İçeriğe atla

Voskreseniya Hristova Kilisesi

Voskresenia Khristova Kilisesi

Voskresenia Khristova Kilisesi ya da Kurtarıcının Kanlı Kilisesi, inşaatı 1883 tarihinde başlayıp, 1907 yılında tamamlanmış, Sankt-Peterburg'da bulunan "Ortodoks Kilisesi"dir. Rus Çarı III. Aleksandr döneminde inşaatına başlandı, II. Nikolay döneminde tamamlandı. III. Aleksandr, bu kiliseyi babası II. Aleksandr anısına yaptırdı. İnşaatı esnasında, ekonomik nedenler ile çoğu kez aksamıştır. Bu nedenle yapılırken halktan, bağış bile alınmıştır. Bu nedenle, yapımı 24 yıla kadar uzamıştır.

İnşaatı ve mimarisi

Voskresenia Khristova Kilisesi, şehirdeki diğer "Ortodoks Kiliseleri"nden çok daha farklıdır. Yapılırken toplam maliyeti 3.6 milyon ruble'ye mal olması beklenirken, toplam maliyet 4,5 milyon ruble olmuştur. Bu nedenle, yapımı 24 yıl uzamıştır. Kilise yapıldığında, döneminde Rus Devrimcileri ile olan çekişmeler, milliyetçilik ve yakınında da III. Aleksandr suikast sonucu öldürülmesi nedeniyle, "Kırmızı"ya boyanmıştır. İç cephesinde de, dış cephesinde de kırmızı renk ağır basmaktadır. İçindeki mozaiklerde de, dini betimlemeler yer almıştır. Soğana benzer çatısı, diğer mimari özellikleri ile Kremlin'e benzer. Kilise, yaklaşık 7.500 m² alanı kapsar. Mozaiklerini, tasarımlarını Viktor Vasnetsov, Mikhail Nesterov ve Mikhail Vrubel birlikte yapmıştır. Kilisenin baş mimarı ise Alfred Aleksandroviç Parland idi. Duvarın yüksek bölümlerinde ve tavanda, İncil'den sahneler, girift mozaikler ile betimlenmiştir.

Kilisenin, dış tasarımlarının ayrıntıları

Özellikleri

Sankt-Peterburg'da bulunan bu kilise, "Griboedov Kanalı"nın kıyısına inşa edilmiştir. Bu kilisede olan en önemli olay ise Rus Çarı II. Aleksandr'ın öldürülmesidir. Rus çarı, bu kilisenin yakınında suikast sonucu öldürülmüştür. Bu nedenle, öldürüldüğü yere bir anıt dikilmiştir.

Kilise, kanal kenarında olduğundan, temeli hayli zayıflamıştır. Ayrıca, kanal ile temas eden yüzeyleri de yıpranmıştır. Bu nedenle, tehlike altındadır. Voskresenia Khristova Kilisesi, Sankt-Peterburg meydanının hemen yakınındadır. Şehirde, St. Isaac Katedrali'nden sonra en önemli ve en tarihi olan ikinci mabettir.

Rus Devrimi ve II. Dünya Savaşı

Rusya Çarlığı'nın başkenti olan Sankt-Peterburg şehrinde, hem kilise hem de anıt görevi gören bu kilise, Rus Devrimi ile derinden etkilenmiştir. 1917 yılında, Rus Devrimi gerçekleşti. Devrimciler, kilisenin III. Aleksandr anıtı olarak görülmesi, devrimcilere karşı olarak milliyetçilik simgesi ile kırmızıya boyanması nedeniyle ana hedef oldu. Devrimciler, kiliseyi yağmaladılar, mozaiklerini ve iç tasarımlarını parçaladılar. 1930 yılından itibaren kilise kapandı. 1941 yılında, Nazi Almanyası orduları SSCB'ye saldırdı. Sankt-Peterburg,

Günümüz

Kilise, II. Dünya Savaşından sonra yine kapalıydı. Ancak SSCB'nin yıkılmasından sonra, restore edildi ve 1997 tarihinde müze olarak açıldı. Göz alıcı kırmızı mimarisi, içindeki betimlemeler ve girift mozaikler ile Sankt-Peterburg'un ana turistik birimlerindendir. Her yıl, yüzbinlerce turist, bu kiliseyi ziyaret etmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çernışevski</span>

Nikolay Gavriloviç Çernişevski Rus devrimci demokrat, materyalist filozof, eleştirmen ve sosyalist. Bazıları tarafından bir ütopik sosyalist olarak değerlendirilmiştir. 1860'larda devrimci demokratik hareketin önderi konumundaydı. Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin, Emma Goldman gibi önemli isimleri etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Nikolay</span> son Rus İmparatorluğu hükümdarı (1868-1918; çar 1894-1917)

