İçeriğe atla

Vromopigada Muharebesi

Vromopigada Muharebesi
Orlov İsyanı

Sakız Adası Muharebesi (1770), İvan Ayvazovski
Tarih1770
Bölge
Vromopigada
Sonuç Maniot zaferi
Taraflar
Mani Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Eksarhos Grigorakis
Zanetos Grigorakis
Hacı Osman (ölü)
Güçler
7.000 16.000
Kayıplar
Bilinmeyen 10.000

Vromoigada Muharebesi (YunancaΜάχη της Βρωμοπηγάδας, romanizeMahi tis Vromopigadas), 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Skutari ve Parasiros köyleri arasındaki bir ovadada gerçekleşmiştir.

Arka plan

Venedik'in Osmanlı-Venedik Savaşı'nda (1714-1718) Osmanlı İmparatorluğu'na yenilmesini takiben, Mora Yarımadası bir kez daha Osmanlı hakimiyetine girdi. Ancak Mora'nın ilk Osmanlı işgalinde Osmanlı egemenliğini kabul etmeyi reddeden özerk Mani, bir kez daha Osmanlı yönetimini kabul etmeyi reddetti. Maniotlar, Rusya'da sahip oldukları bir ajan aracılığıyla II. Katerina ve Kont Aleksey Grigoryeviç Orlov ile bir komplo kurmaya başladılar. 1770'te şartlar üzerinde anlaşmaya varıldı ve bir Rus filosu Ege Denizi'ne açıldı ve Çeşme Muharebesi'nde bir Osmanlı filosunu yok ederek Mani'ye çıktı.

İlk başarının ardından Orlov İsyanı başarısızlıkla sonuçlandı. Rus lider Orlov ile Maniot lideri John arasındaki tartışmalar orduların ayrılmasına yol açtı. John'un ordusu, Messinya'daki Rizomilo'da Osmanlı ordusuna karşı yıkıcı bir yenilgiye uğradı ve sadece John hayatta kaldı. Bu arada, uzun vadeli kazanımlar elde etmeyen Rus ordusu geri çekildi. Bu arada Osmanlılar, Yunanistan'a Türk-Arnavutlar olarak bilinen Müslüman Arnavut paralı askerlerini gönderdi.[1] Hristiyan güçlerin Müslüman sivillere karşı gerçekleştirdiği katliamların ve mülklerin yok edilmesinin intikamını almak için Attika'yı ve daha sonra Mora'ya saldırdılar.[2]

Mani'ye birkaç baskın düzenlediler, ancak hepsi ağır kayıplarla geri püskürtüldü. Bu yenilgi dizisi üzerine, Mora'daki Osmanlı paşası Hacı Osman, 16.000 kişilik bir ordu toplayarak Mani'yi işgal etti. Kastanya'da 12 gün alıkonuldu, ancak kuleleri ele geçirdikten sonra kıyıdan Skutari'ye doğru ilerledi ve burada bir kez daha bir kule tarafından geciktirildi. Bu kule, Osmanlı ordusunu, kule yıkılıp havaya uçuruluncaya kadar üç gün alıkoyan 15 adam tarafından kuşatıldı.

Muharebe

Bu sırada, Eksarhos Grigorakis ve yeğeni Zanetos Grigorakis komutasındaki 3.000 erkek ve 2.000 kadından oluşan bir Maniot kuvveti, Trikefali olarak bilinen Parasiros kasabasının yukarısındaki tepelerde toplanmış ve kendilerini güçlendirmişti. Hacı Osman komutasındaki Osmanlı ordusu Ayo Pigada'ya ilerlemiş ve oradan Maniotların teslim edilmesini talep eden elçiler göndermişti. Ancak Maniotlar elçi göndermekte tereddüt ettiler çünkü cevap olumsuz olursa Hacı Osman elçileri idam ettirecekti.

Üç yaşlı adam, iki rahip ve bir meslekten olmayan adam, Türk kampına gitmek için gönüllü oldu. Paşaya getirildiler ve eğilmeden ona fakir ve özgür Maniotlardan ne istediğini sordular. Paşa, Maniotlardan Ruslarla bir olup padişaha saldırdıkları gerekçesiyle tüm silahlarını ve her yıl kelleniz için bir kelle vergisi ile on kaptanın çocuğunu rehin olarak vermelerini istedi. Maniot elçileri ise silahlarını ve özgürlüğüklerini vermektense ölmeyi tercih ettiklerini ve toprakları fakir olduğu için vergi ödemediklerini açıkladı. Cevapları karşısında çileden çıkan Hacı Osman, kafalarını kazığa oturtmadan önce kafalarını kesip sakat bıraktırdı.

Maniotlar elçilerinin akıbetini görünce Osmanlıları nasıl yeneceklerine karar verdiler. Gece boyunca, 1.500 Maniotluk bir kuvvet Osmanlı mevzilerini kuşattı ve Türk gerisinden yaklaştı. Bu arada, ana Maniot kuvveti Osmanlılara uyurken saldırdı. Bu gece saldırısı karşısında şaşıran Osmanlılar kaçmaya başlamışlar ama Maniotlar arkalarından yolu kesmişlerdi. Kalan Osmanlı güçleri ise Mistra'ya çekilmeyi başardılar.

