İçeriğe atla

Volvo I-Shift

Volvo I-Shift, Volvo'nun yan kuruluşu Volvo Powertrain AB tarafından Volvo Trucks ve Volvo Buses için geliştirilen, 12 ileri ve 4 geri vitesli otomatikleştirilmiş bir manuel şanzımandır. 2001'de kamyonlar ve daha sonra 2004'te otobüsler için kullanılabilir hale geldi.

Volvo I-Shift şanzımanın iç görünümü

Tasarım

Teknik olarak I-Shift, debriyaj ve vites değiştiren pnömatik sistemin çalıştırılmasından sorumlu elektronik kontrol ünitesine sahip senkronize olmayan paralel şaftlı bir şanzımandır. Araç hızı, hızlanma, ağırlık, yol derecesi, tork talebi ve daha fazlası hakkında sürekli bilgi alır ve devirleri ve motor freni etkisini ayarlayabilir. I-Shift, farklı uygulama türleri için farklı yazılımlar kullanır.

I-Shift'te debriyaj pedalı yoktur. Tıpkı standart bir otomatik şanzıman gibi, sürücü koltuğuna monte edilmiş bir vites kolu veya ön paneldeki düğmeler ile kontrol edilir. Bu özellik bazı araçlarda (vites kolunun düğmelerinin olmadığı) devre dışı bırakılsa da, sürücü vites koluyla vitesi manuel olarak seçmek için düğmeleri kullanabilir.

I-Shift'in farklı sürümleri, AT (Otomatik Şanzıman) veya O'nun üst vites anlamına geldiği ATO olarak adlandırılır. Standart versiyonlarda 1:1 dişli oranı bulunurken, üst vites 0,78:1 oranındadır ve uzun mesafeli kullanım için uygundur. Rakamlar Newton metre cinsinden maksimum torku ve ayrıca vites sayısı için 12'yi gösterir.[1] İsmin son kısmı, Euro III ve IV için C, Euro V ve EEV için D ve Euro VI versiyonu için E ve F ile neslini gösteren bir harftir.

Bilinen sürümler:
  • AT2412C, AT2512C, AT2812C, ATO2512C, ATO3112C[1]
  • AT2412D, AT2612D, AT2812D, ATO2612D, ATO3112D, ATO3512D[2]
  • AT2412E, AT2612E, AT2812E, ATO2612E, ATO3112E, ATO3512E[3]

Çift kavramalı I-Shift

Haziran 2014'te[4] Volvo Trucks, I-Shift'in SPO2812 olarak bilinen, üst vitese ve maksimum 2800 N·m torka sahip yeni bir çift kavramalı versiyonunu sundu.[5] Çift kavramalı versiyon sadece 540 beygir gücüne kadar olan kamyonlar için mevcuttur

Çift kavramalı I-Shift, motora alternatif olarak iki kavrama ile bağlanan iki giriş miline sahiptir. Sürüş sırasında, bir giriş mili birinci vitese geçer, diğeri ise bir sonraki vitesi önceden seçer. Sürücü vites değiştirdiğinde, aynı anda rölanti kavraması devreye girdiğinden, daha önce takılı olan kavrama devre dışı kalır. Bu, bir Powershift ve kesintisiz güç aktarımı ile sonuçlanır.

Paletli dişlili I-Shift

2016'da Volvo, I-Shift ailesinin yeni bir üyesi olan paletli dişlili I-Shift'i piyasaya sürdü. Otomatik şanzımana eklenen yeni vitesler, ağır yük taşıyan kamyonlar için olağanüstü bir çalıştırma kabiliyeti ve 325 tona kadar brüt ağırlık ile hareketsiz haldeyken kalkış yapabilme olanağı sağlar.

Paletli dişlili I-Shift, isteğe bağlı olarak 1 veya 2 paletli dişli ekler, ilki 19,38'e 1 oranlı düşük bir paletli vitese ve ikincisi 32,04'e 1 oranlı ultra düşük bir paletli vitese sahiptir, 0,5 km/s'e kadar yavaş sürmeye olanak sağlar.

