İçeriğe atla

Vur-kaç taktikleri

Bir Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri askeri hafif kamyonu, personel karşıtı taciz operasyonları için ağır bir makineli tüfekle donanmış.
Jeb Stuart'ın süvarileri, Yedi Gün Savaşları'nda vur-kaç taktiklerini kullanarak George McClellan'ın ordusunun çevresine bir dizi baskın düzenledi.

Vur-kaç taktikleri, kısa sürpriz saldırılar kullanma, düşman karşılık veremeden geri çekilme ve düşmanla tam bir çatışmadan kaçınmak için sürekli manevra yapmak yöntemleriyle uygulanan taktiksel bir doktrindir. Amaç, düşmanı kesin olarak yenmek veya toprakları ele geçirmek değil, baskınlar, sürekli taciz ve çatışma yoluyla düşman kuvvetlerini zamanla zayıflatmak ve dost kuvvetlerin riskini sınırlamaktır. Bu tür taktikler ayrıca düşmanın savunma zayıflıklarını açığa çıkarabilir ve düşmanın morali üzerinde psikolojik bir etki yaratabilir.[1][2]

Vur-kaç, düşmanın kendisine saldıran güce üstünlük kurduğu, saldırı gücünü yendiği durumlarda ve gerilla savaşı, militan direniş hareketleri ve terörizm gibi sürekli savaştan kaçınılması gereken durumlarda tercih edilen bir taktiktir.[3] Bununla birlikte, düzenli ordu kuvvetleri genellikle kısa vadede, koşulların uygun olduğu zaman ve yerde düşmanla daha sonra tam ölçekli bir çatışmaya hazırlanmak için vur-kaç taktikleri kullanır. örnek olarak; komando veya diğer özel kuvvet saldırıları, yürürlükteki keşif veya başka bir güçlü noktadan yapılan sortileri içerir . Avrasya bozkır halklarına özgü hafif silahlı atlı okçular da vur-kaç taktiklerini kullandılar ve bu taktikler onlara üstünlük sağladı. Bu, özellikle büyük bir ordunun parçası olmayan

(keşif grupları gibi) bu tür birlikler için geçerlidir, ancak zaman zaman bu birliklerin düzenli ordu gibi büyük güçlere bağlı hareket ettiği de görülür.

Tarihte vur-kaç taktiği

Romalılar ilk olarak Lusitanian Savaşı'nda Lusitaniler'in concursare ("hareketli, canlı") dediği taktiği kullanmasıyla karşılaştı. Taktik basit olarak düşman hatlarına karşı hücum etmeyi, kısa bir çarpışmadan sonra veya çarpışmadan geri çekilmeyi içeriyordu, buna benzer bir tempoda daha fazla saldırı takip ediyordu. Lusitanyalılar, Roma ordularını düzeni bozmak ve onları kovalamak için bu taktği uyguladılar, Romalıları tuzaklara ve pusulara sürdüler ve imha ettiler.[4]

Selçukluların Malazgirt Muharebesi'nde Bizans İmparatorluğu'na karşı kazandığı zaferden önce Selçuklu süvarilerinin uyguladığı vur-kaç saldırıları[5] Bizans ordusunu karışıklığa sürükledi ve geri çekilme başladığında sonuç ölümcül oldu. Benzer şekilde, daha önceleri Part ve Sasani Pers atlı okçuları , Carrhae ve Edessa Savaşlarında kesin zaferler elde eden katafrakt saldırılarının yolunu açtılar. Vur-kaç taktiklerinin kullanımı, onları Büyük Darius'un Pers Ahameniş İmparatorluğu'na ve daha sonra Büyük İskender'in Makedon İmparatorluğu'na karşı kullanan Orta Asya'nın göçebe İskitlerine kadar uzanır.[6] Türk generali Baybars, hızla genişleyen Moğol İmparatorluğu'nun ilk yenilgisi olan Ayn Calut Savaşı[7][8] sırasında da başarıyla vur-kaç yöntemini kullandı.[9][10] Kuzey Amerika'da sayıca çok fazla olan Fransızlar, çeşitli Fransız ve Hint Savaşları sırasında vur-kaç baskınlarını etkili bir şekilde kullandılar.[11] Türk Kurtuluş Savaşı'nda Türkler, düzenli bir ordu kurulmadan önce Yunanlara karşı vur-kaç taktiği ile savaşmışlardır. (Kuvâ-yi Milliye)[12] Shivaji ve halefleri altındaki Marathalar da Babür İmparatorluğu'na karşı vur-kaç taktiklerine başvurdular.

