İçeriğe atla

Württemberg Kontluğu

Württemberg Kontluğu
Grafschaft Württemberg
1081 - 1495
Württemberg Kontluğu bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Württemberg Kontluğu haritadaki konumu
BaşkentStuttgart
Resmî dil(ler)Svabyaca
Resmî din
Roma Katolik
DemonimAlman
Kont 
• 1081 - 1122
I. Conrad
• 1457 - 1495
V. Eberhard
Tarihî dönemOrta Çağ
Öncüller
Ardıllar
Svabya Dükalığı
Württemberg Dükalığı
Günümüzdeki durumuBaden-Württemberg

Württemberg Kontluğu, 12. yüzyıldan 1495'e kadar Kutsal Roma İmparatorluğu içinde bir kontluktu.[1] Daha sonra bir dükalık ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra bir krallık oldu.

Etimoloji

Bu kontluk adını, Stuttgart, Rotenberg'in Untertürkheim semtinde, Wattenberg Kalesi'nin 1819 yılına kadar üzerinde bulunduğu aynı adı taşıyan bir tepeden almıştır. Kontluk, yaklaşık 1350 yılına kadar kayıtlarda sadece "Wirtenberg" yazılışı ile yer almıştır.

Kaynakça

  1. ^ Killy, Walther; Vierhaus, Rudolf (30 Kasım 2011). Thibaut - Zycha (İngilizce). Walter de Gruyter. ISBN 978-3-11-096116-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis</span> İstanbulda Sarayburnu ve çevresine (Fatih) tekabül eden tarihî şehir, Doğu Roma ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğunun başkenti

Konstantinopolis veya Kostantiniyye, Roma İmparatorluğu (330–395), Bizans İmparatorluğu, Latin İmparatorluğu (1204–1261) ve Osmanlı İmparatorluğu'na (1453–1922) başkentlik yapmış tarihî bir şehir. Günümüzde şehir, Atatürk'ün inkılaplarından biri olarak 1928'de Latin harflerine geçilmesi sonrası, kentin Türkçe adının Latin harfleriyle yazılmış hali olan İstanbul olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Roma İmparatorluğu</span> Roma İmparatorluğunun bağımsız yönetilmiş batı yarısı

Batı Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun 395 yılında İmparator I. Theodosius tarafından ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan bir devlettir. Diğer yarısı ise Doğu Roma İmparatorluğu olan devlet, MS 3. ile 5. yüzyıllar arasında var olmuştur. Batı Roma İmparatorluğu, ayrı bir bağımsız İmparatorluk mahkemesi tarafından yönetildikleri herhangi bir zamanda Roma İmparatorluğu'nun batı eyaletlerinden oluşuyordu. Batı Roma İmparatorluğu ve Doğu Roma İmparatorluğu terimleri modern zamanlarda fiilen bağımsız olan siyasi varlıkları tanımlamak için icat edildi; Çağdaş Romalılar İmparatorluğun iki ayrı imparatorluğa bölündüğünü düşünmediler, ancak onu iki ayrı imparatorluk mahkemesi tarafından yönetilen tek bir yönetim olarak idari bir çare olarak gördüler.

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">Bizans imparatorları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bizans imparatorları listesi, Bizans İmparatorluğu'nun imparatorları hakkında kısa ayrıntılar sağlayan ve bu uzun süren imparatorluğun başına geçmiş olan kişileri hepsini bir arada gösteren bir bilgi kaynağıdır. Bu genel olarak, tek başına imparatorluk yapmayan ya da kıdemli imparator unvanını hiçbir zaman taşımayan birçok Bizans hükümdarlarının isimlerini kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya tarihi</span> Avusturyanın tarih öncesinden günümüze kadar geçmişi

Bu madde Avusturya'nın tarih öncesinden günümüze kadarki tarihi hakkında bilgi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Claudius</span>

Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus Genelde Claudius II adıyla tanınan Roma imparatoru. yılları arasında iki yıldan daha az bir süre için Roma İmparatorluğunu yönetmiş ve saltanatının kısalığına rağmen bazı başarılar elde etmiştir. Daha sonra kutsal bir konuma yükseltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma imparatorları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Kutsal Roman İmparatorları, Orta Avrupa'da Orta Çağ ve Yeni Çağ'da hüküm sürmüş olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun seçimle işbaşına geçen hükümdarlarıydı. Geleneğe göre 2 Şubat 962 tarihinde Papa XII. Ioannes'in elinden taç giymiş olan Saksonya Dükü, Almanya Kralı olan I. Otto ilk Kutsal Roma İmparatoru kabul edilmektedir. Ancak İmparatorluğun kendi daha sonraları kurulmuştur. Son Kutsal Roma İmparatoru II. Franz 1806 yılındaki Napolyon Savaşları sırasında tahttan feragât etti ve imparatorluk böylece son buldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Hollanda Cumhuriyeti</span>

