İçeriğe atla

Vıçıtırın Kalesi

Vıçıtırın Kulesi
Kulla e Vjetër
Војиновића кула
Vıçıtırın, Kosova
Vojinović kulesi, iç avlu
TipTahkimat
Yapı bilgisi
Halka açık mı?Evet
Yapı tarihçesi
MalzemelerTaş

Vıçıtırın Kalesi (Arnavutça: Kalaja e Vushtrrisë;[1] Sırpça: Војиновића Кула) veya Eski Kule (Arnavutça: Kulla e Vjetër; SırpçaVojinovića Kula), Kosova'nın kuzeyindeki Vıçıtırın kentinde bulunan bir şehir tahkimatıdır. Despot Đurađ Branković'in (1427–1456) ikametgâhı olarak kullanılmıştır. Daha sonra tarihçiler (Ami Boué, Aleksandar Giljferding) kalenin Duşan dönemine kadar uzandığını belirterek, onu şehrin ortasında bir kuleye sahip eski bir kale olarak tanımlamışlardır.[2]

Tarih

Kaleyi inşa ettirenin Taşlı Köprü'yü de yaptırdığı da düşünülen Vojinović kardeşler olduğuna inanılıyor olsa da mimari özellikleri nedeniyle 14. yüzyılın sonları ile 15. yüzyılın başlarına tarihlendiği anlaşılmaktadır. Vojinović ailesi 14. yüzyılın ilk yarısında yaşamıştır ve destansı şiirlerde İmparator Duşan'ın yeğenleri oldukları anlatılmaktadır. Ancak Vıçıtırın, en güçlü oldukları Vojislav Vojinović (yaklaşık 1355 - 1363) ve Nikola Altomanović (1366–1373) dönemlerinde dahi kontrol ettikleri bölgenin, yakınlardaki İzveçan'a kadar ulaşan, dışında kalmaktadır. Ancak 15. yüzyılın başlarında Vıçıtırın'da Vojinović ailesiyle akraba olan Branković hanedanından bahsedilmektedir. Bu haneden (Vuk Branković'in babası) Branko Mladenović'in kız kardeşi olan Ratoslava, (Nikola Altomanović'in babası) Altoman Vojinović ile evlenmiştir.

Vojinović Kulesi

Vojinović Kulesi

Günümüze bu kaleden yalnızca Vojinović Kulesi olarak da bilinen kare planlı Başkule kısmı ulaşabilmiştir. Yaklaşık 3 m kalınlığındaki duvarlarında Senkendaz ve Ok mazgalları kalıntıları görülebilmektedir. Kapalı zemin katıyla beraber üzeri açık mazgallı siperleri bulunan bir kat daha bulunuyordu. Bütün Başkulelerde olduğu gibi Vojinović Kulesi'nde de zemin katta değil, yalnızca güney tarafındaki katta yer almaktaydı ve bu giriş, acil bir durumda kolayca kaldırılabilecek ahşap merdivenlerle sağlanmaktaydı.[3]

Kalıntılar

Taşlı Köprü

Đurađ Branković'in başkentinin önemli bir kısmı Osmanlı döneminde ortadan kaybolmuştur. Bu dönemde kale, hükûmetin ve idareci olan Bey'in ikametgâhı haline geldi ve kulelerin zemin katı, Bey adına vergi olarak toplanan arpa, mısır ve buğday gibi tahıllar için depo olarak kullanılmıştır. Kuleye 1 metre mesafede, kuzey duvarında yer alan ve yarım daire şeklindeki eski giriş kapıları kapatılmıştır. Bunun yerine, doğu duvarında yeni bir giriş açılmıştır.

Bugün, eski kaleden geriye yalnızca Başkule ve etrafındaki kare planlı avluyu oluşturan surlar kalmıştır. Duvarların yüksekliği genellikle 4 m - 5 m arasında değişmektedir, ancak ana caddeye bakan ve yokuşun alt kısmında yer alan güney duvarı 6 m - 7 m yüksekliğindedir.

Vojinović Kulesi, 1990 yılında Olağanüstü Öneme Sahip Kültür Anıtı olarak ilan edilmiş ve Sırbistan Cumhuriyeti tarafından koruma altına alınmıştır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Kraja, Mehmet, (Ed.) (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova) (Arnavutça). 1. Prishtina: Academy of Sciences and Arts of Kosova (Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës). s. 746. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844. 
  2. ^ Aleksandar Deroko, Medieval towns in Serbia, Montenegro and Macedonia, Belgrade 1950.
  3. ^ Ivan Zdravkovic, Medieval towns and castles in Kosovo, Belgrade 1975.
  4. ^ Şablon:CHS-SANU

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Hisarı</span> İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında 15. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı kalesi

Rumeli Hisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Boğaziçi'nde bulunan ve bulunduğu semte adını veren hisar. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden önce, Karadeniz'den gelebilecek saldırıları engellemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın en dar yerine, Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkule</span>

Kızıl Kule, Antalya'nın ilçesi Alanya'da Alanya Liman'nda bulunan Alanya Kalesi ile kentin simgelerinden biri olan kule.

