İçeriğe atla

Vyaçeslav Sazonov

Vyaçeslav Vasilyeviç Sazonov (Rus. Вячеслав Васильевич Сазонов, d. 25 Ağustos 1935 (Moskova) - ö. 3 Şubat 2002, (Moskova))[1] olasılık ve ölçü teorisi alanlarında çalışmış Sovyet ve Rus matematikçidir. Sazonov teoremi ile bilinmektedir.

Eğitim hayatı ve iş yaşamı

Moskova Devlet Üniversitesi'nden 1958 yılında mezun oldu ve yine aynı üniversiteden 1961'de doktora derecesini aldı. Doktorasını Yuri Prokhorov danışmanlığı altında Olasılık dağılımları ve karakteristik fonksiyoneller [2] başlıklı teziyle almıştır.[1][3] Sazonov, 1958'den 2002'ye kadar Steklov Matematik Enstitüsü'nde çalıştı . 1968'de Olasılık teorisinde çok boyutlu ve sonsuz boyutlu limit teoremlerinin araştırılması[4] başlıklı teziyle Doktor Nauk derecesini aldı. 1970'te Nice şehrinde düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresinde davetli konuşmacı olmuştur.[5] 1971 yılında Matematik Profesörü akademik unvanını aldı ve SBKP'nin üyesi oldu. 1971'den 1999'a kadar Moskova Devlet Üniversitesi, Hesaplamalı Matematik ve Sibernetik Fakültesi, Matematiksel İstatistik Bölümü'nde profesör olarak çalıştı.[1] Sazonov, Theory of Probability and Its Applications dergisinin yaklaşık yirmi yıl baş editör yardımcısıydı. 1979'da Aleksandır Borovkov ve Vytautas Statulevičius ile birlikte SSCB Devlet Ödülü'nü almıştır.

Seçkin yayınları

  • Sazonov, V. V. (1981). Normal approximation—some recent advances. Lecture Notes in Mathematics. 879. Springer. doi:10.1007/BFb0096862. 
  • Prokhorov, Yuri V.; Sazonov, V. V., (Ed.) (1987). Proceedings of the 1st World Congress of the Bernoulli Society: Tashkent, USSR, 8–14 September 1986. 1. VNU Science Press. 
  • Sazonov, V. V.; Zalesskii, B. A.; Ulyanov, V. V. (1989). "Normal approximation in Hilbert space". Theory of Probability and Its Applications. 33 (2). ss. 207-227. 
  • Sazonov, V. V.; Zalesskii, B. A.; Ulyanov, V. V. (1989). "Normal approximation in Hilbert space". Theory of Probability and Its Applications. 33 (3). ss. 473-487. 

Kaynakça

  1. ^ a b c "Сазонов Вячеслав Васильевич, letopsis.msu.ru". 7 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2024. 
  2. ^ "Распределения вероятностей и характеристические функционалы"
  3. ^ Mathematics Genealogy Project'te Vyaçeslav Sazonov
  4. ^ "Исследования по многомерным и бесконечномерным предельным теоремам теории вероятностей"
  5. ^ Sazonov, V. V (1970), "Sur les estimations de la rapidité de convergence dans le théoreme limite central (cas de dimension finie et infinie).", Actes, Congrès intern. Math., cilt 2, ss. 577-588 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Dedekind</span> Alman matematikçi (1831–1916)

Julius Wilhelm Richard Dedekind, sayılar teorisi, soyut cebir konularına önemli katkılarda bulunan bir Alman matematikçiydi. En iyi bilinen katkısı, Dedekind kesimi kavramı aracılığıyla reel sayıların tanımıdır. Ayrıca modern küme teorisi ve Mantıkçılık' olarak bilinen matematik felsefesi'nin gelişiminde öncü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Émile Borel</span> Fransız matematikçi ve siyasetçi (1871 – 1956)

Félix Édouard Justin Émile Borel Fransız bir matematikçi ve politikacıydı. Bir matematikçi olarak, ölçü teorisi ve olasılık alanlarında kurucu çalışmalarıyla tanınıyordu.

Matematiğin vektör uzaylarıyla ve bu uzayların üzerinde tanımlı operatörlerle uğraşan bir alt dalı. Kökleri fonksiyon uzayları kuramının geliştirilmesine; hatta diferansiyel ve integral denklemlerinin çalışılmasına kadar gitmektedir. Özelde mesela Fourier dönüşümü gibi fonksiyon dönüşümlerinin çalışılmasında da kullanılmıştır. Fonksiyonel kelimesinin ilk kullanımı varyasyonlar hesabına kadar takip edilebilir. Ancak, genel anlamda kullanımı İtalyan matematikçi ve fizikçi Vito Volterra'ya atfedilmektedir. Yine de temeli büyük ölçüde Stefan Banach ve çevresindeki Polonyalı matematikçiler tarafından atılmış ve geliştirilmiştir. Çağdaş anlamda, fonksiyonel analiz bir topolojiye sahip vektör uzaylarının çalışılmasında, özellikle sonsuz boyutlu uzaylarda, gözükmektedir. Tanımdan yola çıkılarak fonksiyon analizinin sonlu boyutlu uzaylar kuramını da içerdiği düşünülebilir; ancak bu uzayları bir topolojisi olmadan inceleyen alan doğrusal cebirdir. Fonksiyonel analizin önemli bir işlevlerinden biri de ölçü, integral ve olasılık kuramı gibi genel kuramları sonsuz boyutlu uzaylara yaymaktır ki bu işlevin özelde adı sonsuz boyutlu analizdir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kolmogorov</span> Sovyet matematikçi

Andrey Nikolayeviç Kolmogorov olasılık teorisi, topoloji, sezgisel mantık, türbülans, klasik mekanik, algoritmik bilgi teorisi ve hesaplama karmaşıklığının matematiğine katkıda bulunan Sovyet bir matematikçiydi.