Kaynakça

  1. ^ a b "Automatic diagnostic system for I-shift transmission using vibration analysis" (PDF). 30 Mayıs 2010. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Temmuz 2015.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım) Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "lennartsson" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "I-Shift". Volvo Trucks Great Britain & Ireland. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2015. 
  3. ^ "I-Shift". Volvo Trucks Great Britain & Ireland. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2015. 
  4. ^ "Volvo Trucks launches a unique gearbox for heavy vehicles". Volvo Trucks. 17 Haziran 2014. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2015. 
  5. ^ "SP2812 - Fact Sheet" (PDF). Volvo Trucks. 16 Haziran 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Temmuz 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet</span> pedal çevirerek kas gücü ile çalışan kara aracı

Bisiklet ya da popüler olmayan eski adıyla velespit, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır. 19. yüzyıl sonlarında bisiklet anlamında Arapça derrâce sözcüğünün kullanıldığı da belirtilmektedir. Halk dilinde bisiklet anlamında demirat, teker, yelatı gibi sözcüklerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bisikletin eş anlamlısı olarak ise çiftteker ve çalınga sözcükleri bulunmaktadır. Ulaşım ve eğlencenin yanı sıra bisiklet sporunda da kullanılır. BMX, Dağ bisikleti, şehir (hibrit) bisikleti, tandem, tur bisikleti, yol bisikleti gibi türleri vardır. Vitesli ve vitessiz türleri bulunmaktadır.

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Kamyon</span> Motorlu taşıt

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir. Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Debriyaj</span>

Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir.

Otomatik şanzıman veya otomatik vites, motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Opel Vectra</span> Opel tarafından üretilen otomobil modeli

Opel Vectra, 1988'den 2009'a kadar üç nesil olarak üretilen bir büyük aile arabasıdır. Opel'i D segmentinde temsil eden Vectra Türkiye dışında bazı ülkelerde Vauxhall, Holden ve Chevrolet markaları altında satılmıştır. Vectra, Opel Ascona'nın yerini almış ve 2009 yılında yerini Opel Insignia'ya bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Volvo FH</span>

Volvo FH, İsveç şirketi Volvo'nun Volvo Trucks bölümü tarafından üretilen bir ağır kamyondur. İlk olarak 1993 yılında FH12 ve FH16 modelleri tanıtılmıştır. Üretimi halen FH ve FH16 olarak devam etmektedir. FH harfleri Front High Cab 'in kısaltmasından oluşmaktadır. FH serisi, şimdiye kadar dünya çapında 400.000'den fazla satmış olan en başarılı kamyon serilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Romeo 156</span>

Alfa Romeo 156, Alfa Romeo tarafından 1997-2007 yılları arasında üretilen lüks kompakt otomobil modelidir. Araç ilk kez 1997 Frankfurt Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Alfa Romeo 155'in yerini almıştır. 156, 1998 yılında Avrupa'da Yılın Otomobili ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alfa Romeo 147</span> Alfa Romeo tarafından 2000-2010 yılları arasında üretilen alt orta sınıf otomobil modeli

Alfa Romeo 147, Alfa Romeo tarafından 2000-2010 yılları arasında üretilen alt orta sınıf otomobil modelidir. Araç ilk kez 2000 Torino Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup Alfa Romeo 145 ve 146'nın yerini almıştır. 147, 2000 yılında Ford Mondeo ve Toyota Prius'u geçerek Avrupa'da Yılın Otomobili ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selespeed</span>

Selespeed, Alfa Romeo modellerinde kullanılmış olan bir robotize manuel şanzımandır. Magneti Marelli tasarımı olan sistem, daha önce Ferrari F355 modelinde de kullanılmıştır. Aston Martin Vanquish de bu sistemin üzerine geliştirilmiş bir robotize manuel şanzıman kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Sürekli değişken oranlı şanzıman</span>