II. Nikolay ya da Nikolay Aleksandroviç Romanov, Romanov hanedanına mensup tüm Rusya imparatoru, Polonya çarı ve Finlandiya büyük prensi, Albay (1892); buna ek olarak, İngiliz Filo Amirali ve İngiliz Ordusu Saha Mareşali idi. Saltanatı sırasında Rus İmparatorluğu, dünyanın önde gelen büyük güçlerinden biriydi ancak ekonomik ve askeri çöküşe geçti. Sovyet tarihçiler tarafından verdiği kararlar sebebiyle askeri yenilgilere ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan zayıf ve beceriksiz bir lider olduğu ifade edildi. Batılı tarihçiler ise genel anlamda II. Nikolay'ı Sovyet sistemiyle eşdeğer gördü. Aleksey Tolstoy "Çar'ın rejimi hakkında birçok kötü şey vardı, ama otokrasiyi miras aldı, eylemleri şimdi perspektifte ve Sovyetler tarafından işlenen korkunç suçlarla karşılaştırıldığında görülüyor." ifadelerini kullandı.

<span class="mw-page-title-main">II. Aleksandr</span>

Aleksandr Nikolayeviç 1855 - 1881 yılları arasında hüküm sürmüş Rusya imparatoru. Kapsamlı bir reform programı uygulamış ve 1861'de köylü serfliğini kaldırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Nikolay</span>

I. Nikolay, Nikolay Pavloviç, 1825 ile 55 yılları arasındaki Rusya imparatoruydu. Klasik otokrat tipinin başlıca temsilcisi ve tutucu politikalarıyla Rusya'nın gelişimini 30 yıl boyunca donduran kişi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Devrimi (1905)</span>

1905 Rus Devrimi, Rus İmparatorluğu çapında geniş yankı bulan kitlesel siyasi eylemlerdir. 1905 Moskova Ayaklanması örneğinde olduğu gibi, bazı eylemler doğrudan hükûmeti hedef almıştır. Saldırılar, işçi grevleri, köylü ayaklanmaları ve askeri isyanlar şeklinde gelişmiştir. Olaylar sonucunda anayasal monarşiye geçiş yapılmış ve Çarlık Duması kurulmuş, çok partili seçimler yapılmış, 1906 Anayasası meydana getirilmiştir. Ancak Çarlık rejiminin yıkılması ve bazı bölgelerdeki bağımsızlık yönünde yapılan silahlı ayaklanma girişimleri başarısız olmuş ve bastırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Nikolayeviç Romanov</span>

Grandük Mihail Nikolayeviç Romanov, Rus çarı I. Nikolay ile eşi Aleksandra Feodorovna'nın 7. çocuğuydu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusya'nın Kafkasya cephesinden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Nikolayeviç</span> I. Nikolay ile eşi Aleksandra Feodorovnanın 6. çocuğu

Grandük Nikolay Nikolayeviç, Rus çarı I. Nikolay ile eşi Aleksandra Feodorovna'nın 6. çocuğuydu. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Rusya'nın Tuna cephesinden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">İvan Martos</span> Rus-Ukraynalı heykeltıraş ve resim öğretmeni (1754-1835)

İvan Petroviç Martos, Rus-Ukraynalı heykeltıraş ve resim öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Karayüzler</span>

Karayüzler, 20. yüzyılın başlarında Rus İmparatorluğu'nda faaliyet göstermiş Çarlık rejimi yanlısı ve gelişmekte olan sosyalist devrimci harekete karşı örgütlenmiş bir hareketti. Özellikle devrimcilere karşı uyguladığı şiddet, aşırı milliyetçilik ve Yahudi karşıtlığıyla öne çıkmış, çok sayıda pogrom gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Glinka</span>

Mihail İvanoviç Glinka, Rusya'da geniş olarak tanınan ilk Rus asıllı klasik müzik bestecisidir ve Rus klasik batı müziğinin babası sayılmaktadır. Glinka'nın besteleri kendisinden sonra gelen tüm Rus bestecilere çok büyük etki yapmıştır. Bunlar arasında en önemlileri Rus Beşleri adı verilen besteciler Glinka'nın eserlerini kılavuz alarak Rusya'ya has bir klasik batı müziği stili geliştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Nikolayevna Romanova</span>

Grandüşes Tatyana Nikolayevna Romanova imparatorluk Rusyası'nın son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın ikinci kızıdır. Sankt-Peterburg, Peterhof'ta doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Aleksandrovna Ulyanova</span>

Mariya Aleksandrovna Ulyanova, Rus sosyalist devrimci ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çerkasov</span>

Nikolay Konstantinoviç Çerkasov, SSCB Halk Sanatçısı unvanına sahip Rus oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">II. Aleksandr Suikastı</span>

