İçeriğe atla

Vukovar çocuk katliamı

Çatışmaların yaşandığı Vukovar bölgesi

Vukovar çocuk katliamı veya Vukovar bebek katliamı, Yugoslav Savaşları sırasında iyi bilinen bir propaganda vakasına atıfta bulunur.[1]

Vukovar Savaşı'nın sona ermesinden iki gün sonra, 20 Kasım 1991'de Reuters, savaş sırasında şehirde 41 Sırp bebeğin öldürüldüğünü bildirdi. Reuters'e ve Sırbistan Radyo Televizyonu'na verdiği demeçte, bölgede yaşayan serbest çalışan bir fotoğrafçının Borovo Naselje'deki bir okulda katledilen beş ila yedi yaşları arasındaki 41 çocuğun cesetlerini gördüğünü ve saydığını söyledi. Yugoslav Ordusu askerleri tarafından çocukların Hırvat askerleri tarafından öldürülen Sırplar olduğunu söylediğini de sözlerine ekledi.[1][2]

Reuters, cesetleri görmediğini ve saymadığını kabul ederek bir gün sonra raporu geri çekmesine rağmen, haberler Sırbistan'da manşetlere taşındı ve burada Hırvatistan'daki "Sırp ocaklarının savunmasının" önemini tanıtmak için kullanıldı.[3]

Yugoslav Halk Ordusu hikâyeyi çürüttü ve Sırbistan Radyo Televizyonu da, sözde tanıklarının "halüsinasyon" gördüğünü iddia ederek özür dilemek zorunda kaldı.[1] Buna rağmen, Belgrad merkezli Politika gazetesi, hikâyeyi 22 Kasım sayısının ön sayfasında taşımaya devam etti, ancak 23 Kasım sayısının arkasında haberin küçük bir geri çekilmesini yayınladı.[1]

Sırp medyasında doğrulanmayan ve asılsız hikâyenin kapsamlı bir şekilde yer alması, Hırvat halkını doğası gereği suç ve soykırım olarak yanlış tanıttığı sırada uygulamalarını sürdürdü.[1]

Bu yanlış bilgi, Sırp kuvvetlerinin 264 Hırvat savaş esiri ve sivili infaz ettiği 20-21 Kasım 1991'de gerçekleşen Ovčara katliamı da dahil olmak üzere sözde misillemelere yol açtı. Kurbanların alındığı Vukovar hastanesinin başkanı Dr. Vesna Bosanac, Slavko Dokmanović ve Slobodan Milošević'in Şubat 1998'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi davalarında verdiği ifadede, katledilen bebeklerin hikâyesinin Sırp milliyetçilerini kışkırtmak için kasten serbest bırakıldığına inandığını ve onları Hırvatları infaz ederek misilleme yapmaya teşvik ettiğini söyledi.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Renaud de la Brosse (4 Şubat 2003). "Political Propaganda and the Plan to Create a "State for all Serbs" - Consequences of Using the Media for Ultra-Nationalist Ends - Part 1" (PDF). Office of the Prosecutor of the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia. ss. 7–8. 11 Mart 2005 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2012.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "RdlB-2003-1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "Vukovar Follow-up, by Julia Gorin". 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2022. 
  3. ^ Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace. Washington, DC: United States Institute of Peace. 2003. ss. 77-78. ISBN 1-929223-39-0.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ "Order on Prosecution Motion for Admission of the Transcripts of Testimony of Dr. Vesna Bosanac Pursuant to Rule 92bis (D)". Prosecutor v. Slobodan Milošević. International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia. 17 Ocak 2003. 3 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2012. 
  5. ^ "Testimony of dr. Vesna Bosanac". Prosecutor v. Slavko Dokmanović. International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia. 2 Şubat 1998. 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Markale katliamları</span>

Markale Katliamı, Saraybosna'da bulunan Markale Pazarında Bosna Savaşı döneminde Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından düzenlenen katliamlardır. Sırp komutan Stanislav Galić bu katliamdan ötürü müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

Kosova'daki Yahudilerin tarihi bazı istisnalar hariç Sırbistan'daki Yahudilerin tarihinin aynasıdır. İstisnalardan biri Holokost sırasında İtalya hakimiyetindeki Arnavutluk'a bağlı Kosova döneminde yaşananlar ve bir diğer istisna da 1999'da Sırbistan'dan ayrılırken gerçekleşen 1998-1999 Kosova Savaşı dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Foča katliamları</span>

Foča katliamları, Sırp askerî güçleri ve polisi tarafından 7 Nisan 1992 ile Ocak 1994 tarihleri arasında, Bosna-Hersek'in Foča bölgesinde Bosnalı sivilleri hedef alan katliam. Foča'dan 2704 kişi katliamlar sırasında öldürülmüştür veya halen kayıptır. 1992 yılında Bavyera Yüksek Mahkemesi, Novislav Đajić'e açılmış olan bir davada katliamların soykırım suçu teşkil ettiğini belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Sosyalist Partisi</span>

Sırbistan Sosyalist Partisi Sırbistan'da bulunan bir siyasi parti. Resmi olarak demokratik sosyalist bir partidir. Parti aynı zamanda kendisini bu şekilde adlandırmasa da Sırp milliyetçisi çizgisiyle tanınır. Parti kendini içindeki tartışmalara rağmen merkez sol bir konumda tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

Aşağıdaki liste Hırvatistan'da yapılmış katliamların listesidir.

