İçeriğe atla

Vytautė Žilinskaitė

Vytautė Žilinskaitė
DoğumVytautė Genovaitė Žilinskaitė
13 Aralık 1930
Kaunas, Sovyetler Birliği
Ölüm4 Nisan 2024 (93 yaşında)
Vilnius, Litvanya
EğitimVilnius Üniversitesi
MeslekYazar

Vytautė Genovaitė Žilinskaitė[1] (13 Aralık 1930, Kaunas - 4 Nisan 2024, Vilnius), Litvan kadın yazar.

Hayatı

Žilinskaitė, 13 Aralık 1930'da Kaunas, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Vilnius Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 1963'ten itibaren Litvanya Yazarlar Birliği üyesiydi. Ağırlıklı anı, hiciv, şiir ve çocuk edebiyatı türünde eserler verdi.[2] Çalışmaları İngilizce, Almanca, Lehçe, Çekçe, Slovakça, Rusça, Bulgarca, Portekizce, Moldovaca, Macarca ve Letonca dillerine çevrildi. Žilinskaitė, 4 Nisan 2024'te Kaunas, Litvanya'da doğal nedenlerden 93 yaşında öldü.[3]

Eserleri

Hiciv

  • „Ne iš pirmo žvilgsnio“ (1962)
  • „Ir aš ožius ganiau“ (1965)
  • „Angelas virš miesto“ (1967)
  • „Romantikos institutas“ (1968)
  • „Paradoksai“ (1973)
  • "Satyros"(1978)
  • „Humoreskos“ (1979)
  • „Paveikslas“ (1981)
  • „Ikaras Antrasis“ (1990)
  • „Vaiduokliai“ (1991)
  • „Paršiuko puota“ (1996)
  • “Kas atsitiko?” (2000)

Kolleksiyon

  • "Karuselėje" (1970)
  • "Kvaitulys" (1984)

Şiir kolleksiyonu

  • „Nesustok, valandėle“ (1961)

Çocuk kitabı

  • "Melagių pilis" (1968)
  • "Berniukas iš albumo. Karklo šakelė. Begemoto oda" (1974)
  • "Robotas ir peteliškė" (1978)
  • "Ledinė fėja" (1979)
  • "Gaidžio kalnelis" (1981)
  • "Kelionė į Tandadriką" (1984)
  • "Kintas" (2005)

Ödülleri

  • 1965: Litvanya Gazeteciler Derneği: Vincas Mickevičius-Kapsukas Ödülü

[4] "Mano neapykanta stipresnė" ile ["Nefretim daha güçlü: Raseiniai yeraltı komünist gençlik örgütünün faaliyetleri hakkında bir belgesel"]

  • 1972: "En İyi Mizahi Eser": Litvanya SSR Devlet Ödülü[4]
  • 1979: "En İyi Çocuk Kitabı": Litvanya SSR Devlet Ödülü[4] Robotas ir peteliškė [Robot ve Kelebek]
  • 1996/1997: 1996'nın "En İyi Çocuk ve Yetişkin Kitabı": IBBY Litvanya Bölüm Ödülü (1997) Tiputapė[5]
  • 2000/2001: 2001'in "En İyi Çocuk ve Yetişkin Kitabı": IBBY Litvanya Bölüm Ödülü

(2001) Nebijokė[5]

  • 2005: Litvanya Büyük Dükü Gediminas Şövalyelik Nişanı[1]
  • 2007: IBBY Litvanya Bölüm Ödülü (Kintas)[5]
  • 2007: Çocuk Edebiyatı Ödülü (Kintas)[5]

Kaynakça

  1. ^ a b ""LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTAS DEKRETAS <...>, June 22, 2005, No. 348"". 12 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2024. 
  2. ^ "Vytautė Žilinskaitė". 6 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2024. 
  3. ^ Mirė rašytoja Vytautė Žilinskaitė 4 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Litvanca)
  4. ^ a b c "Что надо сделать для того, чтобы Россия перестала быть «замком лгунов»?" 20 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ["What Is to be Done for Russia Ceased to be the Castle of Liars?"], zavtra.ru
  5. ^ a b c d "VYTAUTĖ ŽILINSKAITĖ"[], at Rubinaitis, children's literature information portal

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Šarūnas Marčiulionis</span> Litvan basketbolcu

Raimondas Šarūnas Marčiulionis (

<span class="mw-page-title-main">Justinas Marcinkevičius</span>

Justinas Marcinkevičius, Litvanyalı şair, yazar, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Saulius Skvernelis</span> Litvanya başbakanı (2016-2020)

