İçeriğe atla

W Millî Parkı

W Milli Parkı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Benin  Burkina Faso  Nijer
KriterDoğal: vii, ix, x
Referans749[1]
Tescil1996 (20. oturum)
BölgeAfrika
Koordinatlar12°31′31″K 2°39′48″D / 12.52528°K 2.66333°D / 12.52528; 2.66333

W Milli Parkı ya da W Bölgesel Parkı (Fransızca: "W" du Nijer), Batı Afrika'da, Nijer Nehri'nde "W" şeklinde bir menderes çizen bir millî parktır. Park Nijer, Benin ve Burkina Faso'ya ait topraklar içinde yer almakta ve bu üç ülke tarafından yönetilmektedir. Bölgesel yönetim 2008 yılına kadar, AB tarafından finanse edilen ve ECOPAS Projesi (Fransızca: Ecosystèmes Protégés en Afrique Soudano-Sahélienne) tarafından desteklendi. Üç milli park W Sınıraşan Parkı (W Transborder Park) adı altında yönetilmektedir (Fransızca: Parc Regional W).[2]

Kuruluş

Nijer'deki W Ulusal Parkı, 4 Ağustos 1954'te ilan edilen bir kararname ile kurulmuştur ve 1996'dan bu yana UNESCO Dünya Mirası listesi olarak listelenmektedir. Nijer'deki Park, IUCN tarafından Tip II milli park olarak listelenmiştir ve daha büyük bir Rezerv ve koruma alanı kompleksinin bir parçasıdır.[3]

Coğrafya

Parka adını veren "W" şekli.

Üç ülkenin sınırları içinde yer alan park, çoğunlukla insanın yaşamadığı alanları kapsayan 10.000 kilometrekareden fazla alan kaplamaktadır. Kayalık tepelerde yer alan arkeolojik sitlerede ele geçirilen buluntular, bölgenin insan gelişimi açısından da önemli bir alan olduğu sonucunu vermektedir.

Flora

Park, aynı zamanda Nijer'deki platoların güney sınırını oluşturmaktadır.

Fauna

Park, aardvark, babun, buffalo, karakulak, çita, hipopotam, Afrika leoparı, Batı Afrika aslanı, serval ve düğmeli domuz gibi büyük memelileriyle ünlüdür. Parkın küçük bir bölümü Batı Afrika'nın son vahşi Afrika fillerine ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte, günümüzde Nijer'in küçük bir bölümünde yaşamını sürdüren nadir Batı Afrika zürafaları parkta görülmemektedir. W Parkı, tehlike altındaki Batı Afrika vahşi köpeğinin tarihi açısından çok önemli bir alan durumunda olsa da[4] son zamanlarda bölgede görülmemiştir.[5] Milli Park, Kuzeybatı Afrika çitalarının son barınaklarından birisidir. Park içinde bu vahşi kediden 15-25 arası bir mevcut bulunduğu tahmin edilmektedir.[6] Bölgede tespit edilen 350'den fazla türle birlikte, bölge kuş popülasyonu açısından da zengindir.[7] Park, BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak ilan edilmiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2017. 
  2. ^ parc-w.net 1 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Resmi site.
  3. ^ "Koruma altındaki Alanlar hakkında Dünya Veritabanı: W du Nijer". 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 
  4. ^ W National Park. 2009
  5. ^ C.Michael Hogan. 2009
  6. ^ {{{assessors}}} (2008). Acinonyx jubatus ssp. hecki. IUCN 2008. IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi. Erişim tarihi: 4 February 2009.
  7. ^ United Nations Environment Programme-World Conservation Monitoring Centre (Content Partner); Mark McGinley (Topic Editor). 2009. "'W' National Park, Niger." In: Encyclopedia of Earth. Eds. Cutler J. Cleveland (Washington, D.C.: Environmental Information Coalition, National Council for Science and the Environment). online 29 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ BirdLife International. (2013). Important Bird Areas factsheet: 'W' National Park. Downloaded from http://www.birdlife.org 5 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on 19/03/2013.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burkina Faso</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Burkina Faso, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili oluşturmaktadır. Geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke 1960 yılında Yukarı Volta adı ile bağımsızlığa kavuşmuştur. Bağımsızlık sonrası dönemde siyasi belirsizlikler neticesinde darbeler yaşanmış, 4 Ağustos 1983 tarihinde Thomas Sankara önderliğinde devrim gerçekleştirilmiş, ülkenin ismi de devrim neticesinde Burkina Faso olarak değiştirilmiştir. Ülkenin başkenti Vagadugu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Nijer</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Nijer, resmî adıyla Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke adını büyük bir Afrika nehri olan Nijer Nehri'nden almıştır. Kuzeybatıda Cezayir, kuzeydoğuda Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya güneybatıda Benin ve Burkina Faso, batıda ise Mali ile komşudur. Nijer yaklaşık 1,27 milyon km²'lik alanıyla Batı Afrika'nın en büyük ülkesidir. Bu alanın %80'i Sahra'dadır. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 22 milyon nüfus ülkenin güney ve batısındaki kırsal bölgelere yoğunlaşmıştır. Başkent ve en büyük şehir Niamey de ülkenin güneybatı köşesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bamako</span> Malinin başkenti

