İçeriğe atla

Vytautas Landsbergis

Vytautas Landsbergis
Litvanya Yüksek Konseyi Başkanı
Görev süresi
11 Mart 1990 - 25 Kasım 1992
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenAlgirdas Brazauskas (Seimas Başkanı ve Geçici Cumhurbaşkanı olarak)
Seimas Başkanı
Görev süresi
25 Kasım 1996 - 19 Ekim 2000
Yerine geldiğiČeslovas Juršėnas
Yerine gelenArtūras Paulauskas
Anavatan Birliği Başkanı
Görev süresi
1 Mayıs 1993 - 24 Mayıs 2003
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenAndrius Kubilius
Kişisel bilgiler
Doğum 18 Ekim 1932 (91 yaşında)
Kaunas, Lithuania
Partisi Anavatan Birliği
Evlilik(ler) Gražina Ručytė-Landsbergienė
Dini Lutheran[1]
İmzası

Profesör Vytautas Landsbergis (d. 18 Ekim 1932) Litvan muhafazakâr bir politikacı ve Avrupa Parlamentosu Üyesi. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlık ilan ettikten sonra Litvanya'nın ilk devlet başkanıydı ve Litvanya Parlamentosu Başkanı olarak Seimas'ta görev yaptı. Profesör Landsbergis, Litvanya siyaset arenasında 20 yıldan beri faaliyet gösteren ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasına katkıda bulunan önemli bir siyasetçi olan bir entelektüeldir. Mikalojus Konstantinas Čiurlionis biyografisinin yanı sıra siyaset ve müzik üzerine çalışmalar da dahil olmak üzere çeşitli konularda yirmi kitap yazmıştır. Avrupa Vicdan ve Komünizm üzerine Prag Bildirgesinin kurucu üyesi[2] ve Komünizm Hırsızlığı Vakfı Mağdurlarının Uluslararası Danışma Konseyi üyesidir.[3]

Biyografisi

Vytautas Landsbergis, Litvanya'nın Kaunas şehrinde dünyaya geldi. Babası ünlü mimar Vytautas Landsbergis-Žemkalnis ve annesi oftalmolog Dr. Ona Jablonskytė-Landsbergienė, 1944 yılında aile evinde Yahudi bir genci barındırıyordu. Bu hareket için İsrail tarafından Uluslararası Dürüstler unvanı verilmiştir. 1952'de Ratmir Kholmov ve Vladas Mikėnas'ın ardından Litvanya satranç şampiyonasında üçüncü oldu. 1955 yılında Litvanya Müzik Konservatuvarı'ndan (şimdi Litvanya Müzik ve Tiyatro Akademisi) mezun oldu. 1969'da tezini doktorasına yazdı. 1978'de Litvanya Konservatuvarı'nda Profesör oldu. 1978-1990 yılları arasında Litvanya Konservatuvarı ve Vilnius Pedagoji Üniversitesi'nde profesör olarak çalıştı. 1994 yılında doktor habilitus derecesi için bir tez yazdı.

Siyasi kariyeri

Landsbergis, 1988'de Litvanya bağımsızlık yanlısı siyasi hareketi Sąjūdis'in kurucularından biri olarak siyasete girdi. Jūdis'in 1990 seçimlerindeki zaferi sonrasında Litvanya Yüksek Konseyi Başkanı oldu.

11 Mart 1990'da Litvanya'nın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığın restorasyonu ilan edilen Parlamento oturumuna başkanlık etti. Bunu yapmak için Litvanya ilk Sovyet Cumhuriyeti oldu. Geçici Litvanya Anayasası'na göre, Landsbergis hem Devlet Lideri hem de Parlamento Başkanı hakkında anayasal yetkiye sahiptir. Bu görevi Mart 1990'dan Kasım 1992'deki bir sonraki seçime kadar gerçekleştirdi.

2005 yılında Landsbergis, yeni kurulan Henry Jackson Derneği'nin uluslararası patronu oldu.

2015'ten bu yana Landsbergis, Roswitha Fessler-Ketteler, MEP Heidi Hautala, Aleksi Malmberg ve Frank Schwalba-Hoth, Kafkas Oda Orkestrası derneği ve Alman "Förderverein" danışma kurulu üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ Michael Bordeaux, The Politics of Religion in Russia and the New States of Eurasia, (Armonk, NY: M. E. Sharpe, 1995), 212
  2. ^ "Prague Declaration – Declaration Text". 3 Haziran 2008. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2010. 
  3. ^ "International Advisory Council". Victims of Communism Memorial Foundation. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2011. 
Siyasi görevi
Yeni makamLitvanya Yüksek Konseyi Başkanı
1990–1992
Sonra gelen
Algirdas Brazauskas
Seimas Başkanı ve Geçici Cumhurbaşkanı olarak
Önce gelen
Česlovas Juršėnas
Seimas Başkanı
1996–2000
Sonra gelen
Artūras Paulauskas
Parti siyasi görevi
Yeni makamAnavatan Birliği Başkanı
1993–2003
Sonra gelen
Andrius Kubilius

İlgili Araştırma Makaleleri

Henry Jackson Cemiyeti İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Peterhouse Koleji'nde, herhangi bir parti ile bağı olmayacak şekilde Mart 2005'te kurulmuş bir siyasi cemiyettir. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, pek çok ülkenin siyaset, bürokrasi ve akademi dünyalarından tanınmış isimleri bir araya getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Karahan Uslu</span>

Zeynep Karahan Uslu, Türk siyasetçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi</span> Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grup tarafından yapılan başarısız darbe girişimi

1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi, Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grubun ülkede denetimi Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov'dan alma teşebbüsüdür. Darbeciler Sovyetler Birliği Komünist Partisinin sol kanadında yer almakta ve Gorbaçov'un reform programının çok ileri gittiğini düşünerek yeni imzalanacak olan birlik antlaşmasının ülkenin sonunu getirdiğine kanaat getirmişlerdi. Darbe sadece 3 gün sürdükten sonra Gorbaçov tekrar iktidara dönse de olay Sovyetler Birliği'ndeki dengeleri altüst edecek ve hem ülkenin hem de SBKP'nin sonunu getirecektir.