Vietnam Savaşı sırasında, Viet Cong kuvvetleri, ABD kuvvetlerine karşı vur-kaç taktiklerini kullanarak büyük verimlilik sağladı.[13] Taktik, Afganistan'da Sovyet-Afgan Savaşı sırasında isyancı güçler tarafından da kullanıldı.[14] Çeşitli Iraklı isyancı gruplar da Irak Güvenlik Güçlerine ve Irak'taki Amerikan liderliğindeki koalisyon güçlerine karşı vur-kaç taktikleri kullandılar.[15] Bu tür operasyonlarda genellikle "teknik " olarak adlandırılan savaş araçları kullanılır.

Ekonomide

"Vur-kaç" terimi, ekonomide, anormal kârlardan yararlanmak için bir pazara giren ve ardından ayrılan bir firmayı tanımlamak için de kullanılır. Bu taktikler ancak rekabet edilebilir bir pazarda görülebilir.

Ayrıca bakınız

Bibliyografya

Kaynakça

  1. ^ "NATO expects hit and run tactics by Gaddafi". Reuters. 12 Nisan 2011. 14 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 
  2. ^ "Renewed Fighting in Hosingow". Somalia Report. 9 Şubat 2012. 14 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 
  3. ^ "Hit-And-Run Tactics Shows Insurgent Weakness". Somalia Report. 26 Nisan 2011. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 
  4. ^ Historia de Extremadura: La geografía de los tiempos antiguos (İspanyolca). Universitas Editorial. 1985. ISBN 978-84-855834-5-4. 
  5. ^ Haldon, pp. 565–1204.
  6. ^ "guerrilla warfare". Encyclopædia Britannica. 2008. Erişim tarihi: 17 Aralık 2008. 
  7. ^ Hamad Subani, The Secret History of Iran, page 128 3 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessdate 4 June, 2019
  8. ^ John Block Friedman, Kristen Mossler Figg, Trade, Travel, and Exploration in the Middle Ages: An Encyclopedia, page 406 3 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., accessdate 4 June, 2019
  9. ^ "Saudi Aramco World : History's Hinge: 'Ain Jalut". 11 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ Jack Weatherford, Genghis Khan and the Making of the Modern World.
  11. ^ Spencer Tucker, Almanac of American Military History, Volume 1, pp.10–11
  12. ^ Belleten, page 1087.
  13. ^ "Guerrilla Wars". Public Broadcasting System. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 
  14. ^ "Better gear and tactics give allied forces an edge". 16 Kasım 2001. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 
  15. ^ "The Evolution of Insurgency and its Impact on Conventional Armed Forces" (PDF). Singaporean Ministry of Defence. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ'da savaş</span> Antik Çağ Savaşları

Antik çağlarda savaş yazılı tarihin başlangıcından antik dönemin sonuna kadar geçen dönemdeki savaş tarzıdır. Avrupa'da Eski Çağ'ın sonu genellikle Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla (476) eş tutulur. Çin'de de aynı şekilde beşinci yüzyılın sonu sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanatlardan kuşatma</span>

Kanatlardan kuşatma, hemen hemen her çarpışmada kullanılan temel askerî manevradır. Birliklerin yüz yüze, yakın çatışmalarında kullanılan, askeri taktiklerin en temel uygulamalarından biridir. Hareket karşı tarafın merkezden taarruz etmesinin hemen ardından kanatlardan başlatılacak eş zamanlı taarruzla düşman kuvvetlerinin merkezde toplanmasını sağlamak ve kıskaç hareketinin sürdürülmesi ile düşmanın gerisine sarkarak çepeçevre kuşatmaktan oluşmaktadır. Bu hareket esnasında en uç kanatlardan da uygulanan ikinci bir kıskaç hareketiyle, etrafı çevrilen birliğe olası desteklerin de gelmesi engellenir.