Bamako, nüfusu 1.690.471 olup (2006), Mali'nin en büyük şehri ve başkentidir. Günümüzde en hızlı gelişen Afrika ülkesi olarak tahmin edilir. Nijer Nehri üzerinde konumlanır ve ülkenin güney ucu parçasındaki Yukarı ve Orta Nijer vadisini bölen şiddetli nehir akıntısının yakınındadır. Bamako, Koulikoro yakınında yer alan nehir limanı ile ulusun yönetim merkezi ve büyük bir ticari bölge ve konferans mekezidir. Bamako, Lagos, Abidjan, Kano, Ibadan, Dakar ve Accra'dan sonra Batı Afrika'nın 7. en büyük şehre ait merkezidir. Üretimleri tekstil, İşlenmiş et ve metal mallardır. Nijer Nehri'nde ticari balıkçılık vardır. Bamako 12°39′N, 8°0′W. konumunda yer alır. Bamako ismi Bambara kelimesinden gelir anlamı "crocodile river" dir.

Batı Afrika sığır kenesi, yaz kenesigiller (Ixodidae) familyasından kene türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gabar çakır kuşu</span>

Gabar çakır kuşu, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Makas kuyruklu çaylak</span> Kuş

Makas kuyruklu çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Chelictinia cinsine monotipik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu</span>

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO/ECOWAS), onbeş Batı Afrika ülkesinin oluşturduğu bölgesel bir gruptur. Lagos Antlaşması'nın imzalanması ile 28 Mayıs 1975 tarihinde kurulan bu kuruluşun misyonu bölgede ekonomik entegrasyonu teşvik etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Banc d'Arguin Ulusal Parkı</span>

Banc d'Arguin Milli Parkı Nuakşot ve Nouadhibou arasında, Moritanya'nın batı kıyısında Batı Afrika'da yer alan ulusal parktır. Dünya Mirası listesinde bulunan alan flamingo, geniş gagalı çulluk, pelikan ve sumru gibi göçmen kuşlar için önemli bir üreme bölgesidir. Üreme bölgeleri daha çok Tidra, Niroumi, Nair, Kijji ve Arguim adaları gibi kumluk bölgelerdir. Bölgeyi çevreleyen sular Batı Afrika'nın en zengin balıkçılık alanlarından bazılarını içerir ve tüm batı bölgesi için yuvalanma alanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Senegal ve Nijer</span>

Yukarı Senegal ve Nijer, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Fransız Batı Afrikası koloni sistemi içerisinde 1904 ile 1920 yılları arasında yer alan bir yönetim bölgesi konumundaydı. Koloni bölgesi Senegambiya ve Nijer koloni bölgesinden oluşturulmuştur. 1911 yılında Nijer'den askeri bölge oluşturulmuş, Yukarı Volta 1919 tek başına bir koloni bölgesi olmuş geri kalan kısım ise 1920 yılında Fransız Sudanı koloni bölgesi olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atakora Sıradağı</span>

Atakora Sıradağı Togo, Benin'de yer alıp, dağlık ve tepelik eteklerden oluşur. Halk arasında Akwapim-Togo Sıradağı olarak da adlandırılan bu sıradağlar Accra'dan başlayıp Togo sınırı boyunca ilerleyerek sınırı geçerek Togo'da devam etmektedir. Bu bölgelerde çok sık olarak şelalelere rastlanmaktadır. Volkanik bir geçmişe sahip dağların tepelerinde ve yamaçlarında sık yağmur ormanları bulunmaktadır. Nijer sınırları içinde kalan bölümünde W Milli Parkı yer alır. Afrika'nın vahşi yaşamında gözlenmiş tarihi yaban köpeği Lycaon pictus'un da bu bölgede yaşadığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer Havzası Otoritesi</span>

Nijer Havzası Otoritesi, Afrika'da ilk olarak 1964'te kurulan, 1980 yılında da bugünkü halini alan uluslararası örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Virunga Millî Parkı</span>

