İçeriğe atla

Vuk Drašković

Vuk Drašković
Вук Драшковић
Vuk Drašković
Sırp Yenileme Hareketi başkanı
Görevde
Makama geliş
14 Mart 1990
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Kişisel bilgiler
Doğum 29 Kasım 1946 (77 yaşında)
Međa, Yugoslavya
Partisi Yugoslavya Komünistler Ligi
Sırp Yenileme Hareketi
Evlilik(ler) Danica Drašković
Bitirdiği okul Belgrad Üniversitesi
Mesleği Hukukçu, Siyasetçi, Yazar, Gazeteci

Vuk Drašković (SırpçaВук Драшковић, Sırp-Hırvatça telaffuz: [v̞ûːk drâʃkɔvit͡ɕ]; d. 29 Kasım 1946, Međa), Sırp siyasetçi, hukukçu, gazeteci ve yazar. 1991'den beri Sırp Yenileme Hareketi'nin lideri.[1]

2004-2007 yılları arasında Sırbistan-Karadağ Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştür.

Belgrad Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunudur. 1980 yılında dek Tanjug adlı gazetede çalışan Drašković, Yugoslavya Devlet Başkanı Mika Špiljak'ın yardımcısı olarak da hizmet vermiştir.

Eserleri

  • Ja, malograđanin (1981)
  • Sudija (1981)
  • Nož (1982)
  • Molitva (1985)
  • Molitva 2. (1986)
  • Odgovori (1986)
  • Ruski konzul (1988)
  • Koekuda Srbijo (1994)
  • Podsećanje (2001)
  • Meta (2007)
  • Doktor Aron (2009)
  • Via Romana (2012)
  • Tamo daleko (2013)
  • Isusovi memoari (2015)
  • Priče o Kosovu (2016)
  • Isečci vremena (2016)
  • Ko je ubio Katarinu (2017)
  • Aleksandar od Jugoslavije (2018)

Kaynakça

  1. ^ Stojanović, Dubravka (2000). "The Traumatic Circle of the Serbian Opposition". Popov, Nebojša (Ed.). The Road to War in Serbia. Budapeşte: Central European University Press. ss. 473-77. ISBN 963-9116-56-4. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Vuk Drašković ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Emir Kusturica</span> Yönetmen

Emir Kusturica, Sırp yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marija Šerifović</span>

Marija Šerifović,, Sırp şarkıcı. Annesi Veritsa Šerifović, Sırbistan'ın en ünlü halk müziği şarkıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Molitva</span> 2007 Eurovision Şarkı Yarışmasında Sırbistanı temsil eden şarkı

"Molitva". Marija Šerifović tarafından seslendirilen ve 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 1. olan şarkıdır. Şarkı Dua anlamına gelir. Eurovision'daki Sırbistan zaferinin ardından Belgrad'ın bayraklar, havai fişekler ve üç parmakla yapılan Sırp selamı ile coşkuyla kutlanmıştır. Şarkı finalde 1. olduğu gibi yarı finalde'de 197 puanla 3. olarak finale çıkarak, finalde 268 puan almıştır. Yarışmayı kazanan ülke Sırbistan, Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) organize ettiği promosyon turuna davet edilmiştir. İsveç ile başlayan tur, Danimarka, Hollanda, Almanya ve İspanya'da verilen konserlerden sonra Yunanistan'da sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Malden</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1912 – 2009)

Karl Malden, Sırp asıllı Amerikalı sinema oyuncusudur. Asıl adı Mladen George Sekulovich'tir. İhtiras Tramvayı, Rıhtımlar Üzerinde, One-Eyed Jacks gibi sinema klasiklerinde rol aldı. 1 Temmuz 2009 tarihinde 97 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Toronto Uluslararası Film Festivali</span>

Toronto Uluslararası Film Festivali (Orijinal: Toronto International Film Festival, Kısaltması: TIFF), 1976'dan beri Toronto'da düzenlenen yarışmasız bir film festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierrot (şirket)</span> Japon Animasyon Stüdyosu

Pierrot Co., Ltd., bir Japon animasyon stüdyosudur. Şirket, Mayıs 1979 tarihinde eski Tatsunoko Production ve Mushi Production çalışanları tarafından kurulmuştur. Pierrot Creamy Mami, Fushigi Yûgi, Bleach, Neo Ranga, Naruto, Boruto: Naruto Next Generations, Yu Yu Hakusho, Flame of Recca, Blue Dragon, Onigiri, Tegami Bachi, Tokyo Ghoul, Black Clover, Beelzebub, Ghosts at School ve Great Teacher Onizuka gibi dünyaca ünlü yapımları ile bilinmektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Mitaka şehrinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vuk ve Dositej Müzesi</span>

Vuk ve Dositej Müzesi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir müze. 1949'da kurulan müze Sırp edebiyat dili reformisti Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) ve Sırbistan ilk Eğitim Bakanı Dositej Obradović'in (1742-1811) hayatları, işleri ve geride bıraktıklarına dair öğeler barındırır. Müze Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirilen Sırp İsyanları ile birlikte Sırp kültürünün yerinden doğuşunu anlamak açısından önemlidir. Müze 1979'dan beri Sırbistan Ulusal Müzesi tarafından yönetilir.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

<span class="mw-page-title-main">Toei Animation</span>

Toei Animation Co., Ltd., Japon animasyon stüdyosudur. Stüdyo, çoğunlukla Toei Company'e aittir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Nerima semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bandai Namco Filmworks</span>

Sunrise Inc., bir Japon animasyon stüdyosudur. Şirket, Eylül 1972 tarihinde kurulmuş olup Bandai Namco Holdings'in yan kuruluşudur. Japonya'nın en büyük ve ünlü anime stüdyolarından biri olup en bilinen yapımları Gundam, The Vision of Escaflowne, Cowboy Bebop, InuYasha, Çavuş Keroro, Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2, Gintama ve Love Live! 'dır. Şirketin merkezi Tokyo'nun Suginami semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TMS Entertainment</span>

TMS Entertainment Co., Ltd. eskiden Tokyo Movie Shinsha , bir Japon animasyon stüdyosudur. Şirket, 1964 yılında kurulmuş olup ülkenin en eski animasyon stüdyolarından biridir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Nakano semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Yenileme Hareketi</span>

Sırp Yenileme Hareketi, Sırbistan'daki ulusal bir liberal ve monarşist siyasi parti. Parti 1990 yılında Vuk Drašković ve Vojislav Šešelj tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cloris Leachman</span> Amerikalı komedyen ve sinema oyuncusu (1926 – 2021)

Cloris Leachman, Amerikalı aktris ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Rosanna Arquette</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Rosanna Arquette, Amerikalı aktris, film yapımcısı ve yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.