Aşağıdaki liste Bosna Savaşı sırasında yapılan katliamların listesidir.

Nikola Šainović, bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın Karadağ asıllı eski Başbakanı. Sırbistan Sosyalist Partisinin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Solu</span>

Yugoslav Solu, Sırbistan-Karadağ'da faaliyet yürüten sol siyaset yürüten siyasi partiydi. Partinin 1997 genel seçimlerinden sonra Sırbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde 20 sandalyesi vardı. 12 Nisan 2010 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Doboj etnik temizliği</span>

Doboj etnik temizliği, Yugoslav Halk Ordusu ve Sırp paramiliter grupların, Bosna Savaşı sırasında, Doboj bölgesinde yayaşayan Boşnak ve Hırvat sivillere karşı, Mayıs 1992'den Eylül 1992'ye kadar gerçekleştirdiği, cinayet, kasıtlı yıkım, etnik temizlik ve zulüm suçlarını da içine alan savaş suçlarını ifade eder. Nikola Jorgić adlı Sırp asker, 26 Eylül 1992'de Düsseldorf Bölgesel Yüksek Mahkemesi tarafından, Doboj bölgesinde öldürdüğü 30 sivil de dahil olmak üzere, toplam 11 ayrı soykırım suçundan suçlu bulunarak, Bosna Soykırımından hüküm giyen ilk kişi olmuştur. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi bu davayı insanlığa karşı suç olarak sınıflandırarak ve 5 Sırp memuru mahkûm etti.

Devlet Güvenlik Servisi, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı içinde, ülkeyi iç tehditlerden korumayı amaçlayan güvenlik kurumuydu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sırpları</span>

Hırvatistan Sırpları veya Hırvat Sırpları Hırvatistan'daki en büyük ulusal azınlığı oluşturmaktadır. Topluluk, Roma Katoliği olan Hırvatların aksine, din açısından ağırlıklı olarak Doğu Ortodoks Hristiyanıdır.

RAM Planı, Brana Planı veya Rampart-91 olarak da bilinen RAM Planı, 1990 yılı boyunca geliştirilen ve bir grup kıdemli Sırp subayı tarafından Ağustos 1991'de Sırbistan'ın Belgrad kentinde yapılan bir askeri strateji toplantısında nihai hale getirilen bir askeri plandı. Yugoslav Halk Ordusu'ndan ve Yugoslav Halk Ordusu'nun Psikolojik Operasyonlar Departmanından uzmanlar. Amacı, Sırpları Sırbistan dışında örgütlemek, Sırp Demokrat Partilerinin kontrolünü pekiştirmek ve "tüm Sırpların kendi toprakları ile birlikte aynı devlette yaşayacakları" bir ülke kurma çabası içinde silah ve mühimmat hazırlamaktı. Planın uygulanması için ayrı bir grup gizli ajan ve askeri görevli görevlendirildi. Bu insanlar daha sonra Yugoslav Savaşları sırasında etnik temizlik, imha ve soykırım olarak tanımlanan sayısız eyleme giriştiler.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın bağımsızlığı</span>

Hırvatistan'ın bağımsızlığı, 1990 yılında siyasi sistemdeki değişiklikler ve anayasal değişikliklerle başlayan ve Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ni Hırvatistan Cumhuriyeti'ne dönüştüren, bunun sonucunda Noel Anayasasını ilan eden ve 1991 Hırvatistan bağımsızlık referandumunu düzenleyen bir süreçti.

Kütük Devrimi 17 Ağustos 1990 tarihinde Hırvatistan Cumhuriyeti'nde etnik Sırpların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde başlayan bir ayaklanmadır. Olaylar Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı'na dönüşmeden önce, küçük çatışmalar ve sabotajlarla birlikte gerilim dolu bir yıl geçti.

<span class="mw-page-title-main">Washington Anlaşması</span> Bosna-Hersek Cumhuriyeti ile Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti arasındaki ateşkes anlaşması

Washington Anlaşması, Bosna-Hersek Cumhuriyeti ile Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti arasında 18 Mart 1994 tarihinde Washington, DC'de imzalanan bir ateşkes anlaşmasıdır. Anlaşma Bosna Başbakanı Haris Silajdžić, Hırvatistan Dışişleri Bakanı Mate Granić ve Hersek-Bosna Cumhurbaşkanı Krešimir Zubak tarafından imzalanmıştır.