II. Aleksandr suikastı, 13 Mart 1881'de Sankt-Peterburg, Rusya'da gerçekleştirilen suikasttır. II. Aleksandr at arabasının kapalı vagonunda Mikhailovsky Manège'den Kışlık Saray'a dönerken gerçekleştirilen bir suikast neticesinde öldürüldü. Suikast, başta Andrey Jelyabov tarafından Narodnaya Volya İcra Komitesi tarafından planlanmıştı. Sofya Perovskaya tarafından koordine edilen dört suikastçiden sadece ikisi aslında kararlı bir eylem gerçekleştirdi. Suikastçılardan olan Nikolay Rısakov, arabaya zarar veren bir bomba attı. Bu noktada ikinci bir suikastçı olan İgnati Grinevitski, arabaya II. Aleksandr'ı ölümcül şekilde yaralayan bir bomba daha attı. II. Aleksandr, Zaporijya'daki imparatorluk trenini dinamitle patlatma girişimi ve Şubat 1880'de Kış Sarayı'nın bombalanması gibi Dmitri Karakozov ve Aleksandr Solovyov'un girişimleri de dahil olmak üzere hayatında birkaç suikastten kurtulmayı başarmıştı. Gerçekleştirilen bu suikast, halkın 19. yüzyıl Rus Nihilist hareketinin en başarılı eylemi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İgnati Grinevitski</span>

İgnati Grinevitski veya Ignacy Hryniewiecki(Rusça: Игнатий Гриневицкий; y.1856 - 13 Mart 1881), II. Aleksandr Suikastı'nı düzenleyen devrimci Narodnaya Volya grubunun Polonyalı bir üyesiydi. Grinevitski, II. Aleksandr'ın öldürüldüğü bombalı suikast saldırısına katılımı ile tanındı. Grinevitski, Çar'ı ve kendisini ölümcül şekilde yaralayan ikinci bombayı atmıştı. Çar'ın ölümünden birkaç saat sonra aynı gün kendisi de öldü. Grinevitski ve suç ortakları, II. Aleksandr'a yapılacak herhangi bir suikastın çarlık otokrasisini devirmek için siyasi veya sosyal bir devrimi tetikleyebileceğine inanmaktaydılar. Birçok tarihçi ise suikastı bir Pirus zaferi olarak görmektedir, zira bir devrime katılmak yerine devletin devrimci hareketi ezmek için kararlılığını güçlendirmiştir ve 1880'lerde devrim hareketinin düşüşüne yol açmıştır.Grinevitski'nin ise suikastteki rolünün İntihar saldırılarının ilk örneklerinden olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Nevski Katedrali, Novosibirsk</span>

Aleksandr Nevski Katedrali Aleksandr Nevski onuruna adlandırılan Novosibirsk, Rusya'daki Doğu Ortodoks Katedralidir.

<span class="mw-page-title-main">Mikâil Arhangel Kilisesi</span>

Mikâil Arhangel Kilisesi, Donanma Kilisesi olarak da bilinir, Azerbaycan Bakü şehir merkezinde yer alan Zargarpalan Caddesi'nde bulunan bir Rus Ortodoks kilisesi. Aziz Mikâil'e adanmıştır. Kilisenin piskoposu Mefodi Efendiyev'dir; onun dışında kilisenin üç papazı ve bir diyakozu da var.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Girs</span> Rus siyasetçi (1820-1895)

Nikolay de Girs ya da Giers III. Aleksandr döneminde, 1882-1895 yılları arasında Rusya Dışişleri Bakanlığı yapmıştır. Daha sonra Üçlü İtilaf'a dönüştürülen Rus-Fransız İttifakı'nın mimarlarından biriydi, Rusya'nın karmaşık ve tehlikeli diplomatik durumlarla başa çıkmada barışçıl bir ortak olarak imajını destekledi, ancak bu başarının çoğu Çar Aleksandr'a gitti.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Bizans mimarisi</span> Uyanış mimarisi akımı

Bizans Uyanış çoğunlukla dini, kurumsal ve kamu binalarında görülen bir mimari uyanış hareketidir. Özellikle İstanbul ve Ravenna Eksarhlığı olmak üzere 5. ila 11. yüzyıllardan kalma Doğu ve Ortodoks Hristiyan mimarisiyle ilişkili Bizans stilinin unsurlarını içerir. Yeni Bizans mimarisi 1840'larda Batı Avrupa'da ortaya çıktı ve 19. yüzyılın son çeyreğinde Rusya İmparatorluğu'nda ve daha sonra Bulgaristan'da zirveye ulaştı. Yeni Bizans ekolü Yugoslavya'da I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasında etkindi.