Sürekli değişken oranlı şanzıman (CVT), vites oranlarının sürekli değiştiği bir otomatik şanzımandır. CVT şanzımanlar sabit vites oranlarına sahip diğer mekanik şanzımanlardan farklıdır. "Sonsuz şanzıman" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Çift kavramalı şanzıman</span>

Çift kavramalı şanzıman, tek ve çift dişli takımları için iki ayrı kavrama kullanan otomatik şanzıman türüdür. Temel olarak bir yuva içerisinde bulunan ve tek bir ünite olarak çalışan kavramalarıyla birlikte iki ayrı manuel şanzıman olarak tanımlanabilir. Genellikle tam otomatik modda çalıştırılsa da ve çoğunlukla hala şanzımanın elektrohidroliğini kullanıyor olsa da, sürücünün yarı otomatik modda vitesleri manuel olarak değiştirmesine de izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ön seçici şanzıman</span>

Ön seçici şanzıman, 1930'larda binek ve yarış otomobillerinde, 1940-1960 arası otobüslerde ve 1930'lardan 1970'lere kadar zırhlı araçlarda kullanılan bir manuel şanzıman türüdür. Bir ön seçici vites kutusunun belirleyici özelliği, vites kolunun sürücünün bir sonraki vitesi "önceden seçmesine" izin vermesidir, sürücü istenen zamanda "vites değiştirme pedalına" basana kadar şanzıman mevcut viteste kalır.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz Atego</span>

Mercedes-Benz Atego, 1998 yılında Mercedes-Benz tarafından piyasaya sürülen genel amaçlı kamyonlar serisidir. 2004'te yeni bir model tanıtıldı, ardından 2010'da bir makyaj ve 2013'te bir başka yeni model geldi. En son sürüm, 6.5 ila 16 metrik ton brüt araç ağırlıklarında mevcuttur ve düz 4 veya 6 silindirli bir motorla çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Volvo FM</span>

Volvo FM, Volvo Trucks tarafından üretilen bir ağır kamyon serisidir. İlk olarak 1998'de FM7, FM10 ve FM12 modelleri ile tanıtıldı. FM, Forward Control Medium Cab anlamına gelir; burada sayılar litre cinsinden motor kapasitesini belirtir. 2005 itibarıyla motor boyutu artık model değerine eklenmemektedir. FM serisi, dağıtım, inşaat ve karayolu taşımacılığı görevleri için çok amaçlı bir kamyon serisidir. 2013 yılında Volvo Trucks, Volvo FM'nin güncellenmiş Euro VI versiyonunu duyurdu.

DSG şanzıman, diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı vites değiştirebilen ve Volkswagen tarafından üretilen otomatik, çift kavramalı şanzımandır.

<span class="mw-page-title-main">MultiMode manuel şanzıman</span>

MultiMode manuel şanzıman, Toyota tarafından sunulan bir tür otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Sabit mıknatıslı motorlarla çalıştırılan bilgisayar kontrollü kavramaya sahip geleneksel bir manuel şanzıman kullanır. MultiMode manuel şanzıman Avrupa'da Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Mark X ve Auris'te bulunmaktadır ve Toyota tarafından Kuzey Amerika pazarında sunulan MultiMode otomatik şanzıman ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Easytronic</span>

Easytronic şanzıman, bazı Opel ve Vauxhall otomobillerinde kullanılmış bir tür transaks tabanlı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya vites kutusunun Opel tarafından isimlendirilmiş ticari adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman</span>

Otomatikleştirilmiş manuel şanzıman (AMT), motorlu taşıtlara yönelik bir şanzıman türüdür. Esasen, debriyajı ve/veya vites değiştirmek için otomatik aktüatör ile donatılmış geleneksel bir manuel şanzımandır.