Sırplar, Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.
Lazar Hrebelyanoviç, Osmanlılarla yaptığı I. Kosova Savaşı sırasında yaşamını kaybeden Sırp prensidir. Lazar, Sırp kültüründe çok önemli bir rol oynamaktadır. Sırp Ortodoks kilisesi tarafından aziz mertebesine ulaşmış sayılır.
Lje Kiril alfabesinin bir harfidir. "л" ile "ь" birleşimi şeklindedir. Sırpça, Makedonca ve Abhazcada kullanılır. Latin alfabesinde ise "lj" olarak kullanılır.
Je Kiril alfabesinin bir harfidir. Bu harf Sırp alfabesinde, Makedon alfabesinde, Azeri ve Altay dili grublarında kullanılır. Bu harf geleneksel kiril alfbesindeki й harfinin yerine geçmiştir. Bulan kişi Vuk Karadžić'dir.
Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.
Vukovar Hırvatistan'ın doğusunda, Vuka ve Tuna nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Vukovar-Syrmia idari bölgesinin merkezi şehir. Ülkenin en büyük ırmak limanı konumundaki şehrin nüfusu 30.126 (2001) kişidir. Kent Bosna Savaşı'nda Sırpların saldırılarına sahne olmuştur.
Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.
Vuk Stefanović Karadžić tarafından hazırlanmış alfabedir. Sırp Alfabesi'nde her ses için bir harf oluşturulduğundan yazıldığı gibi okunur. Okunduğu gibi yazılır. Sırpça hem Latin hem de Kiril harfleriyle yazılabilir.
Vuk Stefanović Karadžić Sırp yazar.
İşterpçe veya Ştırpçe Kosova’nın güneyinde, Şar Dağları’nın kuzey eteklerinde bir kasaba ve belediye merkezi.
Dositej Dimitrije Obradović, Sırp yazar, filozof, linguist, gezgin, poligot ve Sırbistan'ın ilk eğitim bakanı. Sırp ulusal ve kültürel rönesansına ilham veren bir kişi olmakla birlikte Sırp vatanseveri olmaya ve Sırp Ortodoks Kilisesi'ne bağlı kalmaya devam etti ve Aydınlanma ve rasyonalizmin savunucularından bir tavır takındı. Modern Sırp edebiyatının kurucusu olan Obradović daha sonra Srem bölgesindeki Hopovo manastırına keşiş olarak Dositej (Dositheus) adını almıştır. Ezop Masalları gibi birçok Avrupa klasiğini Sırpçaya çeviren kişidir.
Vuk ve Dositej Müzesi Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bulunan bir müze. 1949'da kurulan müze Sırp edebiyat dili reformisti Vuk Stefanović Karadžić (1787-1864) ve Sırbistan ilk Eğitim Bakanı Dositej Obradović'in (1742-1811) hayatları, işleri ve geride bıraktıklarına dair öğeler barındırır. Müze Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirilen Sırp İsyanları ile birlikte Sırp kültürünün yerinden doğuşunu anlamak açısından önemlidir. Müze 1979'dan beri Sırbistan Ulusal Müzesi tarafından yönetilir.
Vuk Drašković, Sırp siyasetçi, hukukçu, gazeteci ve yazar. 1991'den beri Sırp Yenileme Hareketi'nin lideri.
Sava, Sırp prens, Ortodoks keşiş, Otosefal Sırp Ortodoks Kilisesi'nin ilk Başpiskoposu, Sırp hukukunun ve edebiyatının kurucusu ve diplomat. Sava Rastko Nemanjić adıyla Nemanjić Hanedanı'nın kurucusu Büyük Sırp Prensi Stefan Nemanja'nın en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi ve kralın mirası Zahumlje'yi 1190-1192 olarak yönetti. Gençliğinde keşiş olan Rastko daha sonra Sava (Sabbas) keşiş adını benimseyerek Aynaroz'daki Hilandar ve sonra Žiča Manastırı'nı kurdu. 1219'da Sırpların ilk başpiskoposu olarak İstanbul Patriği tarafından tanındı.
Tripolje Savaşı, Kasım 1402'de Branković ailesi desteğiyle Osmanlıların ve Stefan Lazarević tarafından yönetilen Sırplar arasında bir savaştı.
Sırp milliyetçiliği, Sırpların bir ulus olduğunu iddia ediyor ve kültürel birliğini destekliyor. Sırp dilbilimci Vuk Stefanović Karadžić ve Sırp devlet adamı Ilija Garašanin'in etkisi altında, başlangıçta Balkanlar'daki Osmanlı egemenliği sırasında milliyetçiliğinin genel yükselişi bağlamında ortaya çıkan etnik bir milliyetçiliktir. Sırp milliyetçiliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesine katkıda bulunan Balkan Savaşları sırasında, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağılmasına katkıda bulunduğunda ve yine 1990'larda Yugoslav Savaşları ve Yugoslavya'nın dağılmasında önemli bir faktördü.