II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.
4. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.
7. Muhafız Ordusu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.
11. Ordu, SSCB'nin Kızıl Ordu'suna bağlı ordu.
Filipp İvanoviç Golikov, , II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu generali, Sovyetler Birliği Mareşali.
Günaybatı Cephesi , II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Kızıl Ordu cephelerdeninden. 28 Eylül 1942 tarihinden itibaren adı Stalingrad Cephesi olarak değiştirilmiştir. 20 Ekim 1943 tarihinden itibaren 3. Ukrayna Cephesi olarak adlandırıldı.
Merkez Cephesi , II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Kızıl Ordu cephelerindendir.
Bryansk Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Kızıl Ordu cephelerindendi.
Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.
II. Kiev Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen üç stratejik harekâtı ve bir Wehmacht karşı taarruz harekâtını ifade etmektedir. Tüm bu harekâtlar, Wehmacht'ın Kursk'a yönelik başarısız Hisar Harekâtı ardından, 3 Ekim - 22 Aralık 1943 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Savaşın, Kızıl Ordu tarafından başlatılan yaz taarruzu, Dinyeper gerisine çekilmiş olan Mareşal Manstein'in Güney Ordular Grubu'na yöneldi. Bu hatta Manstein, kayıplarını gidermek ve güç kazanmak niyetindeydi fakat gelişmeler buna fırsat vermedi. STAVKA, Merkez Cephesi'ne ve Voronej Cephesi'ne, Almanların kendilerini toparlamalarından önce Dinyeper geçişlerini zorlamaları yönünde emir verdi. Bu girişim, Ekim ayında başarısız olunca, harekâta katılan güçler, 2. Ukrayna Cephesi'nin bazı birlikleriyle de takviye edilerek 1. Ukrayna Cephesi emrine verildi. General Vatutin komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi, Kiev'in kuzey ve güneyinde sağlam dayanaklar oluşturdu. Alman tarafında ise General Hermann Hoth komutasındaki deneyimli 4. Panzer Ordusu bulunmaktadır.
Step Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'ya bağlı bir askeri teşkildir. 20 Ekim 1943 tarihinden itibaren 2. Ukrayna Cephesi olarak adlandırıldı. Buradaki cephe kavramı, alışılmış cephe kavramından farklı bir anlam taşır. Sovyet askeri terminolojisinde cephe, her ne kadar coğrafi yönden belirlenmiş bir bölge kavramını da içeriyorsa da operatif bir organizasyonu ifade eder.
1. Baltık Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun bir cephesiydi. Ekim-Aralık 1943'te tekrar adlandıran Kalinin Cephesi ile oluşturuldu ve özellikle 1944'ün yaz mevsiminde Bagration Harekâtı'nda ve birkaç önemli askeri çatışmada yer aldı. 1. Baltık Cephesi, 27 Ocak 1944'teki Leningrad Kuşatması'nın kaldırmakta yardım etti.
Kuzey Cephesi , II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Kızıl Ordu cephelerindendir.
Grigori Ştern, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, General-polkovnik.
Stalingrad Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında kurulan Kızıl Ordu cephelerderinden biridir.
2. Ukrayna Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.
1. Ukrayna Cephesi, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.
3. Muhafız Tank Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya bağlı olarak görev almış bir Sovyet tank ordusudur. 1942 yılında kurulmuştur. Sovyetler Birliği'nin güney bölgelerinde ve Polonya'da, daha sonra Almanya ve Çekoslovakya'da 1945 yılında Almanya yenilene kadar savaşmıştır. Savaş sonrası, Doğu Almanya'da işgal birlikleri olarak görev yapan ordu, birkaç isim değişikliğine uğradı ve sonunda 1969'da devre dışı bırakıldı.
22. Ordu İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun bir sahra ordusuydu.
11. Muhafız Ordusu Kızıl Ordu, Sovyet Kara Kuvvetleri ve Rusya Kara Kuvvetleri'nin 1943'ten 1997'ye kadar aktif olan sahra ordularından biridir.