İçeriğe atla

Vrpile Muharebesi

Vrpile Muharebesi
Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı ve Avrupa'da Osmanlı savaşları
Tarih1491 Eylül başı
Bölge
Vrpile geçidi (Vrpile gulch), Lika, Hırvatistan Krallığı
Sonuç Hırvatistan zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Hırvatistan Krallığı
Komutanlar ve liderler
Mihaloğlu Hasan Bey Egervárlı Ban Ladislav
Bernardin Frankopan
Ivan Frankopan Cetinski
Mihovil Frankopan Slunjski
Güçler
10.000-11.000[1] düzensiz hafif süvari 1.500[2] ölü
1.500[2] esir

Vrpile Muharebesi ya da Vrpile Gulch Muharebesi (HırvatçaBitka u klancu Vrpile), bilinen diğer ismiyle Birinci Krbava Muharebesi (HırvatçaPrva krbavska bitka), Eylül 1491'de Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında, Krbava'daki Korenica yakınlarındaki Vrpile geçidinde gerçekleşen muharebedir. Egervárlı Ban Ladislav ve Knez Bernardin Frankopan önderliğindeki Hırvat ordusu, Carniola'dan Bosna Sancağı'na geri dönmekte olan Osmanlı ordusunu mağlup etti.[3]

Arka plân

Kral Matyas Corvinus'un 1490'da ölümü ile Sultan II. Bayezid ile 7 yıllık ateşkes sona erdi ve Osmanlı İmparatorluğu Hırvatistan ve güneybatı Macaristan'a akınlarını yeniledi.[1] 14. yüzyıldan beri Osmanlılar düzenli olarak Hırvat topraklarını ve daha batıdaki diğer toprakları ele geçirdiler. Düzenlenen akınlardan biri, 1491 yılında Bosna Sancağı'ndan Mihaloğlu Hasan Bey'in Una Nehri'ni geçmesi ve Akıncı olarak bilinen yaklaşık 10.000 hafif süvariden oluşan bir orduyu Hırvatistan üzerinden aşağı Carniola'ya doğru götürmesiyle başladı. Zagreb, Krško ve Novo Mesto yakınlarındaki kırsal bölgeleri tahrip ettiler.[1] Osmanlılar yaklaşık bir ayı, Carniola'da yağmalama yaparak ve esir alarak geçirdiler.[4]

Muharebe

Osmanlı ordusu Carniola'yı yağmaladıktan sonra, Vrhovine - Homoljac - Korenica - Vrpile - Krbava rotasını takip ederek Bosna Sancağı'na çok sayıda esirle birlikte dönmekteydi. Osmanlı ordusu dar Vrpile geçidinden geçmek zorunda kaldığından, Hırvatlar orada bir pusu kurmaya karar verdi. Hırvat ordusunun başında Ban Egervárlı Ladislav, Kont Bernardin Frankopan ve Mihovil Frankopan Slunjski vardı.[5] Ivan Frankopan Cetinski'de muharebeye katıldı. Hırvatlar, Osmanlı ordusunun çoğunun vadiye girmesine izin verdi ve daha sonra ordunun ana bölümünü 4 sıra halinde konuşlandırarak geçidi kapattı. Osmanlı ordusu ağır bir yenilgiye uğradı ve savaşta yaklaşık 1.500 kişi ölürken, 1.500 kişi de esir düştü.[2][5] Daha sonraki tarihi kayıtlarda 18.000 Hristiyan esirin kurtarıldığı belirtilmiştir.[6]

Sonrası

Kral II. Vladislaus, Ban Ladislav'a elde edilen zaferin ve krala gönderilen 120 Osmanlı esirinin ödülü olarak, Kordun'daki Steničnjak kasabasını verdi.[7] Bu yenilgiyle beraber Osmanlı ordusu 1492'de baskın ve saldırıları durdurmak zorunda kaldı. Osmanlılar, 1493 yılında Hadım Yakup Paşa'nın Bosna Sancak Beyi olmasıyla akınlara yeniden başladılar. Bu yenilgi, 1493'te Hırvatistan'a yapılan baskının ve 9 Eylül 1493'teki Krbava Muharebesi'nin temel sebebiydi.[4][8]

Kaynakça

  1. ^ a b c Vjekoslav Klaić: Povijest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX. stoljeća, Knjiga četvrta, Zagreb, 1988, s. 225
  2. ^ a b c Vjekoslav Klaić: Povijest Hrvata od najstarijih vremena do svršetka XIX. stoljeća, Knjiga četvrta, Zagreb, 1988, s. 226
  3. ^ Dragutin Pavličević: Krbavska bitka i njezine posljedice 21 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1997, s. 77
  4. ^ a b Ive Mažuran: Povijest Hrvatske od 15. stoljeća do 18. stoljeća, s. 38
  5. ^ a b Anđelko Mijatović: Bitka na Krbavskom polju 1493. godine; Školska knjiga, Zagreb, 2005, s. 41
  6. ^ Rudolf Horvat: Povijest Hrvatske I. (od najstarijeg doba do g. 1657.)/Hrvatska god. 1491.—1495.
  7. ^ Hrvoje Kekez: Bernardin Frankapan i Krbavska bitka: je li spasio sebe i malobrojne ili je pobjegao iz boja? 14 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Modruški zbornik, Vol.3 No.3, 2009, s. 79
  8. ^ Anđelko Mijatović: Bitka na Krbavskom polju 1493. godine; Školska knjiga, Zagreb, 2005, s. 42