En genel anlamda, soyut matematik, matematiğin soyut kavramlarını inceleyen bir kolu olarak adlandırılabilir. 18. yüzyıldan bu yana, soyut matematik matematiksel aktivitenin bir kategorisi olarak kabul edilmiştir. Bazen spekülatif matematik olarak da kategorize edildiği olur. Soyut matematik navigasyon, mühendislik, fizik, astronomi gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Soyut matematiğe dair en güçlü öngörülerden biri de soyut matematiğin ille de uygulamalı matematik olmak zorunda olmadığıdır; soyut şeylerleri onların içsel doğasını anlayarak çalışmak onların doğada nasıl apaçık biçimde nasıl olduğu ile ilgili olmak zorunda değildir. Soyut matematik ve uygulamalı matematik arasındaki felsefi açı farkına rağmen pratikte birçok örtüşme noktalarının olduğu da aşikardır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Zermelo</span> Alman mantıkçı ve matematikçi

Ernst Friedrich Ferdinand Zermelo, çalışmalarının matematiğin temelleri üzerinde büyük etkileri olan bir Alman mantıkçı ve matematikçiydi. Zermelo–Fraenkel aksiyomatik küme teorisini geliştirmedeki rolü ve iyi-sıralılık ilkesi için kanıtıyla tanınır. Ayrıca, 1929'da satranç oyuncularını sıralama üzerine çalışması, ikili karşılaştırma için bu yöntemi kullanan çeşitli uygulamalı alanlar üzerinde derin bir etkisi olmaya devam eden bir modelin ilk tanımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovin</span> Rus matematikçi

Boris Anatolyeviç Dubrovin, Rus matematikçi, Fizik ve Matematik Bilimleri Doktorudur.

<span class="mw-page-title-main">Graf (matematik)</span> kenarlarla çiftler halinde bağlanmış köşeler

Matematikte graf ya da çizge, nesne çiftlerinin bir anlamda "ilişkili" olduğu bir dizi nesne kümesini belirleyen bir yapıdır. Nesneler, köşeler adı verilen matematiksel soyutlamalara karşılık gelir ve ilgili düğüm çiftlerinin her birine bir kenar, ayrıt adı verilir. Tipik olarak bir graf, kenarları için çizgiler veya eğriler ile birleştirilen, düğümler için bir nokta veya daire kümesi olarak diyagram şeklinde gösterilir. Graflar ayrık matematikte çalışmanın amaçlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Svetlozar Raçev</span> Bulgar matematikçi, ekonomist

Svetlozar (Zari) Todorov Raçev, finansal matematik, olasılık teorisi ve istatistikler alanında çalışan Bulgar matematikçidir. Olasılık ölçütleri, türev fiyatlandırması, finansal risk modellemesi ve ekonometri alanındaki çalışmaları ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

Asuman Güven Aksoy, Türk-Amerikan matematikçidir. Fizikçi-matematikçi Prof. Dr. Rahmi Güven ve uygulamalı matematikçi Prof. Dr. Bilgehan Güven'in kardeşidir. Ekonomist Ercüment Aksoy ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Markov</span>

Andrey Andreyevich Markov, en çok stokastik süreçler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Rus matematikçidir. Araştırmasının birincil konusu daha sonra Markov zincirleri ve Markov süreçleri olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Bernstein</span> Sovyet matematikçi

Sergey Natanoviç Bernstein kısmi diferansiyel denklemlere, diferansiyel geometriye, olasılık teorisine ve yaklaşım teorisine katkılarıyla tanınan Yahudi kökenli bir Rus ve Sovyet matematikçi.

Tarihsel zamanlarda, Yunan uygarlığı matematiğin tarihi ve gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bugüne kadar, bir dizi Yunan matematikçi, yenilikleri ve matematik üzerindeki etkileri nedeniyle dikkate alınmış ve saygı görmüştür.

Bu makale, ülkelere göre matematiksel toplulukların bir listesini içerir.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bjorn Poonen</span> Amerikalı matematikçi

Bjorn Mikhail Poonen, Amerikalı matematikçi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Matematik Bölümü'nde Seçkin Bilim Profesörüdür. Dört kez Putnam Yarışması kazananı olmuştur. Araştırma alanı aritmetik geometri olmakla birlikte ara sıra olasılık ve bilgisayar bilimi gibi diğer konularda da yayınlar yapmıştır. İki kitap düzenledi ve araştırma makalelerine yaklaşık 1.000 farklı yazar tarafından atıfta bulunuldu. Algebra &amp; Number Theory dergisinin kurucu, yönetici editörüdür. Ayrıca Involve ve AK Peters Research Notes in Mathematics kitap serisinin yayın kurullarında görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nadeschda Gernet</span> Rus kadın matematikçi (1877-1943)

Nadeschda Gernet, aynı zamanda Nadezhda olarak da bilinir, Rusça: Надежда Николаевна Гернет, Rus matematikçiydi. Gernet, Rusya'da doktora yapan ikinci kadın oldu. Danışmanı David Hilbert tarafından geliştirilen temel üzerinde varyasyonlar hesabını daha fazla fonksiyona genişletti ve varyasyonlar hesabına eşitsizlikleri dahil eden ilk kişilerden biri oldu.