Empanada, İspanya, Orta Amerika (Meksika), Filipinler ve başta Şili, Arjantin, Paraguay, Uruguay, Peru, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela olmak üzere Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börektir. Bolivya'da Empanada'ya Salteña denir ki adını, kökeninin geldiği yer olarak tahmin edilen Arjantin şehri Salta'dan alır.
Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.
Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.
Pirog tatlı veya tuzlu iç malzemesi olan, fırında pişmiş bir hamur işidir. Doğu Avrupa mutfağında yaygındır.
Pithviers Fransız mutfağın tatlı hamur işlerinden biri. Provence tatlısı galette des rois gibi Loire yöresine özgu olan Pithviers Hristiyanların Epifani bayramı için gelenekel olarak milföy hamuru ve crème d'amandes ile yapılır. Modern tariflerde mantar, pırasa, erik ve ravent gibi farklı iç harçları ile yapılıyor.
Buñuelo; Arjantin, Bolivya, Fransa, Guam, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Nikaragua, Panama, Peru, Şili, Urugay, Venezuela varyantları olan bir çeşit kızarmış hamur. Yağda veya katı yağda; un, yağ, su veya sütle yapılan yuvarlak şekilli yumurta hamuru kızartılır. Hamuruna; meyve, et veya balık gibi tatlı ya da tuzlu malzemeler ilave edilebilir. Kızartıldıktan sonra krema, çikolata veya krema ile doldurulabilir.
Vareniki, eski Sovyetler Birliği topraklarında yaygın olan Slav mutfağının bir yemeğidir. Geleneksel olarak Ukrayna mutfağı ile ilişkilendirilir ve Ukrayna'da ulusal bir yemek olarak kabul edilir. Tuzlu suda veya buharda pişirilen dolgulu, hilal şeklindeki köftelerden oluşur.
Hırvat mutfağı heterojendir ve bölgelerin mutfağı olarak bilinir, çünkü Hırvatistan'ın her bölgesinin kendine özgü bir mutfak geleneği vardır. Kökleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gıda maddelerinin seçimi ve pişirme biçimlerindeki farklılıklar en çok anakaradakiler ile kıyı bölgelerindekiler arasında dikkat çekicidir. Anakara mutfağı daha çok, önceki Slav mutfağı ve Macar ve Türk mutfağıyla daha yakın ilişkiler içendedir, yemek pişirmek için domuz yağı, karabiber, kırmızı biber ve sarımsak gibi baharatlar ile karakterize edilir.
Paris-Brest, şu hamuru ve pralin olarak bilinen çikolataya benzeyen bir şekerleme ve krema ile yapılan Fransız tatlısıdır. Tatlı adını Paris ve Brest arasında düzenlenen bir bisiklet yarışından alır bu nedenle bisiklet tekerini anımsatacak bir şekilde sıkılan şu hamurunun pişirilmesiyle hazırlanır. Hamurun içi pralin ve krema ile doldurulur, üzeri ise badem ve serpilmiş pudra şekeri ile süslenir.
Tart hamuru, tart, kiş, turta yapımında kullanılan bir hamur türüdür. Un, tereyağı, su ve yumurta kullanılarak yapılır. Tart hamuru, pürüzsüz ve esnek bir kıvama gelene kadar yoğrulur ardından merdane kullanılarak belirli bir kalınlığa gelene kadar açılır. Hamurun fırında pişerken şişmesini engellemek için çatal veya kürdanla üzerinde delik açılabilir.
Tuile, Tüil ya da Tuil, Fransız mutfağında yemeklerde kullanılan yenilebilir, çıtır, ince bir malzemedir. Hamurdan veya parmesan gibi peynirlerden yapılabilir. Tuile genel olarak tatlılarda ve fine dining olarak bilinen görselliği ile ön plana çıkan yemeklerde süsleme malzemesi olarak kullanılır. Aynı zamanda yemeklere ekstra olarak doku katmak için de kullanılabilir. Yemeğin türüne göre tatlı veya tuzlu olabilir. Yemeklerin dışında kahve ve çay gibi içeceklerin yanında atıştırmalık olarak da sunulabilir. Tuile kelimesi Fransızca "kiremit" anlamına gelmektedir. Türkiye'de Dünya mutfaklarına olan ilginin artmasının ardından Türk mutfağına giriş yapmıştır.