Virunga Millî Parkı, eski adıyla Albert Millî Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda, güneyde Virunga Dağlarından kuzeyde Rwenzori Dağlarına uzanan; Ruanda'daki Volkanlar Ulusal Parkı ve Rwenzori Dağları Millî Parkı ile Uganda'daki Kraliçe Elizabeth Millî Parkı'nın sınırları arasında yer alan 7,800 kilometrekarelik bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Taï Millî Parkı</span>

Taï Milli Parkı, Fildişi Sahili'nde yer alan, Batı Afrika'daki en önemli yağmur ormanı alanlarından birini içeren bir ulusal parktır. 1982 yılında flora ve faunasının genişliğinden dolayı bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Taï Milli Parkı'nın beş memeli türü, tehlike altındadır: cüce suaygırları, yeşil kolobus maymunları, leoparlar, şempanzeler ve Jentink's duikerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Manovo-Gounda St Floris Millî Parkı</span>

Manovo-Gounda St. Floris Milli Parkı, Çad sınırının yakınında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti prefektörü Bamingui-Bangoran'da yer alan milli park ve UNESCO Dünya Mirası'dır. İçinde barındırdığı canlı çeşitliliği nedeniyle 1988 yılında Dünya Mirası listesine kabul edilmiştir. Bölgede bulunan kayda değer canlılar arasında siyah gergedanlar, filler, Sudan çitası, leoparlar, kırmızı alınlı ceylanlar, bufalolar, zürafalar, aslanlar ve kuzey taşkın ovalarında bulunan çok çeşitli su kuşu türleri yer almaktadır. Ender vahşi hayvanların ölmesi ve canlı türlerinin yok oluşu nedeniyle bölge tehlike altındadır. Orta Afrika Cumhuriyeti'ne özgü olan batı siyah gergedanının nesli 2011 yılında tükenmiştir. Ağır silahlı avcıları tarafından gerçekleştirilen yasa dışı avlanma faaliyetlerinin parkta bulunan vahşi hayatın %80'ini yok ettiğine dair raporlar sonrasında bölge Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. 1997 yılının başında park görevlilerden dört kişinin vurulması ve genel olarak azalan güvenlik sebebiyle proje geliştirmeler ve turizm durma noktasına gelmiştir. Orka Afrika Cumhuriyeti hükûmeti, bölgenin işletilmesi sorumluluğunun özel kuruluşa verilmesini teklif etmiştir. 1998 yılındaki oturumunda Dünya Mirası Komitesi, bölge hakkında detaylı koruma durumu raporu ve rehabilitasyon programı hazırlanması önerisinde bulunmuştur. Vahşi yaşamın yeniden canlandırılmasına yönelik yetiştirme programları üzerinde çalışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı</span>

Aïr ve Ténéré Ulusal Doğa Koruma Alanı, Nijer'de ulusal bir doğa rezervidir. İç içe geçmiş birkaç koruma alanı içerir ve UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Aïr Dağlarının doğu yarısını ve Ténéré Çölünün batı kesimlerini kapsamaktadır. BirdLife International tarafından Önemli Kuş Alanı olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saloum Delta Millî Parkı</span> Senegalde bir milli park

Saloum Delta Millî Parkı ya da Parc National du Delta du Saloum, Senegal'de 76.000 hektarlık bir alana yayılmış olan bir millî parktır. 1976 yılında kurulan millî park, Saloum Deltası içerisinde; Saloum Nehri ve Kuzey Atlantik kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arli Ulusal Parkı</span>

Arli Ulusal Parkı, sık sık Arli olarak adlandırılır, Burkina Faso'nun güneydoğusundaki Tapona ilinde yer alan bir milli parktır. Güneyde Benin'deki Pendjari Ulusal Parkı ve batıda Singou Koruma Alanı ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Pendjari Ulusal Parkı</span>

Pendjari Ulusal Parkı, kuzeybatı Benin'de yer alan ve Burkina Faso'daki Arli Ulusal Parkı'na bitişik bir ulusal parktır. Adını Pendjari Nehri'nden alan milli park, vahşi yaşamı ile bilinir ve Batı Afrika'daki Afrika ormanı filleri, Batı Afrika aslanı, su aygırı, Afrika mandası ve çeşitli antiloplar gibi birçok canlı türüne ev sahipliği yapar. Park ayrıca kuşlardaki zenginliği ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Queen Elizabeth Ulusal Parkı</span>

Queen Elizabeth Ulusal Parkı, kısaca QENP, Uganda'nın en çok ziyaret edilen millî parkıdır. Park birçok memeli ve kuş türünün doğal yaşam alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Day Forest Millî Parkı</span>

Forêt du Day Milli Parkı olarak da bilinen Day Forest Milli Parkı, Cibuti'nin Goda Dağları ve Tadjourah Bölgesi'nde bulunan bir milli parktır.