Hollanda Cumhuriyeti — resmî adı Yedi Birleşik Hollanda Cumhuriyeti, Birleşik Hollanda Cumhuriyeti ya da Birleşik Yedi İller Cumhuriyeti — Avrupa'da 1581-1795 yılları arasında varlığını sürdüren bir cumhuriyet. Ardılları Batavya Cumhuriyeti ile Hollanda Birleşik Krallığı ve son olarak da modern Hollanda Krallığı'dır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Karl (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

IV. Karl, doğum Wenceslaus (Václav), onbirinci Bohemya kralı Lüksemburg Hanedanı'ndan ve Kutsal Roma İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Essex</span>

Essex, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinde Doğu İngiltere Bölgesinde birinci seviyede yerel idari birim olarak metropoliten olmayan bir kontluk ve coğrafi bakımdan ve krallık seremonileri için bir törensel kontluktur. Merkezi Chelmsford'dur. En yüksek noktası Hertfordshire yakınlarında, Langley köyü civarında Chrishall.

<span class="mw-page-title-main">Floransa Cumhuriyeti</span> İtalyan Şehir Cumhuriyeti

Floransa Cumhuriyeti, 1115 ile 1532 arasında bir cumhuriyet olarak hükûmet süren ve modern Toskana Bölgesi, İtalya'da konumlanmış Floransa merkezli bir şehir devletidir.

Belgrad Kuşatması, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları sırasında 8-14 Ekim 1690 tarihleri arasında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu tarafından işgal edilen Belgrad'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nassau-Weilburg Hanedanı</span>

Nassau-Weilburg Hanedanı, Nassau Hanedanı'nın alt kolu, 1344'ten 1806'ya kadar şimdi Almanya'da olan, o zamanki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan Nassau Kontluğu'nun bir bölümünü yöneten hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn prensleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste Lihtenştayn topraklarının Karl Lihtenştayn tarafından Kutsal Roma İmparatorluğu meclisinde danışman olan Lihtenştayn ailesinin sözünün daha çok geçmesi için Kutsal Roma İmparatorluğu'na bağlı Schellenberg Lorduğu ve Vaduz Kontluğu'nu satın alınıp Lihtenştayn Prensliğinin kurulmasıyla Lihtenştayn Prensi unvanını taşıyan hükümdarları içerir. Bu zamana kadar ülke sadece Lihtenştayn Ailesi tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Hans-Adam</span>

I. Hans-Adam, 3. Lihtenştayn Prensi. lihtenştayn Prensi Karl Eusebius ve Prenses Johanna Beatrix von Dietrichstein-Nikolsburg'un oğludur. 18 Ocak 169'da Schellenberg Lorduğu ve Vaduz Kontluğu'nu satın alarak, Kutsal Roma İmparatorluğu Meclisi'nde temsil edilmeyi amaçlamıştır. Ölümünden 7 yıl sonra, 23 Ocak 1719'da istediği gerçekleşmiştir ve Lihtenştayn Prensliği resmen kurulmuştur. Böylece Lihtenştayn Ailesi Kutsal Roma İmparatorluğu Meclisinde temsil hakkı kazanmıştır. I. Hans-Adam ayrıca Troppau ve Jägerndorf Dükü unvanını taşımıştır. Kendisine Viyana'da yazlık bir saray yaptırmıştır. Ve ömrünün büyük bir kısmını bu sarayda geçirmiştir. Kendisi Ayrıca 575. Altın Post Nişanı şövalyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lihtenştayn Prenslik Ailesi</span>

Lihtenştayn Prenslik Ailesi ya da Lihtenştayn Hanedanı, Lihtenştayn Prensliği'ni yöneten hanedan. Aynı zamanda ülkeye ismini veren ailedir. Aile üyelerini hak ve sorumlulukları, Aile üyeleri tarafından yapılan oylama sonucu değiştirilebilen bir aile yasası ile belirlenir. Aile üyeleri Vaduz Şatosu'nda ikamet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tirol</span>

Tirol, Alplerde, günümüz Kuzey İtalya ve Batı Avusturya'da yer alan tarihî bir bölge. Bu bölge tarihî olarak Tirol Kontluğu'nun merkezini oluşturdu; bu kontluksa 12. yüzyıldaki kuruluşundan 1919 yılına dek Kutsal Roma İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan'ın parçasını oluşturdu. 1919 yılında, I. Dünya Savaşı'yla Avusturya-Macaristan'ın dağılmasının ardından bu bölge, Saint-Germain Antlaşması'nın doğrultusunda iki farklı idarî bölüme bölündü: