İçeriğe atla

Vyaçeslav Trubnikov

Vyaçeslav Trubnikov
Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı
Görev süresi
1996-2000
Yerine geldiğiYevgeni Primakov
Yerine gelenSergei Lebedev
Kişisel bilgiler
Doğum Vyaçeslav İvanoviç Trubnikov
25 Nisan 1944(1944-04-25)
İrkutsk, Sovyetler Birliği
Ölüm 28 Nisan 2022 (78 yaşında)
İrkutsk, Rusya
Bitirdiği okul Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
Mesleği Gazeteci
siyaset bilimci
istihbarat subayı
diplomat

Vyaçeslav İvanoviç Trubnikov (Rusça: Вячеслав Иванович Трубников; d. 25 Nisan 1944 - ö. 18 Nisan 2022), Sovyet-Rus gazeteci, siyaset bilimci, istihbarat subayı ve diplomat.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Trubnikov, 25 Nisan 1944'te İrkutsk, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanlığı ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Birinci Yardımcılığı gibi üst düzey görevlerde bulundu.

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden 1967'de mezun olduktan sonra KGB Merkez Teşkilatı'nda (Dış İstihbarat) görev aldı. 1971-1977 yılları arasında Hindistan'da RIA Novosti haber ajansının muhabiri olarak çalıştı. KGB bünyesinde 1977-1984 yılları arasında KGB Merkez Teşkilatı, 1984-1990 yılları arasında Bangladeş ile Hindistan'da ve 1990-1991 yılları arasında Güneydoğu Asya Departmanı Başkanı olarak hazır bulundu. Ocak 1992'de Dış İstihbarat Teşkilatı (Rusya) Direktörü Yevgeni Primakov'un birinci yardımcısı oldu. Ocak 1996-Mayıs 2000'de Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı olarak görev aldı. Haziran 2000-Temmuz 2004 döneminde Rusya Dışişleri Bakanlığı Birinci Yardımcısı olarak çalıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 29 Temmuz 2004'te Rusya'nın Hindistan Büyükelçisi olarak atandı.[2]

Ayrıca Avrupa Liderlik Ağı (ELN) bünyesinde Kıdemli Ağ Üyesiydi.[3]

Ölümü

Rusya Devlet TASS Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Trubnikov, 18 Nisan 2022'de doğum yeri İrkutsk, Rusya'da 77 yaşında öldü. Ölüm nedeni açıklanmadı.

Kaynaklar

  1. ^ Умер бывший директор СВР Вячеслав Трубников 19 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  2. ^ Посол (Rusça). Embassy of Russia in New Delhi. 14 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  3. ^ "Senior Network". www.europeanleadershipnetwork.org (İngilizce). 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

Hükûmet görevi
Önce gelen:
Yevgeni Primakov
Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi
1996–2000
Sonra gelen:
Sergei Lebedev

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">KGB</span> Sovyetler Birliğinin istihbarat ve gizli servisi

KGB, Devlet Güvenlik Komitesi, Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisidir. İlk olarak 1918 yılında Çeka adıyla kurulan teşkilat pek çok kez isim değişikliğine maruz kalmış ve son olarak 13 Mart 1954'te KGB adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Federal Güvenlik Servisi</span> Rusya Federasyonunun millî istihbarat teşkilatı

Federal Güvenlik Servisi (FSB), Rusya'nın devlet iç güvenlik kurumudur. 3 Nisan 1995 tarihinde Federal Karşı İstihbarat Servisi'nin yerini almış olup Sovyetler Birliği dönemindeki KGB'nin baş halefidir. Federal Güvenlik Servisi, karşı istihbarat, iç güvenlik ve sınır güvenliği, terörle mücadele, diğer bazı ciddi organize suçlar ile mücadele ve federal yasa ihlallerini araştırmaktan sorumludur ve doğrudan Rusya Devlet Başkanı'na karşı sorumludur. Karargâhı, Kuznetski Most Caddesi üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi</span> Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grup tarafından yapılan başarısız darbe girişimi

1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi, Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grubun ülkede denetimi Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov'dan alma teşebbüsüdür. Darbeciler Sovyetler Birliği Komünist Partisinin sol kanadında yer almakta ve Gorbaçov'un reform programının çok ileri gittiğini düşünerek yeni imzalanacak olan birlik antlaşmasının ülkenin sonunu getirdiğine kanaat getirmişlerdi. Darbe sadece 3 gün sürdükten sonra Gorbaçov tekrar iktidara dönse de olay Sovyetler Birliği'ndeki dengeleri altüst edecek ve hem ülkenin hem de SBKP'nin sonunu getirecektir.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Gehlen</span>

Reinhard Gehlen, Alman asker ve casus.

<span class="mw-page-title-main">KGB Birinci Genel Direktörlük</span>

Birinci Genel Direktörlük veya kısa adıyla PGU, SSCB'nin dış istihbarattan sorumlu olan kurumuydu. Devlet Güvenlik Komitesi'nin (KGB) ana direktörlüğüdür. Görevi, dış ülkelerde teknik ve insani istihbarat toplayıp, analiz ederek Sovyetler Birliği'nin dış politikasına yön vermekti. 1991 yılında SSCB'nin dağılmasıyla Dış İstihbarat Servisi SVR adlı bağımsız bir kuruma dönüştürülmüştür. İlk başkanı Alexander Panyushkin, son başkanı Leonid Shebarshin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Dış İstihbarat Servisi (Rusya)</span>

Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (Rusça: Служба внешней разведки, Rusça telaffuz: [Sluʐbə vnʲɛʂnʲɪj rɐzvʲɛtkʲɪ]; tra. Sluzhba vneshney razvedki; ya da SVR RF ağırlıklı sivil işler için, Rusya'nın dış istihbarat kuruluşudur. SVR, KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü organizasyonunun halefidir. Askeri casusluk işlerinde karşılığı GRU olmaktadır. SVR RF Aralık 1991 yılından bu yana KGB'nin Birinci Baş Direktörlüğü halefi konumundadır. SVR'nin yönetim merkezi Moskova'da Yasenevo Bölgesi'nde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat teşkilatı</span>

İstihbarat teşkilatı, kolluk, millî güvenlik, savunma ve dış politika hedeflerine destek amacıyla analiz ederek veya araştırarak bilgi ve istihbarat toplamaktan sorumlu kamu kurumudur. İstihbarat teşkilatlarının açık veya gizli, casusluk, istihbarata karşı koyma, iletişimi durdurma, kriptoanaliz, diğer kurumlar ile iş birliği ve kamu kaynaklarının değerlendirilmesi gibi görevleri bulunmaktadır. Bu bilgilerin toplanma ve yayılması istihbarat analizi veya istihbarat olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Özel İletişim Servisi</span>

Rusya Federasyonu Federal Koruma Servisi Özel İletişim ve Bilgi Servisi bilgi güvenliği ve kriptanaliz/şifreleme içeren bilgilerin toplanması ve yabancı iletişim ve yabancı sinyallerin istihbarat analizi, yanı sıra Rusya'nın devlet muhabere ve bilgi sistemlerini korumaktan sorumlu Rusya Federal Koruma Servisi bir kripto istihbarat kuruluşudur. Bu Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eşdeğerdir.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Sekreterliği (Arjantin)</span> Arjantin Cumhuriyetinin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığı

İstihbarat Sekreterliği Arjantin Cumhuriyeti'nin Ulusal İstihbarat Sisteminin önde gelen istihbarat teşkilatı ve başkanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan İstihbarat Servisi</span>

Gürcistan İstihbarat Servisi (GIS) merkezi Tiflis bölgesinde olan, Gürcistan'ın ulusal istihbarat kuruluşudur. Hizmetin mevcut başkanı 2013 yılında atanan Davit Sujashvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Dış İstihbarat Teşkilatı</span>

Polonya Dış İstihbarat Teşkilatı veya AW Polonya Cumhuriyeti'nin yurt dışında kamu ile ilgili gizli bilgi toplanmasında görevli bir Polonya istihbarat teşkilatıdır. Bu reformlarla ve İstihbarat Ajansı olarak (AW) İç Güvenlik Ajansı (ABW) ve Devlet Koruma Dairesi olarak bir bölünmeyle 2002 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">TASS</span>

TASS (Rusça: Телеграфное агентство Советского Союза ТАСС-Telegrafne Agentsva Sovyetskova Soyuza-Sovyetler Birliği Haber Ajansı kısaca TASS, şimdiki ismi Rus Haber Ajansı 1902 yılında kurulan, Rusya'da en büyük, dünyada ise Reuters, Associated Press ve Agence France-Presse ile birlikte, en büyük dört haber ajansından birisidir. 1925-1991 yılları arasında SSCB'nin resmî haber ajansı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Narışkin</span> Rus siyasetçi

Sergey Yevgenyeviç Narışkin Rus siyasetçi, Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı ve Rosneft'in yönetim kurulu üyesi.

Sovyet gizli polis teşkilatlarının zaman içinde devamlılıkları vardı. Ekim Devriminden sonra Vladimir Lenin'in 20 Aralık 1917 tarihli kararıyla oluşturulan ilk gizli polise "Çeka" (ЧК) adı verildi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında KGB'nin ardılı konumundaki Rusya Federal Güvenlik Servisi'nde çalışanlar hâlâ gayriresmî olarak Çekist olarak adlandırılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Patruşev</span> Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı  Başdanışmanı

Nikolay Platonoviç Patruşev, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak görev yapan Rus subay ve siyasetçi. Patruşev, 1999-2008 yılları arasında Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kryuçkov</span>

Vladimir Aleksandroviç Kryuçkov, Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği İstihbarat ve Devlet Güvenlik Komitesi KGB'nin 1988-1991 yıllarında görev yapmış başkanı. Politbüro üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Kvasnikov</span>

Leonid Romanoviç Kvasnikov bir Rus kimya mühendisi ve casustu, önce NKVD'de ve daha sonra KGB'de görev yaptı. 1934'te Moskova Kimyasal Makine Yapım Enstitüsü'nden onur derecesiyle mezun oldu ve Tula bölgesindeki bir kimya fabrikasında birkaç yıl mühendis olarak çalıştı. Kvasnikov, lisansüstü mühendislik çalışmalarına devam etti ve 1938'de bilimsel-teknik zeka uzmanı olarak KGB'ye katıldı. 1939'dan itibaren bilimsel ve teknik istihbarat bölüm başkanıydı. Kvasnikov, Almanya ve Polonya'da birkaç kısa dönemli görevde hizmet verdi ve hızla yükselerek KGB bilimsel istihbarat bölümünün başkan yardımcısı ve ardından şefi oldu.

Siyah operasyon, bir devlet kurumu, askeri birim veya paramiliter bir organizasyon tarafından yapılan gizli operasyondur. Özel şirketlerin veya grupların faaliyetlerini içerebilir. Siyah operasyonun temel özellikleri, gizli olması ve onu gerçekleştiren organizasyona atfedilemez olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aktif önlemler</span>

Aktif önlemler (Rusça: активные мероприятия) Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu tarafından yürütülen siyasi savaşı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kökeni 1920'li yıllara dayanan terim, Sovyet ve Rus hükûmetlerinin dış politika hedeflerine dayalı casusluk, propaganda, sabotaj ve suikast gibi operasyonları kapsamaktadır. Vladimir Putin yönetimi aktif tedbirleri uygulamaya devam etti.