<span class="mw-page-title-main">Şebinkarahisar Kalesi</span> Giresunun Şebinkarahisar ilçesinde bir kale

Şebinkarahisar Kalesi, Giresun ili Şebinkarahisar İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kremlin</span>

Kremlin, "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan muhkem yapılar bütünü. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kalesi</span> türk kalesi

Kayseri Kalesi Kayseri'de bulunan Türkiye'nin turistik kalelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kale</span> Orta Çağ boyunca Avrupa, Asya ve Orta Doğuda soylular tarafından inşa edilen müstahkem yapı

Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı. Bu tür tahkimatlar antik çağlardan beri kullanılmıştır. ve askerî işlevlerinin yanı sıra idari, siyasi ve ekonomik merkez olarak iş görmüştür. Kimi kaleler saray halkına konaklama imkanı sağlardı. Kalelerde kuleler ve surlar gibi farklı özelliklere sahip bölümler bulunurdu. 15. yüzyılda topların yaygınlaşmasıyla Orta Çağ kaleleri işlevlerini yitirdi ve yerini İtalyan tarzı kalelere bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Smirni</span> İzmirde bulunan antik şehir

Smirni, İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taşlı Köprü</span>

Taşlı Köprü Kosova’nın kuzey kesiminde, Sitniça Nehri üzerinde, Vıçıtırın şehrinin kenarında yer alan tarihî taş köprüdür. Yapılış tarihi 14-15. yüzyıl dolaylarıdır. Yapıldığı dönemde ve tarihte altından Sitniça Nehri akan köprünün bugün altından akarsu geçmemektedir. Yakın tarihte nehrin yönünde yapılan değişiklik sonucunda köprü karada kalmıştır. Bu yönüyle de ayrı bir özelliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi (Bakü)</span>

Kız Kulesi,(Azerice: Qız qalası) Bakü'de bulunan antik mimari bir eserdir. Kale, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkının (bulvar) yakınında yer alan savunma amaçlı tarihi bir yapıdır. Yüksek kule şeklindeki bu nadir yapının yüksekliği 28 metre, çapı ise birinci katta 16,5 metredir. Birinci katta duvar kalınlığı 5 metreye kadar ulaşmaktadır. Kalenin iç kısmı 8 kata bölünmüştür. Her kat, yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe şeklinde bir tavanla kaplanmıştır. Kale 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamış ve 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.

Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale ilinin Merkez ilçesinde, feribot iskelesinin yakınında bulunan saat kulesi. Vitalis Gaptiorele'nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896'da yaptırılmıştır. Kule 20 metre yüksekliğinde olup beş katlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Petrela Kalesi</span> Arnavutlukta bir kale

Petrela Kalesi, Arnavutluk'un Tiran iline bağlı Petrela köyünde bulunan bir kaledir. Kale, kayalık bir tepe üzerinde deniz seviyesinden 329 metre yüksekte yer almaktadır. 6. yüzyılda I. Justinianus tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mdzovreti Kalesi</span>

Mdzovreti Kalesi Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Dzama Nehri vadisinde yer alan bir kaledir. Kareli ilinin Ortubani köyünde konumlanmıştır. Kale, Dzama nehrinin sağ kıyısındadır. Kompleks, kilise, çan kulesi, kale, çeşitli evler ve tarımsal yerlerden oluşmaktadır.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osetya mimarisi</span>

Oset mimarisi - Oset halkının yüzyıllar boyunca oluşturduğu eşsiz maddi kültürünün örnekleridir.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Kule</span> Konstantinopoliste Bizans dönemi surlarının bir bölümü

Mermer Kule, Marmara Surları olarak isimlendirilen İstanbul Deniz Surları'nın Theodosius Surları olarak bilinen İstanbul Kara Surları ile kesiştiği noktada yer alır. Deniz Surları'nın en batıdaki kulesidir. Merkezi bir avlu ile sarnıçları olan ve devşirme mermer bloklardan inşa edilen dört katlı bir yapı kompleksidir. Rampalar, surlar ve mazgallar askeri bir işleve işaret ederken özellikle iç kısımdaki mimari vurgular ve sonradan eklenen sarnıçlar, yapının konut olarak kullanıma işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Kuzucubelen Kalesi</span> Mezitlide bir kule

Kuzucubelen Kalesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Mezitli ilçesinin Kuzucubelen köyünde, günümüzde harap bir hâlde bulunan eski bir gözetleme kulesidir. Bölge halkı tarafından Taş Kale olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sarayın Kulesi</span>

Sarayın Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Erdemli ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.