İçeriğe atla

Vrelo Bosne

Koordinatlar: 43°49′6.6″K 18°16′11.9″D / 43.818500°K 18.269972°D / 43.818500; 18.269972
Vrelo Bosne
Harita
TürPark
KonumIlıca, Bosna-Hersek
Koordinatlar43°49′6.6″K 18°16′11.9″D / 43.818500°K 18.269972°D / 43.818500; 18.269972

Vrelo Bosne, Bosna-Hersek'in Ilıca belediyesinde bulunan bir parktır. Park, Igman Dağı'nın eteklerinde yer almakta olup Bosna Nehri'nin bir kaplıcasıdır ve ülkenin en popüler doğal yerlerinden biridir.

Vrelo Bosne, yılda ortalama 60,000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Vrelo Bosne od početka godine posjetilo 60.000 turista" (Boşnakça). klix.ba. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Premijer liga Bosne i Hercegovine</span> Bosna-Hersekin en üst düzey erkekler futbol ligi

Premijer liga Bosne i Hercegovine, Bosna-Hersek'in futboldaki en üst düzey ligidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Saraybosna</span> Bosna-Hersekte belediye

Yeni Saraybosna, Bosna-Hersek'ın başkenti Saraybosna'nın bir belediyesidir. Belediye, Miljacka Nehri'nin kuzey kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 9.9 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 68,802'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıca, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Ilıca, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 143.4 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 71,892'dir.

<span class="mw-page-title-main">Državna himna Bosne i Hercegovine</span> Bosna Hersek Milli Marşı

Državna himna Bosne i Hercegovine, Intermezzo veya Intermeco, Bosna-Hersek devletinin 1992-1995 Bosna Savaşı'ndan sonra kabul ettiği ve ülkede yaşayan üç etnik unsuru da temsil edici nitelikte olması amacıyla tamamen sözsüz olan, sadece melodiden ibaret bir ulusal marştır. Dušan Šestić tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">FK Sarajevo</span>

Fudbalski klub Sarajevo Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da kurulan futbol kulübü. 24 Ekim 1946'da kurulan kulüp, Yugoslavya döneminde de 2 defa lig şampiyonu olarak önde gelen futbol kulüplerinden biri olmuştu. Şu anda Bosna-Hersek Birinci Ligi'nde mücadele eden kulüp iki şampiyonluk ve üç kupa kazanmıştır. Maçlarını 34.500 kişilik Asim Ferhatović Stadı'nda oynamaktadır. Horde Zla isminde bir taraftar grubu 1987'dan beri mevcuttur. Kulübün kullandığı temel renk bordodur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Futbol Federasyonu</span>

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu, NSBiH; Bosna-Hersek'in merkezi Saraybosna'da bulunan futbol yönetim organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Radyo Televizyonu</span>

Bosna-Hersek Radyo Televizyonu önceden PBSBiH olarak bilinen bir tv yayın organizasyonudur ve Bosna-Hersek'ten Avrupa Yayın Birliği'nin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Petković</span> Vlade lakaplı Boşnak asıllı teknik direktör ve eski futbolcu

Vladimir Petković, Boşnak asıllı Hırvatistan, Bosna-Hersek ve İsviçre vatandaşı teknik direktör ve eski futbolcudur. Lakabı Vlade'dir.

<span class="mw-page-title-main">Edin Višća</span> Bosnalı millî futbolcu

Edin Višća, sağ kanat mevkiinde oynayan Bosnalı millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Trabzonspor'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">FK Željezničar</span>

FK Željezničar Sarajevo 19 Eylül 1921 tarihinde yılında Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da kurulmuş bir futbol kulübüdür. Premijer liga Bosne i Hercegovine'de mücadele etmektedir. Maçlarını 16.000 kişilik Grbavica Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Blagaj</span> Bosna-Hersekin Mostar belediyesine bağlı yerleşim birimi

Balagay veya Bolagay, Bosna-Hersek'in Hersek-Neretva Kantonunda, Mostar havzasının güneydoğu bölgesinde yer alan bir kasabadır. Burası Bišće ovasının kenarında bulunan ve kent yapısı rahatlıkla Bosna-Hersek'in diğer yapılarından kolaylıkla ayırt edilebilen, Bosna-Hersek'in en değerli kentsel ve kırsal alanlarından biridir. Blagaj'ın ılıman bir iklimi olduğu için, bu şehrin ismi büyük olasılıkla Boşnakça'da ılıman anlamına gelen Blaga kelimesinden gelmektedir.