Saulius Skvernelis, 2016-2020 yılları arası Litvanya Başbakanı olan Litvan siyasetçidir. Aynı zamanda Seimas'a üyedir. Daha önce polis komiseri olarak görev yapmış ve 2014-2016 yılları arasında İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

<i>Lietuvos aidas</i>

Lietuvos aidas, Litvanya'da faaliyet yürüten günlük gazete. Antanas Smetona tarafından 6 Eylül 1917'de kuruldu. Litvanya Konseyi'nin yayın organıydı ve ardından yeni kurulan Litvanya hükûmetinin yarı resmi yayını oldu. Hükûmet Vilnius'tan geçici başkent Kaunas'a taşındığında yayın durduruldu. 1928'de Litvanya hükûmetinin yayını olarak yeniden canlandırıldı ve Litvanya'nın en popüler gazetesi oldu. Zirvede, 90.000 kopya birleşik tirajlı üç günlük baskı yayınladı. II. Dünya Savaşı döneminde yayını aksadı. 1990'da Litvanya, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra, gazete bir kez daha Litvanya Cumhuriyeti Yüksek Konseyi'nin resmî gazetesi oldu. 1992 sonunda tirajı 103.000 kopyaya ulaştı. Ancak, kısa süre içinde özelleştirildi ve okurluk, finansal zorluklar ve diğer tartışmalarla da karşı karşıya kaldı. Nisan 2006'da, vergi borçları 4 milyon Litvanya litasının üzerine çıktığında Devlet Vergi Müfettişliği tarafından iflas işlemleri başlatıldı. Şirket 2015 yılında tasfiye edildi, ancak gazete kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yayınlanmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jonas Basanavičius</span>

Jonas Basanavičius, Litvanyalı bağımsızlık aktivisti politikacı, doktor, yazar. Litvanya'nın bağımsızlığı için çok sayıda çalışma yürüttü. Litvanya Bağımsızlık Yasası imzacıları oturumunun başkanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Saliamonas Banaitis</span>

Saliamonas Banaitis (

<span class="mw-page-title-main">Stanisław Narutowicz</span> Litvanyalı avukat ve politikacı

Stanisław Narutowicz (

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 pandemisi'nin Litvanya'ya ulaştığı 28 Şubat 2020'de doğrulandı. 18 Mart 2020'de ilk yerli vaka doğrulandı. İlk vakanın yakın bir aile üyesi idi. İlk topluma yayılan vakalar 19 Mart'ta bildirildi ve ilk ölüm 20 Mart 2020'de meydana geldi.

Darius Antanavičius, Litvan bilim insanı arkeolog, filolog, beşeri bilimler doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Bronislovas Paukštys</span>

Bronislovas "Bronius" Paukštys, Litvanya'daki Holokost'tan yaklaşık 120 Yahudi çocuk ve 25 Yahudi yetişkini kurtarmış Litvanyalı bir Katolik rahipti. 1977'de kurtardığı Yahudiler sebebiyle Uluslararası Dürüstler ödülü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Dil Enstitüsü</span>

Litvanya Dil Enstitüsü, Litvanya'nın başkenti Vilnius merkezli, devlet destekli bir Litvanca dil araştırma kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Tatarları</span>

Litvanya'daki Tatarlar, Litvanya Cumhuriyeti'nde yaşayan benzersiz bir etnik gruptur ve en eski ulusal azınlıklardan biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

Vytenis Jankūnas, New York'ta yaşayan ve çalışan bir Litvanyalı-Amerikalı bir fotoğrafçı ve sanatçıdır. Çalışmaları fotoğraf, resim ve karma medya çalışmalarından oluşmaktadır.

Judita Vaičiūnaitė, Litvanyalı yazardır. Kentsel ortamları ve mitolojik kadınları şiirsel araştırması ile tanınan, Litvanya'nın en ünlü 20. yüzyıl şairlerinden biridir.

Vytautas Sakalauskas, Litvanyalı siyasetçi. 1990'da Litvanya'nın bağımsızlığından önce Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin son başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Nijolė Sadūnaitė</span>

Felicija Nijolė Sadūnaitė, Litvanyalı Katolik rahibe ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Gabrielė Martirosian</span>

Gabrielė Martirosian, Litvanya Kaunas'lı model, oyuncu ve radyo, televizyon sunucusudur. En çok Bayan Litvanya 2008 olarak bilinir.