde bulunan bir devlet araştırma üniversitesidir. İlk olarak 1472 yılında Bavyera-Landshut Dükü Ludwig IX tarafından Ingolstadt Üniversitesi olarak kurulan bu üniversite, sürekli faaliyette olan Almanya'nın altıncı en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

İstanbul Medipol Üniversitesi, İstanbul ilinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 2009 yılında Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı tarafından kurulmuştur. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm Üniversitesi</span>

Stockholm Üniversitesi,, İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan bir devlet üniversitesidir. İsveç'in başkentindeki 16 yüksekokul ve üniversiteden biridir. 1878'de kurulan üniversite, 1960'tan beri üniversite statüsündedir ve dünya çapında en iyi 100 üniversiteden biridir.

<i>QS Dünya Üniversite Sıralamaları</i>

QS Dünya Üniversite Sıralamaları, Quacquarelli Symonds şirketi tarafından çeşitli akademik kriterlere göre yapılan üniversite sıralamalarıdır. 2004-2009 yılları arası Times Higher Education ile ortak çalışmış ve THE–QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nı yayınlamışlardır. QS, üniversiteleri bölüme ve fakülteye göre de değerlendirip sıralamalar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Teknik Üniversitesi</span>

Azerbaycan Teknik Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ve Gence'de bulunan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi</span>

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi (Kazakh), Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir üniversitedir. Üniversite KazGU veya KazNU olarak da adlandırılır. Filozof ve alim Farabi'nin adını taşıyan ülkenin en büyük üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tilburg Üniversitesi</span>

}} 'Tilburg Üniversitesi', Hollanda'nın Kuzey Brabant eyaletinin Tilburg şehrinde; ekonomi, uluslararası hukuk, yönetim bilimleri ve psikoloji alanında uzmanlaşmış; Avrupa'nın önde gelen, prestijli araştırma üniversitelerinden birisidir. Çeşitli alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Programlar, Hollandaca ve İngilizce olmak üzere iki dilde verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Çin Tarım Üniversitesi</span>

Güney Çin Tarım Üniversitesi, Çin'in Guangdong, Guangzhou'da bulunan bir eyalet devlet üniversitesidir. 1909 yılında kurulan üniversitenin ziraat bilimi alanında avantajlı olduğu düşünülür. Çift Birinci Sınıf bir üniversitedir.