<span class="mw-page-title-main">Özel kuvvetler</span>

Özel kuvvetler ya da özel harekât kuvvetleri, düşmanın güvenlik güçlerine ve silahlı birliklerine keşif harekâtı, gözetleme, düşman birliklerinin durumu, sayısı gibi özel taktik beceri gerektiren görevleri üstlenen; çok yönlü ve çevik bir silahlı birliktir. Özel operasyonlar ve karşı saldırı yapmak için eğitilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hilal taktiği</span> Askerî taktik

Hilâl Taktiği, Kurt Kapanı veya Turan Taktiği düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan bir askeri taktik. Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri tarafından sıklıkla kullanılırdı. Bu taktik meydan savaşlarında etkiliydi ve iki aşamalı olarak uygulanırdı:

<span class="mw-page-title-main">Carrhae Muharebesi</span> roma-part savaşı

Carrhae Savaşı, MÖ 53 yılında, Carrhae şehri yakınlarında Roma Cumhuriyeti adına Romalı general Crassus ve Part İmparatorluğu adına spahbed ("General") Surena arasında yapılan ve Partlar adına mutlak bir zaferle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">Hava savaşı</span>

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:

<span class="mw-page-title-main">Katafrakt</span> Ağır zırhlı, atlı asker

Katafrakt göçebe İran kabilelerinde, Antik Yunan ve Roma'da kullanılan bir zırhlı atlı tipidir. Cataphract, tamamen anlamına gelen κατά ve korunaklı / korunmuş anlamına gelen φρακτός kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur ve zırhlı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik savaş</span> Savaş türü

Elektronik savaş veya elektronik harp, askerî terminolojiye radyo dalgalarının kullanımı ve bir ordunun taktik teknolojik üstünlüğünün savaşın sonucunda belirleyici rol oynamaya başlaması ile girmiş bir harp terimidir. Genel olarak, çeşitli tekniklerin kullanımı ile elektromanyetik tayfın düşman güçlerince kullanımını tamamen engellerken bir taraftan dost güçlerce kullanımını askerî amaçlara en uygun şekilde, azami yararı sağlayacak hale getirmeyi hedefler. Elektronik savaş kendi içinde üç ana bölümde incelenebilir; elektronik destek, elektronik saldırı ve elektronik savunma.

II. Dünya Savaşı'nda Avrupa Cephesi, Almanya'nın 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya'yı işgal etmesiyle başlayan II. Dünya Savaşı'nın, Almanya'nın 8 Mayıs 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasına kadar sürdüğü bir cephe bölgesidir. Müttefik kuvvetler bu cephenin içindeki iki cephenin yanı sıra bitişik Akdeniz ve Orta Doğu Cepheleri üzerinde de Mihver kuvvetleri ile savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Yakıp yıkma taktiği</span>

Yakıp yıkma taktiği, işgal eden düşman ordusuna karşı geri çekilen ordu tarafından kullanılan ve düşmana faydalı olabilecek her şeyin tahrip edilip kullanılamaz hale getirilmesine dayanan askerî taktiktir.

<span class="mw-page-title-main">Konya Muharebesi (1190)</span>

Konya Muharebesi Üçüncü Haçlı Seferi sırasında Kutsal Topraklara doğru giden Frederick Barbarossa'nın kuvvetleriyle Türk ordusu arasında 18 Mayıs 1190'da gerçekleşti. Sonuç olarak Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti imparatorluk güçleri tarafından ele geçirildi.