Viennoiserie, Fransız mutfağına ait hamur işi grubudur. Mayalı hamurdan veya milföy hamurdan yapılabilir. Yumurta, tereyağı, süt, krema ve şeker gibi ilave malzemeler içerirler. Bu özelliklerinden ötürü Fransız ekmeği ve tatlılar arasında bir köprü görevi görürler. Tatlı ve atıştırmalık olarak tüketilebilirler. Genel olarak piştikten sonra dökülen çıtır bir yapıya sahiplerdir. En bilinen Viennoiserie grubu ürünleri; Kruvasan, Pain au chocolat, Brioche ve Danish'tir.
Saint Honoré keki, Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Milföy hamuru, şu hamuru topları, vanilyalı pastacı kreması, karamel ve krem şanti gibi Fransız mutfağında sıkla kullanılan malzemelerin birer kombinasyonudur. Tatlı adını Fransa'da fırıncıların ve pastacıların koruyucusu Saint Honoré'den almıştır.
Benye, şu hamurlarının derin yağda pişirilmesi ve üzerlerine pudra şekeri serpilmesi ile yapılan Fransız usulü bir tatlı türüdür. Amerika'nın Louisana eyaletinin başkenti New Orleans'ta popüler bir tatlıdır ve günün her saatinde tüketilen tatlı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Genellikle kare veya dikdörtgen bir şekle sahiptir ve genellikle sıcak olarak servis edilir. Benye, genelde tatlı olarak tüketilse bile tuzlu olarak da yapılabilir. Bazı tariflerde hamurun içine pralin, meyve veya çikolata da eklenebilir. Sıcak olarak servis edildiğinde yanında genelde kahve ile birlikte tüketilir. Benye, aynı zamanda mayalı hamurla da hazırlanabilir. Bu durumda hamur istenilen kalınlığa gelene kadar açılır ardından kare bir şekilde yağa atılarak yağda kızartılır.
Mille-feuille, milföy hamuru ve pastacı kreması ile yapılan Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Kuzey Amerika'da Napolyon pastası, Birleşik Krallık'ta ise vanilya dilimi veya krema dilimi olarak isimlendirilir. Tatlı modern şeklini Marie-Antoine Carême'in yaptığı dokunuşlardan sonra almıştır.
Puits d'amour, Fransız mutfağında bulunan milföy hamuru ile yapılan keke benzer bir volovan türüdür. Yapımında kullanılan milföy hamurunun orta kısmı boş bırakılır ve bu boşluğa daha sonra frenk üzümü jölesi veya ahududu reçeli doldurulur. Tatlının yüzeyine genellikle pudra şekeri serpilir veya üzeri karamelle kaplanır. Puits d'amour, Fransızca "sevgi kuyusu" anlamına gelir.
Jésuite, Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Üçgen şeklinde hazırlanmış olan milföy hamurunun franjipan kreması ile doldurulması ardından üzerine dilimlenmiş badem ve pudra şekeri serpilmesi ile hazırlanır. Jésuite, Fransızca "Cizvit" anlamına gelmektedir ve görüntüsünün üçgen şeklinde olması cizvit şapkasına referans vermektedir.
Bichon au citron Fransız mutfağına ait bir hamur işi türüdür. Genellikle karamelize milföy hamuru yapılır ve hamurun içi limon loru ile doldurulur. Görüntü itibarıyla böreği andırsa bile bichon au citron aslında bir turnover türüdür. Limonlu bichon köken olarak Fransa'ın Lyon bölgesinde tatlı veya atıştırmalık olarak tüketilir. Hamur işinin şekli bişon türü köpeğin kafasına benzediği için hamur işine "bichon" dendiği iddia edilmektedir.
Turnover hamurunun tatlı veya tuzlu iç harç ile doldurulmasının ardından ikiye katlanması ardından fırında pişirilmesi ile yapılan bir tür hamur işidir. Türk mutfağındaki börek ve poğaça türlerine oldukça benzer. Tatlı veya tuzlu olarak yapılabilir ve genellikle pratik bir yiyecek türü olarak kahvaltıda tüketilir.
Bougatsa Yunan mutfağına özgü tatlı veya tuzlu olarak yapılabilen bir hamur işi türüdür. Sabah veya öğle saatlerinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bougatsa'nın kıyma ve peynirle yapılan çeşitli versiyonları bulunsa bile irmikli muhallebi kullanılarak yapılan türü en popüler bougatsa türüdür. Bougatsa'nın yapısı Yunanistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Karaferye bölgesindeki bougatsa daha fazla krema dolgusuna sahip olan tatlı bir hamur işiyken, Selanik'te yapılan türünün krema dolgusu daha azdır ve hamur işi daha çıtır bir yapıya sahiptir. Girit'te bulunan Hanya bölgesindeki bougatsa türü ise mizitra adı verilen bir peynirden yapılır, tatlı olmasa bile hamurun üzerine şeker ve tarçın serpilir.