Kaynakça

  1. ^ Nikolaou, Georgios (1997). "Islamisations et Christianisations dans le Peloponnese (1715- 1832)". Didaktorika.gr. Universite des Sciences Humaines - Strasbourg II. s. 313. doi:10.12681/eadd/8139. hdl:10442/hedi/8139. 
  2. ^ Jelavich, Barbara (1983). History of the Balkans. Cambridge. s. 78. ISBN 9780521274593. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Peter Greenhalgh and Edward Eliopoulos. Deep into Mani: Journey to the southern tip of Greece. London: Trinity Press, 1985. 0-571-13524-2
  • Kyriakos Kassis. Mani's History. Athens: Presoft, 1979.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silahdar Damad Ali Paşa</span> 115. Osmanlı sadrazamı

Silahdar Damad Ali Paşa veya Şehid Ali Paşa III. Ahmed saltanatında, 27 Nisan 1713 - 5 Ağustos 1716 tarihleri arasında üç yıl üç ay sekiz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. 5 Ağustos 1716'da Avusturya Ordusu'na karşı yapılan Petrovaradin Muharebesi'nde şehit düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1768-1774 yılları arasında yapılmış savaş

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlıların Ruslara yenik düşmesiyle sonuçlanmış bir savaştır. Bu savaşın sonucunda Ukrayna'nın güneyi, Kuzey Kafkaslar ve Kırım, Rusya'nın eline geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Plevne Savunması</span> 93 Harbi sırasında yaşanmış bir kuşatma savaşı

Plevne Savunması ; 93 Harbi sırasında Plevne kentinin Rus İmparatorluk Ordusu tarafından kuşatılmasının ardından, kentin Gazi Osman Paşa komutası altındaki Osmanlı Ordusu tarafından Rus ve daha sonra Rumen taarruzlarına karşı 19 Temmuz ve 10 Aralık 1877 arasında 145 gün boyunca savunmasıyla gerçekleşen, 93 Harbi'nin en önemli muharebelerinden biridir. Osmanlı Ordusu, 145 gün boyunca sayıca kendisinden kalabalık olan Rus ve Rumen ordularının gerçekleştirdiği üç büyük taarruzu püskürtmüş ve Plevne'yi başarılı bir şekilde savunmuştur. Ancak, tüm bu taarruzlardan sonra Osmanlı kuvvetlerinin yiyecek ve cephaneleri tükenmiş ve buna ek olarak kış mevsiminin gelmesiyle şiddetli soğukla karşı karşıya kalıp bitap düşmüşlerdir. Kuşatmayı yarmak için düzenledikleri son bir huruç harekâtının da başarısızlıkla sonuçlanması ile, Osman Paşa kenti Rus ve Rumen ordularına teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1463-1479 yılları arasında yapılmış savaş

1463-1479 Osmanlı-Venedik Savaşı, Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 1463 ve 1479 yılları arasında Mora Yarımadası, Ege Denizi, Arnavutluk, Karadağ, Dalmaçya ve Veneto cephelerinde ve fasılalı olarak 16 yıl süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle biten askerî mücadeledir.

Elena Muharebesi (12 Temmuz 1877; 4 Aralık 1877 ve 14 Aralık 1877 tarihlerinde Osmanlı Devleti ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın Tuna Cephesindeki muharebelerinden biri olan bir muharebeler silsilesidir. Gerçekleşen 3 ayrı muharebeden 1. ve 3. muharebeler Rus buna karşın 2. muharebe Osmanlı zaferi ile neticelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albulena Muharebesi</span> Osmanlı-Arnavut savaşlarından biri

Albulena Muharebesi, 2 Eylül 1457 tarihinde İskender Bey komutasındaki Arnavut güçleriyle İshak Bey ve İskender Bey'in yeğeni Hamza Kastrioti komutasındaki Osmanlı Ordusu arasında yapılan bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">İnebahtı Kuşatması (1499)</span>

İnebahtı Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. II. Bayezid komutasındaki Türk ordusu, Venedik-Fransa donanmalarını mağlup eden Türk donanmasının yardımıyla İnebahtı'yı fethetti.

<span class="mw-page-title-main">Kalafat Muharebesi</span> Muharebe

Kalafat Muharebesi ve Kuşatması, Kırım Harbi'nin Tuna Cephesi'nde, Vidin'in karşısında, Tuna Nehrinin kuzey kıyısında bulunan Romanya'nın Kalafat Kasabası'nda meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası</span>

Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası, 21 Haziran-28 Ağustos 1826 tarihleri arasında Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ve Mısır orduları arasında meydana gelen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1770)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1803)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1803 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1807)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1807 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1815)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1815 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

Kastanya Muharebesi, 1780 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı</span> 1684ten 1699a kadar süren Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki çatışma

1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı ya da Mora Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında 1684-1699 yıllarında meydana gelen savaş. Bu savaş, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçasıdır. Savaşın alanı, İyon Denizi'nden Yunanistan'a kadar olan geniş bir bölgedir. Bu kadar geniş olmasına karşın, savaşın en önemli cepheleri Mora Yarımadası'nda gerçekleşmiştir. Savaşın sonucunu Karlofça Antlaşması belirlemiş ve Mora Yarımadası Venedik'e geçmiştir.

Tripoliçe Muharebesi, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı ve Orlov İsyanı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Külefçe Muharebesi</span>

Külefçe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Eski Arnavutlar Muharebesi</span>

Eski Arnavutlar Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Mora İsyanı (1770)</span>

Mora İsyanı, 1770 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Mora Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Kont Orlov'un kışkırtmalarıyla Yunanlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.