Praecepta Militaria, 965 yılında Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas tarafından ya da onun adına yazılmış bir Bizans askerî talimatına verilen Latince geleneksel addır. Yunanca adı Grekçe: Στρατηγικὴ ἔκθεσις καὶ σύνταξις Νικηφόρου δεσπότου.

<span class="mw-page-title-main">Arsuf Muharebesi</span> 1191, III. Haçlı Seferinde İngiltere Kralı I. Richardın zaferiyle sonuçlanan çarpışma

Arsuf Muharebesi, III. Haçlı Seferi sırasında Haçlı ordusuna kumandanlık eden I. Richard ile Müslüman kuvvetlere kumandanlık eden Selahaddin Eyyübi arasında geçen ve Haçlı ordusunun zaferi ile sonuçlanan çatışmadır. Bu savaşla birlikte Haçlı devletler doğuda yıkılma noktasına gelen Haçlı devletleri yüzyıl daha hayatta kalabilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî taktik</span>

Askerî taktikler, askerî bir gücü örgütleme sanatı ve silah ve askerî birimleri kullanarak ve birleştirerek savaşta bir düşmanı oyalama ve yenme teknikleridir. Askerî taktikler, nasıl küçük ölçek bir kuvvetin istihdamı ve kullanılması hakkındaki sorulara bir cevaptır.

<span class="mw-page-title-main">Dirrahium Muharebesi (1081)</span>

Dirrahium Muharebesi, 18 Ekim 1081'de I. Aleksios komutasındaki Bizans İmparatorluğu ile Puglia ve Calabria Dükü Robert Guiscard komutasındaki Güney İtalya Normanları arasında gerçekleşen muharebe. İlirya'nın başkenti Dirrahium yakınlarında meydana geldi ve Norman zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Keşif (askeriye)</span> bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi edinme harekâtı

Keşif, askerî harekâtta bir bölgede doğal özellikler ve düşman varlığı hakkında bilgi ve askerî istihbarat edinme harekâtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fasis Kuşatması</span>

Lazika Savaşı savaşının bir parçası olan Fasis Kuşatması, 555-556 yıllarında Bizans İmparatorluğu ve Sasani İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Farslar, Bizanslıların elindeki Lazika'nın Fasis şehrini kuşatmalarına rağmen ele geçirememişlerdir. Kuşatma ile ilgili bilgilerin çoğunun kaynağı 6. yüzyıl tarihçisi Agathiastır.

<span class="mw-page-title-main">Tigranakert Muharebesi</span> MÖ 69 tarihli muharebe

Tigranocerta Muharebesi, 6 Ekim 69'da Roma Cumhuriyeti güçleri ile Büyük Kral Tigran önderliğindeki Ermenistan Krallığı ordusu arasında gerçekleşen savaş. Konsül Lucius Licinius Lucullus liderliğindeki Roma kuvvetleri Tigran'ı mağlup etti ve sonuç olarak Tigran'ın başkenti Tigranakert'i ele geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Düzensiz askeriye</span> standart olmayan herhangi bir askeri organizasyon

Düzensiz askeriye veya düzensiz ordu bir ülkenin ulusal silahlı kuvvetlerinden farklı, standart olmayan herhangi bir askeri bileşendir. Dışlama ile tanımlandığından, terimin kapsamına giren şeyde önemli farklılıklar vardır. Askeri organizasyonun türüne veya kullanılan taktiklerin türüne atıfta bulunabilir. Düzensiz bir askeri örgüt, düzenli ordu örgütünün parçası olmayan bir örgüttür. Standart askerî birlik organizasyonu olmadan, genellikle çeşitli daha genel isimler kullanılır; bu tür organizasyonlar birlik, grup, kol veya kuvvet olarak adlandırılabilir. Düzensizler, bu örgütlere üye olan veya düzensiz askeri taktikler uygulayan özel askerî birliklerin üyesi olan asker veya savaşçılardır. Bu, aynı zamanda düzensiz piyade ve düzensiz süvari birimleri için de geçerlidir.