MP3 olan sıkıştırılmış ses biçimi ve bu biçimde kaydedilen seslere verilen ad. Fraunhofer-Institute tarafından geliştirilmiştir. Sayısal hale getirilmiş sesler üzerinden insan kulağının duyamayacağı titreşimlerin silinmesi yöntemine dayanır.
Ogg ya da bir diğer yazılışıyla OGG, Xiph.org Vakfı tarafından geliştirilen açık ve özgür bir çokluortam dosya biçimidir. Yazılım patentlerinin tehdidi altında olmayan bu dosya biçimi, akışkan video için optimize edilmiş yüksek kalitede çokluortam gerçeklemeleri için geliştirilmiştir.
Bir içerik biçimi çeşitli şekillerdeki verileri standartlaştırılmış çözücülerin biçimine göre sıkıştırılmış halde içeren bilgisayar dosyasıdır. İçerik dosyası farklı veri çeşitlerini belirleme ve sınıflandırmak için kullanılır. Basit içerik biçimleri farklı çeşitlerdeki ses çözücüleri içerebilirken, daha gelişmiş olanları ses, görüntü, altyazılar, bölüm ve künye-verisi destekler.
Aşağıdaki tablolar birkaç ortam oynatıcının genel ve teknik bilgileri karşılaştırılmaktadır. Bu makale beklenildiği gibi tam ya da güncel olmayabilir. Dış bağlantılar eklentileri ya da özellik eklerinin sayfalarıdır.
Knoppix, Debian işletim sistemi üzerinde kurulmuş bir Linux dağıtımıdır. En önemli özelliği ise sabit diske kurulum gerektirmeden, canlı sistem olarak çalışabilmesidir. İşletim sisteminin tüm paket ve dosyaları CD/DVD üzerinden okunarak bilgisayarın geçici belleğine (RAM'de) yazılır. Dolayısıyla CD/DVD'de sıkıştırılmış halde bulunan işletim sistemi her açılışta tekrar çözülerek başlatılır.
JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.
K3b, Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen özgür ve ücretsiz bir CD/DVD/Blu-ray yazma uygulaması. K3b kullanılarak; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.
Quintessential Player; ücretsiz, kullanıcı eklentileri ve skinleri ile büyüyen bir ortam oynatıcısıdır. Birçok türde müzik ve video dosyasını oynatma; çoklu parça etiketi (tag) düzenleme ve audio parçaları mp3, ogg vorbis, wav ve wma formatlarına çevirme gibi özelliklere sahiptir. Beta aşamasında olan son sürüm ile oynatıcıya bir ortam kitaplığı yöneticisi eklenmiş, bu değişiklikle artık Quintessential Player yerine Quintessential Media Player adını almıştır.
foobar2000, Windows için programlanmış ses oynatıcıdır. Programın yapımcısı Peter Pawlowski'dir. Açık kaynak kod ile programlanmıştır. Programın kaynak kodları foobar2000'in resmi sitesinde yayınlanmaktadır. foobar2000, kolay kullanım ve basit ara yüzüne sahip olması nedeni ile kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Getirdiği birçok yenilik vardır. Kendi script dili sayesinde, pek çok özelleştirme seçeneği bulunmaktadır. Ayrıca foobar2000 için yazılmış, İnternette değişik sitelerden bulunabilecek eklentiler ile, birçok yeni özellik de eklenebilmektedir.
Ogg Media (OGM), Ogg Ortam Dosyası anlamına gelen, bir içerik biçimidir. Tobias Waldvogel tarafından geliştirildi. OGM AVI biçiminin yapamadığı birçok özelliği bulundurmakta. OGM'nin desteklediği bazı özellikler:
- Bölüm desteği
- Çoklu altyazı parçaları
- Çeşitli biçimler için ses parçaları
- Vorbis sesi desteği
Advanced Audio Coding (AAC), Türkçe anlamıyla Gelişmiş Ses Kodlama sayısal ses için kayıplı sıkıştırma yapan kodlayıcı ya da çözücüdür.
FLAC dijital sesin kayıpsız olarak sıkıştırılması için kullanılan bir ses kodlama formatıdır ve aynı zamanda referans kod çözümü uygulamasının adıdır. FLAC algoritması ile sıkıştırılmış sayısal ses orijinal boyutunun% 50-60'ına kadar indirgenebilir ve orijinal ses verilerinin özdeş bir kopyasına dek sıkıştırma yapabilir. Örneğin sıkıştırılmamış 1 dakikalık WAV dosyası boyutu yaklaşık 10 MB iken, FLAC dosyası 4,2-6,3 MB arasındadır.
Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir.
Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar.
Audacity, Windows, Mac OS X, Linux gibi birçok platformda çalışabilen özgür ve ücretsiz bir sayısal ses düzenleme ve ses kaydetme yazılımıdır.
MT9, çokkanallı bir ses formatı. Music 2.0 olarak da bilinmektedir. MP3'e alternatif olarak geliştirilen bu ses formatı Kore menşeli Samsung Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) tarafından geliştirilmiştir. MT9 formatı altı kanallı ekolayzır özelliğine sahiptir.
İnternet radyosu, Carl Malamud tarafından internet üzerinde genellikle MP3, Ogg Vorbis, Windows Media Audio, RealAudio ve HE-AAC akış biçimlerinden birini kullanarak gerçek zamanlı yayın yapmak üzere tasarlanmış radyolara verilen isimdir.
FL Studio, resmi adıyla FruityLoops veya konuşma dilindeki söylenişiyle Floops, Dj Sample TOOL Belçikalı müzik şirketi Image-Line Software tarafından geliştirilen bir dijital müzik yazılımıdır. FL Studio özgün olarak Didier Dambrin tarafından geliştirilmiştir. Dambrin şu an programın ana programcısı ve geliştirme yöneticisidir.
EasyTag, ses dosyalarındaki etiket bilgilerini görüntülemek ve düzenlemek için kullanılan bir etiket düzenleyici. GNU/Linux ve Windows işletim sistemlerinde kullanılabilir. Çok sayıda ses dosyası tipini destekler.
Aralıksız oynatma ardışık ses parçalarının kesintisiz olarak çalınmasıdır, böylece orijinal ses kaynağındaki göreli zaman mesafeleri kayıttan yürütme sırasında iz sınırları üzerinde korunur. Bunun faydalı olabilmesi için, parça sınırlarındaki diğer eserler diğerlerinden kopuk olmamalıdır. Çabuk olmayan kayıttan çalma, Compact Discler, gramofon kayıtları (Plak) veya kasetler ile ortaktır, ancak sıkıştırılmış dijital ses kullanan diğer biçimlerle her zaman mevcut olmayabilir. Boşluksız kayıttan çalma özelliği bulunmaması, müziğin dinleyicilerine, bazı klasik müzikler, Progresif rock, konsept albümleri, elektronik müzik ve izleyici sesi ile canlı kayıtlar gibi parçaları birbirine doğru çevirmek için verdiği rahatsızlığa neden olur.