İçeriğe atla

Vural Ülkü

Prof. Dr. Vural Ülkü (d. 12 Kasım 1938, Boğazlıyan, Yozgat) Türk akademisyen, Mersin Üniversitesi eski rektörü.

Eğitimi

1959 yılı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Freiburg ve Bonn Üniversiteleri'nde öğrenim ve postdoktora çalışmalarında bulunmuştur.

Akademik Kariyeri

1981 yılında profesör unvanını almıştır. Ankara Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı kürsüsünün başkanı, yabancı diller bölümünün başkanı olarak görev üstlenmiştir. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi dekanı(1983-1992), Mersin Üniversitesi Kurucu Rektörü (1992-1998) olarak görev yapmıştır. Mersin Üniversitesi'nden 2005 yılında yaş haddinden dolayı emekli olmuştur.[1]

Rektörlüğü döneminde YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile yaşadığı gerginlikle gündemde yer almıştır.[2]

Evli olup iki çocuğu vardır. Almanca ve İngilizce bilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Prof. Dr. Vural Ülkü'ye Emeklilik Töreni (24 Kasım 2005)". 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  2. ^ "YÖK - Mersin Üniversitesi kavgası". 20 Eylül 1997. 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  3. ^ "Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim Tercümanlık Bölümü internet sitesindeki özgeçmişi". 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

Fatih Üniversitesi, Büyükçekmece, İstanbul'da yerleşik vakıf üniversitesiydi. Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı tarafından 18 Ocak 1996'da kuruldu. Açılışını dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirdi. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. Dokuz üyesi bulunan Mütevelli Heyeti ile yönetilmekteydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine; Büyükçekmece 5. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Fatih Üniversitesi'nin kurucusu Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfı'na kayyum atandı. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatıldı. Öğrencileri çeşitli üniversitelere yerleştirildi.

Muharrem Ergin, Türk Türkologdur.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

İsrafil Kurtcephe, Türk asker, akademisyen ve Akdeniz Üniversitesi eski rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yunus Söylet</span>

Yunus Söylet, Türk akademisyen, tıp profesörü, eski İstanbul Üniversitesi rektörü ve eski YÖK üyesi. Sıcak Yuva Vakfı'nın eski yönetim kurulu başkanı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği'nin (RUYİAD) üyesidir.

Prof.Dr.Muharrem Şen Türk Akademisyen.

Prof. Dr. Kamil Mutluer, Türk akademisyen.

Hayati Çamaş, Türk veteriner biyokimya profesörü ve bilim insanıdır.

Zeynep Korkmaz, Türkolog ve akademisyendir.

Ali Ülkü Azrak Türk hukukçu, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya'da 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı kanun ile kurulan devlet üniversitesi.

Ramazan Kaplan Türk akademisyen, Bartın Üniversitesi kurucu rektörüdür.

Uğur Büget Türk akademisyen, rektör.

Mehmet Cahit Güran Türk akademisyen, Hacettepe Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Hasan Ceylan Türk akademisyen, Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Ural</span>

Prof. Dr. Atıf Ural, Türk mühendis ve akademisyen. Kocaeli Üniversitesi kurucu rektörü.

Mustafa Solak, Türk akademisyen eski Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü.

Alim Yıldız Türk akademisyen, bürokrat.

Prof. Dr. Onur Bilge Kula Türk akademisyen.