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Osijek</span> Hırvatistanda Öslek-Baranja iline bağlı şehir

Osijek, Hırvatistan'ın dördüncü büyük şehridir. Osijek kenti Drava Nehri'nin kıyısına kurulmuştur. Tarihi Slavonya bölgesinin kültür ve ekonomik merkezidir. Ayrıca Osijek-Baranya bölgesinin de idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Varaždin</span> Hırvatistanda Versedin iline bağlı şehir

Varaždin. Kuzeybatı Hırvatistan'da şehir. Zagreb 'in 81 km kuzeyinde yer alır. Varaždin Bölgesi'nin idari merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek tarihi</span> Bosna-Hersek ülkesinin tarihi

Bosna-Hersek tarihi Bosna-Hersek'in tarih öncesi zamanlardan günümüze uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Krbava Muharebesi</span>

Krbava Muharebesi, 9 Eylül 1493 tarihinde Osmanlı ile Macaristan Krallığı destekli Hırvatistan Krallığı birleşik ordusu arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Muharebe, Hırvatistan'ın güneyinde bulunan Lika bölgesinin Krbava alanında gerçekleşmiştir. Sonuç, kesin Osmanlı galibiyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Klis Kuşatması</span>

Klise Kuşatması,, Osmanlı'nın Hırvatistan Krallığı kontrolünde bulunan Klis Kalesi'nin 31 Ağustos 1536 - 12 Mart 1537 tarihleri arasında kuşatmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Praljak</span> Hırvat asker ve siyasetçi

Slobodan Praljak, Bosnalı Hırvat asker ve hükümlü savaş suçlusu.

Paşa Yiğit Bey ya da Saruhanlı Paşa Yiğit Bey 14. yüzyılın sonları ve 15. yüzyılın başlarında Osmanlı Yörük sivil ve askeri subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Una Muharebesi, 29 ve 30 Ekim 1483'te, çoğu Bosna Sancağı'ndan gelen bölgesel Osmanlı kuvvetleri ile Una Nehri geçidinde Brod Zrinski yakınlarındaki Hırvatistan Krallığı arasında yapılan muharebedir. Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Hırvatların elde ettiği ilk büyük zaferlerden biriydi. Hırvat ordusu, Hırvatistan Ban'ı Matthias Geréb ve diğer Hırvat soyluları ve Sırbistan Despotu Vuk Grgurević'in katıldığı Frankopan ailesinin birkaç üyesi tarafından yönetildi. Amaçları, Una Nehri'ne doğru ilerleyen Osmanlıları durdurmaktı. İki gün süren savaşta Osmanlılar yenildi ve kısa süre sonra Sultan II. Bayezid ile 7 yıllık bir ateşkes imzalandı.

<span class="mw-page-title-main">Jajce Muharebesi</span>

Jajce Muharebesi, Ocak 1518'de Bosna Sancak Beyi Hüsrev Bey komutasındaki Osmanlı ordusu ile Ban Petar Berislavić liderliğindeki Macar ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Muharebe, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ve Macaristan-Osmanlı savaşlarının bir parçasıydı.

Slunj Muharebesi, 26 Ekim 1584'te Bosna Beylerbeyi Gazi Ferhad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri ile Hırvatistan Banı ve Cermen kontu Jobst Joseph von Thurn ve Macar asilzade Tamás Erdődy liderliğindeki Cermen ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Savaş, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ile Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı. Osmanlı askerlerinin 8-10.000 kişi olduğu tahmin ediliyordu. Thurn ve Erdödy'nin ordusu ise 1.330 süvari ve 700 piyadeden oluşuyordu. Slunj kasabası yakınlarında Osmanlı kuvvetlerini pusuya düşüren Cermen ve Hırvat kuvvetleri Osmanlı kuvvetlerini mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da İslam</span>

İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dubica Muharebesi</span> 1513 Muharebesi

Dubica Muharebesi 16 Ağustos 1513'te Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Hırvat ordusuna Hırvat Banı Petar Berislavić komuta ederken, Osmanlı ordusu çoğunlukla Bosna Sancağından gelen Sancakbeyi Yunus ağa (Junuz-aga) komutasındaki kuvvetlerden oluşuyordu. İki ordu, Orta Hırvatistan'daki Dubica kasabası yakınlarında Sava ve Una nehirleri arasında çatıştı. Savaş, Hırvat zaferi ve ağır Osmanlı kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Brest Muharebesi (1592)</span>

Brest Muharebesi, 1593-1606 Osmanlı-Roma Cermen Savaşı öncesinde askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Krallığı (Habsburg)</span> 1527-1868 yılları arasında Habsburg Monarşisine bağlı olan krallık

Hırvatistan Krallığı, Hırvatistan Krallığı'nın Habsburg Monarşi'sine bağlı ardılıdır. Başkenti Zagreb idi.1527'den itibaren Habsburg monarşisinin ve 1804'ten 1867'ye kadar Avusturya İmparatorluğu'nun topraklarının bir parçasıydı.