Sinatra Doktrini, 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin Batılı diplomatlar arasında söz konusu edilen gayriresmî doktrinidir. Frank Sinatra (1915-1998) bir siyaset ve devlet adamı değil, İtalyan kökenli Amerikalı bir şarkıcıydı. Bu şarkıcının nasıl olup da, bir dönem boyunca heyecan yaratmış bir doktrine isim verdiğini anlamak için, 1990'lı yıllarda Doğu Avrupa’da yaşanan değişime bakmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Savisaar</span>

Edgar Savisaar, Estonya'da Halk Cephesi ve Merkez Parti kurucusu. 1990-1992 yılları arasında Estonya Başbakanlığı, daha sonra Estonya Ekonomik ve İletişim Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Estonya'nın başkenti Tallinn'in belediye başkanı olarak da görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrius Kubilius</span> Litvan siyasetçi

Andrius Kubilius, Litvanya'nın eski Başbakanıdır. 1999 yılında Başbakan olarak görev yaptı. Muhafazakâr siyasi parti Litvanya Hristiyan Demokratlar - Anavatan Birliği'nin lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Pál Schmitt</span> Macaristan cumhurbaşkanı

Pál Schmitt, Macar sporcu ve siyasetçi. 2010'dan 2012 yılına kadar Macaristan cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Macaristan Parlamentosunda 59'a karşı 263 oy ile cumhurbaşkanı seçilmişti. 6 Ağustos 2010 tarihinde yemin etti. Yaz Olimpiyatları'nda gençliğinde başarılı bir eskrimci olarak iki altın madalya kazandı. Bu görevinden önce Avrupa Parlamentosu başkan yardımcılığı ve Macaristan Ulusal Meclis Başkanlığı yapmıştır. Ayrıca Macarcanın yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Olivier Stirn</span> Fransız siyasetçi (d. 1936)

Olivier Stirn Fransız siyasetçi, eski bakan.

<span class="mw-page-title-main">Algimantas Nasvytis</span>

Algimantas Nasvytis, Litvan mimar ve siyasetçidir. Bağımsızlık yanlısı Sąjūdis hareketinde faaldi ve Litvanya'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılıp devlet olarak bağımsızlığını kazanmasıyla Litvanya'nın ilk dört hükûmetinde İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanı olarak görev yaptı.

Litvanya başbakanı, Avrupa ülkesi Litvanya'da hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. İlk olarak 16 Şubat 1918 yılında ilan edilen bağımsızlık ile kullanılmaya başlanan unvan, ülkenin Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ismi ile Sovyetler Birliği içerisinde yer aldığı 1940 ile 1990 yılları arasında kullanımda olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jurgis Šaulys</span>

Jurgis Šaulys, Litvanyalı ekonomist, diplomat ve politikacı ve Litvanya Bağımsızlık Yasası'na imza atan yirmi kişiden biriydi.

Aşağıda, tarihi Litvanya toprakları üzerindeki otorite başkanları olan yöneticilerin bir listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Mykolas Biržiška</span> Litvan tarihçi ve siyasetçi (1882-1962)

Mykolas Biržiška

<span class="mw-page-title-main">Pranas Dovydaitis</span>

Pranas Dovydaitis Litvanyalı politikacı, öğretmen, yazar ve profesör. 1918'de Litvanya Bağımsızlık Yasası'nın yirmi imzacısından biriydi. Litvanya Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas Magnus Üniversitesi</span>

Vytautas Magnus Üniversitesi Litvanya'ya bağlı Kaunas'ta yer alan devlet üniversitesi. Üniversite 1922'de alternatif bir ulusal üniversite olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Rasa Juknevičienė</span> Litvan siyasetçi

Rasa Juknevičienė, 2019'dan beri Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan Litvanyalı bir politikacı ve çocuk doktorudur. 2008-2012 yılları arasında Litvanya Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Merkez sağ Vatan Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gabrielius Landsbergis</span> Litvan siyasetçi

Gabrielius Landsbergis, Litvanyalı politikacı, Centras - Žaliakalnis seçim bölgesinden Seimas üyesi ve Avrupa Parlamentosu'nun eski bir üyesidir. Avrupa Halk Partisi Grubunun üyesiydi. Landsbergis, 2015 yılında Anavatan Birliği Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">László Surján</span> Macar siyasetçi

László Surján (d. Eylül 1941 2004-2014 yılları arasında FIDESZ ile Avrupa Parlamentosu üyeliği yapmış olan Macar bir politikacıdır.

Vytautas Sakalauskas, Litvanyalı siyasetçi. 1990'da Litvanya'nın bağımsızlığından önce Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin son başbakanı.