İçeriğe atla

Volost

Yaroslavl ili, Danilovsky bölgesi, Vyatskoye köyünde volost hükümetinin binası. Sağda Rus İmparatoru II. Aleksandr'ın bir büstü var.

Volost, Litvanya Büyük Dükalığı'nda 15. yüzyılın başına kadar ve Rusya'da 18. yüzyılın sonundan bu yana kırsal alanlarda en düşük idari-bölgesel bölünme birimidir.[1]

Rusya'da, kırsal kesimde, aslen devlet serfleri için 1797'de kuruldu; Köylü serfliğinin kaldırılmasından sonra, eski mülk sahibi ve köylüler için volostlar da kuruldu.[2] SSCB'de, 1923-1929 idari-bölgesel reformu sırasında volostlar kaldırıldı ve bu bölümünün yerini bir ilçe bölümleri aldı. Şu anda, Rusya'nın bazı bölgelerinde (örneğin, Pskov Oblastı), kırsal yerleşimlere volost denir.[3]

Tarihi

Eski Rusya'da bir volost, bir başkenti ve kendi yerel prensi olan geniş bir bölgedir ancak daha sonra (14. yüzyıldan beri) şehre bağlı küçük bir kırsal alan haline dönüşmüştür. "Volost" kelimesi güç, ülke, bölge anlamına gelir. "Volost"un daha sonra yayılan "stan" kavramından daha eski bir kavramdır.[4]

15.-16. yüzyıllarda, terminoloji belirsizdi, örneğin, Kinelsky, Kistemsky ve daha önceki belgelerdeki diğer bazı kamplara da volost deniyordu. Alekseev, 15.-16. yüzyıllarda bölgenin bazı durumlarda birkaç volosttan oluştuğunu, diğerlerinde ise volostlara bölünmediğini öne sürüyor. Diğer işlevleri ise verginin organizasyonudur. Volosttaki Dvorsky ise Büyük Dük'ün volosttaki özel çıkarlarını koruyan güçtü.[4]

16. yüzyıla kadar, bir volost veya birkaç volost ilçenin bir parçasıydı.[5] 16.-17. yüzyıllarda, ilçeler, merkezi hükûmet ile ilçeler arasında bir ara bağlantı haline gelen ve 18. yüzyılın başında illerin büyük idari birimlerinin oluşturulmasına hazırlanan Razryadların büyük idari birimlerinde birleştirildi. Zaten 18 Aralık 1708'de, I. Petro illerinin kurulmasına ilişkin Kararname ile, kurucu ilçeleriyle birlikte 8 il kuruldu.[6]

Daha sonra, II. Katerina döneminde illerin sayısı arttı. Ayrıca, 1929'a kadar RSFSR ve SSCB'de de var olan Rus İmparatorluğu'ndaki (1775'ten beri) en düşük idari, adli ve mali birimler olan ilçelere ayrıldılar. I. Pavel altında, idari-bölgesel bölünmenin birleşmesi devam etti.[7] Böylece, Rusya'da ilk kez birleşik bir "il - ilçe - volost" (devlete ait köylüler için) ve "il - ilçe - toprak sahibinin mülkü" (toprak sahibi köylüler için) kuruldu. 1837-1841'de, Kiselyov reformu sırasında, devlete ait volostlar kırsal topluluklara bölündü. 1861 reformundan sonra, volostlara ve kırsal topluluklara bölünme, eski toprak sahibi köylüleri de kapsayacak şekilde genişletildi.[8]

Volostlar, aynı ilçede bulunan bitişik kırsal topluluklardan oluşturuldu. Bucak sakinlerinin asgari sayısı yaklaşık 300 erkek, maksimum yaklaşık 2000 erkektir.[9] Volostun yönetim merkezinden aşırı yerleşim yerlerine kadar olan en büyük mesafenin yaklaşık 12 verst olması gerekiyordu (valilerin izniyle bu sayıdan sapmalara izin verildi). Volosttaki mahalle sayısı az olduğunda, 2 veya daha fazla mahalle birleştirilirken, mümkün mertebede mahalleler bölünmedi.

Şu anda, Rusya'nın bazı bölgelerinde (örneğin, Pskov bölgesi), kırsal yerleşimlere volost denir.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  3. ^ https://books.google.ru/books?id=3ErLCFVDABAC&lpg=PP1&pg=PA551#v=onepage&q=&f=false
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 
  8. ^ https://web.archive.org/web/20161027044854/
  9. ^ http://dlib.rsl.ru/viewer/01003549996
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

Celâlî isyanları, 16. ve 17. yüzyıllarda, Osmanlı yönetimindeki Anadolu'da Yavuz Sultan Selim döneminde başlayan ve Sultan I.Ahmet dönemine kadar devam eden zaman zarfında devlete karşı ekonomik, sosyal, askerî ve siyasi nedenlerle çıkarılan ayaklanmalara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğinin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyeti

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) (Rusça: Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Респу́блика; Rossiyskaya Sovetskaya Federativnaya Sotsialistiçeskaya Respublika), Sovyetler Birliği'nin nüfus ve yüzölçümü bakımından en büyük ve kurucu cumhuriyetidir.

Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de toprak reformu</span> Türkiyede yasal düzenlemede toprak reformu

Türkiye'de toprak reformu, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk döneminde topraksız halka toprak dağıtmak amacıyla çıkarılan kanundur. Böylelikle ülke toprakları verimli hale getirilecek ve topraksız köylü kalmayacaktı. Ancak dünyada ekonomik kriz çıkınca başarılı olunamamıştır.

Sovyetler Birliği'nde kolektivizasyon, Sovyetler Birliği'nde yürütülen kolektivizasyon politikaları. 1929 ve 1935 yılları arasında; kolektif çiftliklerde ve devlet çiftliklerinde toprak ve emeği güçlendirmek için yapılan çalışmalardır.

Dağıstan, İzmir ilinin Bergama ilçesine bağlı bir mahalledir. 1877 yılında Kafkasya'nın Dağıstan Bölgesi'nde yaşayan 12 ailelik bir Lezgi topluluğunun 19. yüzyılda büyük Rusya Sürgünü neticesi sonucunda Osmanlı topraklarına sığınmasıyla oluşmuştur. Lezgice diline hakimdirler ve günlük yaşantıda 1970'li yıllara kadar Lezgice konuşmuşlardır. Ancak günümüz tarihinde köy sakinlerinden Lezgice konuşabilen kişi sayısı oldukça azdır.

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

<span class="mw-page-title-main">Krasnoyarsk Krayı</span> Rusyanın Sibirya bölgesinde idarî birim

Krasnoyarsk Krayı, Rusya'nın Sibirya Federal Bölgesi'nde bulunan kray. Krayın idarî merkezi Krasnoyarsk'tır. Yüzölçümü 2.366.797 km²'dir. Yakutistan ve Batı Avustralya'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü idari-bölgesel birimidir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'nın illeri</span>

İspanya'nın illeri, İspanya'nın özerk topluluklardan sonra gelen ikinci düzey idari bölümleridir. İller, 30 Kasım 1833 tarihinde kraliyet kararnamesi ile kurulmuş olup günümüzdeki tanımlarını 1978 İspanya Anayasası ile aldılar.

<span class="mw-page-title-main">Andreapol</span> Rusyada şehir

Andreapol, Batı Dvina Nehri'nin solunda bulunan Valdai Hills'de bulunan Tver Oblastı'daki Andreapolsky Bölgesi'nin idari kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Alytus (il)</span>

Alytus ili,, Litvanya'nın 10 ilinden biridir. İlin başkenti Alytus şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın bölgeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın bölgeleri, Yunanistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Yunanistan 13 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge 2011 Kallikratis reformu ile bölgesel birimlere ayrılmaktadır.

Belçika Krallığı, resmi olarak üç farklı idari bölgeye bölünmüş durumdadır. Bunlardan ikisi olan Flandre ve Valonya beşer ilden oluşurken başkent Brüksel ise tek başına bir bölge olarak kabul edilir ve Brüksel Başkent Bölgesi adıyla anılır. Belçika Anayasası'nın beşinci maddesi uyarınca düzenlenen idari bölünmelere göre ülkede 43 ilçe ve 581 belediye bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lázaro Cárdenas</span> 51. Meksika devlet başkanı

Lázaro Cárdenas del Río,, 1934 ile 1940 yılları arasında Meksika'nın devlet başkanı olarak görev yapan Meksikalı politikacı ve emekli generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Mahrızlı</span>

Mahrızlı, Azerbaycan'ın Ağdam rayonundaki bir köydür.

Tudan'ın İşgali, Tokta Han'ın kardeşi Altın Orda komutanı Tudan'ın 1293'te (yaz-sonbahar) Kuzey-Doğu Rusya'ya yaptığı seferin adıdır. 14 Rus şehri ele geçirildi ve şehirleri harap etti.

<span class="mw-page-title-main">Peipus Gölü Savaşı</span>

Peipus Gölü Savaşı veya Buz Savaşı, Peipus Gölünün buzunda Jülyen takvimine göre 1242 yılının 5 Nisan Cumartesi gününde Aleksandr Nevski önderliğindeki Novgorod Cumhuriyeti ve Vladimir-Suzdal Knezliği ile Livonya Tarikatı liderliğindeki Danimarka, Dorpat piskoposluğu ve Chud birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın onuruna, 18 Nisan günü Rusya'nın askeri zafer günü olarak kutlanmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Obşina</span>

Obşina veya Mir 19 ve 20. yüzyıllarda Çarlık Rusyasında kırsal bölgelerde görülen ortaklaşa idare edilen köylü komünleridir.