İçeriğe atla

Vought F4U Corsair

F4U Corsair
F4U-5NL
F4U-5NL
TürüUçak gemisi üslü avcı uçağı
Ulusal köken ABD
ÜreticiChance Vought
İlk uçuş29 Mayıs 1940
Hizmete giriş28 Aralık 1942
Ana kullanıcıABD Deniz Kuvvetleri
ABD Deniz Piyade Kolordusu
Diğer kullanıcılarKraliyet Donanması
Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri
Üretim aralığı1940-1952
Üretim sayısı12,571
DeğişimleriF2G "Super" Corsair

F4U Corsair, Chance Vought Aircraft tarafından dizayn edilen F4U tarihin en iyi hava muharebe uçaklarından biri olarak kabul edilir. F4 Phantom haricinde en uzun süre imalatta kalan ABD avcı uçağıdır. Amaç mevcut avcılardan daha güçlü motor, daha büyük pervaneli bir uçağa sahip olmaktı. Prototipi 660 km/h hızı aşan ilk ABD avcı uçağıydı.

ABD Deniz Piyade Kolordusu

F4U 1938'de ABD Deniz Piyadeleri için geliştirilmiştir. İlk prototipi olan XF4U-1 29 Mayıs 1940ta uçtu. Düşük dönüş oranı it dalaşı için sınırlı görünmekle birlikte diğer üstünlükleri bunu fazlasıyla örttü. Yüksek gücü, tırmanma hızı ve çok hızlı bir şekilde roll yapabilme yeteneği, güçlü silahları ve yüklü cephanesi bir de savaş yaralarına dayanabilme yeteneği onu 1943 yılının başında, Solomon Adalarında ona bu şansı tanıdı. Savaş sona erdiğinde düşman uçaklarına karşı 11:1[] gibi bir üstünlük sağlamıştı.

ABD Deniz Kuvvetleri

ABD Deniz Kuvvetleri 1944 Kasım ayından itibaren uçak gemisinde üslenmiş bir av-bombardıman uçağı olarak kabul etti. 1945 yılının başından itibaren de büyük sayılarda savaş sonuna kadar görev aldılar.

F4U Kore Savaşında geniş ölçüde kullanıldı ve üretimi 1952 yılının Aralık ayına kadar devam etti; toplam 12.571 adet üretildi.

Modeller

1942'de üretimine başlandı. Ana modelleri, F4U-1'nin geliştirilmiş modeli olan F4U-1A, 1943'te Birleşik Krallık'a ihraç edilen F4U-1B, makineliden ziyade toplarla donatılmış kara yakın destek uçağı olan F4U-1C ve gece av modeli olan F4U-2'dir.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Supermarine Spitfire</span> İngiltere yapımı, yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı

Supermarine Spitfire, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi A6M</span> tek kanatlı, tek kişilik, hafif bir avcı uçağı

Mitsubishi A6M , uçak gemileri için tasarlanmış, II. Dünya Savaşı'nda Japonlar tarafından çok etkili biçimde kullanılmış alttan tek kanatlı, tek kişilik, hafif bir avcı uçağı.
Hizmete girdiği 1940 yılının Kōki 'nin 2600 yılına tekabül etttiği için 2600'nun son hanesi olan 0'dan alınarak 'Rei Şiki ' diye adlandırılmıştı. Takma adı 'Zero fighter'dır. "A6M"lerin, kara üslerine konuşlandırılmış avcı uçağı, uçak gemisine konuşlandırılmış avcı uçağı, avcı bombardıman uçağı, pike bombardıman uçağı, roketlerle donatılmış taarruz uçağı, uzun menzilli kamikaze uçağı, önleme uçağı ve iki kişilik eğitim uçağı gibi uyarlamaları vardır. "A6M"nin daha dar kanat açıklığı olan bir avcı uçağı uyarlaması Müttefik Kuvvetler'ce "Zeke" olarak adlandırılmıştır. Uçak gemilerinde kullanılan tipi, hangara daha rahat sokulup çıkarılmasını sağlamak amacıyla katlanabilir kanatlı yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-4 Phantom II</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

McDonnell Douglas F-4 Phantom II, McDonnell Douglas Firması tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması için geliştirilmiş, tandem iki koltuklu, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, uzun menzilli süpersonik, 3. nesil jet önleme ve avcı-bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Grumman F-14 Tomcat</span> Amerikan yapımı hava üstünlük uçağı

F-14 Tomcat, Northrop Grumman tarafından üretilen süpersonik, çift motorlu ve değişken geometrik kanatlı bir av önleme ve hava üstünlük uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-15 Eagle</span> ABD yapımı dördüncü nesil savaş uçağı

F-15 Eagle her türlü hava şartlarında görev yapabilen, yüksek manevra yetenekli ve hava muharebelerinde üstünlük sağlamak üzere tasarlanmış bir avcı uçağı ve hava üstünlük uçağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F/A-18 Hornet</span> ABD yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

