İçeriğe atla

Vorticella campanulla

Vorticella campanulla
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Protozoa
Şube:Ciliophora
Sınıf:Oligohymenophorea
Takım:Peritrichida
Familya:Vorticellidae
Cins:Vorticella
Tür: V. campanulla
İkili adlandırma
Vorticella campanulla

Vorticella campanulla, Vorticella cinsine bağlı bir protozoa türüdür.[1]

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 27 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Vorticella</i>

Vorticella, Vorticellidae familyasına bağlı bir protozoa cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Çan çiçeği</span>

Çan çiçeği (Campanula), çan çiçeğigiller (Campanulaceae) familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

<i>Campanula alpina</i>

Campanula alpina, Campanulaceae familyasından yüksek dağlık bölgelerde görülen bir çan çiçeği türü.

<span class="mw-page-title-main">Ankara florası</span> Ankara ilinin florası

Ankara florası; Ankara il sınırları içerisinde hüküm süren iklim koşulları, sıcaklık, yağış miktarı gibi faktörler sonucunda şekillenip ortaya çıkan bitki çeşitliliğini tabir etmek için kullanılır. Güncel kayıtlara göre şehirdeki flora; 99 familyadan 495 cinse ait 1365 çiçekli bitki türünden oluşmaktadır. Bu türler içinden de 22'si safi Ankara'ya özgü olmak üzere 271 tanesi (%19.85) Türkiye'ye endemik canlılardan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Fomin</span> Rus bitki bilimci

Aleksandr Vasiljevich Fomin, Sovyetler Birliği döneminde yaşamış Rus botanikçi. Eğrelti otları ve tohumlu bitkiler üzerinde çalıştı. Aynı zamanda Kiev Üniversitesi Botanik Bahçesi'nin direktörüydü. Ölümünden sonra bahçeye adı verildi. Bitki bilim mahlası Fomin'dir.

Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Campanula betulifolia</span>

Çıngırakotu veya bilimsel adıyla Campanula betulifolia, volkanik kayalıklardaki yarıklarda yetişen çan çiçeğigiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan çıngırakotu, Kafkasya'ya bitki toplama gezileri düzenlemiş Alman botanikçi Karl Koch tarafından 1850'de sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Campanula collina</span>

Çayır çıngırağı, veya bilimsel adıyla Campanula collina, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir. Otlaklar ve kayalık yamaçlarda yetişen çayır çıngırağı, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Campanula alliariifolia</span>

Beyaz çan çiçeği, akçan, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan Beyaz çan çiçeği, süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sarp ladin ormanları, uçurumlar ve çalılık kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

<i>Campanula lactiflora</i>

Campanula lactiflora, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen bitkinin yaprakları dar, dişli ve 5-12 santimetre uzunluğundadır. Çiçekler genellikle beyaz veya soluk mavidir. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

<i>Campanula latifolia</i>

Campanula latifolia, Campanulaceae familyasından bir Campanula türüdür. Avrupa ve Batı Asya'ya özgüdür ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

Campanula choruhensis, Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Campanula saxifraga</span>

Yayla çanı veya bilimsel adıyla Campanula saxifraga, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan yayla çanı, 1890 ila 4200 metre yükseklikteki çağıllıklar, çimenlikler ve alpin yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. 3 ila 5 cm boyundadır.

<i>Campanula troegerae</i>

Campanula troegerae, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemiktir. Türkçe adını Erzurum'un İspir ilçesinden alan bitkinin Artvin ve Erzurum illerinde görüldüğü rapor edilmiştir. 15 ila 20 cm uzunluğa erişebilen İspir çıngırağı, Haziran ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Harmankaya Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0105)

Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.

Campanulinidae Leptothecatae takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Campanulina, Campanulinidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

Physalis campanula, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Silene campanula, Silene cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Campanula glomerata</i>

Campanula glomerata, Campanulaceae familyasına ait Campanula cinsinden bir çiçekli bitki türüdür. Aynı zamanda İngiltere'nin Rutland bölgesinin resmi çiçeğidir.