NK Čelik Zenica, Bosna-Hersek'in en üst düzey futbol ligi olan Premijer liga Bosne i Hercegovine'de yer alan bir futbol kulübü. 10 Mayıs 2014'te Bosna-Hersek'in Zenica şehrinde Eskişehirspor ile kardeş kulüp protokolü imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Saraybosna</span>

Doğu Saraybosna, Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Saraybosna'nın doğu kesimini oluşturmaktadır. Yüzölçümü 1,450 km² olan şehrin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 64,966'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Merkez Bankası</span> Merkez Bankası

Bosna-Hersek Merkez Bankası, Bosna-Hersek'in merkez bankasıdır. 20 Haziran 1997 tarihinde Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi'nde kabul edilen bir kanun ile kuruldu. Merkezi Saraybosna'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu Demiryolları</span> Demiryolu şirketi

Bosna-Hersek Federasyonu Demiryolları, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'na ait Demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 2001 yılında kurulmuş olup Sırp Cumhuriyeti Demiryolları ile birlikte ülkenin iki demiryolu işletmecisinden biridir. Merkezi Saraybosna'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Una (Sava)</span> Bosna Hersek ve Hırvatistanda akarsu

Una Kiril: Уна), Hırvatistan ve Bosna-Hersek'te bir nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 214.6 km (133.3 mi) ve havza alanı 9.829 km²'dir. Una nehri adını Romalılardan aldı. Romalılar güzelliğini o kadar benzersiz bulmuşlar ki, ona Tek (Una) adını verdiler. İsminin başka bir yorumu, Hint-Avrupa kökenli unt kelimesinden türetilmiş bir İlirya kökenli kelime olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'teki korumalı bölgeler</span> Vikimedya liste maddesi

Bosna Hersek'in toplam koruma alanı büyüklüğü 57,83694 hektar 'dır. Bu alanlar tüm topraklarının %1,13'ünü oluşturmaktadır. Bosna Hersek hükûmetinin koruma seviyelerine göre, yani milli park ve tabiat parkı kategorilere göre korunan alanları listelenmiştir.

Kup Bosne i Hercegovine ya da Bosna-Hersek Kupası, Bosna Hersekte düzenlenen ulusal kupadır. Kupayı kazanan takım UEFA Konferans Ligi'ne katılıyor. 1994-2000 yılları arasında ülkede üç etnik grup olan Hırvatlar, Sırplar ve Boşnaklar kendi aralarında turnuva düzenlemiştir. 2000 yılında ülke genelinde turnuva düzenlemeye karar verilmiştir. 1997, 1998 ve 1999 yıllarında ülkedeki farklı turnuvaların şampiyonları birbirleriyle kupa maçı yaptığı için FK Sarajevo ve Nk Bosna Visoko'nun kazandıkları kupa şampiyonlukları resmi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yayçe Kuşatması</span>

Yayçe kuşatması, Osmanlıların Bosna Krallığı'nın çoğunu fethetmesinin ardından, Osmanlı-Macaristan Savaşlarının bir devamı olarak 1463'te gerçekleşen ve Osmanlılara ait Yayçe şehrinin kaybedildiği kuşatmadır. Osmanlılar bu kuşatmadan önce düzenledikleri sefer ile Bobovac'daki kraliyet kalesini, Travnik'i ve seferin ilk günlerinde Yayçe şehri ele geçirdi. Bosna Kralı Stjepan Tomašević'in peşine düşülerek Ključ kalesinde yakalandı ve ardından Yayçe'ye getirilerek idam edildi. Kısa süre sonra Osmanlı kuvvetleri geri çekildi ve kasabayı küçük bir garnizonun koruması altında bıraktı. Macarlar, kaleyi ele geçirdi ve Osmanlı'nın Bosna'daki ilerlemesi bir süre durdu. Bu durum, Osmanlıların nihayet şehri geri aldığı ve kuzeye Macaristan'a ve Macaristan'ın bir parçası olan Bihaç'a kadar ilerlediği 1527 yılına kadar devam etti.