F/A-18 Hornet,, McDonnell Douglas ve Northrop şirketleri tarafından müşterek olarak tasarlanan ve 1982 yılında üretilmeye başlanmış olan bir muharebe uçağıdır. 1997'den beri Boeing tarafından üretilmektedir. Rus muadili SU-33 model savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Taktik bombardıman</span>

Taktik bombardıman, muharipler, askerî tesisler veya askerî teçhizat gibi acil askerî değeri olan hedeflere yönelik hava bombardımanıdır. Bu, stratejik bombardımanın ya da gelecekteki askerî üretimi ve düşman sivillerin savaş çabalarını destekleme isteğini felce uğratmak, düşmanın uzun vadeli savaş yürütme kapasitesini zayıflatmak için düşman şehirlerine ve fabrikalarına saldırmanın tersidir. “Taktik bombardıman uçağı” terimi, stratejik bombardıman uçaklarından avcı uçaklarına, önleme uçaklarına ve helikopterlere kadar birçok başka uçak türü taktik bombardıman operasyonlarında kullanılmış olsa da, yalnızca taktik bombardımanın birincil rolü için özel olarak tasarlanmış bir bombardıman uçağını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-27</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-27 Suhoy Tasarım Bürosu (SDB) tarafından tasarlanmış 4.nesil üstün manevra yeteneğine sahip Sovyetler Birliği avcı uçağıdır. Olağanüstü menzili, ağır silah yükü ve çok yüksek irtifada çalışma yeteneği ile Birleşik Devletlerin yeni nesil avcılarına birebir rakip olarak düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas AV-8B Harrier II</span> İngiliz-Amerikan yapımı savaş uçağı

AV-8B Harrier II gerçek anlamda V/STOL uçaklarının içinden en çok tanınanıdır. Bir adet Rolls Royce Pegasus II motoruna sahiptir. Motor uçağın tam ortasındadır ve uçağın iki yanında görünen hava girişleri ortadaki Rolls Royce Pegasus II motorunu beslemektedir. İlk Harrier II uçuşu 1981 sonbaharında gerçekleştiğinde asıl Hawker P.1127'nin ilk uçuşundan beri 21 yıl geçmişti. P.1127, 1957 tasarımı bir Fransız motor konsepti üzerine yapılandırılmış ve geliştirilmişti. Proje finansmanı Britanyalı Bristol Engine Co. ve ABD Hükûmeti tarafından “Müşterek Silah Geliştirme Programı” (MWDP) dahilinde karşılanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi A7M</span> Japon uçak gemisi tabanlı avcı uçağı

Mitsubishi A7M Reppū, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçak gemisi tabanlı avcı uçağıdır. Uçak, Mitsubishi A6M Zero'nun yerine geliştirilmiş olup üstün hız, tırmanış, dalış ve silahlanmanın yanı sıra daha iyi manevra sağlamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Hawker Sea Fury</span>

Hawker Sea Fury, Hawker tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uçak gemisi tabanlı avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sonlarında geliştirilmiş olup Kraliyet Donanması'nın hizmetindeki son pervaneli savaş uçağıydı ve şimdiye kadar üretilen en hızlı piston motorlu uçaklardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hawker Tempest</span>

Hawker Tempest, Hawker tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, Hawker Typhoon'un geliştirilmiş bir modeli olup II. Dünya Savaşı'nın en güçlü avcı uçaklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gece avcı uçağı</span>

Gece avcı uçağı, gece veya kötü görünebilirlik koşullarında kullanılmak üzere uyarlanmış bir avcı uçağıdır. Gece avcı uçakları, I. Dünya Savaşı'nda kullanılmaya başlandı ve geceleri çalışmak üzere özel olarak geliştirilen türleri de içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hava üstünlüğü avcı uçağı</span>

Hava üstünlüğü avcı uçağı, düşman hava sahasına girmek ve ele geçirmek için tasarlanmış, düşmanın hava kuvvetleri üzerinde tam bir hakimiyet kurmayı amaçlayan avcı uçağı. Hava üstünlüğü avcı uçakları, diğer avcı uçaklarına kıyasla öncelikle düşman avcı uçakları ile etkin bir şekilde mücadele etmek üzere tasarlanmıştır, ancak havadan yere saldırı gibi ikincil rollere sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

Bu listede Kore Savaşında (1950-1953) kullanılan silahlardan bahsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-2800 Double Wasp</span>

Pratt & Whitney R-2800 Double Wasp 2.800 inçküp (46 L) motor hacmine sahip, çift sıralı, 18 silindirli, hava soğutmalı Amerikan tasarımı yıldız tipi uçak motoru ve uzun ömürlü Wasp motor ailesinin bir parçası.

<span class="mw-page-title-main">Kyushu J7W</span>

Kyūshū J7W Shinden, gövdesinin arkasında kanatları ve itici motoru bulunan, pervaneli kanart tipi bir II. Dünya Savaşı Japon prototip avcı uçağıydı.